За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 658
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Не слагай пресен настърган,че после все едно косми стърчат от сладките.
Ако нямаш сух,може би малко сок от пресен би могло да се сложи.
Сухият има друг вкус,точно си е за сладкиши.

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 11:00 от Doli

# 316
  • Мнения: 2 082
Не слагай пресен настърган,че после все едно косми стърчат от сладките.
Ако нямаш сух,може би малко сок от пресен би могло да се сложи.
Сухият има друг вкус,точно си е за сладкиши.

Благодаря,ще търся сух тогава...вкусно ли е с този джиндифил,не съм правила до сега?

# 317
  • Мнения: 23 885
Вкусно  е,
 не се усеща  острия  мирис на пресния със сух.

# 318
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Здравейте!... Каквото и да направя отвън става хубаво изпечени, отвътре сурово(неиспечено, спластено, влажно). Ако го оставя по-дълго време отгоре става твърдо и препечено, отвътре пак така сурово. Къде бъркам, какво да променя. ...

Прилагам рецептите.
Питки със сирене- ...Тестото е малко по рядко от на кекс

Мъфини- ... Тестото е гъсто
Щом са добре отвън и сурови вътре, намали градусите и печи още малко, наблюдавай през 6-7мин.
   За питките трябва да е гъсто тесто, да стои (не да спада) като го оформяш в тавата за печене.
   За мъфините тестото е кексово - внимаваи с брашното.
В заключение - фурните са различни (твоята ми се струва силна), както и брашната, и яйцата (M, L, XL).

Не слагай пресен настърган,че после все едно косми стърчат от сладките.
Ако нямаш сух,може би малко сок от пресен би могло да се сложи.
Сухият има друг вкус,точно си е за сладкиши.
На същото мнение съм. И ето от мен
Джинджифилови курабийки, ако те устройват.

# 319
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Здравейте! Имам малко дете (1,3г)и се опитвам да му направя нещо във фурната с цяло яйце. Каквото и да направя отвън става хубаво изпечени, отвътре сурово(неиспечено, спластено, влажно). Ако го оставя по-дълго време отгоре става твърдо и препечено, отвътре пак така сурово. Къде бъркам, какво да променя. Правя по рецепти, които са се получавали на другите.
Може би в градуси те или да не е предварително загрята фурната?
Пробвах 2пъти мъфини с банан и веднъж питки със сирене. Прилагам рецептите.
Питки със сирене- разбивам 1яйце + 1ч.ч кисело мляко 2‰ + 1ч.л. сода + 50гр разтопено масло след това + 1ч.ч брашно(аз смесих спелта + обикн.бяло), след разбиване +щипка чубрица + 50гр обезсолено сирене. В тава с хартия за печене се оформят питки и се пече в пред.загрята фурна на 180градуса до готовност. Тестото е малко по рядко от на кекс
Мъфини- 1яйце+1/3ч.ч олио+1 и 1/2брашно+ 1ч.л.сода+1/3ч.л бакпулвер разбъркани + 2 Намачкано банана в предварит.загрята фурна 180гр. В силиконови формички, намазнвни предварително. Тестото е гъсто
Извинявам се за дългия ,, роман,,, които написах!
vikito87, или температурата на печене е висока или не ги допичаш просто. Гледам 180 град, по принцип е нормална температура за печене на тестени, но не ти знам печката, може твоята да си има някои особеностти. Както казват, просто трябва да и "хванеш цаката". А то става и на твоя принцип:проба-грешка. Ако стават препечени отвън, сурови вътре - следващия път намали малко градусите и проверявай за готовност с пръчица/шишче, може дървено, може и метално.

# 320
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Благодаря,ще търся сух тогава...вкусно ли е с този джиндифил,не съм правила до сега?
Въпрос на вкус. Wink

# 321
  • Мнения: 31
А аз в петък правих крем карамел, но ми остана доста смес и я прибрах в хладилника. Според вас мога ли довечера да направя с нея крем карамел или да я хвърлям? (яйца, захар, мляко, ванилия)

# 322
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
А аз в петък правих крем карамел, но ми остана доста смес и я прибрах в хладилника. Според вас мога ли довечера да направя с нея крем карамел или да я хвърлям? (яйца, захар, мляко, ванилия)
Разбити яйца не траят, аз не бих ползвала.

# 323
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Донесоха ми около кг сухи манатарки,не са 1-во качество,на дупки са и като ги готвя се виждат и малки червейчета в ястията..гнус ни е...Има ли начин да ги премахвам някак?
Сега сготвих вкусна манджа със сърнешко,но щерката видя 1-2 и отказа да яде...сигурно и аз няма да ям...на синът ми е съвестно да му го предложа...и май само мм ще си я хапва....

# 324
  • София
  • Мнения: 12 245
Донесоха ми около кг сухи манатарки,не са 1-во качество,на дупки са и като ги готвя се виждат и малки червейчета в ястията..гнус ни е...Има ли начин да ги премахвам някак?
Сега сготвих вкусна манджа със сърнешко,но щерката видя 1-2 и отказа да яде...сигурно и аз няма да ям...на синът ми е съвестно да му го предложа...и май само мм ще си я хапва....
За съжаление не са съхранявани правилно, не са били и почистени както трябва и нищо повече не можеш да направиш, те са сухи. Да ги сложиш във вода, после как ще ги сушиш...трудна работа. Но най-вече лошото е, че след време ще развият пеперуди и става... молец до молец.. Бих ги изхвърлила веднага.

# 325
  • Мнения: 3 429
Направих майонеза с 2 жълтъка и 120 мл олио, малко сок от лайм - ама много гъста ми стана, то не че е лошо, ама вие с какви пропорции я правите майонезата?Мога ли с нещо да я разредя леко?

# 326
  • Мнения: 24 794
Почти с всичко можеш да я разредиш, честно казано - дори с малко водичка ако не искаш да добавяш друг вкус. Само добавяй по мъничко наведнъж докато ти хареса гъстотата. Иначе може сок от кисели краставички, някакъв бульон, кисело мляко там да я олекотиш, зависи за какво ще я използваш после, все ще стане. Е, ще е по-скоро овкусена майонеза или сос, базиран на нея, но ще си е вкусно.

# 327
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Гъбите са сушени и малките гадинки също...не са живи...,но като се готвят се виждат.
В магазина гледах,че са същите надупчени,в мини пликче или кутийка от 30-40гр/6-7лв...как да ги хвърля?!

# 328
  • Мнения: 22 867
Донесоха ми около кг сухи манатарки,не са 1-во качество,на дупки са и като ги готвя се виждат и малки червейчета в ястията..гнус ни е...Има ли начин да ги премахвам някак?
Сега сготвих вкусна манджа със сърнешко,но щерката видя 1-2 и отказа да яде...сигурно и аз няма да ям...на синът ми е съвестно да му го предложа...и май само мм ще си я хапва....

Doli, това е начин на изкарване на червейчетата, но от пресни гъби:
Цитат
След почистването гъбите внимателно се цепват и начупват на по-малки парчета, като естествено се внимава да не се убие червея. Нали все пак от него се очаква да се махне сам. Ако сте брали сърнели или други тънкомесести гъби може и да ги оставите цели.
 Така обработените гъби се поставят в широка тава с гладко дъно на което предварително сте налели около 1 мм. чиста чешмяна вода. После започвате бавно да ги загрявате като поставяте котлона на 1.
 След малко виждате как гадините започват да изтърчат една по една.
 Ще останете изненадани какво голямо количество от тези твари могат да се поберат в една единствена гъба.
 Накрая, когато избяга и последната твар само изплаквате обилно с вода и са готови за всякакъв вид кулинарна обработка.

Не знам, ако предварително ги кипнеш с вода, това за количество, което ще готвиш, дали няма да изплуват гадинките във водата така, както са ти се появили в манджата? После да изплакнеш и да ползваш, възможно е ароматът да пострада малко от тая процедура. Можеш да пробваш с няколко парченца.

# 329
  • Мнения: 9 485
Доли като ти са сухи слагай ги да накисва във вода гореща и като ги разчупиш те ще излязат

прецеждаш водата и я ползваш ако пак не те е гнус

Общи условия

Активация на акаунт