Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 1 526
При нас правилото е @ В къщи имаме статичен телефон, помежду си можем да приказваме ... Мобилния се оставя на влизане в къщи до статичния. Суобщенията се преглеждат за 15 мин. преди миене на зъбите за лягане. .
Спазва се донякъде с голям контролинг от моя страна.

# 16
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 886
Моята дъщеря /12 год./ заспива сравнително рано - към 21.30 вече е отнесла, не ляга с телефон, но през деня усещам пристрастяването й - то не бяха чатове, то не бе ютуб....чакай това да видя, онова...и времето си минава. Сега е наказана известно време без устройства - лаптоп, таблет и телефон - да "прочисти" мозъка Wink не се противи и не ги търси, значи можело и без тях. Естествено, че няма как да остане така и занапред, но с времето се надявам да отделя по-малко време за "облъчване" и да не се налага да се контролираме. Споделя ми обаче за съученици, които почти във всеки час си вадят телефоните, в междучасията ходят със забучени глави в телефоните...ужас някакъв...

# 17
 • Мнения: 1 526
Затова искат да въведат мин. възраст за уотсап мисля 16г. Но бизнеса е по-важен от децата

# 18
 • София
 • Мнения: 661
Бих гласувала до 4-ти клас да са разрешени само обикновените телефони в училищата. Там пък играят в междучасията малките, гледат порно, нали Мон задължиха училищата да има свободен безжичен интернет....
В Щатите, преди избори се обсъждат в цялото общество такива проблеми, тук нали е модерно да не се занимаваме с политика и накрая резултата е само и единствено в полза на финансовите лобита!

# 19
 • Мнения: 38 626
Затова искат да въведат мин. възраст за уотсап мисля 16г. Но бизнеса е по-важен от децата
Да го въведат, но децата така или иначе не го ползват, дъщеря ми няма уотсап, вайбър ползва само с нас.
Преди заспиване голяма част от приятелите ѝ и тя слушат музика, което може да се прави и с обикновен телефон, така че няма драстично да промени положението със заспиването, което е основният проблем в темата...

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:57 от Не се сърди, човече

# 20
 • Мнения: 1 526
Затова искат да въведат мин. възраст за уотсап мисля 16г. Но бизнеса е по-важен от децата
Да го въведат, но децата така или иначе не го ползват, дъщеря ми няма уотсап, вайбър ползва само с нас.
Преди заспиване голяма част слушат музика, което може да се прави и с обикновен телефон, така че няма драстично да промени положението със заспиването, което е основният проблем в темата...

Щом ти казваш така то със сигурност е самата истина. Не чата е проблема, музиката е.

# 21
 • Мнения: 12 656
Моят опит дотук показва, че колкото повече висят на ел. устройства, толкова повече искат да висят и забравят, че може да има и други интересни дейности. Просто ел. устройства изискват най-малко съпротивление, докато рисуване, майсторене на нещо, четене изискват повече усилия, фантазия и др. Дори след ограничаването на ел. у-вата има един момент на чудене какво да правят в свободното си време. При нас до 4ти клас включително тел. бяха забранени. Сега в пети клас са разрешени и има деца, които прекарват междучасията над телефона вместо да излязат навън, но все пак пет години от предучилищна им беше спестено това. Проблемът съвсем не е в слушането на музика, защото такава може да слушаш не само на телефона. Може също да правиш нещо друго слушайки музика, пък било и само да стоиш и мечтаеш в тавана. В повечето случаи се дзверят в чата, в социалните мрежи и т.н.

И да забранят уотс ап до 16, нищо не им пречи да дават грешна възраст при регистрация.
Аз поне засега не виждам друг начин освен ограничаване, но не си правя илюзии, че на 16 ще е същото като на 12.

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:24 от Дъждец

# 22
 • Мнения: 1 526
Дъждец на 16 се предполага, че има достатъчно изградени ресурси и ако е решил да си троши главата е умишлен и свободен избор.

# 23
 • Мнения: 2 590
На 12 е. От самото начало телефонът се оставя в другата стая да се зарежда. Случва се да не може да заспи. Чете или разглежда нещо, или става, говорим си и т.н.  Дано да запази навика да не ляга с телефон.


И ние сме така и на същата възраст. Въобще и никога не е ставала дискусия дали може да си ляга с телефона.
Не може и точка. През нощта телефонът се зарежда.
Тактиката с насищането е добра от психологически ъгъл, но ми се струва, че тя работи за други вредни навици: джънк храни, липса на движение, телевизия.
За телефоните и компютъра си има сериозен елемент на пристрастяване, особено с игрите, плейстейшъните и разните му там влогъри за следване в тубата. И ако се оставят нещата на самотек, губят всякакви навици и мотивация. Затова и ние имаме строг контрол. Може би е до дете, моята дъщеря, ако я оставя с телефона, може цял ден да гледа клипчета на Айде.бг, Стан, разни геймъри като Хараламби и т.н. Затова я ограничавам до определено време на ден, колкото и да ми е гадно постоянно да я ръчкам. Трябва да знае, че има отговорности и има и други начини за разпускане, не може все пред устройство да се седи.

# 24
 • Мнения: 864
То на 26 не е "свободен" избор, ако става дума за пристрастяване, камо ли на 16. Тепърва ще му предстоят изпити, кандидатстване и т.н., това е началото на градене на характер и от моя гледна точка родителите поне трябва да досаждат със забрани или някакви други трикове, за да изгради усещане за неправилност. Иначе.... ще е тъпо, ако някой ден съжалява, че никой не му е помогнал да излезе от тоя лош навик. Темата ми дойде много навреме между другото, съвпада с моята драма с телефона. Мразя зависимости и постоянно работя над това да ги държа далеч от себе си. :Д Моите родители бяха либерални, но толкова ми натякваха за разни неща, че ми минаваше апетита за тях, удоволствието като си представя че тате ей сега пак ще ми "дудне" и в крайна сметка изобщо не се борех в един момент-спазвах каквото изискват от мен. До голяма степен мисля, че  е изградило в мен някакво чувство на дисциплина по този начин.


Хайде, днеска ми е последният смартфон ден. Успех, дами. Simple Smile Grinning  

# 25
 • София
 • Мнения: 6 986
Децата за това са деца, а не възрастни, защото не могат все още да се контролират и да правят (лесно) изборите, кое е най-добро за тях.
За двете 15 годишни:
- искам да са в леглото в 21:30. Има леки девиации от този час, но като цяло го спазват, защото виждат, че иначе не се наспиват. От години не ги будя сутрин (защото спя), сами се оправят за училище.
- телефони на масата не допускам.
- телефоните и компютрите съм казала да се оставят около 21:00 на бюрата. Не винаги се спазва, но като видя, че прекаляват - се карам.
- най-важното: Айфон има възможност за репорт в неделя, който ти показва колко време седиш на телефона и какво точно правиш. След като започнаха да си го гледат, сами разбраха колко време губят за снап-чат, ютуб и подобни и по-важното - започнаха да се коригират и контролират. (
Скрит текст:
Моето време е доста повече от тяхното тъй че си трайкам)

# 26
 • Мнения: 38 626
Щом ти казваш така то със сигурност е самата истина. Не чата е проблема, музиката е.
Подобен тон е излишен, просто споделям наблюденията си.
Приятелите на дъщеря ми нямат инсталирани вайбър и уотсап. Имам им записани телефоните в моя и се вижда. На възраст 14-16 г. са. Но и да има ограничение, то и ФБ има, но просто се пише друга година, не виждам с какво ще помогне.
Имам предвид, че късното лягане започна преди смартфоните, с обикновените телефони. По мое време пък беше с радио или тези игрички, ако ги помните. Но в тази възраст доста стават сови и си седят будни и без нищо.

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:48 от Не се сърди, човече

# 27
 • Мнения: 864
bella_ciao, ще поясня.

Избор значи да знаеш позитивите и негативите на нещо и посредством тази информация да вземеш аргументирано решение, зад което да застанеш с всичкия си.

Свободен избор значи това решение да не е взето на базата на автоматизирани инстинкти/навици, свободата изисква свобода на ума. Затова пристрастяването води до състояние "разумът ми е в собствения ми затвор", защото и да искаш, трудно можеш да устоиш на автоматизираното желание. Колко хора са пристрастени към цигарите на 20 или 30 години? Колко пък към тъпкането вечер? Колко към алкохола? Свободен избор в началото и края на пристрастяването-свободен избор (глупав избор) е да запалиш първата си цигара, втората цигара, третата вече може да е и заради началното ти пристрастяване. Свободен избор е да НЕ запалиш поредната си цигара, защото си успял с някаква вътрешна или външна сила да освободиш разума си и той да надделее върху пристрастяването. И този последен процес е ТРУДЕН. Не е като 16 годишният да реши "от днес ще работя над себе си и ще бъда разумен уатсап потребител" и да успее от раз. 16 годишният тепърва изгражда тази си способност и там е ролята на родителите. Да тренират свободата на избора му, силата на волята му и дисциплината му, за да може един ден и без външно влияние да може да се самоконтролира.

Ние всички сме правили тъпи избори, които са водили до пагубни навици-някои по-силни, някои по-слаби. Netflix, anyone? Etcetera, Etcetera...Важното е тренирана ли ни е "свободата на избора"и сестра-близначката й волята, за да се измъкнем от там. Според съвременната психология всичко започва в детската стая... Grinning

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:55 от Не се сърди, човече

# 28
 • Мнения: 1 526
Не се сърди, човече  прегледай собствения си коментар.  Категоричното твърдение не пасва на обяснението с моя опит показва.

...На възраст 14-16 г. са. Но и да има ограничение, то и ФБ има, но просто се пише друга година, не виждам с какво ще помогне.
 


родителите носят отговорност!
след 16 нямат такова задължение
bananadana ами тогава да се дава сет лична карта , шофьорска книжка и паспорт на всяко новородено. След като на 5 и на 25 е все тая...

# 29
 • Мнения: 38 626
Не се сърди, човече  прегледай собствения си коментар.  Категоричното твърдение не пасва на обяснението с моя опит показва.
Редактирах. Надявам се вече е по-ясно.

bananadana ами тогава да се дава сет лична карта , шофьорска книжка и паспорт на всяко новородено. След като на 5 и на 25 е все тая...
Свободата се дава постепенно, според възрастта. Най-трагичните случаи, които съм виждала в студентските си години бяха на хора, които като деца не са имали никаква свобода, съответно опит, преди 18 г.
Може да ви се вижда далеч, но само след няколко години ще са пълнолетни, не си мислете, че изведнъж, с магическа пръчица този проблем ще изчезне, напротив, тогава ще празнуват свободата си с цели нощи пред телефона.

Общи условия

Активация на акаунт