Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 94 367
  • 814
  •   1
Отговори
# 405
Класации е безсмислено да се гледат, да не говорим, че всичко или 95% от зехтините в България са много далеч от разни по-така вкусове и аромати.
Да, има си Вирхен екстра, които са си качествени и стават  за всичко общо взето или са универсални.

В повечето случаи да речем 2/3 от  хора които не са пробвали никога или са пробвали не  повече от 1-2 пъти зехтин от топ 100 примерно, не с някакви награди , защото всеки втори има такива, не се харесва като вкус, защото е силен вкус , по-натрапчив. Такива зехтини не стават за салати примерно или в редки случаи.

Аз също бях така доста време и мина време докато свикна на по-ароматните, които се ползват по-скоро за подправка.

Добре, нека не са класации, но конкретни марки на българския пазар, които са добри, както и откъде пазарувате качествен зехтин?
В темата последните месеци сякаш липсва конкретика. Общите неща четящите вече ги знаем!🙂

# 406
Попадна ми това видео, може да е полезно Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=v1hmaqOPx9c

След него стигнах до извода, че няма кой знае какво качество в зехтините от супермаркета.

# 407
Добре, нека не са класации, но конкретни марки на българския пазар, които са добри, както и откъде пазарувате качествен зехтин?
Ами не пазаруваме от българския пазар Simple Smile Мога да ви дам адреса на фабриката в Гърция, от която си купих последния - https://elaioladopiliou.gr/?v=461b1990fe86.
Сега съм поръчала от Крит домашен, който вече съм пробвала неведнъж и не очаквам изненади.
Като нещо закъсам и ми трябва спешно от тук - Latzimas, Gaea, Terra Creta, Ionis. Все марки, споменавани многократно в темата.

# 408
  • Нови пазар
Аз скоро бях на Закинтос и купих зехтин от местни малки производители. Не искам да преувеличавам, но си облизвам пръстите. Единият е смесен с масло от портокал, много приятно се получава. Иначе са ароматни, с тънка тръпчивост в края на вкуса. Много ми допаднаха.
Става дума за био зехтин, маслини, брани на ръка, студено пресовани в обикновени преси. Препоръчвам!

# 409
Закинтоският е един от най-добрите, макар и не толкова известен като Каламата, Лакония или Крит. Много е благодатна земята и климатът за маслини там. Както и на Паксос, на същото море.

# 410
Скрит текст:
Може ли към днешна дата да кажете качествени зехтини, достъпни в България?
Може и класация да направим с общи усилия!
Това ще е много полезно!
Ето, на последните страници похвалиха един на Кауфланд и един на Билла.
Но няма линк, за кои точно става въпрос...
monii, ето това е зехтина от Кауфланд:

# 411
Ами не пазаруваме от българския пазар Simple Smile Мога да ви дам адреса на фабриката в Гърция, от която си купих последния - https://elaioladopiliou.gr/?v=461b1990fe86.
Сега съм поръчала от Крит домашен, който вече съм пробвала неведнъж и не очаквам изненади.
Като нещо закъсам и ми трябва спешно от тук - Latzimas, Gaea, Terra Creta, Ionis. Все марки, споменавани многократно в темата.

Много много Ви благодаря за конкретната информация!
Ще разгледам препоръчания сайт!

# 412
Скрит текст:
Това ще е много полезно!

Благодаря, ще го пробвам!
Ние ползваме много зехтин, но не сме чак толкова привърженици на супер качествения зехтин, струващ по стотина лева. Нямаме такава възможност финансово...
Даваме до 20-30 лева на литър.

# 413
Скрит текст:
Това ще е много полезно!

Благодаря, ще го пробвам!
Ние ползваме много зехтин, но не сме чак толкова привърженици на супер качествения зехтин, струващ по стотина лева. Нямаме такава възможност финансово...
Даваме до 20-30 лева на литър.

Споделете какъв зехтин ползвате. Това е идеята. Едва ли някой дава по 100 лв за литър. Толкова идва 3 л или 5 л. Идеята ми е да споделим повече видове и всеки да си избира съобразно вкуса и възможностите.

# 414
  • Пловдив
Миналият месец се заредихме с 10л зехтин(също и маслини,маслинова паста,сапуни,шампоани...) от турски производител,преди Едремит започват маслиновите плантации и до Денизли ги има,но там вече са заедно със смокинови дръвчета.

# 415

Някой дали е използвал тоз зехтин и да сподели мнение? Вкус, лек, по-тежък, послевкус?

# 416
Предпочитаме гръцкия зехтин. Следим за промоции. Също ако пътуваме до Гърция, вземаме тенекия от 5 или 10 литра, ако има намаление. Не робуваме на дадени марки.

# 417
Аз скоро бях на Закинтос и купих зехтин от местни малки производители. Не искам да преувеличавам, но си облизвам пръстите. Единият е смесен с масло от портокал, много приятно се получава. Иначе са ароматни, с тънка тръпчивост в края на вкуса. Много ми допаднаха.
Става дума за био зехтин, маслини, брани на ръка, студено пресовани в обикновени преси. Препоръчвам!

Подкрепям казаното! Бях попитал преди време за тези зехтини https://extravirgin.bg/ - Аристеон от о. Закинтос, но никой не ми отговори, та реших да го пробвам. Взех 3L за 93 лв. с включена доставка, тоест 31 лева за литър. Не е малко, но пък наистина е хубав, както го описвате.

Този https://elaioladopiliou.gr/product/extra-virgin-olive-oil-3lt/?v=461b1990fe86 излиза по 20 лв. на литър, но без доставка. Да речем с доставката да излезе около 26-27 лв. на литър, та мисля да взема да го пробвам и него.

# 418
Не знам колко би струвала доставка до България, аз си го купувам на място. Но ако почивате например в близка Гърция - около Солун или Халкидики, може да си го поръчате до адрес, доставката идва за 1 ден и не е скъпа в рамките на страната. Сега ползвам от вида green и има плътен вкус и аромат, без горчива нотка. Малко по-скъп е от обикновения екстра върджин, но съм много доволна.

# 419
Не знам колко би струвала доставка до България, аз си го купувам на място. Но ако почивате например в близка Гърция - около Солун или Халкидики, може да си го поръчате до адрес, доставката идва за 1 ден и не е скъпа в рамките на страната. Сега ползвам от вида green и има плътен вкус и аромат, без горчива нотка. Малко по-скъп е от обикновения екстра върджин, но съм много доволна.

Благодаря, може да взема от двата вида и да ги сравня.

Общи условия

Активация на акаунт