Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 838
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
бая луд народ има, че даже се замислят и да купуват някой апартамент съборетина с цени като в Германия, че и по-скъпи на качество като в Бангладеш. Моя роден град се е превърнал в абсолютна кочина в момента няма значение кой квартал, ако някой ми посочи поне един здрав тротоар където майка с количка и бебе може да мине без някоя пльочка да изкочи и да я тресне по челото или някоя мангуста да ти чопне нещо, те на Yum Навремето СДСарчовците пееха 45г. им стигали, е на мене в София 25г. ми стигнаха и фюу има къде, къде по-качествени и по-евтини градове с инфраструктура и всичко all in по света. Да верно роден град, мъчно ми е, но трябва да има прогрес, а не регрес
Ако тук ти се виждат много мангустите то като поживееш малко на запад ще се хванеш за главата. А и нашите както каза най-много да ти откраднат нещо докато в центъра на много европейски градове след среща с тамошните може да попаднеш в болница или направо в моргата. П.П. На първо четене ще похваля тротоарите около НДК. Разходи се там ще ти хареса.

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 23:46 от Анонимен

# 181
  • София
Който мисли, че в София има много “мангусти”, да отиде да види Брюксел или Лондон. Особено първия. Едно от местата в ЕС, които нямам ама грам желание да посетя пак.

# 182
Мисията невъзможна - има ли квартал в София, в който да е сравнително по-чист въздухът, като това трябва да включва няколко основни момента:
- по-висока надм височина
- да няма близост с квартали, които се отопляват предимно на твърдо гориво или горят нелегално боклуци
- да няма пренаселени булеварди

И същевременно да има нормален градски транспорт и да не е извън околовръстното???
Съществува ли такова животно?

# 183
  • София
Пренаселени булеварди ли ? 😀

# 184
Мисията невъзможна - има ли квартал в София, в който да е сравнително по-чист въздухът, като това трябва да включва няколко основни момента:
- по-висока надм височина
- да няма близост с квартали, които се отопляват предимно на твърдо гориво или горят нелегално боклуци
- да няма пренаселени булеварди

И същевременно да има нормален градски транспорт и да не е извън околовръстното???
Съществува ли такова животно?

Надморската височина на София си е даденост, която няма как да промениш, не можеш да преместиш града. Нямам време да ровя в нет-а, но по спомен най-високата точка била водната кула в Лозенец, до ФМИ мисля. Това все пак относително висока, спрямо останалата част, естествено. Точно там ако си купиш, ще ти е относително високо надморски, няма други етноси наблизо, има оживени булеварди наблизо, но можеш да си на 2-3 линия от тях, има ГТ, включително метро. Не знам как са точно тротоарите им, обаче.

В края на краищата, като живееш в ГРАД, се предполага, че има булеварди и улици с трафик , значи има ГТ по правило, но и шум и замърсяване. Не може хем това ...., хем ....онова. Избираш кое ти е по-важно - тишината и чистия въздух, или ГТ и другите градски удобства. Въпрос на лично предпочитание.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 07:20 от man_darin_ka

# 185
А защо го пращате да се разхожда около НДК? София не е само НДК , Графа и Витошка. Аз също живея близо до НДК, но виждам и по- далеч от носа си. Строи се в София през последните 25 г. без грам градоустройствена мисъл. Където има тротоар и градинка извън центъра ,то е от соц.време. Ако започнат и там да тъпчат, ще стане паноптикум пълен. Докога мислят да преексплоатират съществуващата инфраструктура ? Единствената реална придобивка е метрото . Но се строи бавно и там, където и без него си имаше добър градски транспорт . А има квартали , които си стоят със символичен и неудобен транспорт. И точно те са обикновено с масовото ново строителство, което си е ширпотреба. Хубави наглед сгради, наблъскани една в друга, без въздух, тротоари, градски транспорт няма и няма как да имат , като улици нямат. А някъде са и на отходни шахти .
    А бариерата е символ на Третия свят точно. И аз живях доста години зад бариера и не виждам как може да ти харесва. Като излезеш , нали си в батака също. Трябва да си съвсем капсулиран и изолационистичен, за да те устройва живота зад бариерата.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 07:31 от Анонимен

# 186
Строи се защото всички искат да са софиянци. Потресаващо е. Снощи се прибирах към 10ч. - след Владая много бързо се появи и сгъсти "мъглата" и в Княжево вече нищо не се виждаше. Това, което казват, че нивото на фини прахови частици над 200 микрограма е вече наистина "мръсно" е ужасно. За сравнение - имам уред за пречистване на въздуха, който мери замърсяването. Ако в стая 15кв.м. се запалят 5 - 6 - 7 цигари едновременно след 5-10 минути може би ще стане 200мкг. Това дишаме в момента в София.
Като споменахте подпочвените води - на Д. Хаджикоцев има един имот, който така и не се застрои, уж заради подпочвените води. В същото време се построиха сигурно 20 кооперации в радиус 1км. А в съседство блок на Арсеналски - мазетата са подгизнали, неизползваеми са. Уличката зад блока е потънала в кал, дупки и локви. Няма да я асфалтират, щото не се води "улица" а "дворно място". Отпред на булеварда мутрите спират както им скимне на два реда, нищо че е зелена зона, никой не смее да им каже нищо. Никой не ги санкционира, няма проверяващи от ЦГМ.

# 187
Разрастването на големите градове е посевместно в целия свят. Има дори конспиративна теория, че е умишлено. В България не знам мисъл има ли, но няма идея да се децентрализира икономиката, управлението. Да не говорим, че и останалите големи български градове се развиват по подобен начин- никакво градоустройство, стихийно , меркантилно строителство, 1-2 улици и градинки за пред хората и дотам. Но все пак по белия свят градовете не са оставени да се растат стихийно. Да не говорим в колко големи европейски градове умишлено се задържа строителството , за да не се разрастват и обезобразяват - за Лозана и Виена знам със сигурност.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 09:54 от Анонимен

# 188
  • София
Ние едно горене на въглища не можем да спрем, за градоустройство ще спорим. Прекалено сме “социални“.

# 189
Как да се спре горенето на въглища, като те се продават свободно по складовете? Или да им направят цената "майка плаче" и средствата да отиват за околната среда, или да ги забранят за битова употреба.

# 190
Какви въглища като горят каквото им падне на онази "прослойка".
Лакирани/боядисани мебели, пдч пълно със смоли, найлони, пластмаси, парцали и прочие, освен въглищата, които все пак струват пари.
Бай Ганьо услужливо за тях си изхвърля боклука до кофите, макар да му направиха кофи за дрехи, безплатно извозване от вратата на електроуреди и прочие. После диша.
Снощи по Новините обявиха, че само....40% от замърсяването идвали от отоплението с твърдно гориво...
Интересно от къде са останалите 60%, като трафик засилен си имаше и септември и октомви, но се дишаше, защото беше топло.

Иначе квартал с чист въздух сега Бистрица, над града и смога, както и високите части на Бояна и Драгалевци и разните им прилежащи вилни зони. Много под нормата според сензорите там е замърсяването.

# 191
А каква мода беше 90-те години, че и до 2010 някъде , да се правят камини. Всеки новодомец задължително се обзавеждаше с такава. При нас , съседите си пушат с техните. Не е въглища и ПДЧ, но в смога и те допринасят. Щом има горене, има замърсяване и токсичност.

# 192

Бай Ганьо услужливо за тях си изхвърля боклука до кофите, макар да му направиха кофи за дрехи, безплатно извозване от вратата на електроуреди и прочие. После диша.
Снощи по Новините обявиха, че само....40% от замърсяването идвали от отоплението с твърдно гориво...
Интересно от къде са останалите 60%, като трафик засилен си имаше и септември и октомви, но се дишаше, защото беше топло.

Кофи за дрехи съм виждала баш най в центъра - на Лъвов мост пред Дирекция на полицията и в средата на Женски пазар. Колко ли ФПЧ и разни други неща ще избълваш, за да отидеш и се върнеш с тях с черния джиБ? Или той само парфюмиран въздух пуска от ауспуха?  А Бай Ганьо не случайно е подозрителен - аз например не съм сигурна, че върнатите там дрехи не ги препродават. Предпочитам да ги оставя за някой клошар, отколкото да пълня гушите на "предприемчиви" люде, които ме смятат за голям балък.
Извозването на електроуреди съм го ползвала 2 пъти - толкова се е налагало досега. Много е добре, но има едно неудобство - трябва да осигуриш присъствие, когато ще минават в района ти по график. И това най-вероятно ще е в работен ден.
За 40-те и 60-те % - ето ти отговор
https://www.youtube.com/watch?v=7tSR_FgFClk

# 193
Най-високата точка е на Кръста, доколкото знам аз, някъде 500-520 м над морското равнище. Проблемът на София е географията и релефа - котловина, заобиколена от планини, с малко коридори за вятър. И като падне мъгла, става още по-зле, защото мъглата задържа частиците и не позволява да ги отвее вятърът, доколкото изобщо го има.
Атина, например, също гори много дърва и въглища, и мазут също, обаче всичко се отвява от вятъра към морето. Копенхаген топлофикацията е на въглища, но там какъв вятър е.

Кофи за дрехи има на много места, на площад Журналист има, на Семинарията също има.

Иначе квартал с чист въздух сега Бистрица, над града и смога, както и високите части на Бояна и Драгалевци и разните им прилежащи вилни зони. Много под нормата според сензорите там е замърсяването.
Само че през септември и октомври нямаше мъгла/влага да задържа частиците. И трафикът замърсява, и печките, и спрямо и двете трябва да се вземат мерки. Тези таралясници на по 25 години, и то по две на човек, няма как да не замърсяват.
Не съм сигурна, че има изобщо зони край Витоша, които да са над смога, но ако има, това са най-високите чукари на вилните зони там. Които пък имат един куп недостатъци.
Между другото, в Букурещ проблемът е същият, там от 1 януари въвеждат глоби за влизане в центъра с автомобили с определени характеристики:
https://www.eltis.org/in-brief/news/bucharest-takes-action-ban-a … prove-air-quality
Bucharest takes action to ban and tax cars to improve air quality
С нетърпение чакам в София да се случи същото. Необходимостта е направо крещяща.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 10:21 от Анонимен

# 194
  • София
Който мисли, че в София има много “мангусти”, да отиде да види Брюксел или Лондон. Особено първия. Едно от местата в ЕС, които нямам ама грам желание да посетя пак.

без коментар този е един от хората които имат нещо в главата си за разлика от остатъците на територията. И за Софията иде реч и прочее и прочее ...

Ако тук ти се виждат много мангустите то като поживееш малко на запад ще се хванеш за главата. А и нашите както каза най-много да ти откраднат нещо докато в центъра на много европейски градове след среща с тамошните може да попаднеш в болница или направо в моргата. П.П. На първо четене ще похваля тротоарите около НДК. Разходи се там ще ти хареса.

аз вече съм се разхождал по тях 25г. и преди няколко седмици бях, ами ако беше добре нямаше да пиша глупости, аз не пиша измислици, а това което виждам също и не живея в НДК. А на това прословуто комунистическо изделие (НДК) баща ми Бог да го прости е бачкал навремето на него аз го знам много добре какво е, аз искам да имам тротоари, ред и правила, блока ми да не падне и детски площадки в моя квартал не на НДКто. Такова нещо не виждам, снимките на "широкия център" бях постнал или трябва още веднъж ??

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 10:28 от redline_m

Общи условия

Активация на акаунт