Рак на белия дроб - тема 3

• 62 429
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте мили хора,

Чета в тази тема от около месец, когато след направена биопсия на баща ми го диагностицираха с нискодеферинциран плоскоклетъчен карцином на белият дроб  в 3ти стадий T3N2MX, като след направен ПЕТ скенер миналата седмица пише, че има туморна формация в 3-ти сегмент на десен бял дроб с некротични участъци към 2ро, 3то, 4то ребро и метаболитна активност до 27,7. Уголемени и метаболитно активен пакет на медиастиални е единичен десен до 23,1. Десен крурален лимфен възел до 5.0. Данни за сантиметрични метаболитно активни ретроперитонеални лимфни възли на ниво L2-L3.

От това което толкова бързо се разви при него ( от януари месец т.г. ) единственият симптом беше и продължава безсънието. Сега след биопсията няма апетит и започна да отслабва, но още повече се засили това да спи само около час след полунощ и след това се събужда, започват халюцинации, които той ясно осъзнава, но не може да контролира, става разхожда се, ляга не може да заспи, халюцинира, нервно му е много, топло му е вътрешно ( няма температура) полива се с вода. Не си е загубил ума, колко невролози обиколихме, колко хапчета пробва и нищо не му помага, за да се облекчи състоянието му. Много е тежко. Това състояние продължава вече трети месец. Иначе казва, че нищо не го боли. От ПЕТ скенера на главата и шията нищо не се скенира. Вече направихме първа консултация с онколог и другата седмица ще прави ядрено-магнитен резонанс. Но всичко тече много бавно, докато стигне до химиотерапия, за да видим дали ще се свие туморът.
Случвало ли се е на някого при тази диагноза това състояние на крайно нервно състояние и безсъние с халюцинации? И как да му помогна?

Успех на всички в борбата!

# 196
  • Враца
Илияна, безсъние- да, а по време на химиотерапията това състояние се увеличава, но халюцинации не. Казваш, че няма разсейки в мозъка при което халюцинациите ме учудваш.
Четох, че безсънието се дължи а страх от недостиг от кислород към мозъка, а в последен стадий от реален такъв и настъпване на мозъчна смърт. Това състояние се подобрява с кислороден концентратор. Това прочетено. Твоя баща е в същия стадий както аз само, че на десен лоб.
Това да не е на психична основа. Защо не се консултираш с психиатър, а след това и психолог. Говоря без негово присъствие. При силен стрес човек може да отключи и развие всичко.

# 197
Здравей Ал, затова въпреки, че сме правили скенер на главата и ПЕТ скенер, вчера при първата ни среща с онколога каза, че другата седмица ще направим и ЯРМ. Явно нещо на другите два не се вижда. Иначе няма обяснение за цялото това мъчително състояние.
На този етап от състоянието му и не назначаване на ясни процедури все още ( всичко е много, много мудно - другата седмица, по-другата. И тъкмо се хванеш за някоя сламка, то излиза, че преди лечение трябва и друго да се направи!!!), никой няма да се наеме да предпише някакви успокоителни, а мисля, че пробвахме почти всичко. Почти ми е безизходно.

# 198
Илияна, има едни капки за нервност и безсъние - Седивитакс. Изцяло са билкови, не водят до привикване. Пие се един милилитър и половина преди лягане в малко вода. Не вярвам да му навредят.
Надявам се скоро да започнете лечение и да се поуспокои човекът.

# 199
Ивет,бъди силна!И аз имам дни на отчаяние понякога(кой ли няма).Много е важна нагласата и позитивнито милсене на болния,макар някои онколози да го отричат.
Ал,наддаването е многи добър знак!Помисли,че си преминалата по-голямата част от лечението.Дръж се!
Илияна Г.,първото съмнение за тумор на баща ми беше през януари.Едва миналата седмица ни казха плана за лечение,но ние се забавихме с месец защото решихме да се лекува в чужбина и ни отне един месец до първия преглед при ЛЛ.Добре е,че ще правят ЯМР на баща ти.Там ше се види дали има метастазии.Знам,че чакането е изнервящо за всички и искате час по скоро да се започне лечение.Търпение и вяра!Как го диагностицираха като няма типичните симптоми?

# 200
Преди няколко години моя близка,която беше доста вече тежко болна,спря да спи напълно.Психиатърката и изписа Ривотрил.Чувстваше се на седмото небе от него. Така я успокои и започна да си спи много добре.Грам не и пречеше на дишането това лекарство.И така докато да изпие опаковката.И точно тогава го забраниха.Какво ли не и купих за сън от аптеката,всичко хвърляше и казваше,че ще полудее вече .Екодорм после и хареса.Спеше около  3 часа с него

# 201
Диагностицираха го случайно. Ние тръгнахме заради безсънието му на невролози и психиатри, нищо не помогна, всички казваха - нищо му няма на човека и майка ми е чула, че през нощта му хъркат гърдите. Бяха направили ренген и лекар гледал и не видял, че има петно, казал бронхит и изписал антибиотик. По настояване от наша страна, го взеха в неврологично отделение за по-подробно наблюдение, защото никое друго изследване не ни подсказа каквото и да било. Там някой видял вече петното от ренгена. Препратиха го във вътрешно, там уточниха, че трябва в гръдна хирургия и последваха биопсия и т.н. до тук.

Роси спрян ли е ривотрила?

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 23:35 от Iliyana-G

# 202
Ривотрилът го спряха в България през 2015 заради неразбории между вносителя и здравната каса. В други държави продължава да се продава.

# 203
Благодаря ви, че така бързо се отзовахте с коментарите! Ще потърся ривотрил, аз също знам, че е добър за някой състояния и го предлагах на един психиатър, той отговори, че е силен и се привиква, и понеже беше началото аз не настоявах.

Лека нощ!

# 204
  • София
Оказа се, че този крем го няма. Вие какъв крем ползвате за много суха кожа за стягане на лицето? При мама стягането е в челото.

# 205
На нас ни бяха препоръчали Глизолид. Има го в Медея със сигурност.

# 206

Това изписаха на мъжа ми ,но той се обрина . Сега аз го ползвам за сваляне на грима . Момичета ,зачетох се сега в една публикация как умът контролира тялото . Грубото обобщение е - ако умът приеме ,че си в процента излекували се , тялото се поставя в услуга и активира защитните сили . И обратно . Но действа ,ако си спокоен .  Обяснено е на достъпен език и звучи много убедително . В сайт “ гнездото “  може да се поръча книгата - Победа на ума над медицината с автор д-р Лиса Ранкин . Ще кажа на децата да я поръчат .

# 207
Здравейте,

Реших да пиша тук и да споделя опита си в борбата с тази болест и да покажа защо не трябва да се отказвате в нито един момент (дори когато лекарите твърдят друго)!

Всичко започна края на 2016, когато на майка ми (50г) и откриха рак на белия дроб.
Взехме мерки по най-бързият начин при един от най-добрите професионалисти в България - хирурхг, проф. Петров (национален консултант в Света София). След ПЕТ скенер се видя, има налично огнище в десният дроб с 2 лезии в лимфните възли - за жалост входът към кръвоносните съдове, които разнасят раковите клетки като тик-такащи бомби в целия организъм. Огнището беше с размери малко по-големи от позволяващите операция, въпреки това д-р Петров се зае и направи интервенцията. Махна засегнатата част от белия дроб и направи промивка на лезиите.
Сложиха диагноза T4N2M0, с преживяемост около 1г. и 4 м., назначена бе и химиотерапия с Авастин и други химикали. Проведени бяха 4 курса, пет скенер - добри резултати, и още 2 курса. Неприятни странични ефекти, умора и гадене след всеки курс, но дадоха своят резултат!

За жалост 6 месеца по-късно се появиха разсейки в мозъка... 7 метастази в цялата глава с лоша прогноза за преживяемост 3-4 месеца. Лекуващия екип във Света Анна (Варна) назначи лъчетерапия на цялата глава, 10 курса. Докато ги провеждахме, както и преди това, непрестанно правихме консултация със специалисти в България, Германия и Австрия за одобрение на поетата пътечка. От Австрия ни попитаха защо липсва клетъчен анализ, който по-късно ни обясниха от Света София, че е направен и EGFR е отрицателен, съответно няма приложимо лекарство (ТАРГЕТНА ТЕРАПИЯ)... да, ама не! През 2016 нямаше практика да се изследват други показатели освен EGFR (ALK; PD - L; PD - L1 и др.). Направихме допълнителните изследвания и резултатите бяха сравнително добри, оказа се, че PD- L1 е до 50 % и има приложими лекарства, ори това различни варианти, повечето от които поети от здравната каса.

След приключване на лъчетерапията, бе назначен цикъл на лечение с химиотерапия - Доцетаксел (едно от последните открития, която влияе само на тялото без главата, но за добра атака към главата трябва силен контрол над заболяването в тялото!). Проведени бяха 4 курса, ПЕТ скенер - супер резултати, реверс на предхоно появили се находки в белия дроб, контрол над заболяването и бяха назначени още 4 курса (общо 8 ) за да се затвърди контрола. Нови и различни неприятни странични ефекти, но добър резултат!

След като приключихме химиотерапия отново, беше задвижен въпроса за таргетната терапия, назначени бяха хапчета, които са наскоро одобрени от Европейския Съюз и поети от сдравната каса (иначе цената им е около 3 000 лв / месец). Тези хапчета имат лечебен ефект, но не и напълно, за жалост поредното средство да спечелим още време.

Така стигаме до ден днешен, почти три години по-късно, няколко краткосрочни диагнози и по-добри резултати от очакваното. Непрестанно търся нови открития в световен мащаб, както и в Европа предимно, ето някои от тях, които ще споделя с вас:

- CAR T therapy - програмиране на имунните (Т) клетки да намират и атакуват сами раковите клетки. С този пособ, в САЩ разполагат с единствената научно доказано излекувана пациентка, която след терминален стадии се е подложила на това експериментално лечение през 2016 и две години по-късно няма и следа от заболяването.

- от началото на 2019 в Израел излизат статии за MuTaTo, последното откритие на AEBi, израелска компания, която твърди, че е намерила лек с генерален подход към почти всички видове на раковите заболявания!

Има и други насоки, но това са основните, които аз лично неотлъчно следя.

Идеята да ви пиша, беше да споделя опита си и най-важното - не се отказвайте да помогнете на своите близки!!!
Лично аз, искрено вярвам, че сме в навечерието да се намери лек, който не просто да печели време а да реши проблема!

Успех на всички, подкрепа за вашите близки!

# 208
  • Враца
Благодаря, SIGeor! Надявам се, ние болните да намерим сили колкото Вашата майка.

# 209
SiGeor, сърдечно благодарим за подробното описание и надеждата, която сподели!

Със здраве за всички!

Общи условия

Активация на акаунт