Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 130
  • 823
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Зависи по какви стандарти. Да, за тях и течаща вода е голямо благо. Но ние сме свикнали и не я възприемаме така.

# 466
Аз ще го напиша за n-ти пореден път. За някой, работещ в центъра там е идеално, съгласна съм, особено ако не му пречи шум, мръсен въздух и няма кола, заради която всяка вечер да обикаля по половин час, или ако има кола, то тя да е на улицата (освен ако си няма гараж, разбира се). Но защо приемате, че всеки е като вас? И защо автоматично решавате, че ако някой е решил да живее извън набедените за елитни квартали, то тогава той няма възможност, вкус или?
Ето ви казус: семейство с дете. Детето посещава частна градина в Драгалевци, а след това ще продължи и в частно училище там. Държавните не ги интересуват, заради лични възгледи. Отказаха се от държавно, въпреки че детето беше прието в такава градина. Мъжът работи около мол Парадайс, жаната работи в Бизнес парка. Обичат природата и тишината. Държат детето им да живее на широко, чисто и с възможност за игри на открито. Имат 2 чисто нови автомобила. Е в центъа ли ще им е най-удобно, пък и ще отговаря на всичките им нужди или някъде другаде? Защото в момента семейството живее във Вади и Ливади в затворен комплекс с басейни, голям двор, мъжът е точно за 10 мин пеша на работа, а жената за 15 мин с кола. По път им е и градината на детето. Ако бяха в центъра....
Прочети по-внимателно за какво става дума. Мандаринка също. Аз отговарям на Нелка, която каза, че ако се прибира човек в България отвреме на време за по няколко дни е най-удобно да преспива в Дружба и обяснявам защо не е така. “Не знам какво сте я захванали Дружбата, ако човек се прибира от летището, стои няколко дни и после пак си тръгва през летището, аз поне не се сещам за по-удобно място.

# 467
И аз даже забравих какво съм казала Disappointed
Не смятам, че ако човек пътува често със самолет е необходимо да бъде близо до летището (примерно в Дружба). Все пак в тези няколко дни не си стои в къщи. С метрото или дори с такси пътуването до летището не е голям проблем - София не е грандиозен мегаполис като други столици, в които придвижването до летището с такси в час пик може да отнеме и 3 часа.

# 468
Ами пак много зависи. Аз знам как постъпвам аз като пътувам. Ако не наемам кола тогава отсядам в центъра и в близост до метро за да мога да пътувам из града. Ако съм с кола, тогава наемам хотел с паркинг в покрайнините на града, в близост до метро, с което стигам до центъра. Надали само на мен така ми е удобно. Та в тази връзка предполагам, че и тук ако идват чужденци на екскурзия и са с наели кола, то тогава ще им е по-удобно да отседнат в Холидей инн, например. Едно, че рядко хотелите из централните части имат и паркинг и отделно човек като не познава града и порядките и му е по-лесно да не се бута между шамарите.

# 469
Ами пак много зависи. Аз знам как постъпвам аз като пътувам. Ако не наемам кола тогава отсядам в центъра и в близост до метро за да мога да пътувам из града. Ако съм с кола, тогава наемам хотел с паркинг в покрайнините на града, в близост до метро, с което стигам до центъра. Надали само на мен така ми е удобно. Та в тази връзка предполагам, че и тук ако идват чужденци на екскурзия и са с наели кола, то тогава ще им е по-удобно да отседнат в Холидей инн, например. Едно, че рядко хотелите из централните части имат и паркинг и отделно човек като не познава града и порядките и му е по-лесно да не се бута между шамарите.
Аз когато пътувам с кола до някой/няколко града винаги отсядам в топ центъра на дадения град и от хотела или закарват колата ми в паркинг, с който работят или ми казват къде е и аз си я закарвам сам. Обикновено е наблизо. Но като цяло разговора тръгна от това дали е по-добре да отсядаш до летището и да пътуваш всекидневно до центъра или е по-удобно да отседнеш направо в центъра и въобще да не ти се налага да ползваш ГТ или автомобил.

# 470
Аз малко късно се включвам, но съм си осигурила старините със застраховка живот с инвестиционен план. Трудовият ми стаж започна в мътните години точно след 1989г и 10 години от него ми липсват, защото не са ме осигурявали. Ще мога да се пенсионирам на 70, което няма как да стане. След 20 години кой ще работи, че да ни плаща пенсиите, за които внасяме в бюджета ние в момента? Братята ли, за чийто комфорт ние работим сега и им гледаме чаветата? Не мислА.

# 471
Не харесвам стратегията да се взима апартамент за детето като пораснало да си има. Особено ако е за сметка на жилището, в което детето ще израсне.

Като порасне “детето” вече само ще си избере къде ще живее и ще си наеме или купи както трябва.

За мен пък това е малко странен довод - разбирам аргументите да не се дава на детето наготово, да се научи само да се бори и тн, ама точно аргумента да не се взима апартамент за него защото може да иска да живее другаде ми е малко неиздържан. Ето например на мен ми се налага да купувам тристаен апартамент , на сегашните огромни цени за 28 годишен човек. Не искам да живея в квартал Х примерно, ама ако имам жилище в кварта Х  , мога да го продам и да си финансирам част от жилището в квартал У.  Та едно такова не би ми било излишно даже да не искам да живея в него.
Прочети удебеления текст.

# 472
  • София
Аз малко късно се включвам, но съм си осигурила старините със застраховка живот с инвестиционен план. Трудовият ми стаж започна в мътните години точно след 1989г и 10 години от него ми липсват, защото не са ме осигурявали. Ще мога да се пенсионирам на 70, което няма как да стане. След 20 години кой ще работи, че да ни плаща пенсиите, за които внасяме в бюджета ние в момента? Братята ли, за чийто комфорт ние работим сега и им гледаме чаветата? Не мислА.
Може ли малко повече инфо?

# 473
Таис, ще ти пиша утре на лично съобщение, за да не се сметне за реклама.

# 474
Таис, ще ти пиша утре на лично съобщение, за да не се сметне за реклама.

Ако може и на мен да напишете, бих бил благодарен.

# 475
На цената на тристаен в Ливадите, с басейн или не, няма как да си купиш два читави апартамента в хубав квартал. В Ливадите и Вадите комлексите ще се и се увеличават, в други квартали вече няма къде.

# 476
Аз пък искам в хубавата част на вадите и ливадите два - три броя вместо един брой в... Яворов.
Много по-лесно е да разделиш после на децата. А ако ще ги ползват, най-добре всеки да си има, отколкото да се изпокарат да живеят съвместно.
И още доводи имам, ама те не касаят пряко темата за кварталите Simple Smile
За мен Вади и ливади не са лош вариант, ако са в приемливите за мен части на кварталите

# 477
Само дето много удобно пропуснахте местоработите. То реално в моя бранш почти няма фирми, които са в центъра и масово колегите живеят в южните части.
А да живея на тясно,  пък да правя заменки да съм имала за детето. Това е вариант само за някой, на който не му е важно да живее на широко, не живее на удобна за него локация и няма финансова възможност. Тоест не важи за случая от моя казус. Отделно да не съм луда, че да отида да живея на майната си от месторабота и училище, да се бутна там, където и детето ми ще е затворник на един бетон. Да бе, мерси... Едно е да изляза от входната врата и да има къде да тича и играе, друго е да го мъкна по паркове и градинки с мръсни пясъчници, търчащи кучета навсякъде и всякакви батути и други измислени цигании и сергии.
Сега да не до помислите, че става въпрос за хвалба. Не, просто изтъквам и друга гледна точка, че има хора, които доброволно и съзнателно избират да живеят извън центъра и не е заради финансова невъзможност.

# 478
  • София
Супер ми е в Заимов, Докторската и Борисовата с хлапето и кучето. Децата растат, не стоят цял живот в пясъчниците. Кучета няма как да ми пречат. Изобщо оплакване от парковете и градинките около нас нямам, поддържани са като цяло.

Когато живеех в Дружба 2 в апартамента на бившия ми мъж, около блока беше мръсна, неподдържана джунгла и съседите не смееха да си пуснат децата да тичат на воля.

За местоработата съм напълно съгласна: до преди месец и малко пътувах като гламава до Полигона и обратно. Откакто смених работата се родих, стигам за 7-8 минути пеша.

# 479
Аз пък като малък съм живял в Дружба и смея да твърдя, че в тези старите квартали само с панелки и ЕПК-та имат доста междублокови пространства и градинки. Много по-спокойно според мен би се чувствал родител да си пуска детето там, отколкото по улиците в нагъчканите квартали. Wink

Общи условия

Активация на акаунт