Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 078
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Защо не пуснете една тема - черен списък на агенциите за имоти?

# 421
Привет, едностайно жилище за колко мислите, че може да се намери най-малко? Дали 400 лева е възможна цена и най-голям шансът във Facebook групите ли е да намеря?

# 422
Защо не пуснете една тема - черен списък на агенциите за имоти?

+един глас за тези, които правят огледи докато в жилището има наемател. Супер селска практика, подобна забрана би трябвало да е записана в договора. Който е написан от същата тази агенция, която уж защитава наемателя (което е смешно, защото едновременно защитават и другата страна)

# 423
@kodiak
не е селска проява, в чужбина живея, тук в 90% от договорите последният месец, или след подаване на предизвестието (което може да е договорено  и за  3 месеца) наемодателят има право да извършва огледи. Е, разбира се, може да се сложи и клауза, 'огледи максимум 2 пъти в седмицата', за да може и наемателят да диша.
Това е донякъде в интерес и на наемателите, защото успяват да намерят квартира, примерно 3 месеца преди преместването им в града и това им дава голяма сигурност. В противен случай, трябва да ходите само в празни жилища на оглед и ще има много да търсите, че и да си взимате хотел дори, ако не успеете да намерите в срок.

# 424
В моите договори пише, че не водя потенциални наематели. Каква е гаранцията, че на хората ще им допадне да гледат чужди гащи и мръсни чинии? А ако току що сегашният наемател е ползвал тоалетна и не е преветрил... Това е много рисковано, да се водят хора, докато квартирантиъе не са напуснали още. Или ако са разхвърляни неща, защото си стягат багажа? 1 месец ще прежаля, чак пък толкоз

# 425
И на мен като наемател, никак не би ми било приятно да вляза в жилище където живеят все още наематели. То едно, че жилището ще има лош вид, друго - да навлизам в чуждото пространство на хората винаги ми се е струвало много нахално. Но за пари хората какво ли не правят вече!

# 426
И на мен като наемател, никак не би ми било приятно да вляза в жилище където живеят все още наематели. То едно, че жилището ще има лош вид, друго - да навлизам в чуждото пространство на хората винаги ми се е струвало много нахално. Но за пари хората какво ли не правят вече!
Зависи от конкретния случай. Моите наематели като ми дадат предизвестието сами предлагат да започна огледи. Аз пък се съобразявам и ги правя пакетни. Примерно един ден за 2-3 часа. То най-често втори пакет от огледи не е и необходим ...
Отделно едно момиче, което скоро напусна сама намери своя приятелка за следващ наемател.
Та, случаи различни, компромиси винаги могат и се правят. Естествено, че при нежелание от страна на наемателя огледи няма да има. Зависи от причините и начина на отказ мога да приложа принципа от казармата - гонене по устав. Хим няма да му е приятно да се заяждам за всяка дреболия. Да чукна на дърво, още не ми е случвало да го прилагам.

# 427
Не е задължително наемателите да държат жилището в лош вид. Имала съм дори сами мъже за наематели, които са били образец за поддържане на домакинство. Имала съм и семейство с две деца, които все едно живееха в кочина де.

# 428
При немските предизвестия от по три месеца много хора нямат против огледи докато живеят там, ако напускат преди края на договора, понеже иначе трябва да плащат наема за тях даже и да се изнесат. Но аз ако съм наемодател също не бих била очарована да правя такива огледи, ако не съм сигурна как е вътре. Скоро ми се случи да видя едно жилище с барабар човешки и животиснки обитатели... Хм, ако исках да го наемам въображението ми трябваше много да играе, за да си го представя почистено и празно.

# 429
Порових се из групите, тук имаше съвет, че са по-надеждни. Как ви се струва това: https://www.facebook.com/marketplace/item/270067100549281/
Май е агенция, тъй като профилът е фалшив, но все пак мястото и цената.

# 430
в 90% от договорите последният месец, или след подаване на предизвестието (което може да е договорено  и за  3 месеца) наемодателят има право да извършва огледи.
Може ли линк къде е упоменато това право? Все пак е дал жилището под наем, не е като да си живее в него. Не съм много убедена, че западняците биха допуснали който и да  било да идва така, че и да им води 'гости'.

# 431
Не само допускат, но и сами си търсят последващи наематели.
Още щом тръгнат да търсят ново и предлагат досегашния имот на познати.
Много често има обяви в Кауфланд и подобни магазини, в безплатния градски вестник и фб групите на квартала и града.
Линк няма как да се даде - договорите за наем са индивидуални. Няма задължителна бланка като цяло.

# 432
Съгласих се, само че се цитират права. Доколкото знам, на запад не е като тука да ти влизат в двора и да късат карамфилите, щото им харесали. Все има договор подписан. Аз бих дала снимка на моите договори, в тях обаче такова нещо като право да идват на огледи няма.
И още едно лекинко разминаване - да си наемател и да препоръчаш жилището на приятели не е същото като да ти дойде наемодателят с кандидати. И аз съм търсила наематели, а сегашното го намерих пък от обява на бивша наемателка. Впрочем, вече беше освободено.

# 433
E къде пък тук ти влизат в двора и късат цветя? И да направи някой подобна простотия, то не е защото има право по закон или договор, а защото толкова му е акъла. Наемното отношение какво общо има с подобно деяние?

# 434
Точка произволна от произволен договор за наем - наемодателят е длъжен да не възпрепятства по какъвто и да е начин ползването на имота от страна на наемателя, както и да обезпечи неговото спокойно ползване.
Воденето на оглед пречи на спокойното ползване и възпрепятства наемателя да отиде до тоалетна. Ако е зад гърба му, става още по-яко.

Ако няма изрично точка, че има това право (не съм виждала такава), воденето е неспазване на договора от страна на наемодателя.

Затова, енти път, дайте договор, където го пише това право, иначе просто си дрънкаме глупости.

Общи условия

Активация на акаунт