Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 599
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, след преглед от гинеколог ,заради кафяво зацапване след цикъл, ми казаха, че имам ляв яйчник с поликитозна структура.Предписаха ми дуфастон за 3 месеца и хран. добавка Cycle Balance  за около 1 година. Правих хормонални изследвания и всичко е в норма. Имам редовен цикъл, слаба съм, имам супер кожа, млада съм, но понякога имам зацапване. Искам да Ви попитам   конкретно напълнява ли се от хран. добавка, лекува ли се поликистозата, трябва ли цял живот да пия хапчета или да променя начина си на живот, състоянието влошава ли се - ако да -как и кога ? (Съжалявам за въпросите, но прегледах няколко теми и не успях да намеря отговори на питанията ми.)

По думите на моя лекар - няма лекуване, но ако се поддържаш слаба, симптомите утихват, защото се "храни" от мастните клетки. Моето мнение е,че поддържане на здравословен начин на живот - хубава диета, спорт и избягване на стреса е по-полезно от хапчетата. Александра Петканова е с тази диагноза и изглежда разкошно,че и бебенце си направиха.
От хранителните добавки не съм напълнявала, но дуфастона ме подуваше докато го пиех. От метформина и противозачатъчните дори отслабнах.

# 571
Здравейте, след преглед от гинеколог ,заради кафяво зацапване след цикъл, ми казаха, че имам ляв яйчник с поликитозна структура.Предписаха ми дуфастон за 3 месеца и хран. добавка Cycle Balance  за около 1 година. Правих хормонални изследвания и всичко е в норма. Имам редовен цикъл, слаба съм, имам супер кожа, млада съм, но понякога имам зацапване. Искам да Ви попитам   конкретно напълнява ли се от хран. добавка, лекува ли се поликистозата, трябва ли цял живот да пия хапчета или да променя начина си на живот, състоянието влошава ли се - ако да -как и кога ? (Съжалявам за въпросите, но прегледах няколко теми и не успях да намеря отговори на питанията ми.)

Здравей, Neon442!
Ще ти споделя и аз какво знам от моя лекар.
Поликистозата не се лекува, но това не пречи да живееш нормален живот, като контролираш симптомите. Млада си, без проблеми и с адекватно лечение. Не се притеснявай и не се напрягай излишно с мисли “дали за напред ще се влоши” . Това което научих по трудния начин е да не чета в интернет, защото се бях наплашила и аз много.

Ако имаш притеснения, винаги се съветвай най-вече с лекуващия лекар. Не се стряскай и си живей живота!

# 572
Може ли да помоля за разчитане на следните резултати*

Едит: Благодаря за линка към съответната тема. Flowers Hibiscus

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 19:11 от Анонимен

# 573
Има специална тема за разчитане на лабораторни резултати. Попитайте там. Тук не сме специалисти.

# 574
Есмералда,  как се казва темата,  която визираш?

# 575
# 576
Здравейте!И аз пак да се включа.
Може ли мнение за Глюкофаж?
Ако си спомняте става въпрос за дъщеря ми на 21 год със  СПЯ и  отново забавяне на цикъла/вече два месеца и нещо отново/..Сега и пуснахме изследвания и ходихме на ендрокринолог  и ни  каза,че има някакъв вид инсулинова резистентност,но не е сериозно положението.
Попитахме дали не е по-добър вариант да пием Иногинол или Инозитол например,но тя каза ,че с добавки не лекувала ,лекарите знаели с лекарства да лекуват.
Та  малко се притеснява тя да пие тоя Глюконаж и въпросът ми е следният:може ли пиенето на този медикамент да изостри повече състоянието и да стане съвсем зависим човек от приема на лекарства за диабет?Като цяло сме на границата на ИР,но пък от 5-6 месеца непрекъснато и закъснява менструалният цикъл /на 2 месеца и идва/и АГ видя поликистозни яйчници .
Моля за мнение,вие сте по-врели и кипели в темата😊повечето от вас са пили ,споделете каква е идеята на пиенето на този Глюкофаж?Прочетох инструкциите май не е много безобиден.
ПС иначе сега си смени режима на хранене и спорта и има 3-4 кг свалени за 3 седмици.

# 577
За Глюкофажа не мога да дам мнение, но 3-4 свалени кг за 3 седмици е доста бърз темп на сваляне и бих казала не особено здраводловен. За да няма връщане на килограми и йо-йо ефект обикновено се препоръчва отслабване с по половин кг на седмица при спазване на здравословен хранителен режим и спорт (изключвам хора със затлъстяване, защото дъщеря ви не е сред тях). Така че чудесно, че си е оправила храненето, но внимавайте да не мине в другата крайност, защото много бързото
отслабване може също да е опасно.

# 578
Щом е "на границата" на ИР, може да се оправят нещата с режим и диета. Но трябва да е наистина стриктна и последователна.

# 579
Всъщност не се изразих правилно .Наблюдава се ИР.Ендрокриноложката обясни ,че Глюкофажа е другото име на Метформин.Може ли след пиенето му да се получи зависимост?Не разбирам-За какво го изписват за намаляване на нивата на инсулин ли?

# 580
  • Стара Загора
Всъщност не се изразих правилно .Наблюдава се ИР.Ендрокриноложката обясни ,че Глюкофажа е другото име на Метформин.Може ли след пиенето му да се получи зависимост?Не разбирам-За какво го изписват за намаляване на нивата на инсулин ли?
Малко е несериозен този коментар. Вашата дъщеря вероятно има вече зависимост към въглехидрати и захари, а метформина лекува тази зависимост. Има адски много статии защо се пие и как действа метформина. Накратко: поради лошо хранене и недостатъчно движение се влошава дисбаланса в пубертета и ПКЯ са в следствие на тази инс. резистентност. При доказана ИР е по- добре да се действа с глюкофаж, отколкото с противозачатъчни. Освен това ИР може да се подобри само с диета, но при положение, че има нарушения в цикъла, само с диета едва ли ще настъпи скорошно подобрение. Метформина помага на захарта да не играе много, съответно и инсулина е по-стабилен, клетките отговарят правилно на глюкозата.
Има тема за ИР, там ще намерите много полезна информация. Съветвам ви да изследвате и магнезий, Вит.Д, Селен, Вит.Б. Да се набавят витамините и минералите, които липсват, да приема омега 3( само 3). Тъй като е млада е нужно да се храни и да не изпада в крайности- без бяло брашно, бяла захар. Пишете какви са стойностите от  изследването, обременяване с глюкоза ли беше?
Аз го пиша от гледната точка на човек, минал през абсолютно същата драма, само че преди 15 години беше съвсем различно.
Не се страхувайте от метформина, той е нещо временно, диетата ще остане почти завинаги.

# 581
Мисля,  че вече доста хора й отговориха. Тя иска да чуе "Не приемайте метформин ". Мацаписа, поемете си отговорност за решението и игнорирайте лекарите и половинара форум на своя глава.

# 582
  • Стара Загора
Ясно, вие като майка трябва да сте много по-добре запозната със състоянието на дъщеря ви. За един тинейджър е много трудно да е постоянен, стриктен и последователен. Ваша е грижата с какво и кога се храни, точно ли взима хапчетата, трябва всеки ден да наливате с фуния какви може да са последиците- хиперинсулиномия- хипогликемия-припадъци, безплодие или трудно забременяване, мазна коса, мазна пореста кожа, акне, окосмение, наднормено тегло и още куп други гадорийки, които ще я удрят по самочувствието ежедневно.

# 583
Да благодаря ви момичета!Ясно е ,че съм притесненаТя не е при мен студентка е-сега се прибра при изв.положение, в момента пак си е там.Изглежда и стреса си е оказал влиянието и храненето..Извинявам ако съм ви досадила.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 07:22 от macapisa

# 584
Да благодаря ви момичета!Ясно е ,че съм притесненаТя не е при мен студентка е-сега се прибра.Изглежда и стреса си е оказал влиянието и храненето..Извинявам ако съм ви досадила.
Лекарството е трудно за привикване, отнема две три седмици със стомашни неразположения, но е добро.Не предизиква привикване. Има изследвания, че бори ракови клетки и даже стареене. Успех!
https://www.omed.bg/category/index.php?tag=%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1 … BD&is_media=1

Общи условия

Активация на акаунт