Отговори
# 210
  • София
Аз нямам дерматологични проблеми, но моя мъж има. Все още не е посетил специалист, лекува се сам със специален крем, който купува от аптеката. По ръцете му излизат кръгли и червени петна, които приличат на дерматит. Не са постоянни, излизат от време на време. Следващият път мисля да го накарам да посети дерматолог.

Това е най-доброто, което можете да направите! Самолечението не води до нищо добро.

# 211
  • София
Да. Тя е на почти 14 години. Просто до скоро ползваше хидратиращата емулсия за лице и тяло. Най- вероятно трябва да се премине към друг крем за лице, който да не я омазнява, но в предвид акнето ме е страх, че ако купим крем, който е насочен срещу акне, той ще изсуши кожата ѝ, което не трябва да се допуска, заради атопичната ѝ кожа. Параграф 22.....

Предлагам Ви следната терапия със серията Teen Derm на ISISPHARMA:

1. Teen Derm gel (https://www.isispharma.bg/product/teen-derm-gel/) за почистване сутрин и вечер

2. Teen Derm K крем (https://www.isispharma.bg/product/teen-derm-k/) за сутрин

3. Teen Derm K concentrate (https://www.isispharma.bg/product/teen-derm-k/) за вечер

4. Teen Derm hydra (https://www.isispharma.bg/product/teen-derm-hydra/) за намазване през деня, 3-4 седмично! За да се намали евентуалната дехидратация.

Поздрави!

# 212
Скрит текст:
Здравейте, д-р Дренски!
Въпросите ми са:

1.Има ли връзка между  IgE и Т-клетъчен имунен дефицит? При полиалергия и много високо ниво на IgE ( над 1300) може ли да се очаква и Т-клетъчен имунен дефицит? Ако да, каква е вероятността? Наложително ли е да се изследва, особено ако са налице  чести инфекции?
Моля да посочите поне няколко места, където изследват Т-клетъчен имунен дефицит.

2. Каква е степента на увреда на организма от локалните кортикостероиди, използвани за мазане при АД? Може ли при дълго ползване, или ползване върху големи участъци от тялото на локални КС за АД, ведно с такива при астма, да се получи натрупване в организма, близко до това от системните КС, например медрол?
Какъв е стандартният препоръчителен период за мазане с локални КС?
Изчистването на организма от локални КС за мазане, също ли е толкова дълго, както изчистването от системните КС, около година, според ендокринолозите?

3. Могат ли рекламираните лекарства за мазане да се ползват заедно с  приемане на антикоагуланти (ксарелто)?
Противопоказани ли са локалните КС за мазане при тромбози, както системните КС?

4. При АД достатъчен ли е приемът на антихистаминови препарати за туширане на сърбежа и лезиите? Следва ли при дълга употреба на един АХ ( десибел), да  се замени с друг,  да се редуват?
Може ли АД да се облекчи чрез лечение с глобулини и  такова лечение крие ли опасности?

5. Къде се правят изследвания за наличие на Demodex folliculorum? Този кърлеж само при розацея ли се открива, или и при други дерматологични проблеми, например мазна, чувствителна кожа , възпалени участъци, гнойни пъпки, циреи и т.н.  Само в областта на лицето ли се открива, или засяга и други участъци?  
В сайта е посочено, че се открива при всички хора, като не става ясно дали се има предвид всички хора с розацея, или той се среща нормално при здрави хора и се развива патологично само при определени условия.
Може ли да се очаква, че след терапия той ще бъде окончателно унищожен и след спиране на терапията?

И още един въпрос, макар и общ, по отношение на темата.
Има ли все още някъде консилиуми от специалисти в различни области за решаване на сложни случаи при множество заболявания? Регламентирани ли са?
Всеки е вглъбен в собствената си област и се стига до там, комбинацията от различни лечения, назначена от различни лекари, да доведе до трето, много сериозно заболяване.  

Предварително благодаря за  отделеното време.

Ехааа....задали сте ми 20 въпроса и подвъпроса! Не е зле Blush

Преди да започна да Ви отоварям, ще Ви кажа, че в медицината много неща са относителни! Много неща са вярни за голяма част от пациентите, но за други - не. Примери много!

Започвам...отговорите ми са подчертани!

1. Има ли връзка между  IgE и Т-клетъчен имунен дефицит? - Да, има
2. При полиалергия и много високо ниво на IgE ( над 1300) може ли да се очаква и Т-клетъчен имунен дефицит? - Да, може, но е задължително.
3. Ако да, каква е вероятността? - Не е голяма, но съществува
4. Наложително ли е да се изследва, особено ако са налице  чести инфекции? -Определено да
5. Моля да посочите поне няколко места, където изследват Т-клетъчен имунен дефицит! Аз зная поне 2 места - В Катедрата по имунология, порф. Наумова, София. И в Плевен, при доц. Конова
6.Каква е степента на увреда на организма от локалните кортикостероиди, използвани за мазане при АД? Едва ли някой може точно да я каже. Известни са няколко странични ефекти и те са описани в листовката на всеки продукт, може да ги прочетете.
7. Може ли при дълго ползване, или ползване върху големи участъци от тялото на локални КС за АД, ведно с такива при астма, да се получи натрупване в организма, близко до това от системните КС, например медрол?
Не, не може! Локалните КС са с много по-малко странични ефекти от системните.
8. Какъв е стандартният препоръчителен период за мазане с локални КС? Принципно е 7-10 дни. Но зависи от силата на КС, тежестта на заболяването и възрастта на пациента.
9. Изчистването на организма от локални КС за мазане, също ли е толкова дълго, както изчистването от системните КС, около година, според ендокринолозите? Не, много по-малко! Зависи и от възрастта на пациента. При хора в напреднала възраст, регенерационните процеси за силно забавени.
10.  Могат ли рекламираните лекарства за мазане да се ползват заедно с  приемане на антикоагуланти (ксарелто)?Да, могат! Няма никакви противопоказания за това.
11.Противопоказани ли са локалните КС за мазане при тромбози, както системните КС? И двете форми на КС не се препоръчват при риск от тромбози.
12. При АД достатъчен ли е приемът на антихистаминови препарати за туширане на сърбежа и лезиите? Това зависи от тежестта на заболяването и състоянието на пациента. Лекарят преценява!
13. Следва ли при дълга употреба на един АХ ( десибел), да  се замени с друг,  да се редуват? Според преценка на лекаря.
Може ли АД да се облекчи чрез лечение с глобулини и  такова лечение крие ли опасности? Вероятно имате предвид лечение с биологични продукти. През първите години имаше голям ентисиазъм към тяхната ефективност, но в последните години - не толкова (това е мое лично мнение). Възможните странични ефекти са описани в листовките на продуктите!
14. Къде се правят изследвания за наличие на Demodex folliculorum? Мога да отговря за себе си - правя ги в кабинета си. За останалите колеги не знам.
15. Този кърлеж само при розацея ли се открива, или и при други дерматологични проблеми, например мазна, чувствителна кожа , възпалени участъци, гнойни пъпки, циреи и т.н? Открива се и при здрави хора, но колонозацията е много по-слаба.
16. Само в областта на лицето ли се открива, или засяга и други участъци?  Най-често е в себорейните зони, но може да съществува и навсякъде.
17. В сайта е посочено, че се открива при всички хора, като не става ясно дали се има предвид всички хора с розацея, или той се среща нормално при здрави хора и се развива патологично само при определени условия. Среща се при всички хора, но при тези с розацея, я утежнява.
18. Може ли да се очаква, че след терапия той ще бъде окончателно унищожен и след спиране на терапията? Почти никога не може да бъде унищжен напълно! Но колониите могат да бъдат намалени до минимум. Без да звучи като хвалба, за над 20 години, имам само 2 случая с розацея, с които не успях да се справя!
19. Има ли все още някъде консилиуми от специалисти в различни области за решаване на сложни случаи при множество заболявания? Вероятно има, но аз не работя в болница и не мога да съм сигурен.
20. Регламентирани ли са? Естествено да.

Надявам се, че ще останате доволна от отговорите!

Пожелавам Ви лек и приятен ден!

Много благодаря за точните и изчерпателни отговори! Наистина ми бяха много полезни и ме ориентираха за доста от проблемите ми. Изчетох внимателно статията Ви за АД и блога и от там, в съчетание с проблемите ми, се провокираха тези въпроси. Имах нужда от странично/независимо лекарско мнение, защото ми писна  все да съм много специален случай, както и да ми обясняват, че при мен имало нужда от консилиум, но вече няма такава екстра.

Скрит текст:
Предполагам, наясно сте каква помощ получавам при пристъп - с астма и тежка алергия + спешна операция на тромбоза и БТЕ и как "адекватно" лечение ме е довело до тромбозата - прекратяване приема на аспирин + 6 месеца системни КС, а винаги съм предупреждавала за варикоза и склонност към образуване на тромби
Скрит текст:
.

Приятен ден!

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 15:06 от Diorela

# 213
  • Велико Търново
На майка ми откриха розацея преди около 2 години, започна терапия, в момента е добре и използва само поддържащи кремове, както и такива със слънцезащита. Смятате ли, че щом има подобрение- т.е. няма петна, няма друг дискомфорт както преди, то трябва да посещава дерматолог за контролни прегледи? Ако да, на какъв период- веднъж годишно добре ли е?

# 214
Аз съм с розацея от тийнейджъркa и с атопичен дерматит .Зачервяванията са предимно на носа и много леко по бузите.  Атопичният дерматит ми е предимно по ръцете,но от скоро започна да засяга и лицето

# 215
Правиха ми изследване, за да уточнят розацея ли е, или алергичен дерматит. Понеже се зачервява понякога много от слънцето или след къпане, лекарката каза, че може би е начална форма на розацея. С какво да се мажа, за да я предотвратя? За слънцезащитна ясно, но за капилярите не разбрах какво препоръчвате.

# 216
  • София
Правиха ми изследване, за да уточнят розацея ли е, или алергичен дерматит. Понеже се зачервява понякога много от слънцето или след къпане, лекарката каза, че може би е начална форма на розацея. С какво да се мажа, за да я предотвратя? За слънцезащитна ясно, но за капилярите не разбрах какво препоръчвате.

Със серията Ruboril на Isispharma. Aquaruboril за почистване (https://www.isispharma.bg/product/ruboril-aquaruboril/), Ruboril S сутрин и вечер (https://www.isispharma.bg/product/ruboril-expert-s/) и Ruboril 50+ през деня (https://www.isispharma.bg/product/ruboril-expert-50/).

Така имате реален шанс да предотвратите развитието на розацеята!

Лека вечер!

# 217
  • София
На майка ми откриха розацея преди около 2 години, започна терапия, в момента е добре и използва само поддържащи кремове, както и такива със слънцезащита. Смятате ли, че щом има подобрение- т.е. няма петна, няма друг дискомфорт както преди, то трябва да посещава дерматолог за контролни прегледи? Ако да, на какъв период- веднъж годишно добре ли е?

Веднъж в годината е напълно достатъчно!

И разбира се да избягва всички провокиращи фактори!

Лека вечер!

# 218
  • София
 Дали е реформулиран Ruboril 50+, тъй като в предишния имаше доста парабени

# 219
  • София

От години формулата е променена и не съдържа парабени!

# 220
  • София

От години формулата е променена и не съдържа парабени!

Това е сътава и има парабени, освен ако това по-долу не са парабени и аз да съм се объркала.

Състав на Isis Pharma Ruboril Expert 50+ Оцветен крем за лице против розацея SPF50+ x30 мл.

AQUA (WATER), ZINC OXIDE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, OCTOCRYLENE, ISOHEXADECANE, TITANIUM DIOXIDE (CI77891), DIMETHICONE, CETYL ALCOHOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, PROPYLENE GLYCOL, GLYCERYL STEARATE, GLYCERIN, CHRYSANTHELLUM INDICUM EXTRACT, CYCLOPENTASILOXANE, GLYCERYL DIBEHENATE, PEG-75 STEARATE, CETETH-20, CI 77492 (IRON OXIDE), DEXTRIN PALMITATE, TRIBEHENIN, PHENOXYETHANOL, XANTHAN GUM, STEARETH-20, GLYCERYL BEHENATE, CI 77491 (IRON OXIDE), IMIDAZOLIDINYL UREA, DIMETHICONOL, METHYLPARABEN, CI 77499 (IRON OXIDE), ETHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ROPYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, BHT.

# 221

Изтеглени са късметлиите, които печелят NEOTONE EYES® Гел-крем против тъмни кръгове, торбички под очите и бръчки от втория етап на играта на ISISPHARMA. Това са:

Maksimix
nicky_st
Матилда

Честито! Tada

Очакваме печелившите да се свържат с нас до 17.06.2019 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като упоменат, че са победители в играта на "ISISPHARMA" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (име, адрес и телефон за връзка).

Бихме искали да Ви информираме, че консултациите с д-р Дренски на този етап приключват, както и възможността за участие в играта. Следващите етапи ще се проведат през месец септември! Д-р Дренски благодари на всички за зададените въпроси и проявения интерес към темата!

# 222

На прага на есента един от най-често срещаните проблеми, с който се сблъскват жените, е сезонният косопад. Причините за есенния косопад са излагането на слънце, хлор, солена вода. В резултат на това косата става безжизнена, суха, къса се лесно и губи своята еластичност. В повечето случаи загубата на коса е временна, но понякога проблемът може да е по-сериозен и причината да не е само смяната на сезоните!

Какво е косопад?
Косопадът (на лат. effluvium) представлява засилено опадане на космите, водещо до разреждане на косата. Обикновено продължава няколко седмици, но понякога може да продължи месеци или години. Засяга и двата пола, но жените страдат много по-често.

Кои са най-честите причини за косопад?
Причините за косопада могат да бъдат много. Неслучайно те са толкова трудни за откриване. И все пак най-честите са: смяна на сезоните, физиологични състояния (бременност и пубертет), травми от различен произход, инфекции, свързани с висока температура, ендокринни заболявания, желязодефицитна анемия, недоимъчни състояния (мед, цинк), някои медикаменти (цитостатици, антикоагуланти, перорални контрацептиви), психотравми.

Кога трябва да се притесняваме от засилено опадане на косата?
Нормално е на ден да губите до 100 косъма. Когато броят на падналите косми надвишава това число, трябва да бъдат предприети мерки. На главата има между 100 000 и 150 000 косъма. Разреждането на косата се констатира при опадане на най-малко 25% от тях.

Колко време съществува един косъм?
Животът на един косъм е около 5 години. Космите имат три различни фази на развитие: aнаген,катаген и телоген. Изследването, при което се изброяват космите в различните им фази,  се нарича трихограма.

Важно е да се отбележи, че косата и косопадът при всеки са различни!
Ако имате съмнения, че причината за косопада е друга, а не смяната на сезона – не се колебайте и посетете Вашия дерматолог, за да изключите всякакви потенциални проблеми
като хормонален дисбаланс или проблеми с щитовидната жлеза.

Комплексна грижа срещу косопад – отвън и отвътре
Използвайте продукти, които спират косопада и насърчават растежа на нова коса! Серията Novophane на френската дерматологична компания ACM е идеална за целта! Тя включва три продукта за оптимални резултати:
-   капсули –  в тях има голямо количество серни аминокиселини (цистин и метионин), витамини В6, В5, В2, С, Е и биотин, а също така микроелементи (желязо, цинк и магнезий). За удобство на клиентите има 2 вида опаковки:  по 60 бр. – достатъчни за 1 месец, и 180 бр. – за 3 месеца!

-   лосион –  втрива се в горната част на скалпа с интензивни масажни движения, за да раздвижи кръвообращението и да проникне дълбоко в космения фоликул.

-   енергизиращ шампоан против косопад – включването на шампоан със специално въздействие върху спирането на косопада и растежа на нова коса е абсолютно задължително при лечение на косопад!

За максимални резултати се препоръчва курс на лечение с трите продукта за период, не по-кратък от 3 месеца!
На вашите въпроси ще отговаря:

Д-р Светозар Дренски
Дерматолог с над 20-годишна практика. Д-р Светозар Дренски завършва медицина в София през 1992 г. След това специализира дерматология и венерология в клиниката на проф. Стоян Тонев към ВМА-София. В момента практикува в частния си кабинет.

Задайте въпрос към д-р Дренски или отговорете на нашия въпрос:
Имали ли сте косопад някога и знаете ли от какво беше предизвикан той?

Можете да се включите с коментар в темата от 27 септември до 03 октомври включително.
Трима от Вас, избрани на томболен принцип, ще спечелят капсули, лосион или шампоан против косопад.

Моля, запознайте се с Общите условия на играта тук.
* ВАЖНО! Запознайте се с правилата на консултативните теми ТУК.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 15:57 от Адри́

# 223
Имала съм косопад-точно при смяната на сезоните,пролетта и есента,също и няколко месеца след първата ми бременност.

Понеже и сега съм бременна и очаквам скоро да родя ,въпросът ми е:
Може ли да се използват продукти против косопад,преди наличие на такъв ,като превенция ,и по време /към края на бременността?

# 224
Да, имах засилен косопад по време на бременността. За сега се оправи, известно време след като родих. Взимам допълнителни витамини за коса, кожа и нокти.

Общи условия

Активация на акаунт