Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 8

• 46 243
  • 804
  •   1
Отговори
# 570
Аз иначе съм съгласна напълно с наредбата и с това,че предимство трябва да имат децата по уседналост,много добре са го измислили-така трябва да бъде.
Аз хем от една старана съм права да се опитвам да намеря начин да се признае уседналостта на детето за желаното училище,хем не съм права,защото е мое задължение да се поинтересувам от тези неща по-рано и да сменя адресните ни регистрации още когато се е родило,но все пак се надявам да направят някакъв компромис.

# 571
  • София
Сега в извънредно положение няма отворени врати и срещи с учители, нали?
Аз много се колебая. Сигурна съм, че ще ни приемат  в кварталното училище, което е много хвалено, но според мен е прехвалено. Не искам в него по ред причини, но пък е най-удобно и най-близо, а за прибиране от училище ще разчитам на дядото, така че ми е важно да е удобно и за него, вместо да се налага дядо и внуче да ползват градски транспорт. Освен това  и детето много иска това училище. То критерии няма, освен, че там учи нейна приятелка, която сега ще бъде в 3ти клас.
Искаше ми се да се срещна с учителите , за да придобия някаква представа за нещата, но май няма как да стане... Явно ще си я записвам там  все пак.

# 572
  • София
Някой да има отзиви за трето училище в София? Казаха ми, че се развива в добра посока, но да ли е така?

# 573
  • София
Току що ви изчетох. Много неща ми се изясниха, темата е много полезна, благодаря Flowers Hibiscus
И на мен не ми харесва училището, в което детето е разпределено, та подадох за начало в други 2, като имам намерение в още 2 да подам. На първо класиране няма да е прието детето, за второ се съмнявам, може би чак на 3 или след това.

Мислех си за 107, което ни е гранично. Дали има смисъл да подавам там, тъй като май още на 1 класиране се запълват всички бройки?

# 574
  • София
ние подадохме само в това в което сме първа група.
чудя се още дали да подам и в други.
има ли шанс да не ни класират?
има 5 вида паралелки, но в заявлението се пишат само две желания.

# 575
Здравейте, ние подадохме на 3 места. Някой от тук пишещите да е в 138 -мо  по разпределение? И на мен ми се искаше среща с учителите..но май няма шанс да стане при създалата се обстановка...

# 576
  • София
Привет, когато настоящият и постоянният адрес са различни и в различни общини, и с двата ли може да се кандидатства с еднаква тежест? Може ли първото желание да е към постоянен, а да речем второто към настоящ адрес?
И как разбирате кое е училището, в което адреса има прилежание, т.е. ще е с най-голяма тежест уседналостта? Или къде може да се попита?
Как преценявате какъв е шансът в определено училище (приемайки, че имате бал формиран само на уседналост), да приемат детето като по-вероятно?
Извинявам се, но не съм в час с темата. Ще започна да я чета от начало.

# 577
  • Sofia
Постоянният и настоящият адрес са с еднаква тежест. Ако са различни, можете да кандидатствате и с двата адреса за съответно две училища. Няма поредност на желанията - кандидатствате поотделно за всяко у-ще.

За да разберете в кой прилежащ район се намирате трябва да отидете в сайта на близкото (близките) училище. Заедно с наредбата за прием и заявлението ще намерите и снимка с прилежащия район или списък с улиците, които се намират в него.

Тук може да намерите списъка с прилежащите райони :https://www.sofia.bg/web/guest/education-messages/-/asset_publis … p_p_col_count%3D1

# 578
  • София
Brin, много благодаря Hug

# 579
По принцип настоящия и постоянния адрес са с еднаква тежест, ако не са променяни. Това означава, че ако вашето дете ползва предимство за уседналост по постоянен адрес, това е равнозначно,  на предимство по настоящ адрес на някое друго дете. Няма как да имате равен брой точки за две училища - едно по настоящ и едно по постоянен адрес. Предимството се ползва по последно променян адрес. Не случайно като документ се изисква Удовтоверение за промяна на адрес, а не просто Удостоверение за адрес или лична карта.

# 580
По принцип настоящия и постоянния адрес са с еднаква тежест, ако не са променяни. Това означава, че ако вашето дете ползва предимство за уседналост по постоянен адрес, това е равнозначно,  на предимство по настоящ адрес на някое друго дете. Няма как да имате равен брой точки за две училища - едно по настоящ и едно по постоянен адрес. Предимството се ползва по последно променян адрес. Не случайно като документ се изисква Удовтоверение за промяна на адрес, а не просто Удостоверение за адрес или лична карта.

Защо да не може да има предимство в две училища - едното по настоящ, другото по постоянен адрес? Ако и двата не са променяна последните три години, а са в различни райони, директно е в първа група и на двете места.

# 581
  • Sofia
По принцип настоящия и постоянния адрес са с еднаква тежест, ако не са променяни. Това означава, че ако вашето дете ползва предимство за уседналост по постоянен адрес, това е равнозначно,  на предимство по настоящ адрес на някое друго дете. Няма как да имате равен брой точки за две училища - едно по настоящ и едно по постоянен адрес. Предимството се ползва по последно променян адрес. Не случайно като документ се изисква Удовтоверение за промяна на адрес, а не просто Удостоверение за адрес или лична карта.
Удостоверенията са две, а не едно : удостоверение за промени на постоянен адрес (приложение #16, към чл. 24, ал.1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението) и удостоверение за промени на настоящ адрес (приложение #17, към чл. 25, ал. 1 от същата наредба).

Там, където се кандидатства с настоящ адрес се гледа уседналостта на настоящия адрес. Там, където се кандидатства с постоянен адрес, се гледа уседналостта на постоянния адрес.

Не се гледа последната промяна от двата адреса.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 21:39 от Brin de muguet

# 582
  • София
Настоящият адрес ми е непроменен от 16 години. Постоянният ми е непроменен от 6 години. И двата са в две различни общини.
Как се класира ако напиша първо място от единия, второ от другия и т.н.
Много благодаря за мненията. Още не съм навлязла в материята и ми е неясно.

# 583
  • Sofia
Няма първо място, няма второ място. Няма поредност на желанията.

Кандидатства се поотделно във всяко училище със съответния адрес.

# 584
Т.е. Brin, искаш да кажеш, че има деца, които ползват два пъти предимство в две различни училища?

Общи условия

Активация на акаунт