Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 120
  • Мнения: 49
Здравейте, на 34 год съм, мъжът ми е на 40.  Преди 8 години имах спешна операция заради спукана киста. Правим неуспешни опити от 7 год. Имаме 2 инсеминации и 1 инвитро.Той е с диагноза азооспермия,аз съм с Луф синдром и една запушена тръба с хидросалпингс и перитубарни адхезии двустранно( хистеросалпингография). Предлагат ми лапароскопия за премахване на тръбата и след това Икси. Моля за коментар и може ли да подобрим показателите.  Благодаря Ви предварително!
  Здравейте, азооспермия, ще рече никакви живи сперматозоиди. Убедена ли сте, че това е диагнозата? Иначе, хидросалпингсът е добре да се отстрани.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

# 121
  • Мнения: 14
Скрит текст:
Здравейте,
 от известно време чета форума и научих наистина позелени за мен неща, за което съм благодарна на активните потребители, д-р Станилов и проф. Куманов.
Накратко за нем на 27 години съм и от година правим опити за бебе, но нещата не се получават. Доста е странно, тъй като и аз мислех, че всичко ще стане за два месеца, но явно не е така. При последното ми посещение при гинеколога ми  препоръча изследвания, които обаче не мога да разчита единствено 🤣.
С мъжа ми сме решили и да посетим репродуктивен специалист, възможно най - скоро, но трябва и той да си направи спермограма.
Все пак ми се иска да знам дали мойте показатели са притеснили или не.
Като цяло съм човек, който спортува активна и дали може да се каже, че попадам в категория "тежко" според някои хора. От години тренирам с тежести (което ми помогна при дископатията, но това е друга тема). При мен завишено е ДХЕАС, което виждам от бързото търсене на инфо, че се асоциира със спорта.
Все пак ще кача изследванията и ще съм много благодарна ако някой ми каже има ли нужда да се притеснявам докато дойде време да посетим лекаря.
FT 3 4.10 REF 3.20-6.80
TAT 10.00 REF 115.00
MAT16.64 REF 34.00
LH 8.97
PROLACTIN 547 REF 125-635
ESTRADIOL 88.80 REF 12,5-166
FSH  6.46
TESTOSTERONE 1.75 REF 0.22-2.90
DHEA-S 12.41 REF 3.20-10.00
TSH 3.320 REF 0.30-4.5
FT4 14.77 REF 11.45-22.14
   Здравейте Helena6330,
на 27 години сте, няма повод за притеснения нито преди консултацията ви с репродуктивен специалист, нито след това. Започнете със спермограмата.

   Относно хормоните, предполагам професор Куманов, ще вземе отношение.

  С най-добри пожелания

Здравейте и от мен!

Сама виждате, че стойностите на Вашите хормони не излизат извън нормалните граници. Що се отнася до ДХЕАС, неговото леко повишение може да бъде свързано с Вашата възраст - известно е, че у младите този хормон е по-висок и с годините намалява. Преди време това даде основание на един известен ендокринолог да охарактеризира ДХЕАС като "Фонтан на младостта". Предполагам нямате високо кръвно налягане?
Интензивният спорт, въобще физическите натоварвания не се отразяват благоприятно на репродуктивните способности и у двата пола. Специално при жената физическите усилия могат да блокират, макар и временно, овулацията и това да затрудни забременяването. Затова - умереност и в спорта е най-подходящата тактика!
Съпругът Ви задължително трябва да направи спермограма при условие на въздържане между 2 и 6 дни и след това ще обсъдим резултата.
Поздрави и до скоро!
Проф. Филип Куманов

Здравейте,

много съм благодарна за отговорите.
Правилно предположихте, че нямам високо кръвно налягане, винаги е било в норма. Тук явно е редно да отбележа, че спортувам активно 4 пъти седмично тренировки + нормална физическа интензивност през останалото време (ходене пеш, не ползвам асансиор и такива дребни неща) се надявам да влиза в рамките на нормалното.

Предстой в четвъртък да правим спермограмата и ще пиша резултата.

Поздрави.

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 11:49 от AnMary

# 122
  • Мнения: 12
Здравейте, на 34 год съм, мъжът ми е на 40.  Преди 8 години имах спешна операция заради спукана киста. Правим неуспешни опити от 7 год. Имаме 2 инсеминации и 1 инвитро.Той е с диагноза азооспермия,аз съм с Луф синдром и една запушена тръба с хидросалпингс и перитубарни адхезии двустранно( хистеросалпингография). Предлагат ми лапароскопия за премахване на тръбата и след това Икси. Моля за коментар и може ли да подобрим показателите.  Благодаря Ви предварително!

Здравейте,

след като мъжът Ви е с азооспермия (т.е. няма сперматозоиди) не виждам как ще стане процедурата, вкл. и ICSI. В такива случаи е необходимо да се изследва (не е трудно, нито скъпо) причината за азооспермия и според резултата ев. да се предприеме лечение, т.е. стимулация на сперматогенезата. Специално се налага да отбележа, че не всички случаи с азооспермия са лечими и податливи на стимулиране.
Ако мъжът Ви пожелае, може винаги да се срещнем и обсъдим ситуацията.

Поздрави,
Проф. Филип Куманов

# 123
  • Мнения: 63
Здравейте ,

След направена лапароскопия с проходими тръби,  но двустранно със салпингитни изменения -нагънат ход,задебелени стени и нарушен фимбриален апарат , какви са шансовете за забременяване естествено?
Да се насочим ли направо към инсеминация или инвитро?
   Здравейте,
особено ако салпингитът е бил причинен от хламидия, то вероятно тръбите са проходими, но функционално негодни. Вероятността за спонтанна бременност е намалена, а тази за извънматочна - завишена. Инсеминацията, според мен не е опция. Избирате спонтанни опити, при шанс за извънматочна или директно IVF. Лично за мен при избор лапароскопия или IVF, второто е по-безопасният и ефективен вариант.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов


Може ли да се кандидатства за фонда за инвитро с тези показатели?

# 124
  • Мнения: 49
Здравейте ,
След направена лапароскопия с проходими тръби,  но двустранно със салпингитни изменения -нагънат ход,задебелени стени и нарушен фимбриален апарат , какви са шансовете за забременяване естествено?
Да се насочим ли направо към инсеминация или инвитро?
   Здравейте,
особено ако салпингитът е бил причинен от хламидия, то вероятно тръбите са проходими, но функционално негодни. Вероятността за спонтанна бременност е намалена, а тази за извънматочна - завишена. Инсеминацията, според мен не е опция. Избирате спонтанни опити, при шанс за извънматочна или директно IVF. Лично за мен при избор лапароскопия или IVF, второто е по-безопасният и ефективен вариант.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов

Може ли да се кандидатства за фонда за инвитро с тези показатели?
Здравейте,
при двустранно проходими тръби, смятам че едва ли ще получите одобрение от ЦАР.
  С най-добри пожелания
  Доктор Георги Станулов

# 125
  • Мнения: 2
Здравейте, с мъжът правим опити за дете от близо 4год. Показателите в спермограмата установихме, че не са добри както в морфологията, подвижнистта и бройката. Октомври месец 2018г. му бе направена операция от варикоцеле. Наскоро повторихме спермограмата има покачване в бройката, но морфология все още не е добра/4% при норма<=14%/ и подвижността е малко. /гр а 9%+ гр b 14%=23%/.Препоръчаха ни да изчакаме година от операцията и да повторим спермограмата. Имаме скоро направени и хормонални изследвания, като тестостерона е 9,53nmol/l., което от форума разбрах е ниско като стойност. Може ли да има връзка с операцията от варикоцеле?

# 126
  • Мнения: 49
Здравейте, с мъжът правим опити за дете от близо 4год. Показателите в спермограмата установихме, че не са добри както в морфологията, подвижнистта и бройката. Октомври месец 2018г. му бе направена операция от варикоцеле. Наскоро повторихме спермограмата има покачване в бройката, но морфология все още не е добра/4% при норма<=14%/ и подвижността е малко. /гр а 9%+ гр b 14%=23%/.Препоръчаха ни да изчакаме година от операцията и да повторим спермограмата. Имаме скоро направени и хормонални изследвания, като тестостерона е 9,53nmol/l., което от форума разбрах е ниско като стойност. Може ли да има връзка с операцията от варикоцеле?
  Здравейте,
предполагам проф.Куманов ще изкаже компетентното си мнение, относно хормоните и спермограмата. И все пак след четири години опити, според мен е добре да започнете да обмисляте процедура, особено пък ако сте над 40.
   С най-добри пожелания.
   Доктор Георги Станулов.

# 127
  • Мнения: 2
Здравейте, с мъжът правим опити за дете от близо 4год. Показателите в спермограмата установихме, че не са добри както в морфологията, подвижнистта и бройката. Октомври месец 2018г. му бе направена операция от варикоцеле. Наскоро повторихме спермограмата има покачване в бройката, но морфология все още не е добра/4% при норма<=14%/ и подвижността е малко. /гр а 9%+ гр b 14%=23%/.Препоръчаха ни да изчакаме година от операцията и да повторим спермограмата. Имаме скоро направени и хормонални изследвания, като тестостерона е 9,53nmol/l., което от форума разбрах е ниско като стойност. Може ли да има връзка с операцията от варикоцеле?
  Здравейте,
предполагам проф.Куманов ще изкаже компетентното си мнение, относно хормоните и спермограмата. И все пак след четири години опити, според мен е добре да започнете да обмисляте процедура, особено пък ако сте над 40.
   С най-добри пожелания.
   Доктор Георги Станулов.

Ами на 33г. сме със съпруга ми.

# 128
  • Мнения: 136
Здравейте, на 30 год. съм. С мъжа ми правим опити за бебе, но нещо не се получава. 2016 година имах мисед, а миналата година извънматочна бременност с отстраняване на едната тръба. Подновили сме опитите някъде от септември миналата година, но без резултат. Изследванията ни са ок. Може би да пробваме с някоя добавка, или? Моля за съвет! Благодаря!

# 129
  • Мнения: 12
Здравейте, с мъжът правим опити за дете от близо 4год. Показателите в спермограмата установихме, че не са добри както в морфологията, подвижнистта и бройката. Октомври месец 2018г. му бе направена операция от варикоцеле. Наскоро повторихме спермограмата има покачване в бройката, но морфология все още не е добра/4% при норма<=14%/ и подвижността е малко. /гр а 9%+ гр b 14%=23%/.Препоръчаха ни да изчакаме година от операцията и да повторим спермограмата. Имаме скоро направени и хормонални изследвания, като тестостерона е 9,53nmol/l., което от форума разбрах е ниско като стойност. Може ли да има връзка с операцията от варикоцеле?

Здравейте,

Да, стойността на тестостерона е сравнително ниска. Но това не е достатъчно за трайни изводи. Необходимо е изследване на ФСХ, ЛХ, пролактина и специално във Вашия случай и на инхибин В! Едва тогава ще е възможно стабилно заключение. Варикоцеле често рецидивира, т.е. повтаря. Трябва да бъде извършен клиничен преглед при андролог!

Поздрави,
Проф. Филип Куманов

# 130
  • Мнения: 4
Здравейте, проф. Куманов.

Преди 6 м. мъжът ми направи спермограма, която беше с доста занижени стойности. След 3 месеца прием на Профертил нещата се нормализираха, но след втория тримесечен прием показателите отново се занижиха, но това, което ме притеснява е повишения визкозитет и времето на втечняване - според лабораторията то е над 120 мин., което е много. На каква би могло да се дължи?

Благодаря предварително.

# 131
  • Мнения: 49
Здравейте, на 30 год. съм. С мъжа ми правим опити за бебе, но нещо не се получава. 2016 година имах мисед, а миналата година извънматочна бременност с отстраняване на едната тръба. Подновили сме опитите някъде от септември миналата година, но без резултат. Изследванията ни са ок. Може би да пробваме с някоя добавка, или? Моля за съвет! Благодаря!
  Здравейте roza_damascena,
вариянтите са два: 1.Действате спонтанно ( има немалък риск от нова извънматочна). 2.След три години опити, започвате да се замисляте за процедура. Тръбата - проверявана ли е за проходимост? Вземането на добавки, например Profertil®, биха могли да имат известна полза - ако приемем, че факторът за стерилитета е неизяснен, но според мен - при вас е по-скоро тубарен.
  С най-добри пожелания
  Доктор Георги Станулов

# 132
  • Мнения: 4
Добър ден
Можете ли да ми кажете какво да правя, ако човек има 0% активна сперма? Не можете да го поправите по никакъв начин?((

# 133
  • Мнения: 63
Здравейте

Mоже ли да коментирате резултата от хормоните.
Прогестерона е направен на 7 ден от овулацията. Добре ли е че прогестерона е на горната граница и какво значи това?

# 134
  • Мнения: 136
Доктор Станулов, благодаря Ви за отговора. Да, при лапароскопската операция другата тръба, яйчниците също да били проверени и всичко е ок. Правим целенасочени опити, но без резултат засега. Приемам добавки, както и билки съм пила, но засега никакъв резултат. Мисля че 9 месеца опити, откакто са били възобновени, не са много. Ще чакам спонтанно, ако не, ми е би ще се наложи процедура...

Общи условия

Активация на акаунт