Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2019, 17:17 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 67

 • 17 506
 • 742
 •   1
Отговори

Анкета

Работа и образование

Опции:

# 15
 • Абсурдистан
 • Мнения: 15 861
Благодаря! Hug
Не, нямам нужда от съчувствие Grinning, аз си харесвам работата и не се оплаквам, сори, ако така е прозвучало. Наистина с този режим на работа 2/2 свободното време на мен поне ми е в повече, защото почивните дни се падат през седмицата и имам време за всякакви ходения по институции и места с работно време 9/17 часа. Преди с половин час обедна почивка кое по-напред... и не само това, както писах дните понякога са и повече-почивните, имаш време за всичко. Просто така се е случило сега заради много отпуски и болнични. Както и да е.
Да, доходът основно е моя грижа и затова не мога да си позволя, тоест, чудя се дали си заслужава компромиса. По-скоро не. Предвид и другите изброени неща май няма много да го мисля. При това тук, където съм сега има възможност за израстване за почти двойна заплата, нещо, което още повече ме кара да клоня към това да си остана тук. На другото място няма, това е позицията. Абе  newsm50.

И аз не можех да спя през деня, изобщо. Но като се прибера, взема душ и хапна така хубаво започнах да мога Laughing, че сега не мога да стана. Свиква се с всичко. Особено като се натрупа умора и недоспиване...

# 16
 • Мнения: 217
Благодаря за новата тема!
Тъй като аз обмислям да направя лек завой, на мен лично ще ми е интересно дали хората си работят в сферата, за която са учили и дали са си следвали някакъв план при кариерното развитие. Ама не знам как би се формулирало в анкета и дали и на другите им е интересно Laughing

Аз не работя по специалността си, но искам (тя е хуманитарна, обща, но формираща доста стабилни умения, които ако се вярва на статиите, описващи търсенето и подбора на кадри, са сред необходимите за настоящия и бъдещ пазар на труда). В момента правя опити за преориентация и също мислех да пусна подобен въпрос за практични мнения как става това, ако не сме току-що завършили. И още повече, ако имаме подходящо образование и умения, но нямаме опит.

План за развитие не съм следвала, тъй като не можех да си го позволя и търсех каквато работа намеря и така дълги години изкарах като customer support. Но и сферите, които ме интересуват, са по-специфични и затворени и не позволяват планиране от моя гледна точка.

# 17
 • Мнения: 18 661
Момичета (и момчета), сложих анкета, според едно от предложенията. Мери, няма да забравя и твоето, просто нямаше как да го добавя в контекста Simple Smile

# 18
 • Абсурдистан
 • Мнения: 15 861
Изобщо няма проблем, то тази анкета е далеч по-...как да кажа, с по-голям обхват на пишещите в темата, предполагам, и на четящите. Според интересите им.
Надали много хора работят нощни смени, аз просто се сетих заради дискусията в другата тема. Не го мисли хич. Peace

# 19
 • sofia
 • Мнения: 7 385
Гласувах с опция 3. Истината е, че съвсем малко съм работила по специалността, която завърших и бързо установих, че таз работа не е за мен.

# 20
 • Мнения: 1 226
Тъй като аз обмислям да направя лек завой, на мен лично ще ми е интересно дали хората си работят в сферата, за която са учили и дали са си следвали някакъв план при кариерното развитие.

Аз също съм с хуманитарно образование, но всеки семестър имаше и по един икономически изпит за разнообразие 🙂 Естествено, когато при подбор икономическото образование е условие, това няма как да има тежест.
Вече 19 г. работя професии, които пряко или косвено са свързани с образованието ми.
Завоят беше преди две години и половина, тогава започнах работа в администрацията на голяма дентална клиника. Медицинско образование не се изисква, но в хода на работата доста подробно се запознаваш с терминолигия, теория, ход на протичане на различните лечения. Вече с голяма успешност разчитам рентгенови снимки. Към отговорностите ми освен всичко друго спадаше медицинско аргументиране на планираните/проведените лечения за представяне пред германските институции (лекуващият лекар подава опорните точки, но документа като такъв го изготвям аз).
Аз съм човек, който сравнително бързо навлиза в естеството на работата, дотолкова, че на петия месец обикновено ми е скучно, банално и всичко правя вече машинално...
Тук това не се случи. На всеки нов му коства от 3-6 месеца, за да навлезе в материята и да започне да се справя (ако не го отстранят още на втората седмица). Постоянно има обновления, промени, да ти стане банално, няма шанс. Но изключително стресово, голям човекопоток, големи отговорности, всяка една грешка има финансово измерение. Този постоянен стрес (нямаш и 5 мин. извън почивката за разсейване) както и други токсични елементи с човешки характер доведоха до логичната развръзка - от средата на месеца не съм на работа.
Към момента смятам да си почивам. Работа ще търся по натам, но преглеждам обяви, чета материали и членувам в разни групи, свързани с професията ми.
Търсенето отново ще е в моя сектор, а и няма как да стана архитект, технолог или озеленител с щракване на пръстите 🙃

Иначе професия, която мисля, че ще ми носи удовлетворение и ще ми пасва е тази на логопед.
Миналото лято случайно дочух разговора на две момичета абитуриетки. До този момент не се бях замисляла за тази професия. Но дори идея нямам къде се учи за логопед, а и на 40 г. тепърва да уча, кога ще трупам опит, че да привличам клиентела?!? Но ако ми беше хрумнало навремето...
Интересна ми е също психологията. Като студентка се бях замисляла да запиша като паралелна специалност, но реших, че насилственото зубрене на теория, по-скоро би ме отблъснало, затова ми е просто хоби.

# 21
 • София
 • Мнения: 12 384
Гласувах с опция 3, даде ми солидна основа.

Speranzza, ако ще работиш с деца като логопед - помисли добре. Работата с деца не е за всеки, не опира само до Ооо, колко са милички (те и не са, само така ти се струва). Аз по принцип съм преподавала на студенти, но задължителният ми стаж преди това в 4-ти курс мина с деца. Беше ужасен ужас.

# 22
 • Мнения: X
Ако прекратяването на договора е по инициатива на работодателя и сте на пълен работен ден, имате право на намалено работно време, с 1 час по-малко, по време на предизвестието.

Ако прекратяването на договора е по инициатива на работодателя най-вероятно изхвърчате на момента

Имам въпрос към HR-ите. По едно време във фирмата, в която работя, се носиха слухове как се подбират кандидати за интервю. От всички получени CV-та слагали половината “на една купчина”, другите на друга и преглеждали само късметлиите. Защото, ако не си късметлия, защо въобще да се занимават с теб. И други изцепки имаха, после смениха изцяло отдела и вече е по-добре. Просто се чудих популярна ли е такава практика или се преглеждат всички получени CVта?
Не мога да си представя, че в една сериозна компания, да речем в ИТ сектора, където съм аз, ейчарите ще отсяват кандидати по този безумен начин. Това не и отсяване per se, а спорт тото.

О, нямаш си представа какви неща се случват в ейчар отделите на "великите" ит компании

# 23
 • Мнения: 217
Аз по-скоро не се виждам в администрацията, а искам да завия към по-творчески тип работа - дигитални, рекламни агенции, медии, маркетинг отдели. За мен това също са сфери на хуманитарните специалности, особено сега в ерата на дигиталните комуникации.

# 24
 • Мнения: 1 226
Аз по-скоро не се виждам в администрацията, а искам да завия към по-творчески тип работа - дигитални, рекламни агенции, медии, маркетинг отдели. За мен това също са сфери на хуманитарните специалности, особено сега в ерата на дигиталните комуникации.

Това също съм го обмисляла, но не се виждам да "творя" по задание.
Иначе на една от предишните ми работи пишех статии за фирмения сайт, но темата си избирах аз, нямах зададена дължина на текста, не беше и задължително да е в сферата на дейност на фирмата (строителство и недвижими имоти), и три статии да са на месец, беше повече от чудесно. Явяваше се нещо като разнообразие. Ако това обаче трябва да е ежедневно занимание, много бързо ще ми секне музата.

Таис, определено децата в очите ми са всичко друго, но не и милички, по-скоро лигави зверчета. Не мисля, че ми е необходим чак такъв рестарт 🤪
Ако навремето ми беше дошло като идея, щеше, мисля, да се получи добре, но пък е много "едноканална" специалност, няма варианти за различни професии.

Моя позната с две висши - икономическо и по право, работеща от много години в банка, с два езика на отлично ниво, в един момент се реши на промяна - писнало й от постоянното текучество, че все си в ролята на обучител или вършиш работа за двама, защото недостигат хора, затова реши да запише задочно "Начална педагогика" и да емигрира в Германия (не знам на колко точно години е, но нещо в порядъка 45-48), където да работи като детска учителка. Не сме се засичали скоро, така че може вече да е там.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2019, 23:05 от speranzza

# 25
 • София
 • Мнения: 10 808
Аз имам няколко познати, които се преместиха в дигитални агенции само с курсче от спфтуни.
Явно става. Едната е със славянски науки или нещо подобно, нямащо нощо общо с дигиталния маркетинг).

# 26
 • Мнения: 34 612
Какво имате против нощните смени? Аз съм голям фен. Simple Smile Но по 8 часа.
Мери, не те съветвам да приемеш. Ниското заплащане ще те демотивира бързо. Всеки работи за пари, не трябва да оценяваме ниско труда си.

# 27
 • Мнения: X
Ако прекратяването на договора е по инициатива на работодателя и сте на пълен работен ден, имате право на намалено работно време, с 1 час по-малко, по време на предизвестието.

Ако прекратяването на договора е по инициатива на работодателя най-вероятно изхвърчате на момента

Имам въпрос към HR-ите. По едно време във фирмата, в която работя, се носиха слухове как се подбират кандидати за интервю. От всички получени CV-та слагали половината “на една купчина”, другите на друга и преглеждали само късметлиите. Защото, ако не си късметлия, защо въобще да се занимават с теб. И други изцепки имаха, после смениха изцяло отдела и вече е по-добре. Просто се чудих популярна ли е такава практика или се преглеждат всички получени CVта?
Не мога да си представя, че в една сериозна компания, да речем в ИТ сектора, където съм аз, ейчарите ще отсяват кандидати по този безумен начин. Това не и отсяване per se, а спорт тото.

О, нямаш си представа какви неща се случват в ейчар отделите на "великите" ит компании

Издай нещо де, само подпали любопитството ми

# 28
 • Мнения: 765
Speranzza, ако ще работиш с деца като логопед - помисли добре. Работата с деца не е за всеки, не опира само до Ооо, колко са милички (те и не са, само така ти се струва). Аз по принцип съм преподавала на студенти, но задължителният ми стаж преди това в 4-ти курс мина с деца. Беше ужасен ужас.
Било е ужасен ужас, защото не всеки намира правилния подход към децата. Аз винаги съм се разбирала много добре с всякакви възрасти - от бебе до тийн. Трябва търпение, емпатия и разбиране, колкото и банално да звучи. Тогава вече е зареждащо общуването.

# 29
 • София
 • Мнения: 7 359
Това за ИТ сектора и купчините СВта не мога да го повярвам. Имам приятелки в подбора които работят там, и е такъв глад за кадри че се избиват за всяко СВ. Отделно всичко минава през система за подбор, свързано е и мениджмънта вижда влезналите СВта и може да следи дали са обработени, ние ползваме от година вече същата система и знам колко трудно е някой да мами и да си прави гаври със СВта. Отделно търсят проактивно чрез различни източници кадри.

Мери, нощните смени са ми ад и на мен, но според това което казваш за тази възможност не ми изглежда като да си струва да напуснеш фирмената сигурност която получаваш сега. И все пак, успех, каквото и да решиш!

Общи условия

Активация на акаунт