НПМГ - 4

• 46 743
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
От днес и дъщеря ми официално е в НПМГ - 8 и клас - СХН. Успех на всички деца.
Искам да попитам, когато се записвахте, казаха ли ви колко са класираните момичета в тази паралелка. Ние също обмисляме дали да се запишем или подадем за второ.

# 526
От днес и дъщеря ми официално е в НПМГ - 8 и клас - СХН. Успех на всички деца.
Искам да попитам, когато се записвахте, казаха ли ви колко са класираните момичета в тази паралелка. Ние също обмисляме дали да се запишем или подадем за второ.
Преди това си мислех да питам и там ми изхвърча от главата... забравих.

# 527
  • София
Благодаря. Би било добре съотношението момичета-момчета да е по-балансирано.

# 528
Благодаря. Би било добре съотношението момичета-момчета да е по-балансирано.
Да. Въпреки, че се съмнявам момичетата да надхвърлят 30-40%.

# 529
  • София
Междудругото, изненадах се като видях по какви учебници учат езици в НПМГ. В 11 клас по водещия език започват С1, което е повече от очакванията ми за максимум В2 като ниво.

Наши приятели, лекари, специално искаха синът им да влезе в НПМГ с Х и Б, момчето също го искаше, после в 12 клас им смениха учителката по философия и новата учителка така му е "объркала" представите за живота, че той каза, че категорично не желае медицина и кандидатства във ФФ на СУ, специалност Психология. Сега работи като HR и е много доволен от живота. Така че дори и от профил Х и Б, можеш да се насочиш към Бел и История.
Голямата ми дъщеря също от профил Х и Б се насочи към бел и история /право/ в 12-ти клас, но и тя, като момчето в примера ти, завърши по старата програма. Вероятно и по новата в България това ще може да се направи /може би с някои условности/, поне в близките години, но за чужбина съм склонна да мисля, че по-скоро - не. Новата програма върви към ограничаване на избора и възможностите за смяна на посоката, така, както те са ограничени в държавите, от които тази програма е реципирана. А при професионалните гимназии тези неща ще са още по-ограничени. Аз не одобрявам това решение, намирам го за глупаво /нищо, че "на запад" така правят/, но никой не ме пита. Simple Smile

# 530
  • София
Традиционно, в тези класове момичетата не наброяват повече от 7-8. Но пък впечатлението ми е, че са обгрижвани. Wink
Някой преди това говореше, че в СХН са "зубари". Да ви кажа, не са. Много умни деца са и по тази причина, логично са и мързеливи.
Не мога дори да ви дам съвет, какво да направите, да запишете ли или да се борите за мат.паралелки. Мога да съм субективно-обективна, от моята камбанария... и честна... Joy
СХН има един недостатък, и това са двата ПП, определени на национално ниво. Ако в 10 клас детето не избере друг ПП, различен от АЕ, не знам какви възможности ще има за реализация в бъдеще, говоря за ВУЗ. Никой не знае все още. Аз до последно бях под пара, ще дадат ли възможност всеки да избира, ще им предложат ли математика, ще бъде ли подкрепено обучението с доп.часове мат, както е редно, още от 8 клас... На всички тези въпроси, към днешна дата, отговорът е ДА.
От друга страна, обучението по информатика не е на шега, хвърлят ги бързо в дълбокото. Но на дете, което се запали и има желание, му  е страшно интересно. Предизвикателство е, но не е непосилно!
Аз предлагах на моето дете, да го преместя в мат.паралелки, отказа ми категорично, с довод, който не се и опитах да оборя. Каза ми, че след като е видял, каква краста е информатиката, не може да си представи живот само с математика... Въпреки, че и това не е точно така...
Не знам, не знам... Това, което съм споделяла и пак мога да кажа, че приех тази паралелка с едно наум, но за сега виждам, че детето ми е щастливо и запалено. Това ми стига!

# 531
Благодаря на всички, които взеха отношение. Утре отиваме да се запишем. За (мое) щастие, решението е изцяло нейно, след многобройни консултации с учителите и приятелите й. Немски ще се учи в Гьоте (когато и ако и потрябва). Пак мерси момичета, супер сте.

# 532
За мен е ок да има некое и друго момиче. Не държа на много.

# 533
  • София
Видях, че тази година на 12 клас е преподавал по физика Никола Каравасилев (бивш НПМГеец и олимпиец). Някой да знае дали той води школата по астрономия?
Дъщеря ми, която посещава школата по астрономия твърди, че Каравасилев не води в НПМГ. Водят школи Цанимир Ангелов, Кръстев и Жана Кюркчиева. Каравасилев го е срещала по олимпиади и астрономическата конференция във Варна.. такива мероприятия

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 22:37 от Vache

# 534
  • София
А тези школи с каква продължителност са, в един ден ли са всички?

И един въпрос за спорта - детето пита дали е само проформа изборът, тъй като в предишното ни училище пак избирахме спорт, но в крайна сметка всички играеха свободни игри, а не спорт по избор.

# 535
  • София
А тези школи с каква продължителност са, в един ден ли са всички?

И един въпрос за спорта - детето пита дали е само проформа изборът, тъй като в предишното ни училище пак избирахме спорт, но в крайна сметка всички играеха свободни игри, а не спорт по избор.
Школата по астрономия е в събота, а може и през седмицата да имаше. Честно казано тя непрекъснато си е на училище и някакви занимания, че понякога не знам точно на какво ходи Simple Smile))) Но все пак мисля, че не се засичат или поне се стараят да не се засичат школи.
За спорта не мога да кажа нищо, защото хич не й е любим и гледаше да избута, особено часовете дето са модулни. Е, покриваха си разни нормативи...

# 536
  • нейде там, където ....
Видях, че тази година на 12 клас е преподавал по физика Никола Каравасилев (бивш НПМГеец и олимпиец). Някой да знае дали той води школата по астрономия?
Дъщеря ми, която посещава школата по астрономия твърди, че Каравасилев не води в НПМГ. Водят школи Цанимир Ангелов, Кръстев и Жана Кюркчиева. Каравасилев го е срещала по олимпиади и астрономическата конференция във Варна.. такива мероприятия

Никола Каравасилев имаше часове с 12-ти клас. За школи - водеше такива в СУ (физика и астрономия), достъпни за всеки желаещ, но беше казал, че ги спира.

# 537
Значи, при нас е следното: реши детето да “похаби малко бал” както тук е популярно за да учи това, което иска. Броят на момичета/ момчета не броихме. Ще видим...

# 538
Току-що записахме младежа - СХН. Специално попитах колко момичета има в паралелката - казаха ми, че били почти 50%. Изненадах се приятно 😊

# 539
Дълго четях темата без да пиша. Физиката в НПМГ беше второ желание на сина ми, но днес младежът твърдо реши да не чака второ класиране и се записа. Много приятно впечатление ни направи посрещането и отношението в училището и той излезе щастлив и спокоен. Ще се радвам, ако се намерим с още родители на деца от VIIIB да се подкрепяме и да си споделяме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт