Болни деца в ясли и градини?

• 9 542
  • 279
  •   1
Отговори
# 120
  • Точно където трябва
__MM’s , чакам включването ти по темата след няколко месеца.  Любопитна съм да разбера колко пъти ще спреш детето си от градина за едно бистро сополче, колкото и да са разбрани работодателите ти. Четейки коментарите ти досега, бях сигурна просто че не работиш и затова с такава лекота съдиш другите. Права се оказах в съжденията си.
Не съм __MM’s , но не пречи да имам мнение. Работя. И сама си гледам детето и нямам под ръка баби /даже изобщо ги нямам/ И доходите ми зависят от заплатата, никой не ме издържа. И като се разболее детето го спирам от градина. Взимам си болничен и се гледаме вкъщи. Нищо нестандартно, страшно и необичайно няма. Дразня се когато чуя кашлящо дете. За подсмърчащо ми е все тая, трябва да е грижа на майката. И искрено се надявам на лекарства да не ходят. Макар, че от градината казаха деца на антибиотик да не се водят. Имало и такива.
И мисля, че градината е място за здравите деца. Естествено, че може да е носител дете и да го предаде. Но говоря за очеизвадно болните. Едно е да не знаеш, друго е съвсем съзнателно да го водиш там.

# 121
  • София - Рим и обратно
Остава да уточним кое е "очеизвадно болно". Което кашля, подсмърча или което е с температура и повръщане? За мен само последните две са симптом на болест, в пълния смисъл. Ето, аз вече съм втори месец с кашлица след един лек вирус, който изкарах на крак и без температура в началото на февруари. Онзи ден така се закашлях, че помислих, че ще повърна, такъв зор беше. Ми не, не съм болна. Казва се поствирусна кашлица и продължава до 3 (три) месеца. Който иска и може - да си стои вкъщи три месеца.

# 122
Много ме радвате някои как си въобразявате, че вие ще определяте кой е годен да ходи на градина и кой - не. Значи родителите са преценили, че могат да си пратят детето, педиатъра е дал бележка, че е здраво, персонала в градината не вижда нищо нередно, обаче Пенка и Драганка забелязали съмнителен сопол или чули детето да се изкашля и веднага определиха, че то не е за градина? Смешна история!
За какво всъщност е спора?  Хайде, всички възмущаващи се кажете какво очаквате? Децата да се спират при първи симптоми на ОВИ и да се пускат кога? При ПЪЛНО оздравяване? Ако има остатъчна кашлица 1 месец може ли да ходи с нея или трябва да е под карантина??? Наистина ми е интересно и ще се радвам да ми отговорите. За работата не го направихте (както и очаквах), та кажете според вашите КОМПЕТЕНТНИ критерии в какво състояние детето може да бъде доспуснато до вашите безценни отрочета в обществената градина?

# 123
  • Куциндрел
Аз ползвах детегледачка, рядко си вземах болничен, но това не значи, че при най-малкия сопол съм си спирала детето от градина.

# 124
И аз си вземам болнични като ми се разболеят децата. Защо си въобразявате, че само вие го правите и че сте единствените, които полагат грижа за децата си?

# 125
Сами разбирате, че над 60-70% от родителите не могат да си вземат болнични защото рискуват да бъдат уволнени. Родителите (бабите и дядовците) им са или извън града в който живеят или са млади и още работят (като се има предвид до  къде се вдигнаха годините за пенсия) , и за тях е същото положение с болничен или отпуск. Работят на ниски заплати с които не могат да си позволят да  си вземат детегледачка. А и детегледачка за един ден е невъзможно, защото все пак трябва взаимно да са свикнали детето и детегледачката да са заедно. Доста голяма част от родителите са принудени да му дадат антибиотик сутринта преди ясла/градина и да го пуснат, просто защтото нямат избор. Едва ли искат да си влачат детето болно и да го излагат на допълнителни вируси и инфекции при отслабен организъм.

# 126
Сами разбирате, че над 60-70% от родителите не могат да си вземат болнични защото рискуват да бъдат уволнени. Родителите (бабите и дядовците) им са или извън града в който живеят или са млади и още работят (като се има предвид до  къде се вдигнаха годините за пенсия) , и за тях е същото положение с болничен или отпуск. Работят на ниски заплати с които не могат да си позволят да  си вземат детегледачка. А и детегледачка за един ден е невъзможно, защото все пак трябва взаимно да са свикнали детето и детегледачката да са заедно. Доста голяма част от родителите са принудени да му дадат антибиотик сутринта преди ясла/градина и да го пуснат, просто защтото нямат избор. Едва ли искат да си влачат детето болно и да го излагат на допълнителни вируси и инфекции при отслабен организъм.

Съжалявам, но това не е липса на избор, а на приоритети. Много неприятно, да, но е изключително безотговорно по отношение на самото дете, седящо болно в обстановка, в която едва ли му се подобрява здравословното състояние. Аз съм от майките, които нямат проблем да си спрат детето и го правя, когато е необходимо, но и самото то боледува, така да се каже, "нормално" и деца със сопол или кашлящи не ми пречат. Не намирам обяснение, обаче, защо дете на антибиотик ще седи в детска градина и толкова ли е важна работата на майката, че детето е на заден план. Може и да си размишлявам на глас, но ...

# 127
В никакъв случай не одобрявам дете на АБ да бъде в детска градина, но много ме изненадват въпроси от типа "Толкова ли е важна работата на майката?" Да не мислите, че хората работят за удоволствие и запълване на времето? Ами ако е самотна майка? Да напусне и да се гледат вкъщи с детето и да мрат от глад?
Пак казвам - не одобрявам деца на АБ в градината, аз моето го спирам при такива случаи, но и ако чуя за такова дете ще се замисля преди да съдя. И по - скоро ще съжаля родителите му, че нямат друг избор. Не вярвам на някой да му е кеф да си тъпче детето с антибиотици, още по - малко да го праща на градина. И щом го прави значи е наистина притиснат. Жалко...

# 128
Доста голяма част от родителите не вярвам да дават антибиотици на децата си, докато ходят на градина. Сигурно има и такива, но това са или пълни непукисти или много притиснати от живота люде. Не е обичайната практика, да не отиваме в някакви крайности.

# 129
.

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 19:17 от Анонимен

# 130
  • София - Рим и обратно
И откъде имате този категоричен опит? Колко деца отгледахте, които са ходили на градина и колко държахте вкъщи до училище?
Вашите лични наблюдения са си лично за вас.

# 131
Съжалявам, но това не е липса на избор, а на приоритети. Много неприятно, да, но е изключително безотговорно по отношение на самото дете, седящо болно в обстановка, в която едва ли му се подобрява здравословното състояние. Аз съм от майките, които нямат проблем да си спрат детето и го правя, когато е необходимо, но и самото то боледува, така да се каже, "нормално" и деца със сопол или кашлящи не ми пречат. Не намирам обяснение, обаче, защо дете на антибиотик ще седи в детска градина и толкова ли е важна работата на майката, че детето е на заден план. Може и да си размишлявам на глас, но ...

Не ме разбирайте, погрешно аз съм си организирала добре нещата поне за сега и се надявам да е така и за напред. Съпруга ми също е с гъвкаво работно време и може да си позволи доста да отсъства. Но познавам доста  които го правят и то защото наистина нямат избор. Вие явно също можете да си позволите да го правите. Колкото и да е незаконно масово работодателите, уволняват служителите си ако отсъстват доста. Моето дете февруари беше с грип и почти три седмици беше вкъщи. (По ведомост за такса е присъствало 7 дни) Колко родители могат да си позволят да не са на работа почти месец? Хора масово семействата не могат да свържат двата края, а да не говорим да рискуват да останат без работа. Просто те нямат и нито времето нито спокойствието да седнат и да пишат по форуми. Просто се огледайте около вас, а не в интернет.

д-р Lady Stardust да така е не казвам, че всички го правят, но е факт че го правят. Познавам такива. Защото шефа е казал, че болнични и отпуска за забранени. А и то не е задължително да ти е на АБ, за да изпозарази половината ясла/градина. Може само да си подсмърча и да си носи нещо сериозно с него.

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 14:34 от Не се сърди, човече

# 132
Колко деца имаш и откога ходят на градина, 1ан2 ? И аз съм съгласна с теб, че кашлицата и сополите също се причиняват от вируси, но няма как за всяко такова състояние да се излиза в болнични. Аз вече дадох пример с моят син - 2 седмици вкъщи, 3 дни на градина и беше със сополи. Няма да си взема пак болничен, защото състоянието му не го изисква. Имам две деца, ако искам никога да нямат сополи, трябва да си седя вкъщи. При условие, че 5 години го правих, сега съм преценила, че искам да работя и децата ми да ходят на градина. Хайде да чуя ти колко деца имаш, колко време си седяла у вас, откога децата ти посещават обществено заведение и колко често излизаш в болнични? Уточнявам, че работодателят ми не забранява болнични и отпуски, имам право да ползвам всичко, което ми се полага със закон. Същото се отнася и за мъжа ми, той може да работи и от вкъщи. Но някак си е нелогично да дремя постоянно вкъщи, при условие, че детето със сополи скача като лудо на леглото, не спи на обяд и изобщо е едно дете в кондиция, неизискващо лечение и грижи.

# 133
Не съм съгласна, че само повръщането и температурата са сериозни състояния. Просто са различни вируси. Кашлицата и сополите също са заболяване. Не съм съгласна и , че ако детето се пази като по- малко, после в училище си изкарва болестите. Категорично не е вярно.
По мои лични наблюдения, много родители имат избор, но пращат децата си болни, защото така е по- лесно.

Сополите и кашлицата са симптоми на заболяване, но то НЕ налага спиране от детско заведение. Как по - ясно да го обясним? Ако вие ходите на работа с хрема, значи и детето може да ходи на ДГ. Деца с влошено общо състояние трябва да бъдат вкъщи, но НЕ за да не заразят другите, които така или иначе вече са били в контакт с вируса, а за да се излекуват. Това е. Не знам какво не е ясно.

# 134
  • София - Рим и обратно
То всъщност, точно докато е на антибиотик, особено последните дни - изобщо не е заразно. Ама хайде да не задълбавам, че някои ще се скандализират съвсем Blush

Общи условия

Активация на акаунт