Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 37

• 50 564
  • 764
  •   1
Отговори
# 195
О извинете разбрах. Бетонът се превръща в акумулираща печка. Де да беше така.
Имало опашка за саниране! А бихте ли ме информирали какъв % от софиянци са я пожелали? И какъв % от санираните сгради например са с преимущество на наематели на общините? Много интересно ще стане.

Чувала ли си за физическата характеристика на материалите наречена "специфичен топлинен капацитет" или по-обикновено казано "топлоемкост"? Е, ако не си чувала, това е способността на материалите да поемат топлина, респективно да я излъчват после. Най-добре с това се справя водата, но и бетонът съвсем не е на опашката по топлоемкост. И затова бетонът може да поеме топлина, която да служи за буфер и да демферира промените в температурата. Другояче казано няма да става хладилник за половин час, но и няма да се стопля за половин час.
Има само една тънкост - бетонът е добър проводник на топлина и да го "заредиш" с топлина ако е гол бетон не си е работа, понеже от едната страна го топлиш, а той от другата излъчва топлина. Получава се като да пълниш каца без дъно. Обаче както ако кацата се запуши може да се запълни, така и бетонът може да стане резервоар за топлина ако отвън се изолира и така му се попречи да излъчва топлина към атмосферата. И да, тогава се получава акумулиране на топлина.

Санирането си е много добро нещо, ама като всяко безплатно нещо дадено от държавата, се компрометира от крадене, пестене и търсене на евтинкото. Кооперацията, в която е старият ми апартамент, самички си я санирахме и ефектът е много добър. Но понеже си плащахме, беше направено като хората. В новия ми апартамент пак е направено добре и мога и изобщо да не пускам парно цяла зима и пак не пада под 21 градуса и в най-големия студ.

# 196
Че кой е казал, че е вредно санирането? Аз, поне, не съм.
Това, което цитирах, е германско проучване в каква степен санирането постига предвидените (рекламираните) цели за енергийна ефективност(спестявания).
Индивидуално съм си топлоизолирала жилище СС - мнооого дебела тухла, но си го направих с вата. И дограмата си сложих трислойна дървена. Така си реших, парите си бяха моите. Между другото, топлоизолацията с вата ми излезе около 50 лв. на квадрат, като започна програмата за саниране няколко години по-късно, даваха такива цени на изолация със стиропор.
Като усещане за топлинен комфорт определено има голяма разлика. Ако сега трябва да го правя отново, няма да се поколебая.
Между другото, в Texas Flip and Move гледам, че единият екип си вика фирма за топлоизолация с полиуретанова пяна. Но с техните дървени къщи става лесно. Тук се продават само едни термо сандвич панели с такава пяна, но те са с ламарина отвън и се използват по-скоро за индустриални/търговски халета.

# 197
И аз  един такъв въпрос  - имам стар наследствен апартамент в 13-етажен блок  в провинцията. Блока е от 1967 година - в началото , когато беше ведомствен и всички бяха под наем по едно време сложиха на всеки етаж по един противопожарен кран с макара с маркуч в заключен шкаф. С течение на годините всички бяха разбити и маркучите откраднати,  а тъй като крана се извеждаше от тръба на студената тръба в един от апартаментите на етажа, много от хората отрязаха тези тръби в банята си и затапиха противопожарната тръба. Сега след толкова години от Пожарната минавали и предписали отново да се правят такива противопожарни кранове, като се мотивират, че пожарните имали стълби само до 8 етаж и ако стане пожар те нямат стълби. На апартамент се падат  малко над 100 лв и то при положение,че платят всички, в противен случай се увеличава плащането , за сметка на тия дето не искат да плащат. Подобно нещо се получи и със смяна на асансьор, където първоначалната сума нарасна  с близо 150%, заради това, че някои апартаменти са пусти, а други просто не искат да плащат. Отгоре на всичко представител на пожарната е казал, че ще се пробива  и слага вертикална тръба, за да не минава през апартаментите... Мен лично ме притеснява вибрацията от машината, която ще пробива плочите в този стар 1 3-етажен блок. Има ли някой с подобен казус във висок блок? И как може човек да се противопостави на такива измишльотини, с цел да се измъкнат някакви пари? ще кажа само , че съм била в 10-етажен блок в Германия и там на всеки етаж в коридора имаше голям пожарогасител, отделно в апартамента също имаше по-малък пожарогасител. И в този блок от 1967 година пожар не е имало / да чукам на дърво!/

# 198
mandarinka, постът ми не беше към теб. Иначе за икономическите оценки има значение каква система се слага и какъв ефект се търси, а също и baseline на потреблението. Но това е също друга дълга тема, не за тук, според мен. И разбира се, че и тухлените жилища трябва да бъдат изолирани. Но индивидуалната изолация "на парче" има недобри странични ефекти, желателно е да се изолира цялата сграда, а не отделни имоти в нея, за да се избегнат те и да има по-добър ефект. Има материали достатъчно за тези неща, не мисля, че тук е мястото за такава дискусия.

ЧС, склонна съм да се съглася, че тази програма е грешка, наистина трябва да бъдат оставени собствениците сами да си решават проблема с енергийните характеристики на сградите си.

# 199
ЧС, както сама каза по-бавно изстива, но и по-бавно се стопля. Не виждам като икономист, къде точно е изгодата.
Е ако съм запозната като вас с материалите, може би ще знам колко точно преди да изляза да спра отоплението, за да се възползвам от остатъчната топлина за да компенсирам изцяло бавното загряване при прибиране. А твоето твърдение важи само за хора, които са постоянно у дома. 
Аз не съм против санирнето, но съм категорично против тъй нареченото безплатно такова. И не лъжете, че българина не бил по безплатното "шамар да е гювеч да е". От първите варианти 25%, 50% се възползваха най-разумните. Влагаш собствени средства - ти избираш, ти контролираш. При 100% - на подарения кон, зъбите не се гледат, обаче ти излиза през носа. Ако го правя за моя сметка, ще се наложи и вътрешен ремонт /който е значително по-скъп от подареното/, но ще го направя веднъж.  При подареното след кратко време ще ми се наложи да повторя за моя сметка и с още един скъп вътрешен ремонт. Кое е по изгодно! Стига сте правили хората на идиоти. 99% от софиянци категорично гласуваха против, въпреки неистовите напъни на домоуправителите, с отдавна санирани лични ап. Сигурно доста им бе обещано.

# 200
Сиси, хич даже не е измишльотина това предписание на пожарната.
Тези кранове и другите части на противопожарната инсталация са общи части, плаща се не на апартамент, а пропорционално на % общи части по документ за собственост на всеки апартамент. Това го дъвкахме за пореден път в темата за общите части. Много често, за по-лесно, при нужда от основен ремонт, се определя таксата като фиксирана сума на апартамент, но това не е правилно. Съвсем примерно казано, често правят така - гарсониера-100 лв., двустаен-150 лв., тристаен - 200 лв. Или поравно от всички. И двата начина не са правилни.

Попея, наясно съм, че цялостна топлоизолация на цялата сграда е най-добре. Индивидуалните изпълнения са заради това, че няма начин да се направи цялостна. А и ако беше цялостна, нямаше да е с вата, а със стиропор, че е по-евтино. И майсторите за вата са малко.

Както и да е, за да се опитам да върна малко дискусията в руслото на темата, според вас как би следвало/се отразява топлоизолация/саниране върху цената на конкретен имот?

# 201
Asya Asieva 636606, както става ясно не си запозната с техническите характеристики на материалите. Аз като запозната, без да съм икономист съм напълно наясно, че за жилище което се обитава постоянно (без да е необходимо постоянно някой да си е в къщи), много по - изгодно е отоплението да не се изключва, а да работи постоянно на оптимален режим.
man_darin_ka, санирането може и да повиши интереса към даден имот стига да е качествено направено и предлагането в района да е ограничено или предимно от стари и неподдържани сгради. Новото строителство си е с топлоизолация така или иначе, така че едва ли би било + за някой който търси НС.

# 202
Да , забравих да уточня, че за СС става дума.

# 203
ЧС, както сама каза по-бавно изстива, но и по-бавно се стопля. Не виждам като икономист, къде точно е изгодата.
Е ако съм запозната като вас с материалите, може би ще знам колко точно преди да изляза да спра отоплението, за да се възползвам от остатъчната топлина за да компенсирам изцяло бавното загряване при прибиране. А твоето твърдение важи само за хора, които са постоянно у дома. 

Аз ти отговорих точно и конкретно на лековатото изказване, че бетонът не бил акумулаторна печка. Да, ама е.

Изгодата е от една страна в комфорта, а от друга в това, че изолираният бетон изобщо успява да се затопли, а после изстива много бавно и при достатъчно добра изолация като се върнеш у дома след работа пак няма да е изстинало. Впрочем, препоръчва се да не се спират парното или климатикът, когато излизаш. Ако са с някаква автоматика те ще стартират и спират само за да компенсират загубите и няма да работят повечето време. А ако няма съвсем никаква е по-добре да се намали отоплението като те няма. Ама то и без това с добра изолация след като се стопли си намаляваш отоплението само колкото да компенсира загубите. Виж, ако заминаваш за седмица на ски е друга работа, тогава спираш.  

# 204
Е сега стериопор и вата, не може да се коментират, прозорци обаче - да. Май някой има интерес. Хайде прозорците ще коментирам. Да замениш дървена дограма с ПВЦ е оправдано, само ако нямаш пари за нова дървена. Навсякъде в студените страни е дърво, дърво и пак дърво. Навсякъде скъпите имоти са с дървена дограма. Предимствата са много, мисля всеки ги знае.
Или и това не е удобно да коментирам.

Удобно е да кажеш и че “За по-голяма дълготрайност и елиминиране на поддръжката, от външна страна може да се постави алуминиева капачка на фирма Gutmann – Германия, която да предпази дограмата от вредни атмосферни влияния.” С две думи дървото е много хубаво, но още по-хубаво е да го облечем в алуминии. А твърдението, че да замениш старата дървена дограма на панелката с ПВЦ е оправдано само ако нямаш пари за нова и сууупер скъпа дървена щях да го подмина ако не беше толкова смешно. Човек, който ще даде десетки хиляди за наистина хубава дървена дограма просто няма да живее в панелка. А при всички случаи повечето ПВЦ дограми са много, ама много по-добри от дървената дограма на панелката. Още повече ако са с троен стъклопакет с ширина поне 36-40 мм. Тогава разликата е огромна и то не в полза на старата дървена дограма.

# 205
man_darin_ka, блока е куб и апартаментите са почти еднакви ката площ. Въпросът ми е насочен по-скоро към това, дали имат право да ни налагат такова нещо и как могат да ни задължат да го слагаме.

# 206
Като абсолютно неграмотна твърдя, че остатъчната топлина се акумулира /поглъща/ обратно от бетон, камък и подобни. Докато остатъчната топлина не се поглъща от дърво или корк например и много повече остава в помещението, пък вие ме плюйте, колкото си искате - само потвърждавате каква е причината да сте постоянното присъствие в подобни теми.

# 207
  • До сърцето...
NikoT, страхотна идея ми даде. Но не за панелната дограма, а за тази на селската ни къща. Не ми се иска да я сменям, алуминиевите капачки универсални ли са или се поръчват по размер?
Ще съм благодарна и на линк, сайт и нещо такова, не намерих на прима виста в нета.

# 208
За махане на лакове има преобразуватели, продават се в магазините. После се остъргва с шпакла и се шлайфа. Играчка е, ама един гардероб не е много работа.

За омасляване не знам дали си струва за чам. Има и разни байцове и полиуретанови лакове с които се получава леко замъглен ефект.

# 209
NikoT, страхотна идея ми даде. Но не за панелната дограма, а за тази на селската ни къща. Не ми се иска да я сменям, алуминиевите капачки универсални ли са или се поръчват по размер?
Ще съм благодарна и на линк, сайт и нещо такова, не намерих на прима виста в нета.
Тук прочетох за капачките (серия 92): https://famosoline-bg.com/durvena-dograma-i-prozorci/

Общи условия

Активация на акаунт