Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да се справя с дъщеря си, която се ангажира със съмнителни приятели и проявява нервно поведение?
Какви видове тестове за наркотици има и какво мога да очаквам по време на процеса?
Какви са последиците от пристрастяването към социалните медии?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да се справя с дъщеря си, която се ангажира със съмнителни приятели и проявява нервно поведение?
Тази ситуация изисква професионална помощ, като например консултация с психолог. Ако е необходимо, обмислете смяна на училището или дори преместване в друг град, ако средата е токсична. Поддържайте открита комуникация с дъщеря си, избягвайте конфронтация и намерете начин да я измъкнете от токсичната среда.
-
Какви видове тестове за наркотици има и какво мога да очаквам по време на процеса?
Тестовете за наркотици са налични в аптеките и покриват различни видове вещества. Препоръчително е родителите да присъстват по време на вземането на пробата. Комбинираните тестове могат да предоставят отделни резултати за всеки вид наркотик. Важно е да изберете подходящия тест и внимателно да следвате инструкциите за употреба.
-
Какви са последиците от пристрастяването към социалните медии?
-
Какви са краткосрочните и дългосрочните ефекти от употребата на различни наркотици, включително марихуана?
-
Какви са предложените подходи за справяне с проблема с дъщерята?
за да не спамя там ще разкажа цялата история тук, по-подробно . Предупреждавам, че може да стане доста дълго.
Веднага се досетихме какво е станало и отидохме на мястото, където тя и онова момиче ходят обикновено. Е, те бяха там, с още 3-4-ма души, видимо в нетрезво състояние. Бяха си купили някакъв евтин алкохол и..щерка ми после си издрайфа червата. Както и да е. Понесе си някои наказания и малко шамари и обеща да не прави повече така. Забранихме й да излиза с това момиче. Речено-сторено. Излизаше лятото с предишните си приятели, а ние се самоуспокоявахме, че това ѝ беше пубертетът и няма да има повече...да, ама не. Било е просто затишие пред буря. Още в началото на 9 клас се сближи отново с онова момиче, въпреки изричната ни забрана. Изглежда само това и чакаше - да тръгнат на училище...пак започнаха проблеми. Не можеше да разбере, че това момиче ще я провали...тя твърдеше, че била свестен човек, че се била променила, била си взела поука след глупостите, които правила миналата година. Звучеше толкова убедително, че бях склонна да ѝ вярвам. Когато обаче ме повика класната ѝ, всичко ми стана ясно. Изобщо не предполагах какво ще ми каже. То не бяха отсъствия, слаби оценки, заяждала се е с учителите си, скъсала дневника на класа (по неясни за мен причини, може би за да прикрие някоя своя забележка) и още куп други магарии. Потънах в земята от срам. А тя през това време беше просто по-ниска от тревата и по-тиха от водата. На въпроса защо не се прибира след училище отговаряше, че оставала на консултации по математика...нищо подобно, шляеше се с компанията си из града. Наложи се да я водя до входа на училището, защото не бях сигурна, че сутрин отива там. И до ден днешен не знам колко точно отсъствия е имала, само знам, че малко са и трябвали, за да получи последно предупреждение за изключване...
ходеше и на уроци, за да не остане на изпит по 3 предмета. Тя разбира се се възползва от това и ме лъжеше, че ходи и отиваше някъде другаде, а парите предполагам са отивали за алкохол и цигари...не можех и не исках да повярвам. Собствената ми дъщеря ме гледаше в очите и ме лъжеше...и все още го прави. На родителските срещи беше някакъв ад. Де що учители имаше в това училище, всичките ми се оплакаха. Дъщеря ми, за която лоша дума не можеше да се каже, сега е разбойничката на училището. Последваха и няколко срещи с директора. А междувременно вкъщи нещата ескалираха. При всеки опит да се поговори с нея на тази тема тя се бунтуваше и крещеше, обиждаше... А относно любовния й живот...имаше си гадже още в що-годе нормалния й период, беше хубаво момче и нямахме нищо против, даже се радвахме...но сега, когато ходи с момче от такава компания.. всъщност не знам колко сексуални партньора е имала. С баща й решихме да предприемем по-радикални мерки, взехме и телефона и лаптопа, заключихме я в стаята. Опитах се да поговоря малко по-задълбочено с нея, Отново само гневни изблици от нейна страна, приятеля и щял да и купи по- хубави, казва, че ни мрази, не сме и трябвали... А що се отнася за приятеля й той е турчин (разбираемо, все пак живеем в град с голямо етническо разнообразие). Не съм расистка, нито съпругът ми, нямам нищо против турците и циганите, но поне да беше свестен, а въпросното момче не ми направи много хубаво впечатление в малкото пъти, в които съм го виждала. Опитвам се да бъда от онези готините майки, предлагам ѝ да го заведе у нас. Тя само крещи, че не ме интересува. 
опитвам се да ѝ обясня, че няма нищо срамно в това, и че ходенето на психолог не те прави луд , но тя не иска и да чуе. Ако някой знае добър детски психолог, нека ми го каже, ще му бъда много благодарна.