НОЕМВРИйки 2019 - тема 6

• 31 037
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Аз имах желание да работя, но в 8 г.с. започнах яко повръщане и гадене... Та повръщането до 4 месец, гаденето до 6ти. Сега вече съм 28+5 и най-после го няма. Та излязох болничен от 8.г.с и не се върнах, но понякога не зависи от нас Simple Smile
А и аз работя в стоматологична клиника, много ме бешв страх от рентгена...
Хриси, Лейди, стискаме палци! Всичко ще е наред!!!🍀

# 256
Аз съм си вкъщи от 5 месец. Вдигнах инцидентно кръвно и се наложи да си остана вкъщи в жегите. Нещо не ми понася жегата. Сега цял ден се чудя какво да правя. Обикновенно си шия гоблена и по хладното ходя на разходки.

# 257
Аз още работя... и като гледам ще работя дори и повече (по време на 45-дневния болничен). Преди месец обяснявах на ММ, че ми писна да ме ядосват и си пускам болничен, но така се развиха нещата, че в момента е в моя полза да остана малко повече (стига да мога и всичко да е Ок).

# 258
Аз съм учител и  работя в детска градина. Тази година поех първа група. Боледувах заедно с тях още от септември месесц. Затова като разбрах, че съм бременна, направо си говорих с директорката и от началото на март бях все в болнични. Юни, юли и половината август бях в платен отпуск, а сега пак болничен.
Липсва ми работата, но не съжалявам, че излязох толкова рано болничен, че с тия шарки, вируси, грипове и т. н. А и психиката си се натоварва доста. Юни бях на работа за една седмица, за да ми преподпише договора, и то на сборна група, ами... Трудно си ми беше, а после бях и болна две седмици, с възпаление на синузита...
Днес ходих да си занеса болничния и си видях децата, не са ме забравили, радват ми се, тичат да ме гушкат... Определено си ми липсват, то си ги приемаш като свои, но няма как Simple Smile
Ще си ги поема пак в четвърта група, ще си ги изпратя поне в първи клас. Grinning

# 259
И аз работя, но от доста време твърдо от вкъщи. В офиса ми е трудно вече да слизам и качвам стълби, а сме в стара къща, дори едно ходене до тоалетна или да налея вода е свързано с поне етаж нагоре-надолу по стръмни стълби.
Засега ще карам докато мога, че това ми е допълнителен доход над трудовия, а и като остана няколко дни без да правя нищо, се изнервям, колкото и да ми е досадно понякога и в работа. Много се дразня, като започне някой да прави планове "Оооо, ама имаш още много време, то нали 45 дни преди термин, а може и още да продължиш". И не разбират, че всичко може да се случи. Откъде да знам например, че ще има такива жеги и ще се чувствам зле? Имах колежки, които работеха до последно, че и дни преди раждане се включваха, но не може всички да сме така.

# 260
Началото на 4ти месец си пуснах болничния и ми е супер. Работата ми е на смени, от много рано, до полунощ, на стол, включително и уикендите по график. Нямаше сила, която да ме задържи. Скучно не ми е грам. Мъжът работи от обед и преди това сме по задачи или разходки, ходя на лекции за бременни, обзавеждам апартамент и не си представям да ходех и на работа

# 261
И аз съм в болничен от 6 г.с. поради здравословни причини . Но работата ми е тежка с неподходящи гледки за бременни , пък и за жени , та бях решила да изляза колкото мога по-рано като забременея .

# 262
  • Наблизо
И на мен ми е по-изгодно да работя - майчинството ми се формира от последните 3-4 заплати и ако бях в болнични,щеше да се намали защото болничните щяха да са ми по-малко от заплатата.
Лейди,наистина драсни някой ред да кажеш как си

# 263
Майчинството се формира въз основа на заплатите за последните 2 години. 2-3 месеца болничен не влияят чак толкова много. Аз ще съм болничен 1 месец и 10 дни. Преди това бях в платена отпуска почти 2 месеца. Но края на предната година имам още 2 месеца болничен заради операция.

# 264
  • Наблизо
Аз съм в чужбина,майчинството е има-няма 6 месеца и се формира от предходните месеци на работа.Затова си е голям автогол да излезешв болнични или да си безработна.

# 265
Аз също работя и ще седя до първият болничен ,обаче имам въпрос ,към по-светнатите мами.Кога започват да изплащат болничните ?След като дам документите на счетовидителя(много е смотан и не го търпя ,затова питам Вас 🙂) за първият болничен ,после какво ?

# 266
Ще ти дам пример с моя.
Излизам в 45-дневен от 21.09. Предавам го на работодател. Той е длъжен до 10-то число на следващия месец да го предаде в НОИ, т. е. срока на работодателя да го предаде в 10. 10. От там в НОИ до 10 работни дни ще ти преведат частта за септември, а за октомври - през ноември.

На мен обаче винаги ми подават болничния в края на месеца, когато оправят заплатите. И някъде около 5-то число вече имам превод.

# 267
Първият болничен (майчински) е от гинеколога. Вторият е от болницата ако преносиш има още един болничен от гинеколога, който е от датата на термина до датата на раждането, като той се издава след като излезеш от болницата. Третият болничен е от личния лекар на детето. Тези болнични заедно мисля, че бяха за 90 дни. След това при работодателя се подава молба за ползване на майчински до края на първата година на детето. След това се подава молба за отпуск за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години. Работодателя няма право да отхвърли тези 2 молби или да прекъсне тези отпуски. Ти можеш по всяко едно време да се върнеш на работа.
Първия майчински може и да се забави малко, но след като си тръгнат след това предния път ми ги изплащаха на 4 или 5 число (може да съм леко с грешка с датата ама беше съвсем в началото на месеца) на следващия месец (ноември плащат за октомври и т.н.). Изплащаха ги редовно не съм имала закъснение.

# 268
Малко ми е оплетено още с болничните, но знаете ли какво се прави, ако имаш и натрупана отпуска?

# 269
Малко ми е оплетено още с болничните, но знаете ли какво се прави, ако имаш и натрупана отпуска?
Прехвърля се автоматично за след майчинския. Предния път прехвърлих над 20 дни. Заедно със отпуските от 2 години майчински ги използвах докато малкия тръгне на ясла и се адаптира там.

Общи условия

Активация на акаунт