Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 832
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Такива занимания на англичаните са в сферата на инцидента, от чисто любопитство и нямат нищо общо с нашата зимнина. Примерно брата на мъжа ми, който е от много години в УК си отглежда чери домати в саксия. И е много горд с тях. Ама това е щото си е купил италианско семе и иска да яде нещо различно от пластмасата по магазините поне веднъж.

Стандартно по-възрастните се събират на някакви "гардън партита" през уикендите. Често правят барбекю. Предимно в семейството. Изненада за мен беше, че в доста семейства младите и средна възраст се занимават с някаква благотворителна дейност почти всеки уикенд. Например жената на брата на моя мъж(която е англичанка) членува в клуб от много години, който се занимава със старчески домове и социално слаби. Редовно води и мъжа си по събития.

# 286
Такива занимания на англичаните са в сферата на инцидента, от чисто любопитство и нямат нищо общо с нашата зимнина. Примерно брата на мъжа ми, който е от много години в УК си отглежда чери домати в саксия. И е много горд с тях. Ама това е щото си е купил италианско семе и иска да яде нещо различно от пластмасата по магазините поне веднъж.
Скрит текст:
Стандартно по-възрастните се събират на някакви "гардън партита" през уикендите. Често правят барбекю. Предимно в семейството. Изненада за мен беше, че в доста семейства младите и средна възраст се занимават с някаква благотворителна дейност почти всеки уикенд. Например жената на брата на моя мъж(която е англичанка) членува в клуб от много години, който се занимава със старчески домове и социално слаби. Редовно води и мъжа си по събития.
От извадката, която наблюдавам, не бих казала, че са в сферата на инцидента, ако под "инцидент" се разбира спорадично и от време на време. Правят го всички наблюдавани и всяка година. Но естествено, че не е от необходимост, защото иначе няма какво да ядат през зимата. Но и у нас вече в голямата си част зимнина не се прави от необходимост, поне не и в големите градове, а от желание да  отгледаш нещо сам и/или да имаш по-добра храна на трапезата си - за който не го мързи или пък  има излишък от свободно време. И ние вече сме типично консуматорско общество, където цяла зима има всякакви плодове и зеленчуци на магазина, и няма смисъл да се запасяваш със зимнина.  Та в този смисъл аз разлика там и у нас не виждам.
Благодаря, Попея, наистина нямаше да го знам това! Наистина от романите на Арчибълд Кронинг, и особено най-известния - "Цитаделата", бях учуден как голяма екстра било даже и за доктор да си има една градинка, която да чопли и въобще англичаните били много запалени по градинарството, но те са за 19-ти век все пак, та мислех, че отдавна е отминало това. Сега освен да изтълкуваш и какво е искал да каже Ежко с тази зимнина на англичаните Grinning

Не мога Simple Smile Литературните анализи тип "какво е искал да каже авторът" не са моето.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 11:41 от Анонимен

# 287
Ежко май искаше да каже, че англичаните са хай тех и с такива селски работи като зимнина не се занимават Stuck Out Tongue Winking Eye
Немците пък имат градски зеленчукови градинки, които се наемат.
Разбира се имат и управа към тях, която следи да не ти буренясва градинката Joy

# 288
Всъщност извън София и някои по-големи градове зимнина продължава да се прави както е било преди. И то по същите причини. Изхранване. Което разбира се е много жалко. Редовно отнасям по някой буркан от съседите, когато си ходим на селската ни къща. В замяна на дребна услуга да им занеса рядко лекарство например. И със сигурност не го правят ей така от хоби. Положението в провинцията се трагично.

# 289
  • София
И аз съм съгласна с Андариел, може би защото и аз вече се изприщвам от засукани фрази (то това, което описва си е така модерното "учене чрез преживяване", макар че мен ако питате и решаването на 20 задачи от сборник си е учене чрез преживяване, щото да не би да си умрял докато решаваш, ама нейсе Joy ). Иначе съм съгласна и с Танита, относно възможностите да се включват и похвати от различни школи в "стандартното" учене. Има такива със сигурност. Аз лично познавам двама учители по математика, които използват от време на време и монтесорски методи, и нещичко от джъмп мат за онагледяване, когато преценят, че е необходимо. Но го правят и според конкретната нужда в момента, според децата, не толкова по план, та не съм сигурна дали е по възможностите на всеки учител и как точно би могло да се приложи масово. Според мен учебните програми и планове  трябва да се правят и изпълняват с много мисъл, с ясното съзнание защо и как се прави и да не самоцелно, защото иначе в повечето случаи се получава "дайте да вкараме малко иновация, заради самата иновация".

# 290
Да, и немците си падат по зимнината Simple Smile Е, разбира се, навсякъде там е задължително да си поддържаш градината, независимо дали е вкъщи или на края на града.
Всъщност извън София и някои по-големи градове зимнина продължава да се прави както е било преди. И то по същите причини. Изхранване. Което разбира се е много жалко.
Да, така е. Все пак не сме бивша империя, 500 години владяла половината свят. От историческа перспектива, едва прохождаме в консуматорското общество.
Но ако погледнем какво е сумарно населението на София и големите градове, и какъв му е демографският профил в сравнение с малките населени места, мисля, че за около 70-75 % от населението на БГ важи същото, което за ОК.

# 291
София не е България. И неясно какъв процент "Софиянци" също се изхранват от тези консерви. Та сме много, много далече от ситуацията в UK. Да се прави парарел е абсолютно абсурдно. Докато те си поливат двата корена домати, тук у нас хората гледат декари градини и затварят стотици буркани за да изкарат зимата само с пари за един хляб. За който често са дали на местния търговец/хлебар жито на ишлеме и плащат само останалото. Simple Smile

# 292
  • Майничка
Скрит текст:
В тази тема нападките са сякаш повече отколкото във вече заключената. Човек губи интерес да чете, когато всичко, което среща, е в стил "аз знам повече от теб,  затова замълчи, та да не се излагаш" (независимо в чие изпълнение).
... че и многословно, с все разпънати чаршафи с цитати.
Затова поспрях да пиша, въпреки че точно аз вкарах Монтесори в дискусията.
Идеята ми беше, че всеки, доказал се във времето като работещ  (макар и под определено условие) образователен метод, следва да бъде изначално "разцъкан" и "въведен на въоръжение" при обучаващите се за учители, пък те да решат какво да прилагат в конкретната ситуация. И вместо да зазубрят разни теоретични словоизлияния, обучението им да бъде по-"занаятчийско" и да се концентрира в/у практиката. Чак тогава обучението в класната стая може да стане масово по-ефективно.
В момента не че няма читави преподаватели, обаче има:
- 1% "докоснати от Бога", т.е., с природен талант да вдъхновяват и обясняват,
- някакъв процент работещи непрекъснато и ефективно  в/у способностите и уменията си (не се наемам да определя какъв),  
- някакъв (пак неясен), от хора, които изначално или във времето са се пуснали по течението,
- задържащи се заради протекции или поради липса на по-добро,
- доста потенциално кадърни и обещаващи, които са си били камшика поради разни причини - финансови, психологически или  заради "липса на инструменти за въздействие".

Целта на системата (и на родителите) би следвало да е:
- да се стреми да задържи последните и
- евентуално, да мотивира третите (което е по-трудно от първите).

# 293
  • София
И до нужда е консервирането, и до нагласи. При някои, въпреки наличните средства, консервирането си е още факт. Преди две години по микробус пращах багаж на голямата ми дъщеря до Германия (нов лаптоп, второ зимно яке, важен  документ и още някакви дребни неща, събрани в малко куфарче  с размери като за нискотарифните). Паралелно с мен донесе багаж майка на дете, следващо също в Германия, човекът попита какво има в огромния сак, камъни ли, и поиска да  види все пак да няма нещо забранено. Сакът беше пълен единствено и само с буркани - лютеница, печени чушки, компоти, консервирано месо, зелен боб,лозови листа, сладка.. А момчето следваше в Мюнхен, сигурно най-скъпия град в Германия откъм квартири. Не съдя никого, всеки си знае, аз лично никога не бих пратила, може би по изключение нещо мноооого желано. Но наскоро, Попея, знаеш, че и ГД сподели в немската тема, че изпраща по куриери консервирана храна. Довод може би е не икономия на средства  само, а и спестяване на време на студента от готвене. Но и това не би ме накарало да пратя. Хората сме различни. Мисълта ми е, че и в София има хора, които правят консерви. Живея в центъра, на уличката ни са все кооперации, има само една запазена къща.  Собствениците й са на моята възраст, дететео им следвав Холандия. Но лятото палят огън в двора и на тенекия пекат по 50-60 кг чушки, патладжани, приготвят царска туршия и я варят в буркани в казан върху тенекията. И не отглеждат зеленчукав градината, купуват го на пазара. В градаината имат само дървета и цветя.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 12:11 от пенсионирана русалка

# 294
  • София
Е, ама то примерът на Анди със зимнината си беше само пример. Не е казала, че ако не правиш компоти няма да схванеш аритметиката, а че има предостатъчно домашни дейности, за които се изисква и не е нужно да се ползват само купешки средства. Аз, например, си спомням, малкия беше на 2-3 години и видях реклама на монтесорски играчки. Там имаше една дървена с нарисувана обувка и дупки с връзки, за да се учи детето да връзва. И туй чудо за около 50-60лв. Аха да поръчам ентусиазирано и нещо ми прищрака. Казах си "Ама, много си умна! Що просто не вземеш един чифт гуменки, не ги пуснеш в пералнята и не ги дадеш на детето да си играе, ами ще си пълниш къщата с поредната прахосъбиралка!". Joy

# 295
София не е България. И неясно какъв процент "Софиянци" също се изхранват от тези консерви. Та сме много, много далече от ситуацията в UK. Да се прави парарел е абсолютно абсурдно. Докато те си поливат двата корена домати, тук у нас хората гледат декари градини и затварят стотици буркани за да изкарат зимата само с пари за един хляб. За който често са дали на местния търговец/хлебар жито на ишлеме и плащат само останалото. Simple Smile
Възможно е Simple Smile Аз това виждам около себе си, хора, които си бодат корен доматче и няколко моркова в градината в Драгалевци или Симеоново, когато не ги мързи да ги гледат. Сигурно има и от другите, но колко са, не знам и не бих се наела да съдя, защото нямам представителна извадка на цялото население и каква част от него гледа с цел наистина оцеляване, както и ти нямаш, а на стъкмистиката на медии и на профсъюзи не вярвам много отдавна. Но пък всеки е свободен да си има каквото иска мнение, няма да споря. Темата беше за англичаните и гледат ли зимнина или не. Е, гледат.
И до нужда е консервирането, и до нагласи. При някои, въпреки наличните средства, консервирането си е още факт. Преди две години по микробус пращах багаж на голямата ми дъщеря до Германия (нов лаптоп, второ зимно яке, важен  документ и още някакви дребни неща, събрани в малко куфарче  с раззмери като за нискотарифните). Паралелно с мен донесе багаж майка на дете, следващо също в Германия, човекът попита какво има в огромния сак, камъни ли, и поиска да  види все пак да няма нещо забранено. Сакът беше пълен единствено и само с буркани - лютеница, печени чушки, компоти, консервирано месо, зелен боб,лозови листа, сладка.. А момчето следваше в Мюнхен, сигурно най-скъпия град в Германия откъм квартири. Не съдя никого, всеки си знае, аз лично никога не бих пратила, може би по изключение нещо мноооого желано. Но наскоро, Попея, знаеш, че и ГД сподели в немската тема, че изпраща по куриери консервирана храна. Довод може би е не икономия на средства  само, а и спестяване на време на студента от готвене. Но и това не би ме накарало да пратя. Хората сме различни. Мисълта ми е, че и в София има хора, които правят консерви. Живея в центъра, на уличката ни са все кооперации, има само една запазена къща.  Собствениците й са на моята възраст. Но лятото палят огън в двора и на  тенекия пекат чушки, патладжани, приготвят царска туршия и я варят в буркани в казан върху тенекията. И не отглеждат зеленчука, купуват го на пазара.
Мисля, че за Мюнхен пращат по-скоро заради носталгията по лютеницата Simple Smile Няма такава лютеница там, дори и в турските магазини. А пък кебапчетата.... И да, има го и момента да ги освободиш от готвенето. Може и заради икономия да е, не споря, вероятно от всичко по малко. Аз не съм пращала, но и не е имало нужда от икономия, а моят лесно свикна да яде храната, която се предлага в Германия.
Именно - не е по финансови съображения че няма какво да ядат, защото на тях зимнината накрая им излиза по-скъпо или поне на същата цена като да си я купят, предвид цените на пазарите за пресни плодове и зеленчуци  в центъра на София - дори и Женският след реконструкцията вече не е това, което беше. Тоест, според мен не е от необходимост да оцелеят, а просто искат по-хубава храна на трапезата и имат време и средства да си я приготвят.
Впрочем, пазар на Графа вече няма, най-близкият до центъра май остава Женският пазар. В Лозенец е Римската стена, цените там са такива, че ако си купуваш зеленчуците за зимнина от там, ще ти излезе златна зимнината. Има и съботен фермерски пазар, от там пък направо диамантена ще стане.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 12:22 от Анонимен

# 296
  • София
Попея, да беше само лютеница, упоменах все пак какво имаше в сака. А и в повечето немски градове има бг магазини, предполгам в Мюнхен също. Като е зор да е наша лютеницата, кеф ти едро, кеф ти дребносмляна, жертваш еднократно 5-6 евро и си взимаш, начесваш си крастата и готово. Моят девойка оттук е мъкнала само луксозна ракия, която неин колега в езиковия център на унито си беше поискал - американец, който е бил тук на почивка, пробвал я е, знае, че няма как да я получи в САЩ, та си я беше поискал  в Германия докато е  там по разменна програма.
Семейството с къщата според мен си следва просто стар навик. Ако беше от стремеж да се приготвя изпитана, качествена храна, нямаше малкият им син да си хапва възможно най-големите боклуци като (почти) всеки пубер, а  родителите му да не изразяват особено недоволство при спонсорирането на покупки на чипсове, шоколади, пици, дюнери, баници, МакДоналдс и сие. Та има хора, които консервират от финансова нужда, други от останал във времето навик, трети с идеята, че правят живота на студент/деца, внуци по-ненатоварен с по-бързо готвене, четвърти, понеже им е жал за суровината.... Приятелка има вила, донесоха миналата година 4 щайки с дюли, дадоха и на мен една. Аз не съм по консервирането, но майка ми направи така нареченото пелте.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 12:28 от пенсионирана русалка

# 297
В контекста на писанията за зимнината - аз много обичам да правя. Разтоварва ме. И много ме кефи като видя зимнина в някоя къща, наредена на рафтчета по вид и големина. Може би ми липсва, че аз нямах баби и дядовци от село Stuck Out Tongue

Това е едно от нещата, които съм правила за кеф. Бих се радвала, ако и децата биват учени на това. Честно, страшно разтоварва това да правиш нещо с ръцете си. И Андариел би потвърдила, че работата с ръце помага на мозъка Stuck Out Tongue Closed Eyes
Стига толкова лирични отклонения.

# 298
Носталгия по бг лютеница си е класика. Едно време купувахме подобна на нашата, както и българско  сирене, от арабските магазини.

Аз съм запалена съботно-неделна  градинарка и преди да си купим къща на село редовно се опитвах да отглеждам подправки и цветя на балкона.
С натрупване на опит и един младеж от селото да помага, като не ходим, лятото ядем доста био продукция Wink

# 299
Попея, да беше само лютеница, упоменах все пак какво имаше в сака. А и в повечето немски градове има бг магазини, предполгам в Мюнхен също. Като е зор да е наша лютеницата, жертваш еднократно 5 евро и си взимаш, начесващ си крастата и готово. Моят девойка оттук е мъкнала само луксозна ракия, която неин колега си беше поискал в езиковия център на унито - американец, който е бил тук на почивка, пробвал я е, знае, че няма как да я получи в САЩ, та си я беше поискал  в Германия докато е  там по разменна програма.
Семейството с къщата според мен си следва стар навик. Ако беше от стремеж да се приготвя изпитана, качествена храна, нямаше малкият им син да си хапва възможно най-големите боклуци като (почти) всеки пубер,а  родителите му да не изразяват особено недоволство при спонсориарането ан покупки ан чипсове, шоколади, пици, дюнери, баници, МакДондалдс.

Е, не знам на хората съображенията, вероятно е за икономия, а и един буркан лютеница се изяжда на един път - поне моят я изяжда. Лютеницата в багажа не беше ли купена от магазина? А ние говорим за домашно приготвена. Лютеницата е символ на БГ храна, не я приемай буквално Simple Smile
Моят си е носил само луканка в багажа, ракия купува понякога от летището за подаръци, аз нищо не съм пращала,  той цялото си обзавеждане, завивки и прибори си купи на място.  
Възможно е, но със сигурност не го прави, за да оцелява, което беше поантата на Фенси. Защото тази зимнина излиза по-скъпо от фабрично консервираната.
Носталгия по бг лютеница си е класика. Едно време купувахме подобна на нашата, както и българско  сирене, от арабските магазини.

Аз съм запалена съботно-неделна  градинарка и преди да си купим къща на село редовно се опитвах да отглеждам подправки и цветя на балкона.
С натрупване на опит и един младеж от селото да помага, като не ходим, лятото ядем доста био продукция Wink
Близко е, но не е същото Simple Smile
Значи, си "мома-англичанка" Laughing

Общи условия

Активация на акаунт