Често срещани правописни грешки

• 554 675
  • 14 398
  •   1
Отговори
# 4 245
  • Mars Hotel
Аз лично винаги съм казвала "Елда" и "разпЕти петък". Стана ми интересно как иначе може да се произнесе "разпети"? Не съм го чувала с друго ударение.

# 4 246
Рядко, но съм чувала и рАзпети, може би от рАзпнат.

# 4 247
  • Пловдив
РАзпети се среща, да.

# 4 248
Изненадах се, че в речника "рАзпети" и "разпЕти" са дадени като равностойни дублети. Мислех, че е като при "миряни", където официалната форма е една (мирЯни), а иначе е по-разпространена друга (мИряни), тъй като само втория вариант съм чувала от свещеници например.

Скрит текст:

ГалимаЦия или галимаТия?

П.П.

Галимация - глупост,безсмислие...

"Галиматия" било правилно, "галимация" е простонародна форма. Има различни версии за произхода на думата, една от тях е, че някакъв френски адвокат объркал падежите, докато произнасял речта си (на латински), и вместо "петела на Матей" казал "Матей на петела" (galimatias). И така се е появила думата.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 14:07 от Ditto.

# 4 249
  • ту тук, ту там
А аз за пръв път чувам за форма “мИряни”. Както и за “галимаТия”.😳

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 15:05 от ИлейнКа

# 4 250
Аз всичките обсъждани ударения от последните постове ги чувам за първи път, за мен не е имало други варианти, нито пък съм чувала да ги произнасят с различно ударение...🤔
Чувала съм само "галимация", но пък и никога не ми се е налагало да я пиша точно тази дума.
Много ми беше смешно преди години как масово по телевизиите произнасяха имената на селата Цалапица и Костиево. Особено журналистите, които се включваха с репортажи от тези села...🙂

# 4 251
Нито мИряни, нито рАзпети съм чувала. За Елда също не съм имала съмнения как се произнася, не съм се и замисляла много, де, чисто интуитивно така ми идва.

# 4 252
Ето тук проф. Брезински се е изказал за ударението в "миряни" и в други думи.
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=18026

А другата седмица сто на сто някой ще го произнесе така, имам предвид "мИряни".

dolce miele, и аз така се изненадах за "галиматия/галимация", но и на мен не ми се налага да я пиша.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 16:56 от Ditto.

# 4 253
Да, а не помня да ми се е налагало и да я чета точно тази дума. "Галиматия" ми е странно, но едва ли ще я използвам тази дума, че да я бъркам. 🙂

# 4 254
❤️
Открийте грешката/грешките:

Скрит текст:

# 4 255
   Общото правило е да се гледа ударението в основната форма на думата. Ама дали в Разпети пекък идва от рАзпнат или от разпЯтие... Най-добре звучи РазпЕти....
   За мерудиите - мерудия е някаква подправка, която не я знаеш каква е. Не е магданоз, нито е чубрица, нито друго. Мерудия някаква там Simple Smile , неизвестно каква.

# 4 256
❤️
Открийте грешката/грешките:

Скрит текст:

Да се съблюдава/спазва/ законът, дрескодът...

# 4 257
проксима, да. Simple Smile

Clotilde, мен ме дразни, но според предишния и актуалния речник се пише "мерОдия". Нямам представа кога са го променили.
"Меру/о/дия" някъде се използва и в смисъл на "шарена сол". Колко малка страна сме, а какво разнообразие от наименования имаме...

П.П. Извинявам се, забравих да дам скрийншот:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 10:45 от Ditto.

# 4 258
  • Пловдив
Всъщност да, по-скоро шарена сол беше мерудията у нас, като бях малка. Но в някои региони казвали така на магданоза.
Няма пък да го напиша с О. Wink Но мерси за инфото!

# 4 259
Меродия, сериозно ли?😅
Аз си образувам РазпЕти от "разпънат", не от "разпнат".

Общи условия

Активация на акаунт