Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 549
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте!И аз пак да се включа.
Може ли мнение за Глюкофаж?
Ако си спомняте става въпрос за дъщеря ми на 21 год със  СПЯ и  отново забавяне на цикъла/вече два месеца и нещо отново/..Сега и пуснахме изследвания и ходихме на ендрокринолог  и ни  каза,че има някакъв вид инсулинова резистентност,но не е сериозно положението.
Попитахме дали не е по-добър вариант да пием Иногинол или Инозитол например,но тя каза ,че с добавки не лекувала ,лекарите знаели с лекарства да лекуват.
Та  малко се притеснява тя да пие тоя Глюконаж и въпросът ми е следният:може ли пиенето на този медикамент да изостри повече състоянието и да стане съвсем зависим човек от приема на лекарства за диабет?Като цяло сме на границата на ИР,но пък от 5-6 месеца непрекъснато и закъснява менструалният цикъл /на 2 месеца и идва/и АГ видя поликистозни яйчници .
Моля за мнение,вие сте по-врели и кипели в темата😊повечето от вас са пили ,споделете каква е идеята на пиенето на този Глюкофаж?Прочетох инструкциите май не е много безобиден.
ПС иначе сега си смени режима на хранене и спорта и има 3-4 кг свалени за 3 седмици.

Сама го каза: лекарите лекуват с лекарства...
Преди няколко месеца и на мен ми изписаха глюкофаж и иногинол.. след 3ти прием на глюкофажа получих реакция и директно ги "джаснах". Иногинола си е хранителна добавка. Това, което сте написали, някак си е сходно малко и с моя случай.. "ами нямаш диабет, но пък тука малко показателите са леко кривнали от нормата.. ама не е нищо.. ама дай да ти изпиша аз да си пиеш.." и то, след като съм и изброила какво пия..
Отплеснах се малко..
Та, моето мнение е или да си пие само Иногинол, който мисля го даваха за СПКЯ+ ИР, да пробвате така в началото за известно време, преди да започне с лекартсвата, и да видите после пак инсолина как е..
Или отидете на второ мнение..

# 601
На моята дъщеря също бяха изписали Глюкофаж, но ХР 500. Той е с удължено действие и се пие по едно на ден. Изчистен е от страничните ефекти. Но според много хора не действа така, както обикновеният. Затова дъщеря ми започна от него, но по една таблетка вечер, от 500. По принцип ендото го изписа за 9 месеца само и след това й го спряха. Сега е само на хормон 25 мг и прахчета Иногинол, които доц. Катя Тодорова й изписа. Диета и спорт, това е спасението. Мен много ме притеснява това, че Пролактинът е висок, но за него никой нищо не казва.
Относно Глюкофажа - да го започне по малко - една седмица само вечер, след това да вкара и сутрешен прием, а накрая цялата доза. Докато свикне с неприятните ефекти.

# 602
  • Стара Загора
Всеки  си гледа през неговата камбанария тука. Аз гледам от точката на една притеснена майка, чиято дъщеря не осъзнава явно, че непиенето на метформин, ще й помогне повече в регулирането на цикъла. Майката никъде не е питала кога ще се нормализира инсулина, а пита кога и как да й дойде цикъла. Аз видях резултатите, дадох й съвет като майка на майка.
На момичетата, които не са майки, а дават вой, че наливането с фуния е досадно, ще им кажа, че колелото се върти. Ще ви видим и вас, дето се казва Simple Smile

# 603
Не знам кого визирате, но аз също съм майка. Дъщеря ми също има СПКЯ и цикълът й е през два - три месеца. Да, Глюкофажът го изписаха точно и заради цикъла. Трима лекари потвърдиха изписаното лечение. Въпросът е колко време ще се пие метформиновият препарат.

# 604
Аз съм на 20 и имам СПКЯ от няколко години. От близо 10 месеца съм на метформин и инозитол, както и ВМ НВХ, спорт започнах редовно. Преди това цикълът ми изобщо не идваше с месеци. Нямам ИР, но изследванията можеха да бъдат и по-добри. Винаги съм била слаба. Цикълът ми дойде още на първия месец от лечението и според мен без метформина нямаше да има такъв добър ефект. Според мен щом е изписан по-добре да се пие, лекарят едва ли го е изписал без причина.

# 605
Мария Димитрова, объркала си се, никой не надава вой, просто отбелязахме, че натякването и сплашването на падрастващи и млади жени с опасни болести, безплодие и тн. по наше скромно мнение не са най-ефективният метод за стимулиране на една млада жена да обърне внимание на здравето си.
Казваме го като млади жени, преминали през тава  Оттук нататък всеки сам преценява как да процедира.

А за метформина и аз не разбрах защо всички бягат от него като дявол от тамян. Моля обяснете защо не искате да го приемате вие или дъщерите ви. Баща ми го пие и е напълно ок с него. Аз също исках от ендокринолог да ми го предпише, защото повлиява положително СПКЯ, но ми казаха, че не е за мен, защото реално нямам ИР.

# 606
Мария Димитрова, объркала си се, никой не надава вой, просто отбелязахме, че натякването и сплашването на падрастващи и млади жени с опасни болести, безплодие и тн. по наше скромно мнение не са най-ефективният метод за стимулиране на една млада жена да обърне внимание на здравето си.
Казваме го като млади жени, преминали през тава  Оттук нататък всеки сам преценява как да процедира.

А за метформина и аз не разбрах защо всички бягат от него като дявол от тамян. Моля обяснете защо не искате да го приемате вие или дъщерите ви. Баща ми го пие и е напълно ок с него. Аз също исках от ендокринолог да ми го предпише, защото повлиява положително СПКЯ, но ми казаха, че не е за мен, защото реално нямам ИР.
Аз го бях спряла за близо година, но последните месеци пак пия вечер по една таблетка Глюкофаж, особено ако съм хапнала нездравословна храна. Един от добрите ефекти е, че на сутринта нямам проблеми с тоалетната. Доколкото знам обаче извлича Б12 от организма и трябва да се следи и той. Особено ако се пие с години, т.е. като постоянна терапия.

# 607
Хубаво е да се пият Б12 и магнезий поне при прием на метформинов препарат.

Аз също не разбирам защо някои хора толкова бягат от метформина при все, че им е изписан от лекар и то след изследвания. Освен това той не е лекарство за диабет, а за множество метаболитни заболявания. За съжаление просто диабетът е по-лесно откриваем. Аз лично пия метформин вече от почти година и не мога да се оплача от него по никакъв начин. Следя си и чернодробните ензими два пъти годишно, перфектни са. Просто трябва метформинът да е добре дозиран и да се започне плавно да се взима в началото. Иначе при мен, уви, не действа разхлабващо и никога не е действал. Често дори ми се налага да прибягвам до разхлабителни.

Някой пиша за високия пролактин. По принцип най-добре е да се обсъди с ендокринолог, но при метаболитни проблеми той, половите хормони, инсулинът, са като скачени съдове. Та високият пролактин по-скоро е част от пейзажа на ПКЯ, отколкото нещо самостоятелно.

# 608
Благодаря на всички !Може да съм прекалила с въпросите ,за което се извинявам,притеснених се,разбираемо е/още повече,че нищо не знаех по темата/,а и имах и други дертове ,та изглежда ми дойде в повече.
Дъщерями е достатъчно голяма и  надявам се ,разумна ,не е необходимо да и пиля на главата,нито да я разхождам навсякъде със себе сиНа тези години нашите баби вече са имали семейства ,та и по по 2 деца😊.Седнахме,поприказвахме ,изговорихме всичко.Разбира се тя знае много повече по темата от мен ,тъй като вече  се информира и от сайтовете на английски.Разбира се аз  бях по-стресирана,защото може би не очаквах това и наистина се притесних като всяка майка,но чудесно осъзнавам ,че оттук нататък тя сама си взима решения за всичко.И да,тя сега учи,прибра се в квартирата,спортува с приятеля си и е на хранителен режим,който сама си е изготвила за всеки ден на база четене,гледаме Instagram и т.н..Не се меся и не желая да  налагам своето мнение.Пие си Глюкофажа и Иногинола.От мен поиска единствено да и потърся  имена на изявени добри специалисти за по-нататъшно следене .
Изчетох всичко тук и още веднъж -благодаря на всички! Бъдете здрави!

Последна редакция: сб, 28 ное 2020, 15:47 от macapisa

# 609
Добър ден, момичета, правихме изследвания. ТСХ ми е около 2.60, АМХ - доста над нормата. Всичко останало е ОК, в средата на референтните стойности. Някой с подобни проблеми може ли да даде повече инфо?

# 610
АМХ при поликистоза е съвсем нормално да е завишен.Моя съм го изследвала преди години.Беше 15.

# 611
Коментирали сме и тук, че при поликистоза антимюлеровият е доста завишен и често стойността му сама по себе си без останали симптоми и дори изследвания показва наличието на кисти. ТСХ от 2,6 на мен лично нищо не ми говори, без да има останалите щитовидни хормони. Може и да е добре, тъй като е зима, а може и да е висока тази стойност.

# 612
  • Стара Загора
Ако целта е бременност, TSH трябва да е до 2 и моят ендокринолог щеше да ви изпише малка доза хормон. При други обстоятелства 2.6 е добре. ТАТ, МАТ, Т3 и T4 също е добре да се видят поне веднъж в живота. Аз бях с полокистоза, но моят АМХ беше 1,3.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 15:28 от Maria Dimova

# 613
Лично на мен, Глюкофажа доста ми помогна. От 2 седмици го пия по 1000мг всяка вечер след хранене и вече съм 2кг. надолу, регулира ми нечовешкия апетит, нямам онова желание за сладко и тестяно както преди, изчисти ми кожата, не се чувствам подута и не задържам вода. Вмомента съм в ПМС и почти не го усещам, хапват ми се разни неща, но в норма и даже ми се дояжда за 20мин. и след това всичко отшумява. Не бягайте от глюкофажа в началото е кофти докато се свикне, но после всичко се нормализира, аз съм с начална ИР и доста бързо ще се оправя, каза ендокринолога.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 23:58 от Биджи

# 614
Мерси за коментарите, момичета, докторът каза, че е ок всичко и засега не вижда причина да минаваме на лечение. Януари, живи и здрави, започвам летрозол.

Общи условия

Активация на акаунт