Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 13 770
Вероятно при вас се чува най-ясно, понеже са отдолу. Възможно е на другите на не им пречи толкова.
Щом сте говорили и са ви отвърнали по този начин, не очаквайте голяма промяна. Ако решите, може да отвърнете с подобни мерки, колкото и да е неправилно, защото и други съседи ще са потърпевши.
Като почнат да свирят, пускайте силна музика, някакъв уред със силен звук, нещо за пробиване на дупки. Ако дойдат да се оплакват, казвате, че е в разрешените часове - щом за тях може, значи и за вас може. Проблемът обаче може да се задълбочи вместо да се реши....

# 31
 • София, Люлин-8
 • Мнения: 1 737
Предложи им да си вземат електическо пиано, съпротивлението на клавишите е същото като на истинското и няма да има разлика, но електическото има слушалки и така няма да пречи на околните. Ние си купихме такова и всичко е наред.Hands Plus1

# 32
 • Мнения: 1 029
Няма как човек, свирещ на истинско пиано, да си вземе електрическо.

И да кажа, че опити за свирене на цигулка от начинаещ е значително по-зле от свирене на пиано от напреднал. Scream

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 16:52 от man_darin_ka

# 33
 • Мнения: 2 271
...
Детето, което свири се води виртуоз и изнася концерти.
...[/quote]

 значи професионална дейност в вили=но пространство в многофамилнна сграда с етажна собственост.
иди в об=ината за справка какво може.

Също постави въпроса на сзбранието ребром. Кажи ако са разрешени профи дейности в място за живеене , то не ни е пригодена шумоизолацията на сградата, в старо състояние е , не отговар; на незнам кои норми , тук питай някой инженер ... и кажи, че след като об=ността пзволява проф свирене по толкова часа на ден да си обнови шумоизолацията според стандартите и изискванията. Да видим няма ли да им пречи

# 34
 • Мнения: 29 107
Напротив, мой познат си купи скъпо електрическо пиано и свири на него в дома си. Самият той живее в блок, с бебе е. Не си позволява да досажда на съседите. Свири и на класическо пиано, но не в дома си.
Модерните електронни пиана са много хубави, но и скъпи. Той го взе с кредит. Не говорим за пиано от Джъмбо

# 35
 • София
 • Мнения: 1 046
Като искат да свирят на пиано в жилищен блок и се чува толкова силно, изолация е редно да си направят те. Една стая, която е изолирана като студио е много по-малко и ефективно усилие, от това всичи съседи да се опитват да се спасят от шума. Непрестанния шум води до здравословни проблеми, които с времето могат да станат сериозни. Това, че свирят в разрешените часове, изобщо не ги извинява, че тормозят съседите си. В дома си всеки има право да се чувства спокоен и защитен! Мисля, че наскоро се коментираше нова общинска наредба за ограничаване на шума. Проблемът е, че дори да има действаща наредба е много трудно да потърсиш защита, защото на полицията и общината не им се занимава.

# 36
 • Мнения: 2 271
да. това е частен въпрос , вика се вещо лице да прецени изолациите, силата на шума и съда казва имат ли право да го правят или  не и по колко часа и кога.
скъпо е, затова се опитват да ползва първо други механизми

# 37
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Проблемът е в закона, а не в свирещите.
Пианото не надвишава допустимите децибели.

# 38
 • Мнения: 9 874
Мисля, че има вратичка, но ти трябва добър адвокат с връзки и контакти да ги притисне. В Закона за управление на етажната собственост пише и това:


Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
1. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не пречат на другите собственици, ползватели и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
3. не завземат общи части на сградата;
4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;

Един разтропан адвокат може да убеди когото трябва, че свирене от зори до мрак не е обичайно действие за жилищна сграда. Това е професионална дейност и нейното място не в в апартамента. Но нещата са тънки.

# 39
 • Монреал
 • Мнения: 1 347
Когато ми се налага да спя през деня и децата са вкъщи пускам генератор за бял шум и нищо не ми пречи, или стряска. Обикновено ползвам апликация Ambient sounds.

# 40
 • Мнения: 2 271
Проблемът е в закона, а не в свирещите.
Пианото не надвишава допустимите децибели.
хах и ти в качеството си на строителен инженер ли го твзрдиш ?

# 41
 • SF/HH
 • Мнения: 544
Не, защо? По принцип ги надвишава в помещението, в което се свири, а не в съседските апартаменти.
Съседите могат да си замерят силата на звука и ако надвишава - добре дошло за тях. Имат за какво да се хванат с основание.

# 42
 • Мнения: 2 626
Ето какво казва Столична здравна инспекция:
https://srzi.bg/bg/shumat-ili-nejelaniyat-zvuk
"От хигиенна гледна точка шум е всеки звук, който действа неблагоприятно върху здравето, нарушава отдиха, смущава контакта на човека с околната среда.

У нас приетите норми за пределно допустимите нива са:

В жилищни зони - до  50-60 dB;
В промишлени зони - до 70 dB;
В жилищни стаи - до 35 dB;
В класни стаи, читални - до 40 dB."
 

и:
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/zakoni/z86.pdf
http://eea.government.bg/bg/legislation/noise/nar6.pdf

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 14:48 от petiaivanov

# 43
 • Мнения: 1 328
Свиренето е само в допустимите часове, но ги изпълва изцяло - от 8 до 14:00 и от 16:00 до 22:00, с по 10мин почивка от време на време.
Детето, което свири се води виртуоз и изнася концерти.
Това дете не посещава ли училище, не учи ли?
Колко е годишно?
Само ли живее?

Със сигурност не живее само, но отговор на другите въпроси нямам.

Съжалявам, но аз не вярвам, че едно дете може да свири всеки ден от  8 до 14  и от 16 до 22 почти без прекъсвания - децата имат и други ангажименти като да ходят на училище например, да си пишат домашните, да закусват, обядват и т.н. + времето за игра. Ако наистина някой издевателства върху детето и го задължава да свири толкова много - според мен може и жалба да пуснете до закрила на детето. А за другото - съмнявам се да може да се направи нещо - все пак спазват необходимите правила- съседката дава уроци по пиано и е много дразнещо, защото на мен дори би ми било приятно някой да свири добре и аз да го слушам, но децата, които идват са начинаещи и чувам само едно досадно дрънкане - тя не го прави непрекъснато и не е в забраненото време за вдигане на шум - опитвам се да се абстрахирам и това е. Щом живеем в общи жилища трябва и да се търпим - все някога и аз съм била досадна - правихме ремонт и мъжа ми изкърти всички плочки - сигурно 2,3 дни е работил с кангото, дете имам - като беше малко плачеше, като беше на 4-6 тропаше, сигурно и ние сме създавали неудобства някакви.

# 44
 • Мнения: 6
Щом детето, което свири е виртуоз, значи свири хубаво. Ами наслаждавайте се на хубава музика. Хората пари дават за концерт, а вие слушате безплатно. Ами ако наистина не беше пиано

Общи условия

Активация на акаунт