За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 651
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Ще пробвам,благодаря за съветите.
От чист район са,знам ,че и като ги има тез гадинки,значи гъбите са ядливи...,но и много ме е гнус Mask

# 331
  • Мнения: 22 867
Ще пробвам,благодаря за съветите.
От чист район са,знам ,че и като ги има тез гадинки,значи гъбите са ядливи...,но и много ме е гнус Mask

Гъбите, ако са диворастящи, почти във всички може да се намерят червейчета. Но не е фатално! Simple Smile

# 332
  • Мнения: 3 429
Почти с всичко можеш да я разредиш...... но ще си е вкусно.
Благодаря!
За руска салата мислех да я използвам. А ти на един жълтък колко олио слагаш?

# 333
  • Мнения: 22 867
Почти с всичко можеш да я разредиш...... но ще си е вкусно.
Благодаря!
За руска салата мислех да я използвам. А ти на един жълтък колко олио слагаш?

Не съм natka, тая майонеза Провансал използвам за руска салата или други.

# 334
  • Мнения: 3 429
Благодаря ти Лабрекс, ще я направя, ще смеся с моята гъста майонеза и ще стане една салата Трепач Simple Smile

# 335
  • Мнения: 24 794
Почти с всичко можеш да я разредиш...... но ще си е вкусно.
Благодаря!
За руска салата мислех да я използвам. А ти на един жълтък колко олио слагаш?
Само с жълтък не съм правила досега. А за салати дето ще прекарат известно време, че и част от него на масата извън хладилник докато хората си пият и мезят с часове, ме е малко шубе от сурови яйца и си правя млечна майонеза. (Олио и прясно мляко 2 към 1 и сол и лимонов сок или лимонена киселина на вкус, плюс ако искам овкусявам с горчица, чесън, билки и прочие).
Особено руската салата ми е по-вкусна като е направена от предния ден и съвсем не ми звучи добре със сурово яйце. Това са си мои опасения, не ги натрапвам на никого, но аз самата така предпочитам.

# 336
  • русе
  • Мнения: 1 365
Къци Вапцаров как приготви кестените в “Черешката на тортата”?
Варя ги сега и незнам какъв сос да приготвя?

# 337
  • Мнения: 963
В края на миналия месец заложих зелето и отдавна е готово. Проблема е, че е на терасата, която се напича от сутрин до вечер. Чудех се с какво мога да го пресека?

# 338
  • Мнения: 1 953
Тази тераса да не е хеликоптерна площадка, та туршията да се напича от сутрин до вечер?! Не ме интересува, де Simple Smile.
Аз бях слагала в 2 кофички и го пресичах със синап. Сложихме и в бидон, но още не е станало за пресичане. Баба ми го пресича със салицил на прах, от аптеката. Вкусно й е зелето, но аз предпочитам със синап.

# 339
  • София
  • Мнения: 3 372
В края на миналия месец заложих зелето и отдавна е готово. Проблема е, че е на терасата, която се напича от сутрин до вечер. Чудех се с какво мога да го пресека?
ММ пресича със сок от лимон,в нета има колко се слага.
Цитат на: Doli
link=topic=1157923.msg39847775#msg39847775 date=1576580286
Донесоха ми около кг сухи манатарки,не са 1-во качество,на дупки са и като ги готвя се виждат и малки червейчета в ястията..гнус ни е...Има ли начин да ги премахвам някак?
Бих ги сложила в камера,да не се развият пеперуди.После вадиш колкото ти трябва ,натрошаваш и заливаш с вода да изплуват гадинките.

# 340
  • Мнения: 332
Аз да се върна на майонезата на Лабрекс, че тя ми харесва най-много и правя често. Проблемът ми е, че като я правех както е по рецепта с 400 мл. олио въобще не се сгъстяваше, с проба грешка, стигнах до около 250 мл. Въпросът ми е когато стане рядка, какво се добавя за да се сгъсти? Яйце ли, още олио ли? Голяма драма ми е това, майонеза не съм купувала от много години, тази ми допада и е трайна. Но в последно време все рядка ми става. Моля за помощ, защото явно бъркам някъде.

# 341
  • Мнения: 22 867
Bo Bo Va, винаги я правя както е по рецептата, в едно 90%, че и повече, си става гъста. Имаме няколко случая /мн.ч. защото и ММ си я прави за разни салати/ на останала на вода, не ще и не ще да се сгъсти. Бяхме купили кора яйца М размер, е с колкото от тях пробвахме, и той, и аз, не става. Тогава, честно, помислих си че яйцата нещо не са в ред. Олиото, което използваме е едно и също, т.е. взето наведнъж количество от някаква аренда. При следващите купени яйца - стана. Така че аз нямам обяснение, случва се и да не се получи, тогава слагам сместа в баница, заливам картофи или месо за печене във фурна, т.е. оползотворявам някак.

# 342
  • Мнения: 332
Благодаря ти labrex, затова че се отзова бързо, явно и аз ще продължавам така, поне има варианти за оползотворяване. Единствената промяна която правя е по - малко олио и и само една супена лъжица оцет, че иначе ми идва по кисело. Но днес ще я направя 1:1 с твоята пък ще видим Hug

# 343
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Благодаря ти labrex, затова че се отзова бързо, явно и аз ще продължавам така, поне има варианти за оползотворяване. Единствената промяна която правя е по - малко олио и и само една супена лъжица оцет, че иначе ми идва по кисело.
Но днес ще я направя 1:1 с твоята пък ще видим Hug

Пробвай, ще стискам палци да стане! Simple Smile Доста народ около мен - познати, рода, приятели, я забърква, даже просто така за мазане върху филийки с домати, кашкавал или колбас някакъв. Но, както писах,  понякога се случва резултатът да не е очаквания, хубавото е, че много рядко се получава това. Лошото е, че не мога причината да открия. Като включиш пасатора на дъното на чашката, задръж леко и пак леко изтегляй нагоре, като усетиш, че се сгъстява, няколко пъти - два-три връщаш до дъното и обратно и трябва да е готова. Peace

# 344
  • Мнения: 1 480
Имам телешка кайма, която сме решили да я направим на кюфтета на скара. Трябва ли да и се слагат яйце и хляб?
Как най- добре ще се получат с тази кайма?

Общи условия

Активация на акаунт