Отговори
# 195
  • София
Ако си закупя от крема, който препоръчвате как да го използвам? Цялото лице ли да мажа?

Да, цялото!

Защо Ви притеснява това?

# 196
Баща ми се бори със зачервяването ,засега безуспешно.

# 197
При атопичен дерматит, какъвто има дъщеря ми, ежедневната хидратация на кожата, вече води до супер омазняване на лицето. В пубертета е и има акне. Как се действа в такива случаи? Питам за хидратацията и за продукти за акне, които хем трябва да изсушават кожата, хем същата кожа трябва да се хидратира, без да я омазнява.....
Самоцитирам се, че не получих отговор, а написани след мен въпроси са получили такъв. Благодаря.

Не е нужно да се самоцитирате!

Отгоговрил съм Ви на 06.06.2019 в 10.45 ч.
.
Задал съм Ви уточнителни въпроси, на които не сте ми отговорили.

Какво мога да направя според Вас?
Извинявам се, но аз все още не откривам Ваш отговор за даданените дата и час. Има пост на 06.06. в 10. 36ч. и 11. 23ч.
Бихте ли се самоцитирали и Вие!

# 198
За съжаление  постоянно се боря с кожни проблеми на децата и мои.
В момента актуалните са гъша кожа на малкия, себореен дерматит на каката, който от години борим, за него сме ползвали препоръчаните от вас шампоани. Докато се ползват лечебни шампоани е добре, после поддържащата грижа, но спрат ли се, за 2-3 месеца отново избухва. На моменти е отчайващо. Вследствие на шампоаните пък косата много се изсуши.
Аз махам поетапно бемки, боря червенини отвреме навреме по бузите, 2 -3 спукани капиляра още ме this ги почнала, тук там някое петънце.
Въпроса не ми е конкретен, а по-скоро се нуждая от някаква надежда, че постоянството в грижата ще даде резултати най-накрая.

# 199
  • София
При атопичен дерматит, какъвто има дъщеря ми, ежедневната хидратация на кожата, вече води до супер омазняване на лицето. В пубертета е и има акне. Как се действа в такива случаи? Питам за хидратацията и за продукти за акне, които хем трябва да изсушават кожата, хем същата кожа трябва да се хидратира, без да я омазнява.....
Самоцитирам се, че не получих отговор, а написани след мен въпроси са получили такъв. Благодаря.

Не е нужно да се самоцитирате!

Отгоговрил съм Ви на 06.06.2019 в 10.45 ч.
.
Задал съм Ви уточнителни въпроси, на които не сте ми отговорили.

Какво мога да направя според Вас?
Извинявам се, но аз все още не откривам Ваш отговор за даданените дата и час. Има пост на 06.06. в 10. 36ч. и 11. 23ч.
Бихте ли се самоцитирали и Вие!

Малко по-нагоре е BlushBlushBlush

На 06.06.2019 г. В 10.14 мин. коментар 145

# 200
  • София
За съжаление  постоянно се боря с кожни проблеми на децата и мои.
В момента актуалните са гъша кожа на малкия, себореен дерматит на каката, който от години борим, за него сме ползвали препоръчаните от вас шампоани. Докато се ползват лечебни шампоани е добре, после поддържащата грижа, но спрат ли се, за 2-3 месеца отново избухва. На моменти е отчайващо. Вследствие на шампоаните пък косата много се изсуши.
Аз махам поетапно бемки, боря червенини отвреме навреме по бузите, 2 -3 спукани капиляра още ме this ги почнала, тук там някое петънце.
Въпроса не ми е конкретен, а по-скоро се нуждая от някаква надежда, че постоянството в грижата ще даде резултати най-накрая.

Невусите се увеличават с надпредването на възрастта и с продължителното излагане на слънце!

Почти всеки път отговарям, че борбата със себорейния дерматит е много трудна! След малко подобрение, следва влошаване.
Ползвайте по-продължително шампоаните за поддържане!

# 201
  • София
Баща ми се бори със зачервяването ,засега безуспешно.

Има много фактори, които трябва да се избягват!

# 202

Не е лесно, когато има повече от едно кожно заболяване едновременно!

Акнето е по лицето само или има по гърдите, и гърба?

Къде са лезиите на атопичния дерматит? Лице, задколенни гънки, лакти?

Благодаря Ви! Открих най- накрая отговора. Ама и аз съм една патка..... Уж се оглеждах внимателно.

Акнето е основно по челото. Рядко по бузи и брадичка.
Атопичният дерматит започна, когато беше на 3 години разположен в долната част на дупето, посока бедра. В момента кожата по тялото е суха, но без лезии. Летния период е по- леко положението.

# 203
  • София

Не е лесно, когато има повече от едно кожно заболяване едновременно!

Акнето е по лицето само или има по гърдите, и гърба?

Къде са лезиите на атопичния дерматит? Лице, задколенни гънки, лакти?

Благодаря Ви! Открих най- накрая отговора. Ама и аз съм една патка..... Уж се оглеждах внимателно.

Акнето е основно по челото. Рядко по бузи и брадичка.
Атопичният дерматит започна, когато беше на 3 години разположен в долната част на дупето, посока бедра. В момента кожата по тялото е суха, но без лезии. Летния период е по- леко положението.

Няма проблем! Важното е, че се намерихме BlushBlushBlush

По разположението на лезиите разбирам, че двете заболявания могат да се лекуват, без взаимно да се "засичат". Иначе става доста трудно!

Дъщеря Ви най-вероятно има комедонно акне - с пъпки (гнойни или негнойни) и комедони ( отворени и затворени). Така ли е?

# 204
Да. Тя е на почти 14 години. Просто до скоро ползваше хидратиращата емулсия за лице и тяло. Най- вероятно трябва да се премине към друг крем за лице, който да не я омазнява, но в предвид акнето ме е страх, че ако купим крем, който е насочен срещу акне, той ще изсуши кожата ѝ, което не трябва да се допуска, заради атопичната ѝ кожа. Параграф 22.....

# 205
Аз нямам дерматологични проблеми, но моя мъж има. Все още не е посетил специалист, лекува се сам със специален крем, който купува от аптеката. По ръцете му излизат кръгли и червени петна, които приличат на дерматит. Не са постоянни, излизат от време на време. Следващият път мисля да го накарам да посети дерматолог.

# 206
До скоро си мислех, че имам мазна кожа. Козметик ми каза, че кожата ми е суха и произвежда свръхомазняване, за да се хидратира. Имам червени и кафяви петна по шията, които сърбят. Моля за съвет.

# 207
Здравейте, д-р Дренски!
Въпросите ми са:

1.Има ли връзка между  IgE и Т-клетъчен имунен дефицит? При полиалергия и много високо ниво на IgE ( над 1300) може ли да се очаква и Т-клетъчен имунен дефицит? Ако да, каква е вероятността? Наложително ли е да се изследва, особено ако са налице  чести инфекции?
Моля да посочите поне няколко места, където изследват Т-клетъчен имунен дефицит.

2. Каква е степента на увреда на организма от локалните кортикостероиди, използвани за мазане при АД? Може ли при дълго ползване, или ползване върху големи участъци от тялото на локални КС за АД, ведно с такива при астма, да се получи натрупване в организма, близко до това от системните КС, например медрол?
Какъв е стандартният препоръчителен период за мазане с локални КС?
Изчистването на организма от локални КС за мазане, също ли е толкова дълго, както изчистването от системните КС, около година, според ендокринолозите?

3. Могат ли рекламираните лекарства за мазане да се ползват заедно с  приемане на антикоагуланти (ксарелто)?
Противопоказани ли са локалните КС за мазане при тромбози, както системните КС?

4. При АД достатъчен ли е приемът на антихистаминови препарати за туширане на сърбежа и лезиите? Следва ли при дълга употреба на един АХ ( десибел), да  се замени с друг,  да се редуват?
Може ли АД да се облекчи чрез лечение с глобулини и  такова лечение крие ли опасности?

5. Къде се правят изследвания за наличие на Demodex folliculorum? Този кърлеж само при розацея ли се открива, или и при други дерматологични проблеми, например мазна, чувствителна кожа , възпалени участъци, гнойни пъпки, циреи и т.н.  Само в областта на лицето ли се открива, или засяга и други участъци?  
В сайта е посочено, че се открива при всички хора, като не става ясно дали се има предвид всички хора с розацея, или той се среща нормално при здрави хора и се развива патологично само при определени условия.
Може ли да се очаква, че след терапия той ще бъде окончателно унищожен и след спиране на терапията?

И още един въпрос, макар и общ, по отношение на темата.
Има ли все още някъде консилиуми от специалисти в различни области за решаване на сложни случаи при множество заболявания? Регламентирани ли са?
Всеки е вглъбен в собствената си област и се стига до там, комбинацията от различни лечения, назначена от различни лекари, да доведе до трето, много сериозно заболяване.  

Предварително благодаря за  отделеното време.

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 11:50 от Diorela

# 208
  • София
Здравейте, д-р Дренски!
Въпросите ми са:

1.Има ли връзка между  IgE и Т-клетъчен имунен дефицит? При полиалергия и много високо ниво на IgE ( над 1300) може ли да се очаква и Т-клетъчен имунен дефицит? Ако да, каква е вероятността? Наложително ли е да се изследва, особено ако са налице  чести инфекции?
Моля да посочите поне няколко места, където изследват Т-клетъчен имунен дефицит.

2. Каква е степента на увреда на организма от локалните кортикостероиди, използвани за мазане при АД? Може ли при дълго ползване, или ползване върху големи участъци от тялото на локални КС за АД, ведно с такива при астма, да се получи натрупване в организма, близко до това от системните КС, например медрол?
Какъв е стандартният препоръчителен период за мазане с локални КС?
Изчистването на организма от локални КС за мазане, също ли е толкова дълго, както изчистването от системните КС, около година, според ендокринолозите?

3. Могат ли рекламираните лекарства за мазане да се ползват заедно с  приемане на антикоагуланти (ксарелто)?
Противопоказани ли са локалните КС за мазане при тромбози, както системните КС?

4. При АД достатъчен ли е приемът на антихистаминови препарати за туширане на сърбежа и лезиите? Следва ли при дълга употреба на един АХ ( десибел), да  се замени с друг,  да се редуват?
Може ли АД да се облекчи чрез лечение с глобулини и  такова лечение крие ли опасности?

5. Къде се правят изследвания за наличие на Demodex folliculorum? Този кърлеж само при розацея ли се открива, или и при други дерматологични проблеми, например мазна, чувствителна кожа , възпалени участъци, гнойни пъпки, циреи и т.н.  Само в областта на лицето ли се открива, или засяга и други участъци?  
В сайта е посочено, че се открива при всички хора, като не става ясно дали се има предвид всички хора с розацея, или той се среща нормално при здрави хора и се развива патологично само при определени условия.
Може ли да се очаква, че след терапия той ще бъде окончателно унищожен и след спиране на терапията?

И още един въпрос, макар и общ, по отношение на темата.
Има ли все още някъде консилиуми от специалисти в различни области за решаване на сложни случаи при множество заболявания? Регламентирани ли са?
Всеки е вглъбен в собствената си област и се стига до там, комбинацията от различни лечения, назначена от различни лекари, да доведе до трето, много сериозно заболяване.  

Предварително благодаря за  отделеното време.

Ехааа....задали сте ми 20 въпроса и подвъпроса! Не е зле Blush

Преди да започна да Ви отоварям, ще Ви кажа, че в медицината много неща са относителни! Много неща са вярни за голяма част от пациентите, но за други - не. Примери много!

Започвам...отговорите ми са подчертани!

1. Има ли връзка между  IgE и Т-клетъчен имунен дефицит? - Да, има
2. При полиалергия и много високо ниво на IgE ( над 1300) може ли да се очаква и Т-клетъчен имунен дефицит? - Да, може, но е задължително.
3. Ако да, каква е вероятността? - Не е голяма, но съществува
4. Наложително ли е да се изследва, особено ако са налице  чести инфекции? -Определено да
5. Моля да посочите поне няколко места, където изследват Т-клетъчен имунен дефицит! Аз зная поне 2 места - В Катедрата по имунология, порф. Наумова, София. И в Плевен, при доц. Конова
6.Каква е степента на увреда на организма от локалните кортикостероиди, използвани за мазане при АД? Едва ли някой може точно да я каже. Известни са няколко странични ефекти и те са описани в листовката на всеки продукт, може да ги прочетете.
7. Може ли при дълго ползване, или ползване върху големи участъци от тялото на локални КС за АД, ведно с такива при астма, да се получи натрупване в организма, близко до това от системните КС, например медрол?
Не, не може! Локалните КС са с много по-малко странични ефекти от системните.
8. Какъв е стандартният препоръчителен период за мазане с локални КС? Принципно е 7-10 дни. Но зависи от силата на КС, тежестта на заболяването и възрастта на пациента.
9. Изчистването на организма от локални КС за мазане, също ли е толкова дълго, както изчистването от системните КС, около година, според ендокринолозите? Не, много по-малко! Зависи и от възрастта на пациента. При хора в напреднала възраст, регенерационните процеси за силно забавени.
10.  Могат ли рекламираните лекарства за мазане да се ползват заедно с  приемане на антикоагуланти (ксарелто)?Да, могат! Няма никакви противопоказания за това.
11.Противопоказани ли са локалните КС за мазане при тромбози, както системните КС? И двете форми на КС не се препоръчват при риск от тромбози.
12. При АД достатъчен ли е приемът на антихистаминови препарати за туширане на сърбежа и лезиите? Това зависи от тежестта на заболяването и състоянието на пациента. Лекарят преценява!
13. Следва ли при дълга употреба на един АХ ( десибел), да  се замени с друг,  да се редуват? Според преценка на лекаря.
Може ли АД да се облекчи чрез лечение с глобулини и  такова лечение крие ли опасности? Вероятно имате предвид лечение с биологични продукти. През първите години имаше голям ентисиазъм към тяхната ефективност, но в последните години - не толкова (това е мое лично мнение). Възможните странични ефекти са описани в листовките на продуктите!
14. Къде се правят изследвания за наличие на Demodex folliculorum? Мога да отговря за себе си - правя ги в кабинета си. За останалите колеги не знам.
15. Този кърлеж само при розацея ли се открива, или и при други дерматологични проблеми, например мазна, чувствителна кожа , възпалени участъци, гнойни пъпки, циреи и т.н? Открива се и при здрави хора, но колонозацията е много по-слаба.
16. Само в областта на лицето ли се открива, или засяга и други участъци?  Най-често е в себорейните зони, но може да съществува и навсякъде.
17. В сайта е посочено, че се открива при всички хора, като не става ясно дали се има предвид всички хора с розацея, или той се среща нормално при здрави хора и се развива патологично само при определени условия. Среща се при всички хора, но при тези с розацея, я утежнява.
18. Може ли да се очаква, че след терапия той ще бъде окончателно унищожен и след спиране на терапията? Почти никога не може да бъде унищжен напълно! Но колониите могат да бъдат намалени до минимум. Без да звучи като хвалба, за над 20 години, имам само 2 случая с розацея, с които не успях да се справя!
19. Има ли все още някъде консилиуми от специалисти в различни области за решаване на сложни случаи при множество заболявания? Вероятно има, но аз не работя в болница и не мога да съм сигурен.
20. Регламентирани ли са? Естествено да.

Надявам се, че ще останате доволна от отговорите!

Пожелавам Ви лек и приятен ден!

# 209
  • София
До скоро си мислех, че имам мазна кожа. Козметик ми каза, че кожата ми е суха и произвежда свръхомазняване, за да се хидратира. Имам червени и кафяви петна по шията, които сърбят. Моля за съвет.

Най-добре е да отидете при дерматолог!

Общи условия

Активация на акаунт