Ако имаш ОСМОКЛАСНИК, добре дошъл си на форумски празник

• 30 134
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Когато преди време казах, че детето не е от 73-то не съм лъгала. Тогава в ЕД нямаше текучество. Явно, когато дете изтегли документите си от дадено училище през учебната година има някакъв период, който се спазва. Аз преподавам на 8 г клас и в миналата  сряда това беше отразено в ЕД.
Тогава имах час с класа и го забелязах в ЕД.

# 241
  • София
Ganis, моля те не съм си и помисляла, че си искала да ни заблудиш или нещо подобно.
Ценя много всяко твое мнение!
Напълно разбирам, че някакво техническо време е трябвало, за да се отразят промените. Само казах, че при нас се получи объркване, защото и моя син не беше разбрал подробно всичко, знаеше само двете ѝ предишни училища.

# 242
  • Sofia
Изясни се случая и беше логичен, но жалко, че таяхме надежда за Сънчето. Аз пак настоявах, че можеше да е размислила за немския.
С тъга на сърцето вчера реших да спра немския на малката и да наблегнем на английски. Като гледам какво се случва с познати деца - учат до 7ми клас немски и пак с него продължват след това, т.е. не може да се каже, че са го научили толкова добре, че да се заемат с друг език (, както може да стане с английския например). Тя много добре се справя, харесва НЕ, но започна да ѝ е мъчно, че не разбира английски, че ѝ е по-труден. Не мога да си я представя към 7-ми клас да не знае АЕ Confounded Предложих да вървят двата заедно, но не е ентусиазирана, а и по-нататък като вкараме БЕЛ и мат., ще ни дойде много нанагорно на всички (учене, плащане, возене, взимане....)
Та така, Шарлот, magysn (не знам дали видя ЛС) и всички, чиито деца са учили НЕ от първи клас, кажете ми, че не бъркам с разсъжденията си.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 08:08 от aniK

# 243
Ох, Ани, не знам какво да кажа. Аз бях учила френски до 7-ми клас и скочих в НЕГ уж да науча втори език. Френския приспах докато учех немски. После не ползвах немския и той замина.
При малката започнахме с немски, защото /писала съм го - да не ви отегчавам/ си мислехме, че той структурира мисленето - отварят се глаголи с делими представки, следи се за словоред, рекция. Създава се дисциплина на мозъка. Но до 7-ми клас не може да се приключи. Най-малкото те нямат български еквиваленти на немската граматика и в обучението се разчита най-вече на готови изрази и фрази. Навярно така малките деца учат матерния си език - след натрупване на модели усвояват правилото. Но когато езикът е матерен натрупването става постоянно. Английският при нас влезе неусетно - шмугна си се някак по пантофи. В АВО Бел заниманията бяха много развлекателни и детето ходеше с желание. После учеше в училище и безусловния интернет. Сега, според нейната преценка, английският й е по-силен от немския. Наистина без английски не може, но не оставяйте немския. Много е ценно вече наученото, за да умре. Като стъпва на немския, тя ще издърпа бързо с английския. Ще видиш и ще й е лесно. Но запазете немския е моето мнение.

В кой клас е малютка? Децата носят натоварване и колкото е по-интензивно, толкова по-организирани са принудени да бъдат.

# 244
  • Sofia
Най-малкото те нямат български еквиваленти на немската граматика и в обучението се разчита най-вече на готови изрази и фрази. ....

Ей точно това го мисля и аз...
Английският и при нас така се случи с баткото - дори не знам кога и как го научи... Сложното в ситуацията е, че всичко трябва да покриваме с уроци, в училище имат само 2 часа седмично АЕ, на които не може да се разчита изобщо (госпожата е начална учителка, не знам на какъв курс е учила езика, но прави грешки в някои думи Confounded). Ако оставя двата езика, трябва всеки ден без понеделник да я водя и да я взимам Confounded Иначе я виждам, че има потенциал и за двата. Може би в къщи ще се занимаваме по мъничко с НЕ...то няма начин - от една седмица обикалям с една таблица с глаголи и само набивам У главата на батко ѝ (баш рекцията, saffron даже ги направи красиви Revolving Hearts).
В трети клас е, но мисля от 5-ти да вкарваме математика и БЕЛ, ще трябва само с водене и взимане да се занимавам...

BTW познавам 2 завършили отличнички от НЕГ и една последна година, които предпочитат да боравят с английски. Абе сложна работа е този НЕ... иди го обясни на дете на 9г.

Хайде, повече няма да занимавам аудиторията с това... Да сипваме по едно Wine Glass И първият ми пост сутринта започна с тази емтока Satisfied

# 245
  • София
На мен също първи език ми е немски. Учила съм го дълго и много. Английския го почнах на доста по-късен етап почти от нула.
Сега определено се чувствам доста по-комфортно в използването на английския, отколкото немския. Сега с дъщеря ми си припомням някои позабравени неща и се надявам покрай нея до посъживя нещата с немския. Малко егоистично се зарадвах, че и тя пожела да учи немски. Просто немският винаги ми е бил тръпка.
Аз също се виждам за утре да успея да се присъединя в 6 и малко. Ще се радвам, ако напишете, кое кафене сте избрали, за да мога да дойда.

# 246
  • София
AniK и двете ми деца са само с английски за момента, но наистина го научиха неусетно. Вярно, че в училище са им повече часовете, но аз съм убедена, че при тях се получи от интернет. Във всяка свободна за интеренет минута те четат, слушат и сърфират на АЕ. Даже в момента мъдрувам какво да правя с дребния, защото ми проявява аграматизам в българския като ми минава през английски фрази: "това не прави логика", вместо "в това няма логика", "той изглежда като" вместо "той прилича на"... отделно ми пляска някакви английски думи и ме пита как са на БГ Joy Та идейка да я увлечеш по нещо на английски, да видиш как ще тръгне бързо-бързо. В клас на сина ми в 3 клас дойде ново дете. Отишло при госпожата по английски и ѝ казало: "Спешно трябва да науча английски, че много изпускам от един ютюбър" Wink

# 247
Аз се притеснявах, че не включихме английски извън училище още този срок, защото и миналата година пропусна, е, имаше часове в училище, ама въобще не ги броя! Но единодушно решихме, че в началото ще е по-добре да се фокусира изцяло върху френския, за да постави стабилна основа. Обаче редовно я виждам да гледа филми (обикновено с английски субтитри) или друго на английски и се радвам, че поне така го поддържа в някаква степен. Все пак сме планирали през втория срок (когато ще е и първа смяна и ще има повече време) вече да включим и английски и да не го спираме занапред, в училище няма да учи въобще.

Благодаря за споделените постановки, записах си ги!

# 248
Ани, не че сме типичен пример, но да напиша и аз. От първи до 5 клас вкл. учи  немски в училище с доста часове. Имаха и английски, но по 3-4 часа седмично. В шести я преместих в кварталното училище, където са учили  само английски от първи клас. Знаеше доста по- малко от другите деца, но бързо ги настигна и в края на седми клас, според госпожата, била една от най- добрите, то не че нивото е бил кой знае какво. Немският го продължи с частен учител, но в седми клас - един път седмично си приказваха и поучваха малко. Към момента не знае нито немски, нито английски като хората.
Имам приятелско дете, което до 7 клас беше в Шилер, влезе в НЕГ и казва, че в НЕГ може да се научи добре езикът. Друго приятелско дете- от първи клас учи английски в АВО Бел, сега е в 11 клас в Испанската, с френски, но покри профишънси с много висок резултат. Та моя личен извод и препоръка, която давам и на голямата щерка за внучката - до 7 клас да учат усилено английски, а после друг език в езикова гимназия.

# 249
  • София
Та така, Шарлот, magysn (не знам дали видя ЛС) и всички, чиито деца са учили НЕ от първи клас, кажете ми, че не бъркам с разсъжденията си.
[/quote]
Ох, АНиК, извинявай.  Опитвам се от сутринта да довърша един ферман до теб, но в работата е лудница. Утре, че го записах на служебния комп. В общи линии е в смисъл, че нивото, което децата са постигнали през периода на обучение преди гимназията , в повечето случаи се достига в към началото на втория срок в езикова гимназия, независимо от езика. Ясно, че с АЕ е значително по-лесно, поради многобройните възможности за практикуване на езика , но за постигане на истински високо ниво  именно езиковата  гимназия създава сериозни предпоставки. За НЕ и ФЕ да не говорим, предвид ограничения досег с езика. Но при подходяща мотивация могат да бъдат постигнати доста неща и с курсове и уроци, разбира се.

# 250
Пък аз да си кажа, че за мен е най-важно до седми клас да учат български език. Това е времето, в което подлагат стабилни основи. Оттам нататък доучват и надграждат. Децата ни трябва да са достатъчно грамотни. Повярвайте ми, в днешно време, поколенията са неграмотни на собствения си език. В нашето начално училище ( Нети беше там до 4 клас и Дея е там сега) опцията е да изучават английски. Учителите са подбрани и на всеки, на който му се учи, придобива добро ниво. В МГ Нети доста вдигна нивото на английския ( 5-7 клас). Сега учи немски. Догодина, чрез уроци, ще се върне и към усъвършенстване на английския. В езиковите гимназии, независимо какъв език са учили децата преди това, бързо се уеднаквява нивото им. Английският според мен е най-лесно усвоим в началните години и най-малко пречи за това да се концентрират върху други по-важни предмети.

# 251
Моите деца учат( учиха ) английски до 7 кл. Нивото на дъщеря ми е доста високо.Осем години изкара в Британика. Ще взима сертификат към 11 или 12 кл. Сега да си бори италианския с италианците( които много високо говорили😂) . Между другото в училище са с много добра учителка по езика, само се притеснявам да не реши да се пенсионирва( дано не), че ще стане зле положението без нея. Дано да ги изкара наборите. Абе много хубав тоз език, детето и то го хареса и си учи с удоволствие.
Малкото учи английския и не се оплаква. По български му е доста по- трудно, в сравнение с английския.  Интернет много им помага също .

# 252
  • Sofia
Та моя личен извод и препоръка, която давам и на голямата щерка за внучката - до 7 клас да учат усилено английски, а после друг език в езикова гимназия.

merrynem, тъкмо наскоро дадох същата препоръка на съседка за детето ѝ. Hands Plus1 Пък вчера точно за вас си мислех, таейки надежда, че и моето момиче няма да забрави напълно това, което е научила по НЕ, както наборката Revolving Hearts Наскоро синът ми пък сподели колко се кефи, че всички разбират добре английски - в чата им миймове и лафове са основно на езика (и това ми сви сърцето, да поотрасне малката, да си дърдорят други на АЕ, а тя да се пули неразбиращо...Confounded)
M_I_A, наборът също говори с английски словоред ("в 2019", "най-хубавият филм някога" и подобни). Той също го научи повече от слушане и гледане, отколкото от школата. Викам му аз да си пусне нещо на немски - гледа ме странно.
jenap, и моята неосъществена амбиция да го науча добре този език, та май наклоних и желанието на децата към него. Втори език в университета, после малко частни уроци, защото работех с немци.... е не го знам. Мисля да изкарам още една езикова след 5 години с малката - току-виж вече стабилизирам знанията.
Сиси ♥♥ (сърчицата не бяха ли от двете страни Thinking), аз виждам време и възможност да ходи и сега на английски човекът, няма да се обърка с немския посмъртно, но не искал да пише още едни домашни. Разбрали сме се за догодина.
magsyn, Heartpulse То аз решението го взех бързо... Като си наумя нещо, не мога да чакам Confounded Но пък са ми важни твоите впечатления, което не е спешно! Много весела и ползотворна да бъде родителската среща на цялата НЕГ-мама група! Flowers Hibiscus
petenka1983, болна тема е българският... Ето, големият покрай НВО пишеше толкова правилно, а сега често се налага да го връщам да си поправя текстове - хем знае правилата, хем не са улегнали така добре, че да ги прилага по дифолт. Много слабичко му беше училището 1-7 клас, а аз късно се осъзнах, че ще се налага да се намесвам активно Confounded

# 253
  • София
Добро утро! Аз май имам време да пиша само сутрин, докато стане време да будя малкото.
Напълно съм съгласна с petenka, че най-важното до 7 клас е да се научат да пишат и говорят правилно на български. Но това по никакъв начин не пречи изучаването на език. Според мен английският в наше време е абсолютен минимум. По тази причина и двете го учат. И ако при голямата винаги е вървяло лесно, като на два пъти прескача ниво, то при малката е ад.
Тази година, пренебрегнах съвета на класната да прекъснат уроците по английски, защото миналата година го направихме заради НВО-то. Скоро я попитах дали това я натоварва. Каза, че по-скоро е приятно разнообразие, още повече, че курсът по английски тази година бил с много практическа насоченост.
А малкото, което хич, ама хич не се радва на английския и ходи с нежелание, само си намери курс по математика и ме накара да я запиша.
Това за пореден път доказва теорията, че всичко си е до конкретния човек и, че ако за едно дете е добре да мъчи два езика едновременно, то за друго това ще е кошмар.

# 254
  • В средата на времето
Тийнът вкъщи никога не е ходил на каквито и да било езикови курсове. Английски е учил само в училище и въпреки това нивото му е добро, главно поради гледането на филми и разни видеа в youtube. Но този език му е в кръвта, както той се изразява, и там нещата винаги са му се получавали без усилия. С голямо любопитство очаквам сблъсъка му с немския другата година. Simple Smile
Мен повече ме протеснява факта, че речникът му на български не е толкова богат. Като ми заразказва нещо някой път и запецне, защото не му идва думата на български, а на английски и ми иде да го тупна с нещо.  Пенчо бре, чети! Пенчо не чете. И ей за това се получават такива лингвистични дупки. Ма не ме слуша.

Общи условия

Активация на акаунт