Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 864
Бела, нещо четеш отгоре-отгоре, не ме разбра и май си противоречиш ти самата.

# 31
 • Мнения: 1 532
Ясно е, но нали затова са родителите? да са до децата си при изграждане на навици и личност.
Най-стабилните хора сред състудентите ми идваха от семейства със спокойни и задружни роднини. Не от богати семейства , а от семейства с ценности и основа.

bananadana иска ти се да го интерпретираш така и да избегнеш да си препрочетеш мнението от където тръгна коментара/. И това е вид пристрастие и слабост. Да не можеш да се самокоригираш и да отразяваш критика

# 32
 • Мнения: 126
Apple и Microsoft имат възможност за родителски контрол и настройване на определени параметри при използване на устройствата. Примерно, лаптопът на голямото ми дете отказва достъп след 21:00 вечер.

Имам пред очите си примери за деца, оставени свободно да използват устройства от най-ранна възраст точно с идеята за пренасищане, но и в трите случая, които имам предвид, това не сработи изобщо. Едното от децата сега среща големи затруднения в училище въпреки че е изключително интелигентна  - просто няма интерес и всичко й е "скучно". Така че аз не бих рискувала и въвеждаме регламенти, които са обсъдени с децата, но в крайна сметка наложени. Общо взето имат "бюджет" от часове седмично, вечерен час за всякаква електроника и пълна забрана за телефони и каквото и да е подобно докато се храним.

- най-важното: Айфон има възможност за репорт в неделя, който ти показва колко време седиш на телефона и какво точно правиш. След като започнаха да си го гледат, сами разбраха колко време губят за снап-чат, ютуб и подобни и по-важното - започнаха да се коригират и контролират.
Потвърждавам и от моя опит, че това е много "отваряща очите" статистика - изобщо не си дават сметка колко часа са без да го видят черно на бяло. Айфон имат и дневни графики, не само седмични.

# 33
 • Мнения: 38 727
Ясно е, но нали затова са родителите? да са до децата си при изграждане на навици и личност.
Въпросът е дали тези навици ще се изградят с насилие, т.е. отнемане на различни неща и принуда, което ще се изпари в първия момент, в който останат без контрол или ще намрят начин да го направят така, че да остане траен навик.

Спокойни и задружни семейства има и от двата типа.

П.П. Винаги са ме карали да си лягам навреме, в 20 ч. като бях в началните класове и 22 ч. в по-горните. Не придобих навик да заспивам рано, нито тогава, нито сега. Веднага щом завърших училище се изнесох и минах на режима, който искам. Може би затова съм скептична.

# 34
 • Мнения: 1 004
Като цяло съм съгласна с тезата на Не се сърди човече, но тя има един недостатък. Ако детето става в 6 за училище, как да се наспива, ако ляга след 22 часа? Чисто физически не остава време за това.

# 35
 • Мнения: 38 727
Като цяло съм съгласна с тезата на Не се сърди човече, но тя има един недостатък. Ако детето става в 6 за училище, как да се наспива, ако ляга след 22 часа? Чисто физически не остава време за това.
Ами аз си лягах в 22 ч., но заспивах в 24-1 ч. Успявах да ставам, като знаеш, че трябва, правиш го.
Чисто физически успяват да си наваксат, дали след училище, дали в почивните дни, дали някоя вечер по-рано, снощо например дъщеря ми заспа в 21:30 ч. Когато имат свободата и знаят, че отговоростта за станването е тяхна, намират начин.

Не си мислете, че децата ви заспиват веднага като ги сложите Simple Smile това че са си легнали рано и без телефон, не значи, че са заспали.

# 36
 • Мнения: 2 877
У дома няма ограничения. Децата си имат будилник, отговорности и задължения. Телефони не отнемам.

# 37
 • Мнения: 2 645
За другите не знам, но моето 12 годишно заспива на секундата. След училище, учене и спорт почти всеки ден, едва дочаква времето за лягане.
Дори в почивните дни, като е решила, че няма да си ляга рано и ще гледа филм, я намирам заспала на дивана.
Но тук вече и спортът си казва думата - освен време, черпи и сили и за висене пред устройство такива не остават.

# 38
 • Мнения: 2 626
Много е сложно, ей! Опасявам се, че на моменти преминавам някои граници и действам по-авторитарно, но иначе ще ми се качи на главата. У нас е същото положение. Наложено е вето - ползване на интернет сборно 1 час на ден. Оставена е сама да се контролира. Ляга с телефон и се буди с телефон. Чете книги, недостатъчно обаче. Не се справя със самоконтрола и в най-скоро време ще й се инсталира програма вероятно, която да реже мрежата. Претоварена е в училище, спорт, допълнителни курсове, разбирам го това, но ми се изтърка устата да обяснявам, че четенето и занимаването с нещо друго, правенето на нещо е много по-ценно за мозъка, отколкото разни ютубъри, влогъри и пр. "инфлуенсъри". Как да му обясниш, че постоянното развиване на фината моторика, нейното трениране е важно за интелекта на човек, а не клипчетата, "смешките" и т.н. За слушане на музика - няма никакво ограничение. Дори слуша докато си пише домашните, явно не й пречи. Има висок успех в училище. Висенето обаче пред телефон, таблет в нездравословни граници превъзбужда децата, забавя процеса на производство на мелатонин и води до хронично безсъние. Изобщо не е безобидно. Голяма борба е!

# 39
 • Мнения: 1 532
Според мен се втурнахме да теоретизираме частни случаи.
Родителите са авторитет и носят отговорност. Децата трябва да респектират това.

Ако аз намирам за редно детето да ползва приложения позволени за много по възрастни и му позволя аъ нося отговорност за това. Също както нося отговорност ако му дам ключовете от колата или пък дам ключовете от колата на някой употребил много алкохол.
Т.е. аз имам отговорност.

Ако кажа не , правилата са такива не мисля че правя нещо лошо на детето.
Напротив. 

Мога да го оставя да си ляга в 24, но ако след 2-3 дена на този режим видя, че е преуморен, избива го на истерия, не може да се концентрира и не може да стигне на време за училище пр. то коригирам това , защото имаме задължително образование и отговарям за това да се придържаме към закона.

# 40
 • Мнения: 1 004
Чисто физически успяват да си наваксат, дали след училище, дали в почивните дни, дали някоя вечер по-рано, снощо например дъщеря ми заспа в 21:30 ч.
Не съм сигурна, че чисто физически имат възможност за наваксване. След училище имат да учат уроци. Някои деца спортуват или имат други извънкласни занимания. Все пак, денят има само 24 часа. Ако заспиват около полунощ, това са 6 часа- крайно недостатъчно. След училище трудно ще успее да спи 2-3 часа и уроци да учи.

# 41
 • Мнения: 864
Bella, убедена съм, че не ме разбра. Нищо не "интерпретвам" грешно.

Ти изкоментира, че ако един 16 годишен е решил да си троши главата ще си я троши, било свободен избор и т.н.

В ОТГОВОР НА ТОВА казах, че изборът на един 16 годишен не е непременно свободен, понеже пристрастяването води до малко или много дейтвие на автопилот, не е като всеки път да праеиш умишлен избор като си цъкаш на телефона. Ако беше прочела поста ми и особено в контекст с последните ми 2 такива, щеше да разбереш, че аз съм точно на мнението, че родителите изграждат чрез контрола си и забраните си над детето волята му. Първо става с някоя хитрина, забрана, натякване, а един ден то само ще упражнява този контрол над себе си. Доказано е, че, разбира се в преносен смисъл, гласът на родителите продължава да живее в детето и после възрастния човек един ден. От психологична гледна точка това са модели на поведение сам към себе си и другите, научени от родотелите. 

Противоречиш си от моя гледна точка като казваш първо "той ако е решил да си троши главата... и тн." и после разправяш как родителите са важният фактор. За нападките ти няма да коментирам, искам само да се изясня.

Едно дете под влиянието на пристрастяване, има нужда особено от външно влияние на родителите си, за да се измъкне от този гаден навик, трудно е да се измъкнеш от който и да е силен навик. Грешно е да го оставиш да си троши главата, защото тепърва му предстоят важни моменти в училище и сега се формира най-силно като личност. Паралелът ми с възрастен човек имаше за цел да представи силата на пристрастяването- щом за възрастен е трудно да се избави от него, какво остава за един 16 годишен хормонално бушуващ индивид :Д Друга цел ми беше да изкритикувам така не на място поставения от теб израз "свободен избор". 16 годишният тепърва изгражда тази способност и то на пъро място чрез външнпто влияние на родителите си, които го критикуват, насочват и ако се наложи санкционират. За грешното му използване в контекста на пристрастяванията обядних вече по-горе.

Не знам как разтълкува поста ми толкова грешно и коментара ти за новородените от къде го измъкна, но както и да е. Вместо да обиждаш, се съсредоточи като четеш.

# 42
 • Мнения: 1 532
аз казах, че докато един 16 годишен със свободен избор носи своята отговорност, то един 12 годишен със свободен избор има родители , които са отговорни за него.
т.е. вземи няколко мнения назад.
после ти изкоментира, че било все едно дали 12 или 16 защото 16 годишен със зависимост нямал свободен избор.
което е меко казано несериозен паралел.

Не си противореча. Аз писах за 12 годишни ти коментираш 16 годишни със зависимост.

# 43
 • Мнения: 864
Дискусията се превръща в смешка и ти отговарям за последно.

За да не се стига дотам отново ще те посъветвам да не предизвикваш хората да се поясняват по 100 пъти с  постове като вече изтрития ти пост, състоящ се от 6 букви "хахаха", както и с нападки тип горните. Grinning Не съм правила сравнение между 12 и 16 годишни. Не съм казвала че 12 или 16 годишен е все тая. Добронамерено и бе никаква ирония те препращам отново към извора на задачата четене с разбиране-постовете ми по-горе.

Но виж, може би грешката наистина е в мен, опитах се да дам прекалено дълбоко обяснение на многозначното и същевременно лишено от смисъл "хахаха". Grinning Беше тъпо от моя страна.

Адиос. Айде, време е за сейфа. Grinning

# 44
 • Sofia
 • Мнения: 151
Преди няколко години сложихме на дъщеря ми (11) и сина ми (14) родителски контрол на ел. устройства. Имат определено време, в което да "висят" на тях. Въпреки, че не им харесва много, явно са схванали идеята, защо го правим. Децата не са глупави. Дъщеря ми наскоро обясняваше въодушевено как щяла да възпитава децата си един ден:) по-добре от нас. И за наша изненада сподели, че щяла да им даде само тел. с копчета и здраво да ограничи достъпа им до ел. устойства. Щели да четат книги, да рисуват и т.н Simple Smile. Не ни е лесно дотолкова, че трябва да обясняваме непрекъснато защо сме поставили правила и защо са важни. Но ако нямаше правила надали щеше да успее да преполови "Властелинът на пръстените" и да ляга преди 9:30.

Общи условия

Активация на акаунт