"Хм... изглежда както обикновено. Откъде ти хрумна?
"Гледа Телетъбис."
"И?"
"Това е за бебета."
(Няма никакъв начин да опиша погледът на мъж ми към мен в оня момент, нещо като компилация "Че то и аз гледам Том и Джери", "А, то щото това е проблемът на Джони, какво гледа" и "Край, тая вече тотално не е добре. Докторите са прави, луда е.")
Този разговор бе преди повече от година и половина. Тогава знаех много по-малко за ПАНДАС и си нямах и на идея, че съм открила за себе си един от симптомите на това, дето на английски му викат "flare". С годините, много от ПАНДАС пациентите, започват да имат съвсем различни симптоми като предвестник на нещо вирусно или бактериално. И - не температура, хрема, главоболие, гърло и тн., първо се появяват отклонения като сензорни, психически, поведенчески (то температура може и изобщо да не се появи - аз не съм имала по-висока от 37 поне 20 години, Джони поне около две). Толкова съм благодарна на себе си и терапевтката, която работи достатъчно дълго с Джони, че да го познава, и не му отнехме таблета. И досега ми е пръв помощник в своевременното улавяне на влошаване. Често нищо не мога да направя, но поне не съм изненадана.
Буквално преди дни, една майка пита в групите: "Защо 16годишната ми дъщеря гледа Моето малко пони? Това значи ли нещо?"
Значи и още как.
"Защо детето ми, което винаги е ходило на училище с удоволствие, изпада в истерия и не иска да ходи? Страшно е, ще се наложи да минем на индивидуален план. Учителите обвиняват нас, но вкъщи обстановката е нормална, никаква идея нямам какво му стана."
Много деца с PANDAS/PANS са или са били на дистанционно обучение. И то все пак тези, дето не са най-тежките случаи, защото някои са толкова зле, та последната грижа е докъде са с образованието. При някои "separation anxiety" (как е това на бг, помогнете ми, моля) се изразява в невъзможност да се отделят от майката (връщат се да спят с родител в едно легло, следват родителят навсякъде из дома и тн.), случва се и при големи дори, при някои в отказ да напускат дома. Сега го знам и ми е виновно как насила мъкнех Джони навън или се мъчех да го оставя с баща му поне за 20 минути... Е, вече знам, а и той като е относително ок, само казвам "излизаме" и той обува чехли (примерно), застава до вратата и ме поглежда въпросително "ключ?".
"Това не е моето дете! Никой не ми вярва, докторите не обръщат внимание, но аз, дълбоко в сърцето си, знам че не е моето, все едно някой го е сменил. Злобно е, агресивно, разрушаващо и погледът му е празен."
"Това не е моето дете" е навярно най-често срещаното изказване на родител, което съм чела като симптоматика. Ама несериозно някак звучи, съгласете се. Та на мен години ми отне да убедя дори баща му да се замисли просто, да допусне че аз просто ЗНАМ, че това не е Джони.
"Не разбирам откъде тази сила, та той почти не яде и спи, как е възможно да хвърли на метри масата/стола/да счупи дивана с голи ръце...и тн."
Една майка бе написала книга за тяхната история (е, то не е само тя) и аз я прочетох, аз чета всичко наред и претеглям. Та, най-любопитното за мен, нещото което ме накара да се смея истерично е, че в семейството й наричали болният й син "The incredible Hulk" (това съзнателно е на английски). Знаете ли как нарича дребната Джони? The genuine Hulk. От години. Много преди да знам за ПАНДАС.
"Честно, не знам колко мога още да издържа. Живеем с това, откакто тя бе на 3, сега е на 16. Заведох я на лекар заради обриви, лекарят изобщо не обърна внимание на това, само на ОКРто й. Не издържам, наистина. Улавям се, че започвам да търся интернати, хосписи и тн., а не лекари, не вярвам вече че някой може да помогне."
Ами... трудно е да вярваш, почти невъзможно, когато години ходиш по болници и повтаряш "оставете му маниите, на мен не ми пречат, решете обрива, стомашните проблеми, главоболието, кашлицата, сенките под очите..."
Като казах, че е трудно да вярваш - Жаки, прочетох те още снощи и мислех да ти пиша нещо остроумно, забавно, та чак тъпо, да се посмеем, че имаме нужда. Обаче...заспах. А тази сутрин в 7.17 точно, Джони дойде при мен и каза "Пуканки, моля", след което си навря лицето в моето и се опита да ме целуне (не му се получава докрай, пусти мускули и тяхното управление, но издава устнички и натиска, колкото може) и... нямам сили за смешки. Аз съм длъжна на толкова много хора за толкова много, но на теб и за това, че още не съм се отказала. Никога няма да мога да ти се отплатя за точно това. Единствено се моля да нямаш и нужда от моята отплата, какво по-добро от това ❤️
Рори 🤗