Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Научете повече за управлението на финансите и се консултирайте с експерт!

 • 8 458
 • 129
 •   1
Отговори

Анкета

Успявате ли да спестявате редовно от доходите си?

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 06 ное 2019, 11:03

# 120
 • Мнения: 938
Още с първата работа, на 20-25 години. Колкото по-рано, толкова по-добре..

# 121
 • Мнения: 13
На коя възраст според Вас е най-разумно да се правят инвестиции?
Колкото по-рано толкова по-добре. Логиката е на младини да заделяш за старини.

# 122
 • Мнения: 4 179
След 30 г.

# 123
 • Мнения: 2 134
Колкото по-рано, по-добре. Може би след 25-30годишнс възраст.

# 124
 • София
 • Мнения: 6 408
След 30 г.

# 125
 • Мнения: 516
След 35 г.

# 126
 • Мнения: 777
Когато човек е достатъчно подготвен за това.

# 127
 • Мнения: 388
Най-разумно е между 30 и 40 години.

# 128
 • Мнения: 121
Благодарим на всички потребители за интереса към темата, за споделените мнения и зададените въпроси към нашите консултанти. Всички въпроси ще получат своя отговор съвсем скоро, така че не забравяйте да следите темата.


С уважение,
Екипът на UniCredit Bulbank

# 129
 • Мнения: 121
Днес публикуваме отговорите на всички Ваши въпроси.
Отново се извиняваме за забавянето и се надяваме да сме Ви били полезни.


Какъв процент от заплатата си е добре да спестявам?
Здравейте, stnle!
В много финансови съветници ще намерите препоръка за спестяване на 10% от месечния доход. Всеки финансов план обаче е индивидуален и не може да се каже, че има точно определен такъв процент. Зависи от финансовото състояние, от задълженията и разходите за издръжка на семейството. Най-важно е да започнем да спестяваме дори и с малки суми, а във времето те могат да се променят според промяната на доходите, които получаваме и разходите, които имаме.
Не е за пренебрегване и фактът, че много хора първо харчат и спестяват каквото им остане – често нищо. Финансовата дисциплина е в това, първо да заделиш част от дохода си за спестяване (макар и в малък размер), а след това да изхарчиш останалото. От личен опит твърдя, че в началото на изграждането на този навик е трудно, но с времето ефектът е добър.

Можете ли да кажете какъв е процентът потребители които наистина получават "спестени пари, които може да ползва по свое усмотрение"? За мен изглежда нереално.
Здравейте, zemonti!
При спестовните застраховки „Живот“ една част от застрахователната премия покрива различни рискове (процентът се определя според избраните от клиента рискови покрития и условията на сключената застрахователна полица), а друга се натрупва по лична партида на клиента. Именно втората част от премията се ползва от застрахованото лице при доживяване на полицата, а в случай на неблагоприятен изход – средствата се получават от посоченото в полицата ползващо лице. Т.е. във всеки случай, в който клиент е сключил спестовна застраховка живот, натрупаните средства в лична партида се ползват – или от самия него, или от ползващото/ползващите лице/а.
Това са застраховките на нашето време – комбинация от риск, спестовност и инвестиция.

Искам да питам дали има данъчни облекчения за хората, които имат застраховка живот?
Здравейте, Salvia!
Да, полагат се данъчни намаления в размер до 10% от дължимия годишен данък. За да се възползвате от максималните 10% данъчно облекчение, необходимо е да внесете премии в застраховка „Живот“ сума, равна минимум на годишната данъчна основа. По-скоро обаче уточнението е, че в случая говорим за ефект на отлагане на данъчното задължение, защото при ползвано данъчно облекчение при застраховка живот, данъкът се дължи на падежа. Има други продукти, при които има реално данъчно облекчение и един от тях е доброволното пенсионно осигуряване.

Здравейте, интересувам се мнение как е най-разумно да се управляват средства в условията на рецесия?
Здравейте, tainah!
Интересен въпрос. Подходите може да са различни - в зависимост от първоначално поставените цели на инвестицията; от времевия хоризонт, за който можем да оставим парите инвестирани; от реализираната до момента доходност; от отношението на човек към риска и т.н.
За да минава една инвестиция без особени сътресения в период на рецесия е хубаво човек да помисли предварително как да структурира портфейла си от активи, в т.ч. финансови активи. Когато избираме продуктите/фондовете/активите, в които инвестираме е добре да диверсифицираме, т.е. да търсим различни ползи. По-ниско рискови, от които да не очакваме изключителна доходност, но ще държат портфейла ни по-стабилен и дори в условията на криза няма да минават през драстични колебания в комбинация с по-динамични стратегии, с които ще търсим ефекта на доходността при положително развитие на пазарите. Задължително условие според мен е на определени периоди да се прави анализ на портфейла и когато се налага – преструктуриране.

На всички ни е ясно, че икономиката е циклична и че периодите на спадове и ръстове са съвсем естествени. Характерна черта на всеки начинаещ инвеститор в период на спад на пазарите първосигнално е да изтегли инвестицията си, макар и в намален обем. Историята на инвестиционните продукти обаче е достатъчно дълга и показва, че тези продукти в комбинация с времето вършат своята работа и не само пренасят капитала във времето, а реализират такава доходност, която се справя с инфлационните нива и оставя добавена положителна стойност за инвеститорите.
Друг подход, който прилагат не малко хора – при реализиране на добра доходност си изтеглят инвестициите, след което в подходящ момент инвестират отново. Така реално материализират доходността си и за следваща инвестиция разполагат с по-висок стартов капитал.
Историята на инвестиционните продукти показва, че дори и тежки кризи, каквато бе кризата 2008-2009г биват преодолявани и че ако не се подаваме на паника и емоции, а останем инвестирани и още по-смелото, ако добавим средства към инвестицията си в такъв момент, възстановяване настъпва. Пазарът винаги се възстановява. И рискът при инвестиция в тип фонд/кошница не е от загуба, а от това да се наложи да се изчака. Да се изчака именно достатъчно, за да се възстанови пазара.

Интересувам се от нискорисковите инвестиции и каква доходност имат те.
Здравейте, Ms.Gorgeous!
Тук можем да засегнем инвестиция в изцяло консервативни фондове, а също така и в балансирани. При консервативните стратегии на инвестиране, доходността, която може да се очаква, обикновено е в порядъка на около 2% на годишна база. Инвестицията не минава през кой знае какви колебания и предполага възможност за по-кратък времеви хоризонт. При балансираните инвестиционни кошници можете да очаквате средногодишна доходност в порядъка на 3-8% с престой на средствата от 3 до 5г. Естествено има периоди, в които може да сме свидетели на по-ниска или по-висока доходност, но типичното представяне за по-дълги периоди с отразяване ефекта на различни представяния на пазара е това.
Характерно за този тип инвестиции е, че се подбират по-нискорискови активи – предимно облигации, много често правителствени. Вече на пазара има продукти, при които очакваната доходност за определен период се затваря в конкретни граници и човек без да поема кой знае какъв риск може да прогнозира какво ще получи на финала при оптимистичен, както и при песимистичен икономически развой.


Ако имате допълнителни питания или необходимост от консултация с експерт, можете да се свържете с нас на CallCentre@UniCreditGroup.bg или на телефон 184 84, както и в профилите ни в LinkedIn и Twitter.

Поздрави,
Екипът на UniCredit Bulbank

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 15:56 от Редактор***

Общи условия

Активация на акаунт