Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 121
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Нищо чудно строителите да са на далавера даже сега. Взели са повече милиони, от колкото са вложили в тази грозотия. Имали са желание да довършат, ама не са могли. Който е купил нещо там в сградата да се сърди на Бойко.... и Цветния.... ей ще затрие държавата този.... учител по физкултура... Grinning
Не ми се иска да съм на мястото онези вложили пари в Златния век.....

# 211
За Гърдова Глава - според мен задръстването е съпоставимо с това на Малинов например. Пък и зависи от коя част на Гърдова глава се включваш, сигурно може да се пропусне известна част от задръстването. Доколко знам улиците в квартала са тотална трагедия обаче.

# 212
Томева, мерси за уточнението. Да питам тогава, ако стъпим на тези дефиниции, не се ли получава, че двустаен панел/СС след ремонт и преустройство всъщност става равен на 3-стаен НС, а тристаен панел/СС съответно на четиристаен НС? Да обясня защо питам - според статистиката 2-стаен панел средно е 65-75000  евро, съответно двустайна СС тухла е 80-85 000 евро, а тристаен НС (холокухня плюс 2 спални) е 130-160 000 евро. Излиза, че на практика за един и същ брой помещения и функционалност - две спални плюс холокухня,  НС е два пъти по-скъпо от панела и с около 60-70 % по-скъпо от стара тухла. Ясно, че има предимството да е ново, а и в общия случай холокухнята ще е по-просторна от преустроения хол, но все пак повечето хора гледат бюджет и функционалност, а съотношението е в полза на панел/СС тухла в този случай. Не изказвам предпочитания, само коментирам някаква даденост.  Това би обяснило защо и панелните, и СС тухлените продължават да се търсят дори при толкова много проекти НС.  Говоря за масовото строителство в среден клас райони, с голямо предлагане.
Иначе за Златен век - това е хубаво,  а най-хубаво ще е, ако съдът все пак докаже нередностите и я свалят до допустимата за квартала височина. Браво на лозенчани, но ако не беше разследването на Св. Европа, никой нямаше да ги чуе. .

# 213
Честно казано най-гадно е да си остане на бетон години наред.

# 214
Да, ако не беше Свободна Европа, а вестник Сега, Златен век още щеше да се строи, нищо, че сега внезапно се оказва с изтекло разрешително.

# 215
Факт, че е грозилище, обаче съм готова да се примиря с това. То е ясно, че не съм наблизо, а хората там с години ще го гледат, ама все някога трябва да има прецедент и урок за продажните и от двете страни, поне малко страх да имат и да не газят разпоредбите така смело.
Иначе си мисля, че който е дал такава сума за жилище там, все ще има пари  да съди Артекс за неспазване на договора и връщане на сумата.
ЕммаТ, то си се е оказало с изтекло разрешително още тогава, ама нали затова са раздвани тези имоти на Латинка, за да стане от изтекло на подновено. Но понеже много се разсмърдя, пак се върна на изтекло.

# 216
  • София
Ако остане да стърчи Златен век, там с години, белким някой се сети да приеме закон да каже, какво се прави с недостроените сгради. Аз поне ще се радвам, независимо дали лично по моя си казус съм на сметка от въпросния закон, или не съм. Да се каже ясно какво се прави с тези сгради. Не да треперя че ще падне тухла да очисти някого... Ама това друга тема вече...
Апропо, успяхме даже нещо свято като "Златния век", да го опорочим като име, язък за името ..... сега става символ на далавери и посмешище...

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 17:04 от Yangdze

# 217
Редно е някои хора да се опарят, за да се спре с тази порочна практика да се купува всичко на зелено... Разбирам някои високо рискови инвеститори да купуват на зелено, но това обикновените хора да са принудени да го правят, защото иначе няма нищо сносно, си е просто гавра. И на всичкото отгоре аз не виждам почти никакви отстъпки в цените на незавършеното строителство. Тоест не е пропорционален поетия риск, спрямо това, което евентуално се спестява. Тоест нещо пазара се е поизкривил.

# 218
Засега са ги спрели за глупости, които могат да отстранят за две седмици. Да не бързаме да се радваме, изборите ще минат.

# 219
  • София, Bulgaria
Томева, мерси за уточнението. Да питам тогава, ако стъпим на тези дефиниции, не се ли получава, че двустаен панел/СС след ремонт и преустройство всъщност става равен на 3-стаен НС, а тристаен панел/СС съответно на четиристаен НС? Да обясня защо питам - според статистиката 2-стаен панел средно е 65-75000  евро, съответно двустайна СС тухла е 80-85 000 евро, а тристаен НС (холокухня плюс 2 спални) е 130-160 000 евро. Излиза, че на практика за един и същ брой помещения и функционалност - две спални плюс холокухня,  НС е два пъти по-скъпо от панела и с около 60-70 % по-скъпо от стара тухла. Ясно, че има предимството да е ново, а и в общия случай холокухнята ще е по-просторна от преустроения хол, но все пак повечето хора гледат бюджет и функционалност, а съотношението е в полза на панел/СС тухла в този случай. Не изказвам предпочитания, само коментирам някаква даденост.  Това би обяснило защо и панелните, и СС тухлените продължават да се търсят дори при толкова много проекти НС.  Говоря за масовото строителство в среден клас райони, с голямо предлагане.
Иначе за Златен век - това е хубаво,  а най-хубаво ще е, ако съдът все пак докаже нередностите и я свалят до допустимата за квартала височина. Браво на лозенчани, но ако не беше разследването на Св. Европа, никой нямаше да ги чуе. .

Ами, ако броиш брой помещения е така, но ще се съгласиш, че 60-65 кв.м, колкото и да ги прекрояваш си остават 60-65 кв. На мои приятели преди 3-4 г. им продадох гарсониерата, която бяха направили на 3-ст ап., не ме питай как...
Иначе всеки си избира, кое му е функционално, аз не съм много фен на такива преустройства: кухнята-спалня, хола-дневна с кухня и оригиналната спалня си остава, нооо... хората като нямат достатъчно пари за 3-ст и това е вариант.
Моето впечатление е, че сравняват идентични апартаменти, например:  2-ст панел с 3-ст панел. 2-ст стара тухла с 3 -ст стара тухла.  А стара тухла с НС въобще не го сравняват бюджетно в смисъл, че тук е въпрос чисто на предпочитания, не толкова на финанси, защото старата тухла след ремонта ще стане на цена на НС.   В моята практика не ми се случвало някой, които е фен на НС да купи стара тухла, и обратно..., което не означава, че не се случва разбра се.
Квадратурата е важна за оценката на имота, ако ще има банка.  Виждала съм прекрасни 3-ст апартаменти със ЗП 79 кв. и ужасни със ЗП 100 кв. Вторите с никакво разпределение, едно  некомфортно...притеснително.

# 220
Иначе си мисля, че който е дал такава сума за жилище там, все ще има пари  да съди Артекс за неспазване на договора и връщане на сумата.
Кого ще съдят, то проектът най-вероятно е отделен в СПВ, тоест някое ЕООД притежавано от Артекс, но с 2 лева капитал, точно за им ограничи отговорността ако стане нещо такова.

# 221
Засега са ги спрели за глупости, които могат да отстранят за две седмици. Да не бързаме да се радваме, изборите ще минат.
В Лондон не само не ги спират, а продължават да изникват небостъргачи до ниски сгради. Но явно София е много по напред от Лондон в архитектурно отношение и се чудя защо главния архитект на Лондон не дойде да се учи от нашия 😄😄😄.

# 222
София не е Лондон и затова не можем да си позволим подобни изклясъци.  Естетически е едно на ръка и е въпрос на вкус, но нашата инфраструктура не позволява такова строителство. А и си показал office area. Там на метрото в час пик си като на Световна война.
А на Кръста всеки ще е с трошката си (пардон - БМВ-то си) по всяко време на деня. Защото точно в тази тема се смеят на потребителите, които държат на градския транспорт.

Иначе и в Ситито (въпреки че там старо почти няма, постна тото е изключение),  и на Кудам в Берлин, и в София за мен подобни съчетания изглеждат зле. Но си е мое мнение. 

# 223
София не е Лондон и затова не можем да си позволим подобни изклясъци.  Естетически е едно на ръка и е въпрос на вкус, но нашата инфраструктура не позволява такова строителство. А и си показал office area. Там на метрото в час пик си като на Световна война.
А на Кръста всеки ще е с трошката си (пардон - БМВ-то си) по всяко време на деня. Защото точно в тази тема се смеят на потребителите, които държат на градския транспорт.

Иначе и в Ситито (въпреки че там старо почти няма, постна тото е изключение),  и на Кудам в Берлин, и в София за мен подобни съчетания изглеждат зле. Но си е мое мнение.  
Интересно е твърдението, че до краставицата няма старо. На снимката, която постнах сградите ми изглаждат на над100-200-300 години, а тези до японския са на по 10-20-30-50 години. Не знам къде видя прилика. Случайно съм бил многократно в Лондон и би ме било срам да сравнявам тамошното движение с нашето. София изглежда като санаториум спрямо тамошната лудница.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:46 от Анонимен

# 224
  • София
Миналия или по-миналия уикенд по БТВ в сутрешното им предаване имаше репортаж за Златен век. Мъжът ми го гледа, аз ви преразказвам долу-горе. Според кметът на община Лозенец (или някой от общината), за да е възможно движението между Маринела и Златен век трябва да се изгради съвсем нова инфраструктура с повдигнато кръгово кръстовище. Та това нещо ще струва на общината 20 млн лв. Въпросът е защо от общината ще трябва да похарчат тези пари, за да може някой частник ( в случая Артекс) да си сложи яка печалба в джоба. Друг е въпросът, че прехвърлят жилишата по данъчна оценка и пак се ощетява общината. Т.е. Артекс печелят два пъти, общината губи два пъти. Ако не се направи нищо по инфраструктурата, минаването от там ще граничи с невъзможното. От община Лозенец въобще не са възторгнати от този харч, но в случая нямат думата.

Не бъркайте Ситито с жилищен квартал. Каквито и офиси да има в Лозенец, той си остава основно жилищен квартал и тази сграда, която ще хвърля огромна сянка върху съседните имоти сериозно влошава качеството на живот с тях.
Мястото на небостъргачите е извън жилищните райони, напр. на Цариградско шосе стоят доста добре.

Общи условия

Активация на акаунт