Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 29 245
  • 488
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
  • Мнения: 1 002
Добри, в рецептата на МиДко със зелените домати, залива се с горещата марината, правилно ли съм разбрала?

# 406
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 25 537
да. моята не стигна да запълни целия буркан, но не е и необходимо.
аз обърнах буркана надолу с капачката и той се вакуумира. Simple Smile
ще съм командировка няколко дена, но когато се върна го почваме.

а може да направим "зелено доматен маратон" Simple Smile Simple Smile Simple Smile да пробваме всички рецепти за да изберем "нашата". Simple Smile

# 407
  • Варна
  • Мнения: 466
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л. 
И изобщо ще стане ли нещо?

# 408
  • Бургас
  • Мнения: 1 002
да. моята не стигна да запълни целия буркан, но не е и необходимо.
аз обърнах буркана надолу с капачката и той се вакуумира. Simple Smile
ще съм командировка няколко дена, но когато се върна го почваме.

а може да направим "зелено доматен маратон" Simple Smile Simple Smile Simple Smile да пробваме всички рецепти за да изберем "нашата". Simple Smile
Благодаря.
1. Като казваш "буркан", -нямам идея колко материал ще стане, но мислех да я сложа с компотени, за да е по-лесно да разнасям насам-натам.
2. Точно за подобен маратон си мислех, за  да е по-разнообразно. Затова се ровя за нещо бързо и почти с подръчни материали от градината./Пазарът е в съседно градче, 2 пъти в седмицата/

# 409
  • В градината...
  • Мнения: 14 531
Вчера на пазара един дядо продаваше малки зелени пъпешчета. Някой рецепта, нещо?

# 410
  • Мнения: 3 300
Вчера на пазара един дядо продаваше малки зелени пъпешчета. Някой рецепта, нещо?

Не мога да помогна, но бяхме в Одрин през почивните дни и там по пазара масово се продават. Явно там е традиция да се правят на туршия.

Аз да питам някой дали е правил царска туршия по рецептата на Звездев?
https://zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/% … D1%88%D0%B8%D1%8F
Озадачи ме - зеленчуците се заливат със студена марината и съответно не се затварят бурканите херметически. Към края на видеото в ютюб дори вади едно 10-литрово бидонче с пластмасова капачка и показва вече готовата туршия. Не слага и олио.

Иначе уикенда мисля да се пробвам с рецептата от първа страница на Джемма.

# 411
  • Мнения: 6 103
Аз правих царската на peych и стана страхотна за нашите вкусове, за което му благодаря. Единствено ми идва малко солена, но може да е от чужбинската сол. Не виня рецептата. Някаква кошер за туршии се ползва само при нас. Оцета вместо 6 градуса, 5 ползвах. Не намерих 6. Но идеално. С 6 щеше да ни е кисело. Абе въобще много ни допадна рецептата. Правих версията без аспирин. Но аз направих два по-големи буркана, че много много не ни се ядат туршии. Два буркана подмятаме до на пролет. Но пък гледам единия буркан свърши. Ще се прави пак.

# 412
  • Русе
  • Мнения: 2 921
Скрит текст:
Аз правих царската на peych и стана страхотна за нашите вкусове, за което му благодаря. Единствено ми идва малко солена, но може да е от чужбинската сол. Не виня рецептата. Някаква кошер за туршии се ползва само при нас. Оцета вместо 6 градуса, 5 ползвах. Не намерих 6. Но идеално. С 6 щеше да ни е кисело. Абе въобще много ни допадна рецептата. Правих версията без аспирин. Но аз направих два по-големи буркана, че много много не ни се ядат туршии. Два буркана подмятаме до на пролет. Но пък гледам единия буркан свърши. Ще се прави пак.

Благодаря за доверието! Следващият път добави и малко мед за баланс на солта която използваш- 2-3 с.л. .

# 413
  • Мнения: 3 626
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л.  
И изобщо ще стане ли нещо?

По правило солта се слага според количеството на водата, а не според зелето. Една рецепта от преди години - 40гр. сол/1 литър вода. Но на мен ми е малко по-солено, обичам да пия и зелевата чорба. Аз слагам около 3 кг морска сол на 100 литра вода ( т.е. 30гр./1 литър вода) .  Правя зелето в бидон, а после го режа. Направи го в голям съд, с претакане, а после режи и слагай в буркани. Може да разтвориш предварително солта, за да не стане много в някои части, ако я насипваш - примерно - 300 гр. ( около 1/3 пакт в кофа от 10 литра). Ползвай морска сол.

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 12:13 от Diorela

# 414
  • Варна
  • Мнения: 466
А аз искам да си затворя в буркан нарязано зеле да втаса само със сол, и след това се стерилизира за да е трайно, ама не ми е ясна цялата процедура. В нета има много подобни, но се страхувам да не хвърлям после.
Ако има пробвали - моля да споделите. Колко сол на кг. зеле да сложа, колко се изчаква преди да се стерилизира, колко време се стерилизира. Бурканите ще са  от 1.750 л.  
И изобщо ще стане ли нещо?

По правило солта се слага според количеството на водата, а не според зелето. Една рецепта от преди години - 40гр. сол/1 литър вода. Но на мен ми е малко по-солено, обичам да пия и зелевата чорба. Аз слагам около 3 кг морска сол на 100 литра вода ( т.е. 30гр./1 литър вода) .  Правя зелето в бидон, а после го режа. Направи го в голям съд, с претакане, а после режи и слагай в буркани. Може да разтвориш предварително солта, за да не стане много в някои части, ако я насипваш - примерно - 300 гр. ( около 1/3 пакт в кофа от 10 литра). Ползвай морска сол.

Благодаря!
Да, така ще направя в крайна сметка, ама не исках да ми пречи големия бидон на терасата (няма къде другаде да го сложа), и исках да разбера дали ще стане както съм го намислила - в буркани. И не знам колко време да го стерилизирам за да не се развали след като е готово втасало.

# 415
  • Мнения: 8 090
Въпрос за желе от дюли имам аз
Оказа се, че почти всички дюли са червиви и няма как да сложа семенниците да ги сваря и тях. Дали имат достатъчно пектин само плодовете или в някакъв момент да добавя? Ако да - кога и колко?

# 416
  • Sofia
  • Мнения: 2 724
Въпрос за желе от дюли имам аз
Оказа се, че почти всички дюли са червиви и няма как да сложа семенниците да ги сваря и тях. Дали имат достатъчно пектин само плодовете или в някакъв момент да добавя? Ако да - кога и колко?
А червеите защо да са проблем? После може да прецедиш сиропа преди да се желира Simple Smile

# 417
  • Мнения: 8 090
Ами не знаех, заминаха вече. Заедно с много загнили части на дюлите.

# 418
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 25 537
може и без семенниците. желира се. Simple Smile
подсети ме, че имаме дюлево сладко от миналата година.

# 419
  • Мнения: 8 090
Отворих старите книги и видях какво пише за ябълките 2,5 грама за 3 литра първоначален сироп. Добавих. Нека има, както казва свекърва ми.
Не знам как може да ти остане сладко от дюли Simple Smile сега го варя.

Общи условия

Активация на акаунт