Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 785
  • 768
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Около нас съм виждала само преминаващи, и то много рядко (близо до пам. Левски). В Заимов например никога не съм засичала цигани, а сме всеки ден там - докато в парка до Стамболийски, не му знам името, но ходим чат-пат, за да се видим с приятели, има доста.

В Красна поляна има ужасно много цигани. В Иван Вазов колкото и пъти да съм ходила, не съм виждала.

Принципно човек може да бъде обран навсякъде, да, но на мен ми се случвало посред бял ден да си вървя по бул. Възкресение, с майка ми, и едно цигане да ме подмине след което да се извърне, да ме хване за златния синджир и да почне да тегли, с цел да го скъса, предполагам. Добре, че и двете реагирахме, та си плю на петите. Не ми беше толкова за златото, но този синджир има огромна сантиментална стойност - подарък от баща ми, купен от Кувейт. Няма как да го възстановя.

В центъра, където живея, подобна кофти случка никога не ми се е случвала. Допълвам: което съвсем не означава, че е невъзможно да се случи. Просто ми се струва, на мен лично, че вероятността е по-малка. 

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 17:34 от Tаис

# 181
Да се разхождаш със солиден златен синджир в който и да е квартал на София е като да оставиш вратата на дома си отворена - каниш крадците да се възползват. Не бих си позволила да се разхождам така нито в центъра, нито в Драгалевци или Бояна.
Апропо, Лъвов мост се води център. Вчера седнахме с една приятелка на пейките в кръговото. Чудесна градинка, но пълна с всякакви маргинални типове. Такава сбирщина и в Красна поляна не съм виждала на едно място.

# 182
  • София
Не е ''солиден'', не нося ''солидни'' бижута. Трябваше да напиша верижка, за да не си помисли някой, че нося бижу, по-дебело от китката ми. Мой пропуск.

Центърът не се изчерпва от Лъвов мост. Там, където сме ние, както и около баба ми, цигани няма.

# 183
Маргинални типове на Лъвов мост? Абсурд!

# 184
Около нас съм виждала само преминаващи, и то много рядко (близо до пам. Левски). В Заимов например никога не съм засичала цигани, а сме всеки ден там - докато в парка до Стамболийски, не му знам името, но ходим чат-пат, за да се видим с приятели, има доста.

В центъра, където живея, подобна кофти случка никога не ми се е случвала. Допълвам: което съвсем не означава, че е невъзможно да се случи. Просто ми се струва, на мен лично, че вероятността е по-малка. 

В парка на Стамболийски - точно до циганските къщи, цигани на тумби няма. Това е най-хубавия парк за деца, според мен. Сравнявам със Заимов и Докторската, където съм ходила.
Докторската през деня бива, но вечер след 18 ч. е селяния ужасна. 2 примера - стоят 2-3 млади семейни двойки тип "млади, красиви и интелигентни" пред пейка до пясъчника , като са си сложили багаж на пейката, а от двете й страни - детски колички/колела. Така никой не може да ползва пейката. Те самите не седят на нея... Другият пример - млада майка клечи до детето си в пясъчника и му дава сладолед. Друго детенце казва - И аз искам! На забележка, че е по-добре да си вземе детето и да му дава сладолед малко настрани, за да не дразни другите деца, тя започна демонстративно да яде от сладоледа като "образователен" клип за френска любов. Това на половин педя разстояние от другото дете. И последен пример - 2-3 кифли, които си люлееха децата дълго-дълго на единствените две люлки, при положение, че цяла тумба други деца чакаха за люлките. Най-накрая кифлите казаха: Ти къде си паркирала? Аааа, айде да си ходим, че задръстванията до Бояна са големи! През деня е по-добре - повече чужденци от района, по-малко простаци.
В Заимов - деца, кучета и велосипедисти са на едно място - по алеите, хаос отвсякъде. На забележка към собственик на куче, че прохождащите деца ще лазят в тревата, където кучето му пикае и с@ре, отговорът беше - Това е женско куче, канче ли да й подложа! Събрани по няколко пейки, на които млади майки-семейства пият бира, ядат пици и люпят семки, а децата - свободни електрони.
В "циганския" парк - оградена поляна със съоръжения за кучета, по другите алеи и поляни няма кучета. Алеите и поляните са чудесно подържани. Родителите стоят до децата си и ги наблюдават и контролират. Безконтролно тичащи/каращи колела деца няма. Има само 1 заведение в края на парка, до него батут - всички родители стоят около батута и си следят децата, а не запиват бира с кебапчета/кюфтета ... Има само още едно място с пуканки/захарен памук и това е. Два пъти съм виждала цигани, много прилично изглеждащи - познах ги само по тена и стила на обличане. В единия случай таткото стоеше заедно с останалите родители до батута и си гледаше детето, а в другия случай майката и таткото вървяха 3-4 крачки след тичащото фърфалаче.
Това са личните ми впечатления от тези 3 парка, без да правя обобщения. В Южния не съм стъпвала  и не възнамерявам. В Западния съм ходила като дете, сега му правят ремонт, дано да го оправят.

# 185
Циганите ходят в парк „Петър и Павел”, който също е до циганските къщи и е по-голям. Не са преобладаващи, но винаги има.

За съжаление простаци има навсякъде, хич не вярвам да са концентрирани само в два парка. Аз отдавна не се впечатлявам, честно казано избягвам парковете и гледам да се мотаем по улиците в децата. Около нас все още е възможно.

# 186
  • София
Никой не е кръстил парка до Стамболийски ''циганския'' парк, но аз лично колкото пъти изкарам там няколко часа през уикенда (през седмицата не сме ходили), толкова пъти съм виждала доста цигани. Казвам, защото стана дума къде има и къде няма. За мен там има. Сега проверих - казва се Петър и Павел. И свободни електрони деца си има, и родители, пиещи бира (това грях ли е някакъв?), и пуснати свободно песове, а в две от заведенията, в които сме сядали имаше точно тумби цигански семейства. Иначе тревни площи и т.н. са поддържани, спор няма, и паркът ми харесва като цяло.

Аз съм с куче и дете, и за кучкарите из всички бг паркове, в които съм била, мога да напиша нецензурни неща. Има и читави, които събират лайната, но някои се зъбят като им се каже.

В Докторската много обичам да ходя, приятно и спокойно ми е, нямам кофти случки - и като студентка, с колеги и преподаватели, и сега, като родител и стопанин. В Южния ходим често през уикенда, също и в Борисовата - твърде много хора, иначе ги харесвам заради пространството. Заимов е малък, но ми е под носа и след работа ми е най-удачният избор за разходка на пес и дете.

Ти хем не искаш да обобщаваш, хем заявяваш, че Петър и Павел е ''най-добрият'' за деца. Ми файн. Аз пък си нямам ''най-добър'' парк защото въртим 5-6 и виждам и качества, и недостатъци във всеки от тях. Точно както с кварталите, в които съм живяла.

# 187
Таис, аз също ходя понякога до парк само през уикенда. Заимов и Докторската са ми най-близо,, знаеш къде съм, но съзнателно ги избягвам. Предпочитам да чакам 11 и да ида с детето до Св. Петър и Павел и после пак да чакам 11, за да се върнем.

Ти хем не искаш да обобщаваш, хем заявяваш, че Петър и Павел е ''най-добрият'' за деца. Ми файн. Аз пък си нямам ''най-добър'' парк защото въртим 5-6 и виждам и качества, и недостатъци във всеки от тях. Точно както с кварталите, в които съм живяла.
Таис, виж какво съм написала - "най-хубавия парк за деца, според мен"

# 188
  • София
Аз не харесвам повечето паркове - Петър и Павел ми е цигански, Северния става долу-горе, Борисовата градина е с доста спящи клошари по пейките...Всеки парк си има предимства и недостатъци.
В южния парк има ли много отвързани кучета и хора от типа, люпещи семки?

# 189
От години забелязвам, че в топ-центъра на София вече никой не отдава квартири за офиси, още по-малко за живеене. Предполагам, че хората ги купуват, за да ги отдават краткосрочно  чрез платформи, като "Airbnb" и "Booking".

# 190
Има и бая офиси.

# 191
  • София
denizara, тези ги има навсякъде Simple Smile

# 192
Имот в топ-центъра на София, ако решиш да го продадеш, няма много да чакаш. Ако го купиш, ще дадеш два пъти повече, от колкото в покрайнините. Но ако го даваш под наем на гастарбайтери за живеене, то не можеш да му вземеш двойно по-висок наем, от колкото панелка в Люлин. Не знам как вървят наемите чрез "Booking" и "Airbnb". Видях там обяви за краткосрочно отдаване в Топ-центъра. А иначе в обикновените обяви се отдават само в гетата на София. Дори и фирмите вече не си търсят офиси в центъра, защото нямат клиенти, нямат доходи, всички са фиктивни, перат пари.

# 193
Ами точно обратното е - има ужасен глад за офиси в центъра. Търсенето е голямо заради уредения транспорт, но предлагане на практика няма.

# 194

В парка на Стамболийски - точно до циганските къщи, цигани на тумби няма. Това е най-хубавия парк за деца, според мен. Сравнявам със Заимов и Докторската, където съм ходила.
Докторската през деня бива, но вечер след 18 ч. е селяния ужасна. 2 примера - стоят 2-3 млади семейни двойки тип "млади, красиви и интелигентни" пред пейка до пясъчника , като са си сложили багаж на пейката, а от двете й страни - детски колички/колела. Така никой не може да ползва пейката. Те самите не седят на нея... Другият пример - млада майка клечи до детето си в пясъчника и му дава сладолед. Друго детенце казва - И аз искам! На забележка, че е по-добре да си вземе детето и да му дава сладолед малко настрани, за да не дразни другите деца, тя започна демонстративно да яде от сладоледа като "образователен" клип за френска любов. Това на половин педя разстояние от другото дете. И последен пример - 2-3 кифли, които си люлееха децата дълго-дълго на единствените две люлки, при положение, че цяла тумба други деца чакаха за люлките. Най-накрая кифлите казаха: Ти къде си паркирала? Аааа, айде да си ходим, че задръстванията до Бояна са големи! През деня е по-добре - повече чужденци от района, по-малко простаци.
В Заимов - деца, кучета и велосипедисти са на едно място - по алеите, хаос отвсякъде. На забележка към собственик на куче, че прохождащите деца ще лазят в тревата, където кучето му пикае и с@ре, отговорът беше - Това е женско куче, канче ли да й подложа! Събрани по няколко пейки, на които млади майки-семейства пият бира, ядат пици и люпят семки, а децата - свободни електрони.
В "циганския" парк - оградена поляна със съоръжения за кучета, по другите алеи и поляни няма кучета. Алеите и поляните са чудесно подържани. Родителите стоят до децата си и ги наблюдават и контролират. Безконтролно тичащи/каращи колела деца няма. Има само 1 заведение в края на парка, до него батут - всички родители стоят около батута и си следят децата, а не запиват бира с кебапчета/кюфтета ... Има само още едно място с пуканки/захарен памук и това е. Два пъти съм виждала цигани, много прилично изглеждащи - познах ги само по тена и стила на обличане. В единия случай таткото стоеше заедно с останалите родители до батута и си гледаше детето, а в другия случай майката и таткото вървяха 3-4 крачки след тичащото фърфалаче.
Това са личните ми впечатления от тези 3 парка, без да правя обобщения. В Южния не съм стъпвала  и не възнамерявам. В Западния съм ходила като дете, сега му правят ремонт, дано да го оправят.

Нормално е куче да се изпикае в тревата, също така е нормално децата да се люлеят колкото им е приятно. За сладоледа също не смятам, че трябва да се яде тайничко зад някое дърво. Всеки, който работи има 2 лева за сладолед или пуканки. Не виждам защо трябва да се лишават децата от дребни удоволствия. Като цяло парковете са за игра и няма нищо лошо децата да си карат колело и да тичат на воля. Аз лично предпочитам да виждам щастливо играещи си деца и забавляващи се родители вместо цигани.

Общи условия

Активация на акаунт