Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 270
  • 804
  •   1
Отговори
# 135
Предварително се извинявам за въпроса, но наистина се обърках в един момент. вчера в общината като поисках удостоверения за адресите и те ме попитаха дали за първи клас и аз казах да. Издадоха ми и след това почнах да попълвам заявленията и днес се зачетох, че пише, че трябва удостоверение за адреса на родителя, а не на детето, а на мен от общината са ми изкарали удостоверения с името на синът ми. Ще ми приемат ли тези документи или трябва да ходя пак до общината. Подготвих копия на моята лична карта, ще кандидатстваме в 1 училище в което сме в първа група и в няколко в които сме четвърта. Благодаря!

Това сутринта някъде съм го прочела - сега чета в страницата на общината и там си пише за първа група -  удостоверение за промени на постоянен адрес на детето и на четвърта - Лична карта /за постоянен адрес на родителя/. Оригинал на удостоверение за настоящ адрес на детето

Значи правилно съм се подготвила

На юруш сутринта през телефона съм чела наредбата от 2017, която е отменена Simple Smile

# 136
Здравейте! Имам следното питане - с мъжа ми се водим на различни постоянни адреси. Знам че, детето се води на адреса на майката, но ние сме си харесали училище, което с постоянния адрес на бащата попада в първа група. Може ли да сменя само постоянния адрес на детето, за да попадне в първа група. А настоящият му адрес ще се промени ли автоматично с новия постоянен? Нужно ли е и аз да си променям адреса? Много въпроси станаха:) Ще се радвам ако някой бил в подобна ситуации да се включи. Уточнявам, че не става въпрос за прием тази година.

Пак няма да е първа група детето, ако сега смените адреса, защото няма да има уседналост. Така като гледам ще е 3 група, което пак е по-добре от 4-та.

# 137
  • София
Двамата с бащата можете да смените адресите на детето както искате, проблем би било ако никой не се води на адреса, на който искате да впишете детето, нищо не се сменя автоматично, аз всяка смяна се попълва нарочна бланка, не е необходимо и вие да си сменяте адреса, щом бащата се води там.
Иначе за уседналостта - то детето може да е на 3-4г и да я натрупа до 1ви клас, още миналата година си говорихме, че с тия патардии, родителите ще почнат да се усещат още с раждането да напасват адреси и училища Grinning

# 138
Двамата с бащата можете да смените адресите на детето както искате, проблем би било ако никой не се води на адреса, на който искате да впишете детето, нищо не се сменя автоматично, аз всяка смяна се попълва нарочна бланка, не е необходимо и вие да си сменяте адреса, щом бащата се води там.
Иначе за уседналостта - то детето може да е на 3-4г и да я натрупа до 1ви клас, още миналата година си говорихме, че с тия патардии, родителите ще почнат да се усещат още с раждането да напасват адреси и училища Grinning
Лично за мен тези критерии на уседналост са пълна простотия, особено с този срок над 3години, за да попаднеш в първа група. В нашия случай мъжа ми се води на адреса от 4 години, а аз съм още на стария ни адрес и ще си сменя адреса като дойде време за смяна на личната карта:) Та затова се интересувах дали мога да сменя само адреса на детето без да сменям моя.

# 139
  • София
Можете, но няма абсолютно никакво значение от колко време се води там бащата, ако ще и цял живот да е бил там, гледа се откога се води там детето.

# 140
А как се извършва класирането? С линия ли мерят кой адрес е по-близко до училището? Какъв е критерият едни деца да са класирани, а други при същия критерий да не са?
Първо всяко училище има прилежащ към него район - това са улици с номера и блокове около него. Не се използват никакви линии, метри и прочие.
След групите има и допълнителни точки.
Ако се стигне до еднаква група +  еднакви точки и вече местата са малко е лотария.

# 141
  • София
А ако едното училище което искам съвпада с постоянния ми адрес, а другото с настоящия, кой адрес трябва да посоча в заявлението Confused
За училището, което съвпада с постоянния ви адрес, вадите удостоверение за промени в постоянен адрес, за училището, което съвпада с настоящия ви адрес вадите удостоверение за промени в настоящия адрес.

Когато кандидатстваме по водещ критерий брат/сестра до 12г. трябва ли да вадя удостоверение за постоянен/настоящ адрес (по адрес сме група 8.4) или само удостоверението за семейно положене и деца?
За удостоверението за семейно положение какви документи е нужно да представя в общинска администрация?

Вадите удостоверенията, които удостоверяват кандидатстване в първа група - удостоверение за промени и удостоверение за семейно положение, първото реално не ви трябва, но по наредба го искат. За всички видове удостоверения ви е необходима лична карта и попълнено заявление, чиято бланка ви дават в общината и ви обясняват какво и къде трябва да попълните.

Удостоверение за промени на настоящ или постоянен адрес.
абе и аз така реших, ама защо са го написали по този калпав начин и защо само лозенец, ядосах им се.
На вас благодаря за отговора

Защото реално така се води Simple Smile А е само Лозенец, защото най-вероятно сте го копирала от сайта на училище, чийто прилежащ район е в Лозенец, съответно се предполага, че децата, които биха кандидатствали в това училище са с адресна регистрация в Лозенец. Ако вашата е в друг квартал, то удостоверението си го вадите от есграона в съответния квартал.
На мен от един и същ ЕСГРАОН ми извадиха и за настоящ и постоянен адрес, макар да са в различ и райони. Просто имат достъп и веднага им излиза щ, че имам различни постоянен и настоящ адрес.

# 142
  • София
Днес подадох документите, обаче уж подготвена, но пак сгреших😀
Сутринта в Общината уверени вадя удостоверение за адрес, отивам в училището и грешка, трябва за промяна на адреса...😀
Мислех, че е едно и също....
Въпреки това бяха много любезни и казаха да не се притеснявам, при записването ще донеса точния документ.
Успех на всички.
Нещо не разбрах, какво точно пише на удостоверението за промяна. На моето си пише удостоверение за постоянен адрес. И аз ли грешното съм извадил.?

# 143
  • София
На удостоверението за промяна пише от кога сте регистрирани на този адрес, което всъщност е важното при кандидатстване.

# 144
Днес подадох документите, обаче уж подготвена, но пак сгреших😀
Сутринта в Общината уверени вадя удостоверение за адрес, отивам в училището и грешка, трябва за промяна на адреса...😀
Мислех, че е едно и също....
Въпреки това бяха много любезни и казаха да не се притеснявам, при записването ще донеса точния документ.
Успех на всички.
Нещо не разбрах, какво точно пише на удостоверението за промяна. На моето си пише удостоверение за постоянен адрес. И аз ли грешното съм извадил.?
Ако кандидатствате за първа и втора група ви трябва за промяна на постоянен адрес, за да докажете от кога сте на адреса и в коя група попадате. Иначе за трета група предполагам, че може и с това удостоверение.

# 145
  • София
На удостоверението за промяна пише от кога сте регистрирани на този адрес, което всъщност е важното при кандидатстване.
Благодаря! Да пише.

# 146
  • София
Ето какво са писали от Общината, като уточнение:
ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС

Деца, които кандидатстват за прием в първи клас за учебната 2019/2020 година се разпределят в първа група, както следва:

Деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението;
Деца, които имат братя или сестри, навършващи 12 години през 2019 година.

Това, което коментирахме по-напред в темата. Както и предполагах, възрастта обхваща цял набор, а не е обвързана с датата на кандидатстване.

# 147
Ето какво са писали от Общината, като уточнение:
ЗА ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС

Деца, които кандидатстват за прием в първи клас за учебната 2019/2020 година се разпределят в първа група, както следва:

Деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението;
Деца, които имат братя или сестри, навършващи 12 години през 2019 година.

Това, което коментирахме по-напред в темата. Както и предполагах, възрастта обхваща цял набор, а не е обвързана с датата на кандидатстване.

Къде е писано това? Дайте линк моля.

# 148
  • София
В сайта на столична Община. В момента нямам възможност да давам линкове.

# 149
В сайта на столична Община. В момента нямам възможност да давам линкове.

Търся, но не намирам на сайта на СО. Дали може все пак да пратите линк, когато ви е удобно?

Общи условия

Активация на акаунт