Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте, съпругът ми прекарва голяма част от свободното си време на PC-то. Интересува се, чете и се самооубучава по софтуерни теми(може би както мн други мъже и жени), които го интересуват.(Работи професия, която няма дори допирна точка с ИТ).
Въпроса ми е, смятате ли, че с неговите 35г е възможно да изкара курс и да работи след това в областта на ИТ? Чисто хипотетично.
Кои са стъпките, за да започне такъв вид работа? Какво е задължително да научи?
Благодаря за отговорите!

# 1
 • Azeroth
 • Мнения: 2 717
Защо да не е възможно? Няма да е лесно, защото едва ли е в позиция, в която може да зареже всичко, което прави сега и да хукне да гони дивото. Ще трябва да носи няколко дини под мишница.
След това вече, ако има достатъчно познания и е добър, в това, което прави, не виждам защо да не успее.
На 35г. не е престарял, хората се учат цял живот.

# 2
 • Мнения: 9
Elunaria, благодаря за отговора ти. Пръв и оптимистичен! Аз също смятам, че тази възраст е подходяща за откриване на нови хоризонти. Не съм запозната със света на ИТ-тата, незнам как са нещата там обаче.
Аз работя по специалността си и то с удовлетворение. Пожелавам от сърце същото на съпруга ми , а и на всеки човек по принцип. Сега работата му носи стрес, финансова нестъбилност и други минуси (не само, но...)!
Той гледа на ИТ като някаква "мечта", коята няма как да се сбъдне. Възприема хората, която я работят като "свръх гении". Дори не смее да мечтае за това, а мн му допада и само такива теми чете.
Аз му предлагам, аз да работя следващите 2 години, а той да се квалифицира. Дори да ни се смъкне стандарта на живот за този период, аз смятам, че си заслужава, на фона на следващите 20-30 години работа.
Споделяте ли мнението ми? Какво бихте посъветвали да направи като следваща стъпка съпруга ми?

# 3
 • Мнения: 4 948
Има хора, които и на 50 сменят професията, даже записват университет. Щом го влече и му се работи такова нещо - да се разрови в нета и да провери университетите какво предлагат като учебни специалности.

# 4
 • Azeroth
 • Мнения: 2 717
Аз мисля, че  всеки трябва да има смелостта да се бори за мечтите си, дори да не се получи, поне да знае, че е опитал. Изключително нездравословно и депресиращо е да правиш нещо, което ти носи само негативи, така че, ако положението е много зле, може да си потърси друга работа, докато учи за IT. Не си струва да си къса нервите за едната заплата.

Ако той е решен да се хване сериозно да учи и да гони тази си цел, и разбира се, ако няма да ви натежи животът само с една заплата, не виждам защо да не го предложиш. Но това ми се струва малко екстремно, много хора учат и работят, просто може би е добре да потърси друга работа на този етап, дори да не е по-добре заплатена, важното е да се чувства добре.

# 5
 • Мнения: 2 064
Какво чете? ИТ е много общо. Мъжът ми на 33 от ИТ стана механик, така че защо и обратното да не е възможно. Стига да го влече и да не е само заради парите, ще постигне много. Надявам се да знае английски, защото иначе е много трудно, дори невъзможно.
Моят съвет е да види различни позиции в някоя фирма и да се насочи нещо определено. После вижте някой курс. Повечето се провеждат вечер и могат да се съчетаят с работа, ако работи от 9 до 6.
Аз бях сервитьорка, после станах крупие и студент и същевременно успях да изкарам един 3 месечен курс. Взеха ме след първото интервю, но това не е гаранция, че на всички ще се случи. Вече съм в много хубава фирма.
Братовчедка ми учи философия, после и магистър пак нещо подобно. Докато завърши магистър не беше работила нищо, но и не искаше да си работи по специалността. Записа курс, после още един и доста време си търси работа, но сега е много доволна.
Трудно е, но не е невъзможно. Не е супер млад, аз имам колега на 20г., който е супер умен, така че конкуренция бол, но пък и търсенето не е малко. Определено не е и престарял, така че ако му харесва да действа и да не се отказва.
И пак да питам, какво чете? Програмист ли иска да става?

# 6
 • Мнения: 9
Отново благодаря за  коментарите и съветите.
Ами трудно ми е да отговоря конкретно какво чете. Различни теми, сваля всякакви софтуерни програми за компютъра или телефона, купува си на старо "Apple"  и др продукти, за да пробва различни операционни системи. Незнам с подробности, защото като го видя захласнато да инсталира и деинсталира гледам да си намирам други занимания, иначе се дразня от това "зомбиране". Не го разпитвам в подрнобности. Така е , в най-добрия вариант ще комбинира работа с курсове, но имаме две малки деца и няма как да се отдадем на всичко, което ни се иска. Налага се да изберен едното за сметка на другото.

# 7
 • Мнения: 2 064
Разбирам, че е дразнещо, но ако спре заради теб, има шанс да е нещастен.
Нямам какво повече да добавя. Човекът да реши какво иска и обсъждайте.

# 8
 • София
 • Мнения: 52
Ми аз съм почти на 33, с бебе на 4 месеца и се записах на javascript. И аз се възхищавам на всички във сферата, но също се престраших и да пробвам, нямам какво да губя в това отношение. Упражнявам се вечер, когато бебето заспи, съпругът ми го гледа когато съм на курс. Окуражи го, щом има желание ще стане.

# 9
 • София
 • Мнения: 12 181
Въпросът е дали той иска да се преквалифицира. Ако иска, пътища много. Но не ми звучи като той да го иска, а само ти. Което, не се сърди, но си е рецепта за неуспех. За да смениш изцяло попрището на 35, със семейство и деца, се изисква огромна вътрешна мотивация и желание. А човек ако я има, вече ще си е намерил курсовете и ще се е записал онлайн ако щеш, да слуша и да се образова. А той сякаш по-скоро си търси оправдания да не го прави. Не го пришпорвай, не си ли го поиска и извоюва сам, няма да стане.

# 10
 • Мнения: 9
CyberCandy, радвам се да чуя и за други, които са решили (а ти си и предприела) да направят стъпката.
Бърди, отстрани май наистина звучи сякаш само аз съм заинтересована. По-скоро аз приемам нещата насериизно и търся варианти, за да се случат, тъй като мъжа ми все още се съмнява, че с две годишен курс може да си намери работа по тази специалност.
Някой тук ме попита за английския. Да, знае. Пак от любопитство и от филми сам се е научил като ученик (в училище е учил др език). А преди време го подбутнах да се яви на изпит и сега си има диплома на В1 ниво. И тогава не му се вяеваше, че знае толкова.
Мисля, че ако някой, различен от мен, му обясни, че колкото и да е сложна работата, ако посвети дадено време в учение, рано или късно ще се научи.
PS ,Преди малко разглеждахме обяви за работа, за да видим позициите и изискванията към тях. Дано се ориентираме правилно.

# 11
 • Мнения: 6 329
Какво иска да работи в тази област?

# 12
 • Мнения: 1 009
Шансове има, но трябва да знае какво точно иска. Иначе може само да си загуби времето и парите по курсове.
Така като те слушам - мисля може да се пробва за първо ниво съпорт за определена технология (те вече ще си го обучат нататък) или тестер. Вижте какво търсят големите международни компании.

# 13
 • Мнения: 9
От това, което разгледахме като оферта за курсове у работни обяви от фирми, каро че ли network security  или administrator изглеждат близки до интересите и може би възможностите му да започне обучение (а може и да се бъркаме). Но, много ни е трудно да преценим. На мен тези наименования на професии не ми говорят много. Сега четем двамата,за да се запознаем с изискванията, а и най-вече с какво конкретно се занимава всяка от тези специалности. Важно е да изберем специалност, която все пак е достъпна, имайки предвид стартовата точка на съпруга ми.
Дара77, благодаря за предложенията, ввднага ще влезна да прочета.
Забравих да добавя като въпрос, смятате ли , че ще му е от полза в тази област това, че владее и още един чужд език (на мн добро ниво, освен английския)?

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 18:42 от DoReMii

# 14
 • Мнения: 6 329
Точно за съпорт ще му е много по-лесно да си намери работа с два езика. Даже веднага ще го вземат, ако и двата езика са му на ниво поне B2. Вижде обавите на колцентрове и атсорсинг компании.
https://www.jobs.bg/company/97372 - тази например. Много са.

Общи условия

Активация на акаунт