Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 528
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, и аз съм с пкся и преди 10дни направихме първа инсеминация 🤞 да видим...  Има ли дами, които са забременели с пкся и инсеминация?

# 616
Аз се сещам за немалко такива Simple Smile Успех!

# 617
Здравейте!
 Като цяло търся си и аз сама проблема, въпреки че не знам дали има нещо, което да ме притеснява. В голяма степен поради моя вина останах с един яйчник и една тръба. Отстранени са, защото яйчника бил с множество големи кисти, а тръбата пълна със сраствания. Пие 3 г. Ясмин, защото бях с доста обилен цикъл. Един ден ми останаха 8 хапчета и МЦ ми дойде и така се откри проблема ми. От дясно всичко казаха, че е добре. От няколко месеца правим опити за второ дете. Пусна ти имам ТСХ, ФТ3, ФТ4, ИР, тестостерон всичко в норма. Пролактин също добър. Цикъл редовен на 24- 25 дни, О я засичам с тестове, които ги правя от - до -, и имам покачване на БТ. Пуснах на 3- ден lh -11.26( до 12.6) и fsh-8.76( до 12.5). Виждам, че хем са в реф.стойности, но прочетеното разбирам, че са завишени. Имам една БХ м.Май, като на 18- я ден от МЦ имах запазване и при пускане на ЧХГ беше 8.55, но всичко беше до там.
  Някой може ли да ми даде мнение и как се изчислява съотношението между lh и fsh?
 Предварително благодаря!

# 618
Здравейте и от мен! Имам поликистозни яйчници, чакам МЦ за да пусна хормоните да видя колко е сериозно положението. Дълги години бях на противозачатъчни и нямах проблем (уж), но сега ще правим опити за бебе (след спонтанен аборт лятото).
На доста места срещам, че високият инсулин уврежда яйциклетките. Срещали ли сте при какви конкретни стойности може да се говори за такава вреда?

# 619
  • Стара Загора
Здравейте и от мен! Имам поликистозни яйчници, чакам МЦ за да пусна хормоните да видя колко е сериозно положението. Дълги години бях на противозачатъчни и нямах проблем (уж), но сега ще правим опити за бебе (след спонтанен аборт лятото).
На доста места срещам, че високият инсулин уврежда яйциклетките. Срещали ли сте при какви конкретни стойности може да се говори за такава вреда?
Едва ли според стойностите може да се каже в каква степен се увреждат. По-скоро наличието на ИР прави не особено добри яйцеклетки, а и не особено добра среда за загнездване. В изследването се гледа и захарта, и инсулина, гледат ЛХ и ФСХ, както и другите полови хормони, всеки един от тях може да влоши производството на добра яйцеклетка и добра среда.
Изследвайте си и витамините, за вит.Д се твърди, че е възможен вариант при сп.аборт.

# 620
До момичетата, които пият метформин - по колко грама на ден са ви предписани? Моя лекар преди година ми предписа 500мг по три пъти на ден, но вече сякаш не са достатъчни. Не съм напълнявала, но спрях и да отслабвам. Моя позната каза,че пие по 1000мг, но и не знам нейните стойности какви са били.

# 621
До момичетата, които пият метформин - по колко грама на ден са ви предписани? Моя лекар преди година ми предписа 500мг по три пъти на ден, но вече сякаш не са достатъчни. Не съм напълнявала, но спрях и да отслабвам. Моя позната каза,че пие по 1000мг, но и не знам нейните стойности какви са били.

Аз съм на 1000 грама дневно, след вечеря. По принцип отслабвашия ефект метформина е временен, той действа по друг начин. Подтиска апетита за сладко и по-лесно се засищаш като хапваш, недей да разчиташ само на него за отлсабване, той задържа теглото да, но не го и сваля постоянно. Аз все още свалям, защото съм от скоро на него, но в един момент ще си задържа килограмите до които съм стигнала.

# 622

То не е препарат за отслабване, ако не си в норма увеличи движението и ще стане. Ако си в норма всичко е 6 Simple Smile
Също да се има предвид, че мускулите тежат повече от мазнините - та не гледай само килограми.
Аз пия метфогама 3х 850гр, но има други препарати като глюкофаж дето се пият 1 път на ден и действат по-дълго.

# 623
Аз също пиех 3*500 на ден с всяко хранене заради висок инсулин на 60та минута. Така ми го изписаха

Теодора, на мен за тсх, вариращо между 2.400-2.800 ми изписаха хормон, но аз имам и възли.

Общо взето за успешната ми бременност бях на елтироксин, метфогамма, противозачатъчни кратко време, утрогестан втората половина от цикъла (при цикъл без ОК) и аспирин протект (той не заради поликистозата). Това до + тест
Забравих да добавя, че правех йога и тренирах канго джъмпс. Хапчетата не ми влияеха на теглото. Все около 54 кг съм била, зимата +2.

Търсете информация и в интернет за СПКЯ. На мен ми помогнаха много статии да се запозная с проблема и да търся лекари. Имате ли добър АГ+добър ендо, с малко помощ ще станат нещата. Успех, момичета! 💞

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 23:17 от Jаsmin

# 624
Мили момичета, искам да ви пожелая 2021 г. да ви донесе мечтаното - за кой две чертички, за кой просто нормален цикъл. Да сме по-здрави през новата година и да имаме сили за всичко, което ни поднесе тя!

# 625
Здравейте. От август месец 2020 имам проблем с кисти на яйчниците. Гинеколожката ми каза, че се касае за хормонален дисбаланс, при което ми изписа Lindynette 20. Започнах да ги пия за пръв път в първия ден от цикъла ми, което беше на 31.12.2020. Оттогава насам имам редица оплаквания, които донякъде може би са нормални, но тъй като досега не съм била на хормонална терапия, се притеснявам, а не мога да се свържа с лекарката ми. Пия хапчетата в 12 наобяд всеки ден. Нощем се будя цялата вир вода (вкъщи е доста хладно), имам главоболия, постоянно съм подута, гърдите ме болят, както съм пред цикъл, а и цикълът ми не спира напълно. Имам тъмно-кафяво зацапване, което за мен не е нормално (вече ми е 8-ми ден от цикъла). Някой сблъсквал ли се е с подобни симптоми отначало? Ще се радвам на всякакви мнения...

# 626
Нормални симптоми при прием на противозачатъчни. Трябват ти поне 2-3 месеца, за да свикнеш. Но ако не можеш да търпиш, се колсултирай с гинеколога си.

# 627
Имах такива оплаквания в продължение на 2 месеца само с едни хапчета. На края на 2рия месец изхвърлих въпросните. В моя случай - Ясмин.
Преди това съм пила Хлое и Регулон, без проблеми.

# 628
Нормално е отначало да има дискомфорт. При мен имаше прокървявания и т.н. Но ако много не ти е добре, нека ти ги сменят.

# 629
  • Стара Загора
Аз също пиех 3*500 на ден с всяко хранене заради висок инсулин на 60та минута. Така ми го изписаха

Здравейте, бихте ли ми казали какви Ви бяха стойностите на инсулина на 60-та, 120-та минута?

Общи условия

Активация на акаунт