Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 564
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, преди месец ми пткриха поликистоза в последствие и начална ИР, ендокринологът каза, че ще успея да се излекувам, пия глюкофаж вмомент, каза също, че половите ми хормони са в норма и яйчниците си работят супер, поликистозата се дължи на ИР, посъветва ме да си следя овулацията, тъй като се опитваме за бебенце. Днес си направих тест за овулация и беше положителен, но понеже причетох, че с поликистоза резултатът може да бъде неверен, възможно ли е това при мен при условие, че всички полови хормони са ми в норма?

# 586
Възможно е, да. Особно ако "под номра" разбираш референтните стойности, дадени към изследванията. Лесно ще излезеш от дилемата, като си направиш няколко теста във време, когато видно не си в овулация. Ако излязат положителни, значи при теб тези тестове не работят.

# 587
  • Стара Загора
Точно така. За поликистозата е важно съотношението на LH и FSH, изследвани на 3 ден от цикъла. Ако е близко 1:1 е ок, ако е близко до 1:2 е характерно за ПКЯ. Дори да са в норма, 1:2 не е най-доброто Simple Smile така че и ако сте решени за бебе, следи овулацията на ехограф.

# 588
Аз само ще допълня, че много често на жените с ПКЯ овулацията не е около 14-ия ден, а е по-късно. Ехографът е най-сигурен в нашия случай. Проблемът е, че излиза и доста солено, тъй като нерядко е необходим повече от веднъж месечно.

# 589
трябва всеки ден да наливате с фуния какви може да са последиците- хиперинсулиномия- хипогликемия-припадъци, безплодие или трудно забременяване, мазна коса, мазна пореста кожа, акне, окосмение, наднормено тегло и още куп други гадорийки, които ще я удрят по самочувствието ежедневно.

На мен ако някой така всеки ден ми мели, освен да ме смаже психически, не знам какво ще постигне. Сериозен разговор и установяване на правила са достатъчни за мен.

# 590
  • Стара Загора
трябва всеки ден да наливате с фуния какви може да са последиците- хиперинсулиномия- хипогликемия-припадъци, безплодие или трудно забременяване, мазна коса, мазна пореста кожа, акне, окосмение, наднормено тегло и още куп други гадорийки, които ще я удрят по самочувствието ежедневно.

На мен ако някой така всеки ден ми мели, освен да ме смаже психически, не знам какво ще постигне. Сериозен разговор и установяване на правила са достатъчни за мен.

Тинейджърите са склонни да послъгват, да пият енергийни напитки и да ядат джобове в междучасието. Ако вие не сте такава- супер, но на такива тинейджъри трябва постоянно да им се напомня. И ако вие не сте родител на тинейджър, няма как да ме разберете Simple Smile

# 591
Не съм тийнейджър, нито родител на такъв. Имам поликистоза, тъкмо ядох Морена. Ако тези неща са 5-10% от менюто, те няма да влошат състоянието или теглото на момичето. Всеки реагира по-добре не позитивни стимули - готвене здравословно у дома, здравословна закуска в чантата, събота и неделя на планина или на колело - това ще направи повече, отколкото всеки ден плашене с хипоглекимии и косопад. Лично мнение! Да е живо и здраво момиченцето и да не забравяме, че спокойствието е също много важно, за да сме здрави и балансирани.

# 592
За какви тийнейджъри говорите, става въпрос за млада жена на 21 години! Достатъчно голяма, че да носи отговорност за собственото си здраве и решения. Дори, ако питате мен, трябва тя самата да чете и да пита тук във форума, ако има въпроси, а не майка й да й да й следи цикъла и натяква какво да прави и какви ще са последиците - така няма да постигне нищо смислено, най-много пълна апатия към проблема.
Мен ме диагностицираха със СПКЯ, когато цях на 23 години. Сама ходех по лекари, четях, образовах се, питах във форума, като не разбирах нещо. Но бях взела проблема в свои ръце. Майка ми не ме е водила по лекари. От време на време ми пускаше разни статии за билки и други неща, които отдавна бях чела, както питаше кога и как ми е дошла менструация (като типична досадна майка), както и все ми дуднеше на главата кога трябва да си лягам, какво да пия, ям и тн и тн. Е не постигна нищо освен всеки път да спорим по този въпрос, защото аз знаех и бях много по-запозната по темата от нея. Та така, моят съвет е младата дама да си обърне сама внимание на здравето, като седне да четестабилно по темата, за предпочитане статии на английски език. Ако не иска, никакво дуднене или сплашвания с негативни последици няма да й помогнат, най-много да я депресират и да имат негативен ефект.

# 593
На Маца Писа дъщеря ѝ е на 21 г., тук май става въпрос за 16-годишна тийнейджърка. Rolling Eyes

# 594
Да, за дъщерята на маца писа говоря, нали на нея изписаха глюкофаж? Мисля, че за нея беше съвета да натяква какви може да са вредните последици от ИР. Коя е 16-годишната тейнеджърка, за нея не съм прочела.

# 595
Да, за дъщерята на маца писа говоря, нали на нея изписаха глюкофаж? Коя е 16-годишната тейнеджърка, за нея не съм прочела.

Аз мислех, че за на Мария Димова дъщерята пишеш Grinning Но си права - на 21 г. човек може и да гласува, какво му пречи да се поинтересува за собственото си здраве. Друг е въпросът, че не става ясно дали младата дама вече е чела в тази посока.

# 596
За какви тийнейджъри говорите, става въпрос за млада жена на 21 години! Достатъчно голяма, че да носи отговорност за собственото си здраве и решения. Дори, ако питате мен, трябва тя самата да чете и да пита тук във форума, ако има въпроси, а не майка й да й да й следи цикъла и натяква какво да прави и какви ще са последиците - така няма да постигне нищо смислено, най-много пълна апатия към проблема.
Мен ме диагностицираха със СПКЯ, когато цях на 23 години. Сама ходех по лекари, четях, образовах се, питах във форума, като не разбирах нещо. Но бях взела проблема в свои ръце. Майка ми не ме е водила по лекари. От време на време ми пускаше разни статии за билки и други неща, които отдавна бях чела, както питаше кога и как ми е дошла менструация (като типична досадна майка), както и все ми дуднеше на главата кога трябва да си лягам, какво да пия, ям и тн и тн. Е не постигна нищо освен всеки път да спорим по този въпрос, защото аз знаех и бях много по-запозната по темата от нея. Та така, моят съвет е младата дама да си обърне сама внимание на здравето, като седне да четестабилно по темата, за предпочитане статии на английски език. Ако не иска, никакво дуднене или сплашвания с негативни последици няма да й помогнат, най-много да я депресират и да имат негативен ефект.
Според мен трябва да сте благодарна на майка си, че се интересува за здравето Ви и иска да Ви спести някои неприятности, особено ако и тя ги е преживяла! Иначе да, права сте, че на тази възраст момичето би трябвало само да се грижи за здравето си. Но не всички са така, а и за родителите, и на 40 г, пак са си деца Simple Smile Аз забелязвам например, че моето момиче, като се прибере вкъщи за ваканция /студентка е в София/, всичко си идва на мястото, включително и менструацията! Но аз всеки ден напомням за храната, за лекарствата, дори я будя да ги изпие! А в София нищо не е наред! Започва да ми звъни и да се интересува чак когато отново се появят гъбичките след като е прекалила с тесто или сладко!
С две думи - не се сърдете на майките, а ги слушайте! И бъдете отговорни към здравето си, за да имате и вие най - ценното в живота - детенце Heart

# 597
Да е жива и здрава дъщеря ви, но не натрапвайте поведението си на квачка като модел за успешно родителство. На 21 всеки ден напомняне да си изпие лекарствата и будене!!! - вие се държите като с 2-годишна. Дано ви отсвири, в добрия смисъл на думата, скоро, изобщо не й правите услуга.

# 598
Не се обиждайте, но с такова закрилническо поведение повече вредите, отколкото помагате. Защото младата дама, вместо да стане отговорна за здравето си и сама да внимава за това какво яде, пие, колко спортува и кога си взима лекарства/добавките, ще свикне за всичко да виси на мама да й напомня. Което ще изиграе лоша шега за самата нея, когато съвсем скоро ще се окаже сама, работеща, вече уж възрастна, но почти с никакви изградени навици как да се справя сама с живота и със здравето си.
А майката, дори и да гледа на 40-годишната си дъщеря като на дете, няма да може след едно време толкова да помага.
Аз безкрайно много обичам и уважавам майка си, но съм вече на етап в живота, в който съм в състояние да взимам своите собствени решения, в това число за здравето си. Дъщеря ви също смятам, че на тези години е вече добре да бъде по-самостоятелна. Ако някой ден имам дете, бих го насърчавала в тази посока.

# 599
Sweat SmileSweat Smile
Не се обиждайте, но с такова закрилническо поведение повече вредите, отколкото помагате. Защото младата дама, вместо да стане отговорна за здравето си и сама да внимава за това какво яде, пие, колко спортува и кога си взима лекарства/добавките, ще свикне за всичко да виси на мама да й напомня. Което ще изиграе лоша шега за самата нея, когато съвсем скоро ще се окаже сама, работеща, вече уж възрастна, но почти с никакви изградени навици как да се справя сама с живота и със здравето си.
А майката, дори и да гледа на 40-годишната си дъщеря като на дете, няма да може след едно време толкова да помага.
Аз безкрайно много обичам и уважавам майка си, но съм вече на етап в живота, в който съм в състояние да взимам своите собствени решения, в това число за здравето си. Дъщеря ви също смятам, че на тези години е вече добре да бъде по-самостоятелна. Ако някой ден имам дете, бих го насърчавала в тази посока.
Тя внимава с какво се храни и спортува, самостоятелна е, но когато се съберат млади хора и си казват, че всичко ще се оправи и без лекарства...нещата се изтърват и пак всичко отначало!
Иначе съм съгласна с изразените мнения! Само да вметна, че не съм такава "квачка", каквато съм се описала Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт