Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗА или ПРОТИВ мултикукърите

  • 10 339
  • 94
  •   1
Отговори
# 30
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Имам херметик от доста време и почти ежедневно го ползвам за какво ли не. Ще добавя към споделеното от другите, че херметикът може да се ползва за стерилизиране на буркани - плодове, зеленчуци, всички сладка минават през заваряване. Събират се само  по два буркана тип "Омния", но понякога предпочитам, ако не са голямо количество, да повторя в херметика няколко пъти процедурата, отколкото да варя в електрическото казанче.

# 31
  • Мнения: 127
Благодаря на всички от сърце за изчерпателните коментари ,помогнахте ми много с избора.Аз също съм доволна от готварската си печка ,но търся улеснение за готвенето понеже бебето ми отнема почти цялото време през деня ,а вечерта съм страшно уморена за да готвя ,така че решено е купуваме мултикукър.Спрях се на модел на Филипс ,който съфорумка ми препоръча.

# 32
  • Paris, France
  • Мнения: 8 115
Мултикукърът, с налягане или без, не отнема вечерната умора повече от готварската печка. Умората ми е същата като преди. Трудното при готвенето е беленето, рязането, настъргването, фарсирането, увиването, нареждането и бъркането на храната, а този вид уред не прави нищо от гореизброените.

За мене най-голямата помощ в кухнята е един ръчен блендер с резачка. За нула време реже лук, чесън, магданоз, кориандър и намалява времето ми за подготовка на храна. Като правя крем супа или каша или някакво пюре (не от картофи) направо бъркам с блендера в тенджерата и смилам. Имам хубави ножове и съм научена да режа бързо.

Ако търсиш уред, който да те облекчи без да заема много място и да нарязва на ситно лук, магданоз и подобни Thermomix е много удобен и също готви без директен надзор.

Ако още не сте купили мултикукър те съветвам да се замислиш за опция налягане. Сегашните хибриди са тихи като мушички, заемат място колкото лукът без налягане, имат купища програми без налягане, но вдигат и налягане, което ще ти позволи да готвиш на пара цвекло, ряпа и други пълни с витамини полезности + да стерилизираш.  В мултикукъра в момента се готви супа от жълт и зелен грах и след като се наобядваме и го измия (миялната ми ще се напълни пак след обяда) ще си стерилизирам приставките за електрическата пила за нокти.

Ако искаш разгледай опциите на:

https://www.amazon.co.uk/Aigostar-Electric-Programmable-Keep-War … ick/dp/B0788NGDY8

Има хубава тенджера с дръжки, която лесно се вади от корпуса. От него нищо не тече и ако текне се събира отзад в специално отделение. Има вътрешен, уплатне  с гума капак. Важността от вътрешен капак и яко уплътнение ще я разбереш като започнеш да готвиш. Целият капак е закачен за корпуса и няма нужда да го сваляш изцяло и да му търсиш място.
Може да запържва лук, месо. Има 2 програми с високо налягане 70кПа и 2 с ниско за ориз и подобни. Има програма къкрене 90° и на нея става мармалад. Има обособена програма за печене на хляб, друга за сладкиши и трета за някакви десерти. Може и да вари на силен огън, но тогава капакът трябва да е отворен. Има ръчна програма с избор на 7 нива налягане или температура 40-160° и избор на време. Има знак, който светва като загрее достатъчно за пържене, примерно и се нарича добавка на продукти. Програма за кисело мляко също не му липсва. На сайта на производителя може да си свалиш книжката с рецепти.

Тук се продава абсолютно същия уред, но с марка Electrolux. Разликата е, че надписите и упътването са на френски. Със сигурност прави и пуканки френския и вероятно и Аигостарът ги прави. Външно и като функции са едно към едно. Ако четеш френски можеш да цъкнеш на упътването в PDF. Има описани програмите и температурите.

https://m.darty.com/m/achat/petit_electromenager/cuisson_quotidi … rolux_epr966.html

Иди на Caractersiques techniques и цъкни на Télécharger la notice du produit.

На програмите без налягане стават всички рецепти за Philips, а на тези с налягане, първите 2, всички за Cookeo и Instant pot. Става и за бавно готвене и даже е по-яко, защото може да запържиш всичко направо в него, да натиснеш копчето за поддържане на топлина и това е. Има и програма за къкрене.

Каквото и да избереш ти желая вкусно и леко готвене, повечко време за сън и много щастие и радост с малчуганите и семейството.

# 33
  • Мнения: 15 923
Невена пише толкова увлекателно за уредите, че аз взех да се замислям дали все пак няма да ми трябва нещо допълнително в кухнята Joy

# 34
  • Ст.Загора
  • Мнения: 508
Невена пише толкова увлекателно за уредите, че аз взех да се замислям дали все пак няма да ми трябва нещо допълнително в кухнята Joy
Така е , Невена казва съвсем искрено какви са плюсовете и минусите на мултикукърите . Дъждец , замисли се сериозно Grinning

# 35
  • Мнения: 4 387
Аз работя и съм за всякакви механизации, които не изискват присъствие.

# 36
  • Paris, France
  • Мнения: 8 115
Аз работя и съм за всякакви механизации, които не изискват присъствие.

Аз вече не. Откакто в мое присъствие се запали хлебопекарната на моя съседка, както си седеше и даже не месеше, а само подгряваше тестото не оставям никакъв електрически уред да работи или даже да е включен без да съм наоколо, защото вечерта, вместо топла вечеря може да ме чака изгоряла къща. Слагала съм пералня, мултикукър, хлебопекарна, уред за бавно готвене на отложен старт, но само когато съм сигурна, че някое от децата или мъжът ми ще са у дома когато започне програмата, защото ако тръгне пожар трябва да се реагира бързо. Двата пожара в блока ни, откакто живеем тук (12г) тръгнаха от кухненски уреди - хлебопекарна и електрическа фурна за пици. Добре, че хората са си били у дома. Във Франция причина номер 1 за пожари са хлебопекарните.

Имам уреди, които режат, месят, мелят брашно и кафе, пряват кайма и спагети, кори за лазаня, бъркат лука докато го запържват. Хубави са, обаче докато сложа купата, избера програмата, налея олиото минали поне 5 минути. После трябва да махна купата, която често се отвърта, да я почистя от готвеното и да я сложа в миялната. Приставките трябва да са идеално сухи преди да ги сложа в някой от трите кашона с приставки.

Като бяха малки децата и ах Thermomix, където всичко се хвърля на големи парчета или цяло и блендерът го готви и върти и реже, така че накрая да е станало на пюре или крем супа. Хубави, ама боботи за световно през тия 45 минути и ми беше по-лесно да сваря всичко в експрес тенджера и само да бръкна с ръчния пасатор к да го смеля за една или две минути без да чистя цяла висока, метална кана, която не влизаше в миялна, а приставката на ръчния пасатор да. А и картофите трябваше да се белят преди да се сложат в уреда.

Има електрически картофобелачки, но за 5-10 картофа ми е в пъти по-лесно да ги остържа с бръснача за белене, който е керамичен и влиза в миялна. Докато набоода картофа на дъното на електрическата белачка, фиксирам го отгоре и я пусна съм го обелила с бръснача. За рязане на жулиен и картофи за пържене има дискове и голяма купа към пастора, но не съм си я купила.

Има неща, които не готвя в кукъра за да не го цапам. На газов или индукционен котлон овесени ядки, тархана, елда стават за точно 5 минути и без да цапотя 5 литрова купа. Имам иноксови тенджери на Тефал, с махаща се дръжка, които са лекички, малки и не заемат място в миялната. Омлет също не се виждам да правя в мултикукър. На тигана става за 2-3 минути на страна, ако тиганът е Тефал отива в миялната, ако е чугунен само се плакне във вода.

От всички роботи, електрически тенджери за печене отдолу, отгоре, готвещи роботи (Cooking chef), Thermomix и подобни реално улеснение в кухнята получавам само от:

1) ръчния пасатор с допълнителна купа за рязане на треви и стъргане и мелене, като този от Лидъл също върши добра работа, макар и да няма възможности за допълнителни купи с резачки, бъркалки за тесто и кана за мелене на лед и коктейли като Braun.

2) газовите котлони и фурна с газов грил отгоре.

3) Миялната

4) мултикукъра с налягане

5) Tefal Ingenio - 5-6 тенджерки и тавички с една махаща се дръжка, които стават и за котлони, и за фурна и се редят една в друга без дръжки и не заемат място. Ползувам ги от 30 години. Има и за индукционни котлони. Има комплект с тефлонирани тигани и иноксови тенджерки.

Това са ползуваните всеки ден нещо а в кухнята. От 12 години нямам микровълнова, но обмислям покупка на такава, защото, вредно, не вредно, нямам 100 ръце, нито време.

Оризоварката и ръчен миксер с бъркалки за кекс и други за тесто са другите уреди, които ползувам често.

Хлебопекарната, готвещият робот, готвешият блендер си седят без работа от години, но ако имах място бих върнала Бомби (Thermomix) на плота.

# 37
  • Мнения: X
Здравейте,
Аз се заинтригувах от рекламата за мултикукъра на Делимано.
(https://www.delimano.bg/multicooker-18-v-1/)
И се замислям да го купя, но мм ми вика "това е голяма глупост според мен, изобщо няма да го ползваш", също и ме притеснява този отложен старт, както е споменато от други преди мен, не бих оставила да работи вкъщи без да съм там да наблюдавам. Също и се съмнявам, че уреда ще изпържва добре нещата, а вкъщи доста пържено се яде, заради НВХ режим. Какво е вашето мнение?

# 38
  • Paris, France
  • Мнения: 8 115
Лале, този отложен старт го има всеки мултикукър и не е задължителен, но е удобна опция. Като правя цвекло или картофи за салата ги слагам на поставката сутринта, избирам програма на пара, време, сипвам вода и програмирам да започнат да се готвят в 12.30, примерно. Като се прибера в 12. 40 не търча да наливам води и пускам кукър. Мъжът ми си е у дома, ама и посмъртно няма да се сети да пуска такъв уред.

Показаният уред явно наистина не е за вас. Ако искаш да готвиш жилави меса, ребра, език, сърца си купи кукър с налягане. В Амазон има. Сготвя жилави меса бързо и без мирис а после може да си го пържиш и печеш за кора на печката. На пара под налягане се запазват по-добре витамините и ще си правите цвекло, стъбла от артишок, артишок, и други ниско въглехидратни. Без налягане ще има да ги мъчиш с часове, докато и последният витамин издъхне.

Понеже няма да печете хляб и десерти направо вземете един мултикукър с налягане, но без печене. На същата цена са като този. Ако искате с печене съм показала един с хубава тенджера с дръжки, дето пече, прави пуканки, кисело мляко и готви и без налягане. Само чинии не мие.

# 39
  • Мнения: X
Жилаво месо не ядем много, по-скоро мазно, от врат, бут и т.н. Мен ми е под въпрос как ще пържи това нещо месото? Печен хляб, кексове може да правя за детето. Ориз и други въглехидратни храни също за нея, защото в момента ми е много трудно да се захвана да приготвям една мъничка порция ориз само за нея, а отделно да приготвям съвсем друго нещо за нас.

Иначе този уред, към който дадох линк не е ли също под налягане, пише, че се затваря херметически?

# 40
  • Paris, France
  • Мнения: 8 115
Жилаво месо не ядем много, по-скоро мазно, от врат, бут и т.н. Мен ми е под въпрос как ще пържи това нещо месото? Печен хляб, кексове може да правя за детето. Ориз и други въглехидратни храни също за нея, защото в момента ми е много трудно да се захвана да приготвям една мъничка порция ориз само за нея, а отделно да приготвям съвсем друго нещо за нас.

Иначе този уред, към който дадох линк не е ли също под налягане, пише, че се затваря херметически?

Къде пише, че се затваря херметически? Абсурд е да е с налягане, защото купата е смешно тънка - 1мм. На моята купа само покритието е 4мм. Ситото е като на кукър без налягане. Тези с налягане имат поставка. Имат и ръчка или дебело, кръгло копче за заключване отпред на капака и предпазител за клапата. Не знам дали конкретния кукър ще се справи с пържене бидейки 700 вата. Моят пържи леко, даже не се рекламира като притежаващ функция пържене и е 1100-1300 вата за купа със същата вместимост - 5 литра. Зная, че трябва да е минимум 900-1000 вата за да пържи истински.

Тенджерата е боклук и си личи на снимките. Ще се скапе за нула време и ще купуваш нова.

Една порция ориз вътре няма да стане добре и ще залепне цялата по дъното. Ориз се прави в тенджера с дебело дъно. 4 човека сме у дома и оризът го правя в друга оризоварка, защото кукърът ми идва голям за 4-8 порции ориз.

Ако искаш толкова малко ориз можеш да го направиш на пара когато готвиш друго, но това става само в кукър с налягане. Когато сме двамата с мъжа ми готвя месото долу и добавям чаша и половина вода за ориза. Измивам добре ориза в цедка, винаги басмати. Ако е кафяв го кисна от вечерта във вода. Ако е бял накисвам 20-30 Мин, измивам и слагам в бамбуково сито. Като изпържа лука и месото наливам водата, слагам поставката и не нея ситото с ориза. Избирам програма месо, налягане 5 и време 20-30 минути и пускам. След свършване оризът е изпил водата и е идеален и пухкав, а месото е супер крехко и без да плува във вода.

Другото, което не ми харесва в този кукър е, че тенджерата няма дръжки и като бъркаш лук и месо се върти, защото е лека. Даже Instant pot се върти трябва да слагаш дебела ръкавица и да придържаш.

Ако ще готвиш малко ориз и само за детето и разни каши готвещ блендер е по-лесен и подходящ.

Кексове и хляб не мисля, че ще станат добре вътре заради тънката кофа. А за дете да правиш огромни кексове и хляб ми се вижда тъпо. Аз правя и по 5 кекса един след друг за децата, ама ги носят в училище, където си ги разделят 32-36 лакоми съученика на по 16-18г.

Има рецепти за бързи, индивидуални кексчета в микровълнова. Като студентка си правех такива. Всичко се бърка заедно в 350мл чаша и се пуска за 2-3 минути максимум на пълна мощност. Има и рецепти за цели торти в микровълнова, а ако има и грил с Crisp тава разни хлябове и кексове стават за 15 Мин от започване на бъркането до намазване то с крема. Тавата се слага за 1-5 Мин под Грила на микровълновата и кекса, хляба или пицата се слагат върху сгорещеното до 200° дъно на тавата, включва се програма пица или хляб, кекс или месо и микровълните сготвят вътрешността, а грилът и сгорещеното дъно сготвят кора отгоре и отдолу.

Една порция ориз става за 15 Мин в микровълнова без да лепи по дъното на съда.  Само съдът трябва да е доста висок, че иначе излиза много вода. Продават се и специални.

Ако все пак искаш да си начешеш крастата с кукър без налягане (което не те съветвам предлагам този: https://www.cdiscount.com/electromenager/petits-appareils-de-cui … la&cm_mmc=PLA!COR!PEM!CD!2045871326!&gclid=Cj0KCQjwrrXtBRCKARIsAMbU6bH3ZUddWhaxedW83xF8jJcwVJYAFE5VEiJ9fcdK3SPzH6q4uc6FZLsaAhmIEALw_wcB

980 вата е и купата е в пъти по-добра от тази на показания и цената също. Същият обем е. Предлагат се и резервни купи. Марката е стабилна. Съседка го купи за си а си и ако имах място щях да си го купя и аз след като си купя микровълнова, че от 12 години нямам и още един кукър с налягане. Има 16 програми и прави същото, което правят 18те на показаното Делимано и 234те на някой друг.

# 41
  • Мнения: X
Да, права си, пише вакуумно затваряне.
Благодаря за изчерпателните отговори и информация! Печката ми не е хубава, микровълновата също и не исках да инвестираме в печка, защото сме на квартира и не ми се ще да я разнасяме, ако решим да се изнесем. В микровълнова не искам да готвя за детето още, малка е. Ще помисля за мултикукъра, който ми показа, или ще взема просто уред за готвене на пара (макар че за тези пари мога да взема мултикукър).

# 42
  • Paris, France
  • Мнения: 8 115
Лале, уредът за готвене на пара е идиотщина, готви бавно и не запазва витамините така, както ще ги запази микровълновата за някои зеленчуци и налягане за картофи, моркови, цвекло. Плюс, че уредите за пара са пластмасови. Не е разумно в твоя случай. На твое място бих погледнала:

1) индукционен котлон - леки, преносими, имам такъв освен газовата печка о си седи в гардероба като не го ползувам, бърз, чист и цените доста паднаха. Майка ми готви почти всичко на един такъв котлон, не се цапа. В Лидъл ги пускат и моят е от Лидъл с 3г гаранция за 60 лева. Трябва ти посуда, която лепи магнит и с равно, плоско дъно и може би имаш такава. 2 литра вода завират за 2-3 минути на морското равнище. Не става особено за тенджера под налягане и зя глинени съдове и това е единствения кусур.

2) микровълнова - нямам от 12 години, че уж вредни, но като млада, преди 25 години имах комбинирана с грил и вентилатор и малък долен реотан. В нея правех абсолютно всичко, че и бързо. С тава Crisp пица от сурово тесто е готова за под 10 минути от влизането ми в дома. Хляб, баница. Трябва да вдига до 250° Ц. Почват от 280-300 лева и ще си я ползуваш и в ново жилище. Доста модели са под 20кг.

3) мултикукър с налягане - от около 120-130 лева започват и си го ползувам всеки ден с кеф. След месец и а черен петък в Амазон и други сайтове и ще се обзаведен достойно. Показала съм супер модели на прилична цена.

С тези три уреда си напълно обзаведена за идните 10-15 години. Микровълновата, която купих в Англия 95-97г някъде още работи у приятелка, мултикукърът работи всеки ден от 8 години почти. Изплатили са се отдавна само от пестене на ток, а удобството е неописуемо.

Офф - сега обмислям микровълнова и се чудя комбинирана ли да е или проста.

И микровълновата и мултикукъра с иноксова или титаниева купа са в пъти по-безвредни от боклука с тънък тедлон на Делимано или уред за пара с пластмасови кошници.

# 43
  • Мнения: 584
Ползвам мултикукър от доста години и съм супер доволна. Вари, задушава, пече, пържи. Прави всичко в един съд и с един уред. Най-хубавото е, че не трябва да го наблюдаваш. Реално готвя за 10-15 мин. Слагам всичко наведнъж, програмирам и го зарязвам. Мога да изляза или да правя нещо друго. Има отложен старт. Мога да го заредя сутринта и на обяд децата като се приберат да имат топло ядене. До сега не съм открила нещо, което не може да се сготви там. Супи, яхнии, сърми, пълнени чушки, месо с ориз или картофи... всичко готви. Спестява ми много време, съдове и изобщо много ме улеснява. Любим ми е.
Би ли казала точния модел на твоя кукър? Мие ли се в съдомиялна?

# 44
  • Мнения: 87
Невена, може ли да споделите кой ръчен блендер с пасатор ползвате? Останах с впечатление, че е един на Браун (може би с 3 приставки - пасиране, рязане и разбиване), но реших, че е по-добре да ви попитам да потвърдите все пак. Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт