За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 659
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Сега ако дадете и рецепта за някое кремче с това крема сирене, ще сте чудни 😘....
смесвам със заквасена сметана, или маскарпоне, или бита сметана, или дулсе де лече. Правя онези кремчета в чаши, с разни ядки, плодове, бисквитки... има ги  в блога ми
И аз така - пълни импровизации, просто по вкус. Simple Smile

# 301
  • Sofia
Решила съм да правя капама за Коледа,за 8-10 човека.
Колко литра трябва да е глиненият гювеч?
Отдавна не съм правила.Не съм я и записала никъде,спомням си че слагах различни вида меса,суджук,кисело зеле,малко ориз...Слагаше ли се вино?

# 302
  • Sofia
Доли, относно съда не мога да кажа (и аз отдавна не съм правила, все у мама я ядем), но да споделя, че у нас слагаме сарми, вместо зеле и ориз и без вино. 

# 303
Имаше едни сладки , мляко, набухвател   и брашно разбира се и  топчета он чного меок тесто, почти с лъжица се взема са овалват в млени орехи, мекички, за деца и баби, но нито име, нито нещо по което да търся, някой ако си спомня  и се сети  кои  са да помогне,моля.Да попълним  асортимента по празниците.Стават с чайче и кафе за закуска на преяли хора също.

# 304
  • Варна
Дреболии за дроб сърма ( черва , бял и черен дроб , сърце ) колко минути трябва да се сваряват ?

# 305
докато вилицата влиза лесно в сърцето, или се късат лесно червата.  Така да се каже - до омекване. На черния му трябва малко, извади го, а ко не си.
Боряна, виж тези ореховки http://pep-4o.blogspot.com/2009/12/blog-post_07.html отговарят на описанието ти.

# 306
  • ВАРНА
През соца купешката руска салата с кисели или мариновани краставички беше?

# 307
Мерси Пеп4о, на вид е това,  и аз се сетих за мазнина че трябва, пропорции не помня, отдавна не са правени,   а по тефтерите, трябвало да си взема един малък да записвам къде са големите.Не съм добра и в търсенето, след половин час ми омръзва ако не попадна на  нещо.Ще ги направя да си припомнят  онова време.

# 308
  • София
Решила съм да правя капама за Коледа,за 8-10 човека.
Колко литра трябва да е глиненият гювеч?
Отдавна не съм правила.Не съм я и записала никъде,спомням си че слагах различни вида меса,суджук,кисело зеле,малко ориз...Слагаше ли се вино?
Едно от нещата което готвя за Коледа е капама и е в гювеч , турната в 23 ч на 100-120  градуса и изваждам сутринта около 7 часа, напълно готова е. Ако е  малко суха доливам още малко вода и още малко олио, знаеш, зелено обича мазнината, и запичам вече на високи градуси, за кратко.  В голям гювеч около 4.5 -  5  литра с  капак се готви, но при мен са 12 човека на вечеря и са 5 бр  големи мъже, т.е. яшни са, похапват хората, ако това ти е ориентир...

# 309
  • Sofia
Ще правя винен кебап със сърнешко месо.
Колко време се вари месото в тенджера под налягане?
Да изсипя ли първата вода след като заври?

# 310
1 ч. л колко грама сода бикарбонат побира? Имам няколко вида малки лъжички с доста разлика.

# 311
  • Sofia
1 ч. л колко грама сода бикарбонат побира? Имам няколко вида малки лъжички с доста разлика.

В мерителна ч.л. 5г. Но всъщност, няма кой знае какво значение (едва ли са големи разликите в различните ч.л.), важното е в рецептата да ползваш една и съща ч.л.

# 312
Открих, Морена. Прочетох и действах, но сега друга драма.... Не мога да оформя тестото за меденки по рецептата на Джема. Дори добавих още 1 яйце и пак не е с вид на тесто.

# 313
Здравейте! Имам малко дете (1,3г)и се опитвам да му направя нещо във фурната с цяло яйце. Каквото и да направя отвън става хубаво изпечени, отвътре сурово(неиспечено, спластено, влажно). Ако го оставя по-дълго време отгоре става твърдо и препечено, отвътре пак така сурово. Къде бъркам, какво да променя. Правя по рецепти, които са се получавали на другите.
Може би в градуси те или да не е предварително загрята фурната?
Пробвах 2пъти мъфини с банан и веднъж питки със сирене. Прилагам рецептите.
Питки със сирене- разбивам 1яйце + 1ч.ч кисело мляко 2‰ + 1ч.л. сода + 50гр разтопено масло след това + 1ч.ч брашно(аз смесих спелта + обикн.бяло), след разбиване +щипка чубрица + 50гр обезсолено сирене. В тава с хартия за печене се оформят питки и се пече в пред.загрята фурна на 180градуса до готовност. Тестото е малко по рядко от на кекс
Мъфини- 1яйце+1/3ч.ч олио+1 и 1/2брашно+ 1ч.л.сода+1/3ч.л бакпулвер разбъркани + 2 Намачкано банана в предварит.загрята фурна 180гр. В силиконови формички, намазнвни предварително. Тестото е гъсто
Извинявам се за дългия ,, роман,,, които написах!

# 314
Ще правя джинджифилови сладки.Навсякъде пише,че се слага джинцжифил на прах,мога ли да заместя с пресен?и ако някой има лесна и сполучлива рецепта,ще съм благодарна да я сподели..

Общи условия

Активация на акаунт