Как да се променя?

• 6 335
  • 161
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Това за същността е сложна материя. Тъй като човек е цялостен механизъм, а не едно или две качества при еднакви други условия.
Т.е. има хора, на които им идва отвътре да говорят, да общуват и да действат "лидерски", ако щете, но не се държат по този начин, защото имат други качества или бариери, които закриват същността им или я модифицират до такава степен, че околните виждат притеснителен и необщителен човек.
Но в общия случай е изтощително да вървиш против себе си и не го препоръчвам. От личен опит говоря. Мога да бъда малко по- напориста, убедителна, общителна с повече хора, но в края на деня ми тежи, защото не обичам квантитативно да измервам общуването и колкото повече, то просто е .. поцече, а не по- добро.
Така че смятам за ключово човек са се приеме, какъвто е дълбоко в себе си и да надгражда само дефицтите си. А не да търси изначална промяна.

# 76
  • София
Въпросът е сам да прецени кои са “дефицитите”, а не да пита непознати хора във форума.

Моите например съм си ги избистрила сама и съм взела съответните мерки. Променила съм каквото съм преценила, че трябва да бъде променено. И съм доволна.

# 77
Скрит текст:
@bella_ciao

Не съм съгласен с една част: че децата научават някакъв начин на реакция на стимула Х и това им остава за цял живот. Все едно да кажеш, че майка им мрънка, бащата ѝ отперва един шамар, следователно двете деца, когато се оженят, ще реагират по същия начин. Тук пък десетки примери за обратното поведение мога да дам.
Аз изпитвам страх от височини и от змии. Нямам необходимост да променям което и да е от двете: относително лесно мога да избегна и едната, и другата ситуация. Но съм избрал да променя и двете. Когато имам възможност - катеря се на високи места. Ако има изложба на змии някъде около мен и организаторите позволяват контролиран контакт с някои видове - там съм.
Скрит текст:
Редя се на опашката и си мятам първия питон на шията.

Избирам. Да стана по-силен/по-добър в някакво отношение. Давам си сметка за цената, която ще трябва да платя (сблъскване със страха си) както и за потенциална друга цена, свързана с моя избор (побъркан питон или хлъзгава скала).
Това какво общо има с характера ти и със същността ти?
Просто си избрал да преодолееш някакъв страх/фобия.
Иначе, си си все същия Фабри, умиращ да се надприказва и последната дума да е негова.  Smiley  Което вече Е черта на характера...

Аз също имам страх от височини.В събота и неделя ще катеря пътеки из Родопите.
Имам фобия и от пещери/затворени пространства.Последно миналата година се пробвах в Ухловица, успях до средата някъде и излязох.
Но, това, че съм успяла в някаква степен да преодолея фобиите си, не ме е променило като същност, все същата заядливка съм си.  Smiley

# 78
Тц, дойде ли момента, променяме се. Не защото го искаме, а защото се случва от самосебе си.
Най-прекият път за бягство от отговорността. “Не зависи от мен, така си е дошло, да се променя”. Пак е избор: да поемеш отговорност или да я поставиш извън себе си. Не те съдя, изборът е твой.

@Таис

Много е трудно с децата, знам го от личен опит. Защото хем искаме да им дадем правото да правят своите избори, хем в конкретни ситуации ясно виждаме опасността да направят грешен такъв. Родителски инстинкт срещу вярвания... Трудно, аз още отсега виждам колко по-трудно ще ми бъде да избирам кой от двата импулса да блокирам...

@bella_ciao

Нямам необходимост. Правя избори. Както избирам да не проверявам дали мога да се закача на хероин и след това да се откача.

# 79
Естествено, че хората се променят. Характерът, поведението, всичко може да се промени... много рядко съм срещала хора, които са си същите от деца. Аз като дете и тийнейджър бях много затворена, разтрепервах се като ме заговореше някой, не излизах да играя с децата, не ходех по кафета с приятели. Кой да повярва, че в студентските години ще съм душата на купона? И да, от лош може да стане добър човек, както и обратното. Животът поднася различни обстоятелства и в зависимост от реакцията е възможна коренна промяна.

# 80
Тц, дойде ли момента, променяме се. Не защото го искаме, а защото се случва от самосебе си.
Най-прекият път за бягство от отговорността. “Не зависи от мен, така си е дошло, да се променя”. Пак е избор: да поемеш отговорност или да я поставиш извън себе си. Не те съдя, изборът е твой.

@Таис

Много е трудно с децата, знам го ит личен опит. Защото хем искаме да им дадем правото да правят своите избори, хем в конкретни ситуации ясно виждаме опасността да направят грешен такъв. Родителски инстинкт срещу вярвания... Трудно, аз още отсега виждам колко по-трудно ще ми бъде да избирам кой от двата импулса да блокирам...

@bella_ciao

Нямам необходимост. Правя избори. Както избирам да не проверявам дали мога да се закача на хероин и след това да се откача.
Оставям този цитат така , защото по всичките изброени от теб тозки личи  , че твърде много се занимаваш със себе си  и твърде много си обръщаш внимание. Също прекаляваш в самоанализите.
В живота няма само местоимението АЗ , има и други ... и то не само в българския е така.

По мое мнение не е добре и води до голяма нестабилност. Защото колкото по голяма тежест и значение има това АЗ толкова по уязвим е човек. Ако някой ти разбере слабостта много лесно ще те събори, като атакува именно това АЗ , център на ценноттната ти система и то по много хитър начин. Всяка циганка , врачка , баячка може да те сложи в джоба си по този начин. Не е добре да се гради само на една колона. Добре е да има подпорни носещи и добре поддържани. Сега спирам с коментарите към теб защото така си решавам. Интересно ми е , но ... не ми е работа.

# 81
Ето ви още един пример, който за повечето Е промяна, за мен обаче Не е.
Писала съм неведнъж, че никога не съм обичала спорта.Нито да гледам, нито да спортувам, нищо, абсолютно "забранена" тема.Обаче, последните 3-4 години (поради здравни проблеми), не само го заобичах, ами и втора година основно у дома се гледа Евроспорт.В момента следя Джирото в Италия и Ролан Гарос.Ходя поне но 5-6 км на ден, почти всеки уикенд карам колело.Купих си гирички и ги "размятам", като ми дойде вдъхновението.
Вие бихте казали, че това е кардинална промяна при мен.Относно интереси, да.
Обаче, това няма нищо общо с характера ми, със същността ми.Аз съм си все същата егоистка в дадени ситуации, мързелана в други, суетна в трети....Нито съм станала по-организирана, нито по-целеустремена, нито по-волева....
Та, това че съм развила някакви интереси и умения, изобщо не ме е променило като човека, който бях и който съм.

# 82
Франсоаз* това, че нещо ти носи по един или друг начин профит ... и ти започваш да се интересуваш от него. Т.е. имаш интерес ...
Ако нямаше да ти носи профит просто не му обръщаш внимание.

Аз също никога не съм се интересувала от домоуправителски дейности, но откак щяха яко да ни трупнат сметките за парнот она половината кооперация ... сега се научих да следя всички отчети изкъсо ... че и новините като чета си забелязвам неща които може да са ми от полза.

# 83
Сега спирам с коментарите към теб защото така си решавам. Интересно ми е , но ... не ми е работа.
Така обаче нѐма да стане...

Аз достатъчно коректно коментирах, без да давам каквато и да е оценка на твоите избори. Ти обаче поради някаква причина не само реши, че трябва да оценяваш моите, а и че е наложително, ей така, между другото, да се опиташ да ми направиш някакъв анализ. Което - особено вземайки предвид факта, че не ме познаваш въобще - е в най-добрия случай арогантно.

Сега вече можем на спокойствие да се игнорираме. Благодаря!

# 84
Франсоаз, стига се излага вече. Ти като не си мръднала от детските си години, хората се развиват, някои деградират, тоест променят се. Характерът също.

# 85
FabriFibra ти в кой момент се възпротиви и прояви характера да кажеш, че не ти харесва ? 
Ако искаш ми драсни един анализ, не се скъпи  . Аз няма да игнорирам мнение за мен Yum   

Последна редакция: ср, 29 май 2019, 14:15 от bella_ciao

# 86
  • София
Баща ми примерно, беше ужас до към моите 20 г. После взе да се променя, да омеква, можеше да се говори с него. Обаче сега, последните 1-2 г пак се чална и става все по-зле. Само руснаците са му в главата.
Аз също съм голям мързел. Обаче като тегля чертата под последните 2 г - учене, работа, деца - 1 и 8 клас, разни административни работи и направо не мога да се позная.
Чупя крачкомера!😁

# 87
  • Linz
Къде отиде ти, бягството от отговорност не е промяна.
Промяната се случва само отвътре и е само с положителен знак. Другото е просто излизане от роля, не истинска промяна.

# 88
Не си ме разбрала. Това отдолу съм коментирал. Него съм нарекъл "бягство от отговорност" чрез поставяне на отговорността вън от себе си ("промяната не зависи от мен, тя просто се случва").

Не защото го искаме, а защото се случва от самосебе си.

Надявам се сега да съм го написал по-ясно.

# 89
Аз съм на мнение , че всичко просто се случва. И че когато нещо се обърка така, че не му се вижда оправията , то най-добре да се остави да се оправи само. 

Общи условия

Активация на акаунт