Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 932
  • 663
  •   1
Отговори
# 120
Ами може би проблемът е повече в хората, а не в животните? Едва ли немските кучета са по-морални от българските?

Хората са тези, които трябва да бъдат "превъзпитани" на първо място. Сульо и пульо развъждат кучета, каквито им падне, каквито ще им донесат пари. Никой не глобява хора, които разхождат кучета на забранени места, никой не контролира нищо.
Какво точно очакваш да се случва при това положение?

# 121
  • гр.София
Елунариа, чета  / изтритото съм пропуснала,за радост/ .  Съвсем сериозно те попитах,какво мислиш за отглеждане на въпросните породи, а не че ги защитаваш.

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 20:18 от blanc

# 122
Ами може би проблемът е повече в хората, а не в животните? Едва ли немските кучета са по-морални от българските?

Хората са тези, които трябва да бъдат "превъзпитани" на първо място. Сульо и пульо развъждат кучета, каквито им падне, каквито ще им донесат пари. Никой не глобява хора, които разхождат кучета на забранени места, никой не контролира нищо.
Какво точно очакваш да се случва при това положение?

Ми нали и ние за това ти говорим, пак казвам докторската градина е заобоколена цялата с табели, че кучетата са забранени. И вътре има всяка минута поне по 50 пуснати кучета на свобода. Ако кучетата са агресивни, трябва да се убият. Наясно ли си за какво спорим? Ще чакаме държавата да го енфорсва това ли, защото нямаме две капки мозък в главите и защото с никой не се съобразяваме? Ами неминуемо ще има ответна реакция, рано или късно.

Да не се бърка това, че смятам кучетата за тъпи и лигави креатури с това, че ги мразя, не ми пука за тези твари, стига да не ме застрашават.

# 123
blanc, Мисля, че кучета, които са създадени от хората с цел "охрана", т.е. имат потенциал да бъдат лесно агресирани, не е редно да се отглеждат от всеки. Ако навлезе забрана за определени породи кучета, тогава смятам, че всички трябва да я спазват. Личното ми мнение по този въпрос, какво общо има с темата?

Old_Behrman, Ама той и пътя до София е пълен с табели, ограничаващи скоростта, това да не би да е променило нещата за всички? Пак има един процент от обществото, което си прави каквото иска. Като започнат да им взимат книжките, дори заради 10км над определената скорост, тогава ще им дойде акъла.
Дори всички агресивни кучета "да трябва" да се убият, не си ти човекът за тази работа. Това пак е нарушаване на закона.

almablanca, ами да решим вече, кучетата или хората са по-виновни? В един пост кучетата са виновни, в следващият са хората. За мен на 100% са виновни хората и саморазправата не е решение.

# 124
Елунария, съгласна съм с последното ти мнение. В Германия много хора осиновяват непородисти кучета, кучета с увреждания. А не всеки дребнопишковец да се пъне да компенсира с породи, които да се чудиш теле ли е или куче, както е тук.
Елунария, за мен кучетата са виновни до толкова, че трябва да бъдат убивани преди да наранят човек, при минимален знак. Отговорността за това носят хората. Те са длъжни да възпитават кучетата по безопасен начин, да отглеждат неагресивни породи, и при най-малкия намек за риск, кучето следва да бъде умъртвявано. Това смятам аз за подход, който защитава безопасността на хората. За мен да се умъртвява куче, след като вече е нахапало дете или убило някого, не е правилен подход. Аз искам подход, който утвърждава, че висша ценност има именно човека, а не кучето, и ако се налага, кучето ще бъде умъртвено ПРЕДИ да нанесе на някого вреда. Саморазправата е решение, когато държавата не се намесва да защитава правата на хората. Нормално е при липсваща защита, хората да се защитават сами. Не е нормално да продължим да търпим кучета да изяждат хора.

Аз съм расла с кучета и то в онзи период, в който всяка мутра беше с пес и непременно държаха да се бият с всяко срещнато куче, за да си ги мерят.  Но сега София е пренаселена, няма място за децата изобщо. Само коли, кучета, лайна, тении и боклуци...в това растат децата ни. По друг начин гледам на нещата и изпитвам огромна непоносимост. Не може кучетата да имат повече права от децата.

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 20:48 от almablanca

# 125
  • гр.София
 Elunaria,последно, идентифицирах те като " кучкарка"  в темата /аз не влагам обида в тази дума,нищо,че звучи грубо/  ,а може дори да нямаш куче. И исках да чуя някакви доводи ЗА отглеждане на определени породи.

Хах,кучета с увреждания! Не е престижно някак...

# 126
Когато напрежението ескалира, обикновено го отнасят и хора (и животни), които нямат нищо общо нито с агресия, нито с насилие.

Мерки трябва да се вземат, с това съм 100% съгласна. Не съм съгласна, че всички стопани на кучета са еднакви, познавам много хора, които правят всичко необходимо за да живеят в мир с останалите и всички да са защитени от неприятни инциденти.

blanc, когато опрем до квалификации, на базата на една тема, то за мен диалогът рязко се изчерпва. А и темата не е "кучкари срещу не-кучкари." Сигурна съм, че и такива се намират някъде из нета.
Аз нямам кучета. Моята намеса в темата беше, защото изведнъж няколко човека спряха да обръщат внимание на извършителя и се концентрираха върху "вината" на кучетата. Каква вина могат да носят животните? Виновникът е един, той е създал условията за тази трагедия.

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 20:51 от Elunaria

# 127
Елунария, може да има и свестни кучкари. но предрасъдъците се градят от мнозинството. а мнозинството са нахални, безпардонни и неспазващи правила и закони.
Вина носят кучетата, защото са изяли човек. Това не би го направило всяко куче. Така, че те носят вина, дотолкова доколкото трябва да бъдат убити, както и всяко друго куче, което представлява минимален риск от ухапване трябва да последва тяхната съдба. Естествено, съдебна отговорност носят кучкарят, общината и там всеки, който не е взел мерки да предотврати тази случка.

Ето малко от заглавията, които намирам за нахапани или убити от кучета напоследък.

Ротвайлер нахапа дете 2018 г

Питбул нахапва 4 годишно момиченце 2018г

Самотна майка едва оцеля - нападната от дого аржентино 2018 г
Питбули разкъсаха собственика си и раниха друг мъж 2018г

Три деца в „Пирогов” - нахапани от ротвайлери 2019
Питбул нахапа няколко души 2019г
Aгресивно куче разкъса крака на жена в Асеновград 2019
Куче отхапа голяма част от устната на жена в Разградскo 2019
Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж 2019

И най-фрапантното:
Осъдиха условно собственици на кучета, убили жена
Случаят е от Свищовско, двамата са глобени с общо 800 лв. 2019 г(жената е убита 2017та г)

Това са само на пръв поглед и само най-сериозните. Леки ухапвания сигурно има всеки ден! До кога ще търпим и кога ще бъдат взети мерки?

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 21:32 от almablanca

# 128
Докато не се наложи забрана за отглеждане на определени породи кучета, никой не е застрахован, че може да бъде нападнат, нито че кучето му е кротко и добре възпитано.
Да се отглежда животно в градска среда първо е сериозен разход, второ, отговорност. Не може сульо и пульо за една фукня или по неясна и нему причина да отглежда куче и то от бойни породи. Съществуват и такива, които мислят, че от това се печели. Вероятно има и такава опция, но това е противозаконно.

Скрит текст:
Най - интересно ми е, когато чета как се грижат за кучетата си  тук, във форума, как им чистят и т.н. Ами не е вярно. Виждам всяка сутрин около 10-тина човека, които си извеждат кучетата. Само един младеж, чието куче е неясна порода, чисти след него. Същото това момче, си разговаря с кучето, за разлика от другите, които само подвикват - айде де, закъснявам ....

# 129
Честно, не разбирам защо е спора в темата. Никой не е казал, че кучетата нямат вина, или че не трябва да бъдат евтанизирани. Няколко човека подчертаха, че се измества вината ГЛАВНО към кучетата, а всъщност в почти всички такива случай главната вина е на стопанина.
Мерки могат да се вземат и без да се забраняват породи.
1. Прочистване на съществуващите развъдници.
Прекалено много хора ”развъждат” безконтролно, без мисъл, без мерки и контрол от страна на държавата. Пълна ревизия и затваряне на развъдници, който не отговарят на нужните условия.
2. Чекиране задължитено преди покупка и осиновяване.
3. Клауза в договора, че собственикът е длъжен да кастрира (ако не е още кастрирано) и подлежи на жестоки санкции, ако реши да развъжда.
4. Предварително одобрение на осиновителите, задължителен курс (покрит от осиновителя) за човекът и животното. Редовни проверки на място, база данни за това животното дали се води на ветеринар, има ли ваксини, агресивно ли е?
5. При проява на агресия, ако е нещо леко( лай или ръмжене) се дава шанс на стопанина да мине отново обучителен курс заедно с кучето. Ако е сериозно (нападение, захапване) то тогава кучето се отнема, проверява се дали агресията е от него или от стопанина и се умъртвява.
(Все пак при случай, в който човек напада стопанина и кучето го защитава, би следвало да се разглежда по друг начин.)
Ако се докаже, че агресията е от стопанина, тогава му се забранява да отглежда кучета оттук нататък и ако бъде хванат се наказва с ефективна присъда.
6. Контрол във всички населени места, за да няма ”контрабандни” кученца. Сериозни санкции и ефективни мерки срещу всеки, който отглежда или придобива куче, неспазвайки горните условия.
 Ако се въведат тези или подобни мерки, броят на кучетата ще спадне драстично и със отглеждане ще се занимават само сериозни хора. Просто несериозните няма да им се занимава да инвестират време, пари и енергия и рязко ще намалее броят на желаещите куче.

# 130
  • София
И аз се питам,за какво са ни институциите,щом и при подадени сигнали не са направили нищо?
Пореден случай.Ще мине и замине.
Признавам,че  намаляха бездомните кучета в София.Появиха се съответно повече котки.
И сякаш, вече всеки втори има домашно куче.
Обичам и кучета ,и котки !

Бях се присетила тия дни по друг повод - преди години леля ми се прибра разревана у дома- бяха я глобили,че пресякла бул . Дондуков на място без сфетофар и пешеходна. Представяте ли си?
Кой и как да глобява за отвързани или без намордник кучета?  Та аз виждам полицаи по улицата само покрай мачовете на Националния стадион.   
Сигурно има куп наредби за домашните кучета,но никой не  следи за спазването им.   

Сигурно няма да повярваш, но точно гр. София няма действаща наредба за отглеждането на домашните животни, имало е една, приета през 2011 г. и отменена в цялост през 2012 г. след съдебно решение и оттогава - абсолютно нищо. Така че никой не може да глоби стопанин за отвързано куче...удобно, нали?

А Общинският съвет и Кметът на Своге носят също наказателна отговорност заради неприлагане на по-тежки наказания след първото, неизпълнено, предписание до стопанина на кане корсо кучетата.

# 131
  • Rock & Roll feeling ...
Летящ кактус, естеествено, че има АГРЕСИВНИ породи. Сзъдавани и кръстосвани специално за да са агресивни. Доберманът е едно такова куче. Това е страхлива, агресивна и тъпа порода. Ротвайлерът също е агресивна, но не толкова тъпа порода. Естествено, че кучетата са причинители на вредата и дори да нямат "вина" в човешкия смисъл на думата и да не могат да влезнат в затвора, те трябва да бъдат отстранени при първи минимален сигнал. А агресивните породи, каквито има, трябва да бъдат забранени.
Агресивни породи... По скоро породи създадени за лоши цели.  Има много представители от съответните породи,които са добри и социални животни, защото имат качествен стопанин.
Подкрепям вече изказаното мнение,че както детето така и кучето зависи от човека.
И болонка може да стане проблемно куче,ако човека е прост. Просто с тези направени от човека породи е по-страшно и опасно да попаднат на неправилен човек.

А анализът на умствения капацитет на породите, щеше да бъде интересен,ако си прекарала поне един месец ежедневно със съответните породи и си наблюдавала повече от 5 представители от порода. Иначе беше забавен Grinning

Не е "Сашо лекарят" или Сашо ядреният физик,  Сашо the award winning author, Сашо Гугъла. Интересно защо?  
С глас се разхилих Joy Joy

3. Клауза в договора, че собственикът е длъжен да кастрира (ако не е още кастрирано) и подлежи на жестоки санкции, ако реши да развъжда.
Евала за целия коментар! Исках да спомена нещо свързано с тази точка - наскоро попаднах на финландски развъдник, който поема на свои разноски кастрацията, а парите от закупуването на животното отиват в негов здравен фонд. Хората не използват развъдната си дейност за финансово благополучие.

# 132
  • гр.София

Точно търсех някакви наредби  и  попаднах на статия от млад баща на 3 деца,отглеждащ и ротвайлер.
Горе-долу,същото ,каквото предлага и Neko.fukakai.
 Взимане на куче да се третира като взимане на шоф* орска книжка- курс,изпити,плащане,талон с точки .
 Като стане  трудоемко  , драстично ще намалеят кучетата.
 Интересно ми беше да прочета,че кучетата с намордник трудно дишат,особено  в жегите.
Моята гледна точка е няма куче-няма проблем. Затова-забрана на определени породи.
За останалото съм съгласна. Но и не вярвам да се осъществи у нас.

# 133
  • при късмета
И аз се питам,за какво са ни институциите,щом и при подадени сигнали не са направили нищо?
Пореден случай.Ще мине и замине.
Признавам,че  намаляха бездомните кучета в София.Появиха се съответно повече котки.
И сякаш, вече всеки втори има домашно куче.
Обичам и кучета ,и котки !

Бях се присетила тия дни по друг повод - преди години леля ми се прибра разревана у дома- бяха я глобили,че пресякла бул . Дондуков на място без сфетофар и пешеходна. Представяте ли си?
Кой и как да глобява за отвързани или без намордник кучета?  Та аз виждам полицаи по улицата само покрай мачовете на Националния стадион.   
Сигурно има куп наредби за домашните кучета,но никой не  следи за спазването им.   

Сигурно няма да повярваш, но точно гр. София няма действаща наредба за отглеждането на домашните животни, имало е една, приета през 2011 г. и отменена в цялост през 2012 г. след съдебно решение и оттогава - абсолютно нищо. Така че никой не може да глоби стопанин за отвързано куче...удобно, нали?

А Общинският съвет и Кметът на Своге носят също наказателна отговорност заради неприлагане на по-тежки наказания след първото, неизпълнено, предписание до стопанина на кане корсо кучетата.

Не е вярно, има наредба. Има промени от първоначалния вариант, но не е отменяна изцяло и от влизането ѝ винаги и действала по единия или другия начин.
Последната промяна в нея, която са си вкарали кучкарите, благодарение на организация която всички знаем и вкарва не само наредби, а и закони е малоумно-абсурдна. На забранените в наредбата места за присъствие дори на куче, освен забраната в наредбата, трябвало да има и табела (щото нали, те собствениците на кучета не са длъжни да я знаят). Иначе наредбата си важи, но може да се размине със санкцията, ако хванат собственик в нарушение. Информацията е от директорката на нашето у-ще, с която говорихме в началото на годината по въпроса. Непрекъснато подава сигнали към инспектората, ламинираше табелите и освен на входовете на двора имаше на още няколко места по оградата, нарисувано е вече на асфалта на всеки вход. Няма оправия. Това, че ламинираните табели изчезват за минути е ясно, но бяха стигнали до там, че заляха с боя нарисувания на асфалта знак, та го правиха на ново.
Това говори само и единствено, че собствениците много добре знаят какво им е забранено, но изобщо не им пука. Даже промените узнават своевременно и намират начин хем да са в нарушение, хем да няма санкции, ако ги хванат. Като всички редовни нарушители се чувстват безнаказани. И да, булшинството са.
Всички във форума си чистят след кучетата и ги водят на каишка,  но е само виртуално. Реалността е другата крайност

# 134
Аз лично се ужасявам като трябва да изляза на разходка с децата сама. Навсякъде в парка тичат огромни отвързани песове. И България не е само София. В моя град аз никога не съм виждала стопанин на куче да чисти след него, а съм всеки ден с децата навън.

Общи условия

Активация на акаунт