Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 786
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Овча купел в старата част и около Кауфланд в новата, за мен е прилично.
Навътре обаче хич не е симпатично.. и така- чак до Околовръстното.

# 166
Скрит текст:
Когато не си виждал зеленина, различна от оклюмало дърво сред бетон, е нормално широките междублокови пространства с детски площадки да ти се сторят джунгла Grinning

Чай ся, говореше за некви паркове, а сега за блокове и междублокови пространства?

За хората с дислексия ще обясня по-подробно.
Частта между външно и еминеску е точно като в парк. Самият парк е на един подлез разстояние.
Зеленината там трябва да се види, няма как да се опише на хора, които са приемат за нормално междублоковото пространство да е нещо гадно и съмнително - както е в малкия Багдад или кофти частта на центъра.

Тука за 2 коментара успя да внушиш на аудиторията 3 лъжи:

- че не съм виждал парк, а само бетонна джунгла

- че страдам от дислексия (между другото това е доста неприятно състояние и така да се поставят диагнози по интернет говори за твоето възпитание)

- че има някакъв велик парк около Еминеску, който не може да се опише с думи.

За запознатите с цялостното ти творчество няма някакви изненади, сигурна съм.
Има живот и извън неприятната част на центъра и темата е точно за плюсовете и минусите на кварталите. Нахвърляла съм някои от плюсовете на Яворов, ти ми ходиш по петите и спамиш, както обикновено.
Да, Яворов е чудесно място за хора, които обичат зеленината, близо до голям и хубав парк и до добрата част на центъра, ако това им е от значение Grinning

пс - не живея в Яворов, смятам, че е ясно. Но не съм толкова дребнава, та да не посоча плюсовете, там където ги има.
Честно казано нямам спомен за твоя никнейм - може би ти се иска да ти ходя по петите? Аз нищо против нямам Яворов - единствено казвам, че храсталаците там не са парк, който не може да се опише а думи. Ако си запозната с творчеството ми, ще забележиш, че аз никога не съм си позволил да плюя по никой квартал.

Да повторим за неразбралите.
Яворов в тази си част е точно като в парк - широко, зелено, тихо и спокойно. На метри от Борисовата градина.
Вероятно единственият квартал, който не го грози опастност от допълнително застрояване, да не говорим за презастрояване и бетониране.

Между Дружба и Люлин - вероятно Дружба.

Така е, едва ли някой ще застроява Цариградско Шосе - най-натоварената пътна артерия в България.

Е, според теб сигурно щом булевард България не е застроен, значи няма проблем и за кварталите по протежението му Grinning Само дето все повече квартални градинки изчезват, междублоковите пространства в целия град се уплътняват. И в нашия квартал имаше такива случаи, последно май гражданството се пребори едно междублоково пространство да си остане такова, вместо да се застрои.
Яворов не е заплашен от такива драми - както писах вече, вероятно единствен в целия град.

---------------

Ами да - харесването и нехаресването са напълно субективни. Как да харесвам квартал, който не познавам, където нямам поне познати хора, които да ми разказват за него. А този, който си е израстнал в него, много ясно, че ще си го харесва, поне докато не заживее другаде - понеже това "купих тук, следователно тук е върха" все още е определящо, малко хора признават, че не са на хубаво място.

# 167
Ааа, аз признавам, че не живея на хубаво място, но ми е любимо Simple Smile.

Имам познат в старата част на Овча купел, изцяло Газифицирана къща и на мен ми хареса. Разбира се, всеки разсъждава от своята си възможност - дали има автомобил, какво отопление предпочита и пр.
Много мои познати се изнесоха в Банкя и построиха къщи.

# 168
  • София
Живях няколко години във ВИП квартала "Бели брези", точно на първа линия на бул. "България".
Е, нЕма такъв ужас. Денонощно се чуват коли, трамваи, форсирани мотори.. Зимата трудно се спи на затворен прозорец, а лятото е ад.
Един пръст прах се събира всеки ден при отворен прозорец.
Няма и къде да се паркира.

Обаче на втора линия и по-навътре си е хубаво, особено ако имаш гараж.

# 169
Хората харесват различни неща. Сигурно помните Иван Михов - не знам какво стана с него, не го засичам вече, - ама такива хвалби за Студентски град от човек над 22 г. не бях чувала. Сигурно вече се е нанесъл и си живее там, пък нека на другите да не им харесва.

# 170

Докато в Люлин даже наскоро пуснах линк към една обява за тристаен, ремонтиран на 78 000.
Edit: Паднал е на 75 вече https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15758057855142 … k=528a7m&f1=1

Е, то зависи къде в Люлин-6 е, нали "локация, локация, локация!"

Споделям мнението за Обеля, живяла съм известно време - 8-9 години, съвсем в началото, в прекрасен като квадратура и разпределение апартамент - тристаен 95 кв. ЕПК, но кварталът, ех, кварталът... ами не, не успях да го харесам. До нас беше първото Фантастико - по онова време делеше половината помещение (ламаринена сграда) с кварталната бира-скара. Сега има и метро съвсем наблизо, но точно на последната станция на метрото като излезеш и гледката е потресающа. Тогава, много отдавна, бях мръднала и до селото (квартал де), там наистина имаше страхотни къщи. Но не съм се разхождала и мнение не мога да дам.

# 171
Хората харесват различни неща. Сигурно помните Иван Михов - не знам какво стана с него, не го засичам вече, - ама такива хвалби за Студентски град от човек над 22 г. не бях чувала. Сигурно вече се е нанесъл и си живее там, пък нека на другите да не им харесва.

То дали въобще взе Акт16 това неговото? Май го отлагаха нещо, последно когато пишеше.
Ако завършваше, все ми се струваше, че нещо щеше да пита тук поне веднъж.

# 172

То дали въобще взе Акт16 това неговото? Май го отлагаха нещо, последно когато пишеше.
Ако завършваше, все ми се струваше, че нещо щеше да пита тук поне веднъж.

Последно четох, че събира съвети за обзавеждане, беше пуснал тема, но дали е взел акт16 - не знам. Помня, че неговото жилище беше в сграда със статут на общежитие, друго не помня.

# 173
но точно на последната станция на метрото като излезеш и гледката е потресающа.
Като пуснаха метрото и айде да се повозим до Обеля, последната спирка всъщност. Излизайки гледам крави и овце си пасят в нищото. Виках си тогава - лелее, къде попаднах. Навярно и там е застроено вече.
Аз съм родом от източен квартал, но не ги харесвам - мрачни са ми, схлупени, в ниското .. Сега съм в южен, ок ми е, по-добре се чувствам тук, но искам простор.

# 174
Като цяло, наистина всеки си харесва там, където си е свикнал Simple Smile Но все пак има и обективни критерии за по-лош и по-добър квартал, които могат да се ползват за сравнения, а пък най-обективен си остава цената. Та ако питащата каже за какви пари горе-долу пита, тогава може и да се получи поне донякъде обективна дискусия.

За Люлин и Дружба - подкрепям бачкатор.  Те сами по себе си са с размера на голям областен град в България, не може така на едро да се обобщи. То един същински Лозенец (да не се бърка с Кръстова вада или Хладилника), дето е много по-малък, си има по-добри и по-лоши части, та какво остава за цели комплекси.

Живях няколко години във ВИП квартала "Бели брези", точно на първа линия на бул. "България".
Е, нЕма такъв ужас. Денонощно се чуват коли, трамваи, форсирани мотори.. Зимата трудно се спи на затворен прозорец, а лятото е ад.
Един пръст прах се събира всеки ден при отворен прозорец.
Няма и къде да се паркира.

Обаче на втора линия и по-навътре си е хубаво, особено ако имаш гараж.
На голям булевард винаги е така, независимо от квартала, ако нямаш спални към вътрешен двор или междублоково, тоест, не към булеварда.
Вярно, че Иван Михов изчезна Simple Smile Интересно дали вече е влязъл да живее.

# 175
Цитат
Паднал е на 75 вече https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15758057855142 … k=528a7m&f1=1
Разпознах местоположението заради корта отпред и сградата до него-Битов комбинат.Снимките са правени докато има зеленина и снимано от прозореца не е толкова зле.....Но към днешна дата откровенно казано-отврат!Минава се по тесен,скапан път с дупки.Автобусите едвам се разминават.От едната страна големи блокове ново строителство.Отсреща,където се вижда Копитото,поляни и не знам колко на брой автокъщи,автосервизчета,кал,паркирали в нея коли.Има болница,спирка,до нея кофи за смет.Около тях грамадни плъхове.Много противно място.

# 176
  • София
Старата част на Овча Купел на мен много ми харесва за къща. Имаше добре предложения навремето.
А самата която питаше за апартамент в Бояна или Драгалевци, взима всички недостатъци и на апартамента и на къщата на цена 1000евро/м2. Ами, за мен не е оферта, ама изобщо...

# 177
Абе и аз не мога да разбера тоя стремеж към апартаменти в Драгалевци, Бояна и подобни. Като искаш апартамент си го вземи на удобно място. Като искаш къща - вземи си къща. Сега ...някои са направени така, че да наподобяват къщи - с огромни тераси, прилежащи дворчета и т.н. Но си се съобразяваш с още няколко човека, не може да правиш каквото си искаш в двора и като цяло не е моето.

# 178
  • София
бая луд народ има, че даже се замислят и да купуват някой апартамент съборетина с цени като в Германия, че и по-скъпи на качество като в Бангладеш. Моя роден град се е превърнал в абсолютна кочина в момента няма значение кой квартал, ако някой ми посочи поне един здрав тротоар където майка с количка и бебе може да мине без някоя пльочка да изкочи и да я тресне по челото или някоя мангуста да ти чопне нещо, те на Yum Навремето СДСарчовците пееха 45г. им стигали, е на мене в София 25г. ми стигнаха и фюу има къде, къде по-качествени и по-евтини градове с инфраструктура и всичко all in по света. Да верно роден град, мъчно ми е, но трябва да има прогрес, а не регрес

# 179
  • София
То има такива квартали в София, ама са с бариера.

Общи условия

Активация на акаунт