⭐️Толгахан Сайъшман и Амине Гюлше – Сега и Завинаги⭐️тема 21

• 15 361
  • 736
  •   1
Отговори
# 525

Софи, моето мнение за Фатих направо си е изкривено отвсякъде  - с удоволствие ще му припиша всичките злини на този свят. Joy И пристигането му във фирмата, и катастрофата с вертолета, и отвличането на Нур и Иджлял, и пристигането на Фикрет и т.н., мога аргументирано да отправя обвиненията си срещу него. Joy
    Но за предпочитане е в този късен час да си припомним за хамама - любим момент!

# 526
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна роля в мюсюлманския свят и е съчетал в себе си традициите на Византийската и Римската баня. Той е силно свързан с ориенталската култура и нейните ритуали за красота, това е и основно място за срещи и общуване. Хамамът е обществена баня, разпространена из всички страни на Близкия Изток. Той е типична традиция, включваща различни процедури, които обикновено завършват с масажи с ароматни масла.
Хамамът е полезен за здравето, тъй като подобрява кръвообращението и обмяната веществата, прави кожата красива, отпуска тялото и мислите, и ни отдалечава за часове от напрегнатото ежедневие.

Утре ще пусна описание на различните видове масажи. Предполагам, че ще ви е интересно.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 00:44 от cvetansk

# 527

Цеце, ти разпали въображението ми. Започвам да се замислям дали при следващото ми посещение в Истанбул ще успея да се вмъкна в някой хамам и да направя някоя и друга процедура. (да не си помислите, че мечтая за ягоди и шампанско, не .... мисля за здравето си) Вероятно с тази мисъл и Иджлял нахълта при Ийт - беше усетила, че има нужда от лечение.Joy Joy Joy
     А сега сериозно - ще ми бъде интересно да ни разкажеш още неща за хамама и различните масажи.

# 528
Първо малко история, а масажите ще са за десерт

Историята на турската баня

Турската баня или хамам се нарича тази процедура на къпане, която е предимно социално преживяване. Традициите при турската баня могат да бъдат проследени назад във времето, когато тюрките пристигнали в Анатолия, където се сблъскали с традициите на къпане на римляните и византийците. От смесването на всички тези традиции с парна баня, комбинирано с римската и византийската култура на къпане се е получила турската баня.

Имайки предвид огромната важност, която мюсюлманите поставят на чистотата, турската баня  става важен социален център, който се асоциирал с множество церемонии. Турските бани съответно често са изграждани от добри архитекти и днес много от тях са архитектурни забележителности.

Хамамът представлява куполообразна структура, която насочва слънчевите лъчи навътре. Състои се от  множество парни помещения с доста висока температура и серия помещения с различни функции.

# 529

Успях да сваля тези снимки на турски хамам - по архитектура доста приличат на нашите стари обществени бани.

Скрит текст:

# 530
Здравейте! Спорен ден!

Да можеше веднъж да се погледнеш
с онези мои – мъжките очи –
ще видиш, как те пия – до последното,
което и през дрехите личи.
Ще видиш, как по кожата ти сричам
с безумния език на любовта
три думи – че безумно те обичам!
И пет пари не давам за света,
когато нямам женската ти лудост
и стона ти, прегърнал моя стон.
Когато мисълта да те загубя
ме прави някой днешен Робинзон.
Не ме оставяй сам на някой остров!
Вдигни онези – женските очи!
А после – страстна, хлъзгава и мокра
плъзни се ти по мен. И замълчи…

Николай Дялков

# 531

Здравейте, момичета!

Живейте днес, за да имате хубави спомени утре!

Спорна сряда!

# 532
Днес да продължа запознанството с хамама

След като влезете в хамама, първото помещение, което виждате е камеканът.

Камеканът е квадратен двор, който се състои от индивидуални преградени кабинки, които обграждат мраморен фонтан с орнаменти. Оттам влизате в соджуклука, който представлява малка секция за разхлаждане. Тази стая се отваря към харарета, който е всъщност основния компонент на структурата на хамама. Хараретът е куполообразно помещение с формата на осмоъгълник или квадрат.

В центъра на харарета се намира нагрята мраморна платформа позната още като военноморски камък. Подът на харарета обикновено се състои от сложно изработени и покрити с орнаменти плочици. Докато лежите на камъка вие получавате ексфолиране на тялото и след това масаж. След всичко това отивате в студена стая и взимате студен душ.

За жените хамамът не е било само място да се изкъпеш, но и място където можеш да си направиш процедури за лице, коса и тяло чрез билкови процедури. Хамамът е бил място, където се срещаш с различни хора без значение възраст, социален ранг и доход. В допълнение на това хамамът служел и за извършване на много церемонии като:

- 40 дни на новородено

- Къпане преди сватба

- Церемония на оплакване

- Намиране на съпруги за синовете

Въпреки че днес ползването на турската баня е изгубило огромното значение в Турция, все пак има доста хамами в цялата страна. Освен това турските бани се строят и в други държави за да пресъздадат луксозното изживяване от процедурите там.

# 533

Цеце, свършиха ми снимките от хамама, затова ще онагледя с един красив душ.

# 534
Еми, ето какво можеш да очакваш от съвременната турска баня. И душа става, и Нур я имаше веднъж под душа.

Модерната турска баня

Съвременният хамам е доста просторно помещение с приглушена мека светлина. Таванът е под формата на купол и с вградено осветление или със стъклен отвор. Подът на хамама е затоплен. Подгряват се и лежанките.

Обикновено помещенията са облицовани с мрамор, керамика или стъклокерамика. Хамамът се състои се от помещение с гореща температура 50°С, помещение със средна топлина на въздуха около 40°С и няколко охлаждащи помещения. Напарването се извършва при температура от около 50°С, при висока влажност на въздуха 70-100%.

Турската баня представлява помещение изпълнено с пара, образуваща се по естествен начин от течащата топла вода в специално изработени  мраморни корита. За засилване на влажната топлина и увеличаване на количеството от пара, в турската баня се вкарва и допълнително количество пара. Има пейки, на  които може да се седне и масажни кушетки, покрити с предварително  затоплени мраморни плотове, върху които може да се легне.

Започва обилно потоотделяне. Тогава тялото е подготвено за масаж. Масажът се извършва от професионално обучени масажисти - т.нар. теляци, на просторни затоплящи масажни лежанки по два начина: в началото ръчно, а после масаж с ръкавица от конски косъм - т.нар. кесе. След този силов ориенталски пилинг, оставате бездиханни, но щастливи, че сте живи.следва нежен сапунен масаж. Следва релаксиращ масаж на цялото тяло, а накрая си почивате в по-хладно помещение, отдадени на пълен релакс.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 13:19 от cvetansk

# 535

Flowers TulipЦЕЦЕ* интересно четиво..от това което съм гледала, хамама
върви заедно с харема..не съм виждала да си правят масажи..само къпане/поливане с
топлата вода/предполагам от естествен извор/ и после приготвяне на момичето
да ухае приятно когато я пращат при който трябва за през нощта..не съм виждала също ,да ползват душове вътре..
 и в сериала хамама беше място за среща..след кошмара на Иджлял не видях да го използват..тя си лежеше във
ваната или ходеха някъде двете с Айтюл на СПА процедури и релаксация ..не използваха домашния хамам..
допада ми повече джакузи..
Hands VJoy

# 536

Софи, добре е, че се отби, защото цял ден само аз и Цеци се разхождахме из темата.
     Отново няма нищо ново и интересно за нашите любимци. Но пък ние си подхванахме темата за хамама и аз очаквам с интерес всяка информация за турската баня. Да сложа и Нур под душа, за да се вместя в коментарите.

# 537
Софи, в хамамите влизат разделно мъже от жени, там нямат право да са голи, а с хавлиена кърпа през кръста и на главата. За домашния хамам никъде не пише, тема табу нали е ''за сближаване''.
Започвам с видовете масажи

ОРИЕНТАЛСКИ ПИЛИНГ / КЕСЕ / – „КЕСЕ“ е традиционна ориенталска процедура за почистване на тялото.След затопляне в банята терапевт / теляк / премахва излишния слой мъртви клетки по вашата кожа със специално изработена мека ръкавичка от копринени конци. Кожата придобива желаната еластичност и здравословен кадифен цвят. Следва 20 мин нежно измиване на тялото и косата с натурален сапун, приготвен в специални ориенталски мехове.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 20:45 от cvetansk

# 538
... Кожата придобива желаната еластичност и здравословен кадифен цвят. Следва 20 мин нежно измиване на тялото и косата с натурален сапун, приготвен в специални ориенталски мехове.
   Ето го резултата от първата процедура в хамама!

# 539
А аз се чудих, защо Иджлял толкова настояваше да влезе в хамама- Хамамът ефективно премахва излишното тегло, настинките, показан е при безсъние, нервни разстройства.. Освен това се смята, че топлината на хамама увеличава плодовитостта.

ОРИЕНТАЛСКА ПРИКАЗКА – Класически марокански ритуал , имащ за цел дълбоко почистване на кожата и възстановяване на енергийния баланс. Започва с обтриване на тялото с черен сапун в турска баня, последван от пилинг с ръкавичка КЕСЕ; маска за тяло с мароканска глина РАСУЛ за подмладяване  и възстановяване на кожата. Следва релаксиращ масаж с масло.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 21:37 от cvetansk

Общи условия

Активация на акаунт