Отговори
# 150
  • Варна
Цитат на: thewishmaster link=topic=1156600.msg3967%0347#msg39670347 date=1574096038
Понякога трябва да мине много време за да се разбере дали нещото е било грешка или обратното. Може да изглежда най-голямата грешка, но да те е спасило от още по-голяма...зад ъгъла...
Хм, поглеждайки назад, си мисля, че си мноооого, ама много права.

Те на това нещо, по-умните са го формулирали отдавна в следното изречение:
"Никога не знаеш какво печелиш, когато губиш и какво губиш, когато печелиш." + онази притча или разказче , за врабчето в кравешкото ако : )))) - сештате се , нали?

А Бубанка - по повод на контрола - най-голямата грешка и хабене на нерви и енергия е да се опитваш да контролираш събития, хора и реакциите им. Научете се да контролирате единствено и само себе си и как реагирате и всичко ще смени посоката и ще тръгне по друг начин. 99% ще е по-успешен.
Не се ядосваш, когато нещо не се получи, а правиш като ветроходците - щом вятъра смени посоката и ти обръщаш платната на там. Другото е да се научиш да създаваш ти вятъра : ))) .

Дълги години се опитвах да се боря с вятърни мелници - а чалъма  и при тях е вятъра : )))) - като им спреш вятъра или смени посоката - ела да видиш дали не правят каквото искаш Wink

Та чалъма е да разбереш ,че ти си силата, ти си твореца и ти си генератора на всичко - както на успеха , така и на неуспеха.

# 151
Ама то всичко за което тук говорим е формулирано отдавна от по-умните, не само това. Оная вечер имаше по ТВ някакъв турски филм. Един мъдър човек ходеше от село на село и разказваше една приказка на децата. На децата защото само те можеха да променят нещо. И неговите думи толкова силно ги разтърсваха, че те променяха живота си, себе си, само от едно чуване. Може би някога ...е било така - една мъдра дума е била достатъчна за да обърне изцяло живота ти. А сега? То са курсове, лекции, книги, психотерапии, океан от думи и мъдрости..а ние сме толкова невъзприемчиви. Казваме - а да, да...това го знам, не ми казваш нещо ново....и си продължаваме постарому....докато един ден..това същото нещо, дето уж много добре го знаеше...наистина ти стигне до теб и тогава разбираш, че да знаеш нещо като информация нищо не означава. Дори..може и да навреди, защото е заблуждава че много знаеш, а ти всъщност нищо не знаеш НАИСТИНА.
Извинете за отклонението...

# 152
  • Linz
Например един от важните уроци, които получих в училище. Ежедневни словесни битки и обиди с моя съученичка.Накрая всички ни мразеха и отбягваха, защото кой обича конфликтите и нажежена обстановка. Остана ми като урок, че като си конфликтен- ще бъдеш отбягван. Нищо не печелиш- нито ще накривиш шапката на отсрещната страна, нито ще се докажеш по-силен в очите на съучениците си.
Правила си го заради егото си. А да следваш егото никога не е добра идея... и показва, че имаш още много уроци за учене. Правилното е да действаме, водени от любов, вместо от егото- да проявим състрадание, да помогнем, да разберем другия... За да е истински щастлив човек, първо трябва да поиска другите да са щасливи. А когато ти си щаслив, правиш и хората около теб щастливи- това е вълнообразен процес (това всъщност е урок за щастие).

# 153
  • The Evergreen State
Ама то всичко за което тук говорим е формулирано отдавна от по-умните, не само това.

Абсолютно съм съгласна с това изречение. Всички поколения минават през различни предизвикателства но в крайна сметка достигат до едни и същи изводи изкристализирали в простичките пословици и поговорки които съвпадат по смисъл във всички краища на света.

# 154
Ама то всичко за което тук говорим е формулирано отдавна от по-умните, не само това.

Абсолютно съм съгласна с това изречение. Всички поколения минават през различни предизвикателства но в крайна сметка достигат до едни и същи изводи изкристализирали в простичките пословици и поговорки които съвпадат по смисъл във всички краища на  света.

Тези общовалидни истини хората ги наричат клишета. Но това е много интересно да се наблюдава. Защото клише не е само по себе си твърдението (истината, мъдростта). То е клише тогава, когато се ползва заучено и когато не е достигнало истински човека, но той го ползва...и то си личи, че това е повърхностно заучено. Едно и също нещо изречено от двама различни човека може да бъде или да не бъде клише. А дори и от един и същи човек в различните етапи от живота му. И е много интересно, усещането, когато изведнъж клишето за теб престава да е клише. Когато то ти проговаря. Поразен си. Как е било възможно нещо толкова просто, нещо толкова известно и ....тиражирано...чак сега да ти проговори! Като например клишето "Животът е да се живее". Много ясно помня точния момент, когато това клише изведнъж ми проговори и колко бях изненадана, както и този, който го беше изрекъл от моята реакция..

# 155
  • here and now
Няма общовалидни истини, правила и т.н. Всяка ситуация е уникална сама по себе си и няма "правилно" решение. Обикновено когато е засегнат повече от 1 човек, то някой е "прецакан" в някаква степен. А нещо, което в момента носи позитив в дългосрочен план може да се окаже абсолютна грешка, като и обратното.
Добре е човек да анализира ситуациите, да определя приоритетите си и да действа според тях.

# 156
Научих се, че ти можеш да дадеш съвет, но другия да не го разбере/възпреме/послуша и аз не трябва да му се сърдя за това. Може аз да греша, може сред време отсрещния да се убеди от личен опит в думите ми.

# 157
Най-големия урок, който научих е да не се раздавам за хората. Никой нищо не оценява и го взима за даденост, след което аз се чувствам много глупаво, Но се научих вече да мисля повече за себе си - какво искам и не искам.

# 158
Урокът, който аз научих - не се мъчи да спасяваш нещо неспасяемо!
P.S. Не съм чела темата.

# 159
P.S. Не съм чела темата.
Тъкмо вчера това мислех и аз. Няма как да помогнеш на човек, който не иска да му се помогне. Или - на сила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш.

# 160
  • Linz
P.S. Не съм чела темата.
Тъкмо вчера това мислех и аз. Няма как да помогнеш на човек, който не иска да му се помогне. Или - на сила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш.
Това е в пряка зависимост от друг урок, който беше споменат- че човек се учи само от личния опит и собствените си грешки. И че урокът идва от трудностите и горчивия опит, не от лесното.

# 161
Духовното развитие (уроците)неминуемо е свързано с болката.

# 162
Духовното развитие (уроците)неминуемо е свързано с болката.
Това религията е голяма напаст. Страдай за да живееш щастливо в рая. Т.е. примири се че ще те тъпчат и обират.
Обратното е . Затова и цялата психология за малтретираните деца, които в голяма част стават като насилниците . И не само деца. 
Щастието носи уроци. иначе ще се супер мрачни същества, но в съящност има усмивки, доброта и радост . Има взаимопомощ и доверие.

# 163
Хубава и полезна тема. Урокът, който научих по трудния начин е, че здравето е най-най важно и каквото и да става, човек трябва да се бори, с наличните си сили и средства. От отчаяние няма полза. Спасението е в собствените ни ръце!

# 164
Духовното развитие какво е? Не ли един процес на разкриване на истината за това, какво в нас пречи на любовта, радостта и щастието да бъдат в живота ни. Тези пречки са в нашите мисловни модели, в които ние сляпо вярваме и сме готови да се борим само и само да не ги видим. Премахването им е трудно и болезнено, често пъти то е разбиване...и преди да възпроемем нов модел може да седим сломени сред развалините...и дали подобно нещо става лесно,  радостно, приятно и безболезнено? За каква религия говорите? Това не е религия, това е учене на уроците и страданието за което се говори не е самоцел, а по-скоро съпътстващо този процес. Ама то всяко нещо може да се чете както даволът чете евангелието когато не се разбира.
Дори една психотерапия е трудна, мъчителна, има сълзи, има гняв, има агресия...защото егото на човека много много трудно допуска да не е право. 

Общи условия

Активация на акаунт