За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 064
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 2 298
Чушките не трябва да се пълнят плътно и до горе, оризът като увеличи обема си, излиза навън през отвора.
Чушките на снимката са подходящи да се поставят прави.

# 76
  • Мнения: 7 982
От мойта баба знам -на пълнеж от смляно месо се слага поне едно яйце и с.л.кисело мляко(за спойка).В каймата за кюфтета също слагам с.л.кис.мл.и щипка сода за хляб( за пухкавост).

# 77
  • София
  • Мнения: 12 219
Имам такива чушки и искам да ги направя постни, пълнени с ориз.
.........................
По принцип само аз ще си ги ям, защото съпружието не яде ориз, но как да ги направя, за да не излезе половината плънка в тавата.
Прави ли да ги поставя или има труг трик?

https://recepti.gotvach.bg/r-49430-Постни_пълнени_зелени_чушки

# 78
  • Мнения: 23 286
Чушките на снимката са пресни ,бих ги  бъкнала , тоест  пуснала във вряла вода, да омекнат, вода посолена  и с малко оцет за вкус.Че иначе са трева , поне тук  при нас, този сорт.И бих ги заредила , надупчени с игла ,нож  с остър край  или каквото има, да влиза  течност навсякъде.Явно ще се пекат ,  огънят след завиране да е  лек,  да може да се изпекат. После е по желание  дали да се  залеят със яйце  и мляко или натурални да са. И никога не се препълват ,това  е азбучно, за да има място да се надува ориза.Но пресни чушки  няма да се спукат, те     са различни от сухите.Има накъде  да се   развира ориза ,пък и  не е само ориз, има месо, кайма.А май забравих ,че постни ще бъдат на авторката.И с лук все пак, дето ще се свива.
Спокойно ,ще станат за приказ.
И Марчева е дала и картинки и  стъпка по стъпка.

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 21:39 от Бор_яна

# 79
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 460
По рецепта трябва да сложа 1 кубче мая,но искам да ползвам суха .Колко от сухата трябва да сложа?
Натуся, едно кубче мая е 42 гр.
суха мая - има по 7 гр. и по 11 гр.

7 гр. суха мая отговарят на 25 гр. жива мая
или 1 пак.мая на д-ра / 7 гр. /  е  приблизително равно на ½ кубче прясна  мая/ 21 гр./

# 80
  • Мнения: 896
Търся рецепта за цветния чипс(или каквото там се казва) от тази серия на "кошмари в кухнята": https://play.nova.bg/video/koshmari-v-kukhnyata/season-5/kitchen … tmares-2019-03-22
42:53 мин. Доколкото чух вода, брашно олио и оцветител.

# 81
  • Мнения: 1 941
Начииии утре ще ги готвя тия чушки и утре ще ви ги снимам.
Аз какви изгъзици правя, а едни постни чушки ми се опъват.
Ама утре ще видим какви ще ги натворя де. Поне аз ще си ги ям, та не е страшно и пак да ги разпльокам из тавата Joy
Иначе си знам- лукче, морковче, подправки...

# 82
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Начииии утре ще ги готвя тия чушки и утре ще ви ги снимам.
Аз какви изгъзици правя, а едни постни чушки ми се опъват.
Ама утре ще видим какви ще ги натворя де. Поне аз ще си ги ям, та не е страшно и пак да ги разпльокам из тавата Joy
Иначе си знам- лукче, морковче, подправки...

Пека ги изправени в тавата, но с яйце и сирене.


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_23.html

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 21:48 от i_peych

# 83
  • Мнения: 7 982
Иначе си знам- лукче, морковче, подправки...
Не бях разбрала,че ще са посни чушките,обожавам ги така:настърган морков,лук на ситно ,запържвам и ориза,подправки много,топлаводичка и като дръпна от котлона-1 яйце(леко да е поизстинала сместа).Нарочно правя повече  смес за да напълня и домати.

# 84
  • Мнения: 15 658
Никога не ми се е изсипвала плънката от чушките,а нито ги топя в брашно,нито слагам капачетата,нито ги слагам изправени. 😃 Готвя поне веднъж седмично,че ги обичаме. Единствената плънка в тавата е тази,която ми е останала излишна и я слагам отстрани.
Пържа си сместа за пълнене,обикновено само лук,морков,кайма,ориз,добавям подправки и вода. Ако е една чаша ориз,слагам една и половина вода,чакам да я поеме ориза,пълня чушките и после в тавата добавям още една чаша вода. Пека на 200 градуса до готовност. Винаги ми се получават.

# 85
  • София
  • Мнения: 3 358
Имам от най- ситния булгур, какво  мога да приготвя с него?  Сещам се само за салата табуле. А някакъв сладкиш?
За сладкиш не знам,но можеш да го добавиш към ориза за пълнени чушки или сарми.

# 86
  • Мнения: 1 941
Чушките ми станаха ч-у-д-н-и!
Благодаря на всички за съветите Kissing Heart

# 87
  • Мнения: 5 624
Фъстъчено масло в какви сладки/сладкиши, десерти мога да ползвам?
Намерих едно забравено бурканче с изтекъл срок. Не съм го отворила, но предполагам, че му няма нищо поне на вид. И реших да приготвя нещо с него.

# 88
  • София
  • Мнения: 4 593
Момичета, как точно се работи с мултикукър под налягане? Мога ли да си запъжвам и пр. на отворен капак, мога ли да си го отварям когато поискам? 😀

# 89
  • София
  • Мнения: 12 681
Фъстъчено масло в какви сладки/сладкиши, десерти мога да ползвам?
Намерих едно забравено бурканче с изтекъл срок. Не съм го отворила, но предполагам, че му няма нищо поне на вид. И реших да приготвя нещо с него.

Бисквити с фъстъчено масло и конфитюр

Общи условия

Активация на акаунт