За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 677
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 10 724
В нас е 30 градуса жега по принцип, значи трябва бързо да стане. Благодаря още веднъж!!!!

# 256
  • Мнения: 43 786
Според мен замеси по идеята на Марчева от понеделник вечерта, направо оформи и сложи така в хладилника, но гледай да е в съд, в който ще втасва на височина, а не на ширина. После вадиш, оставаш малко на плота и направо печеш.


Въпрос. Тази година взех рецептата за баклава от леля ми. Харесва ми, но сега от съдържанието на рецептата видях кое точно в тази баклава не ми харесва, а именно сокът от 1 лимон в сиропа. Прекалено кисела ми идва. Сиропът е от 1 л. вода и 1,5 кг. брашно. С колко мога да съкратя съдържанието на лимон?

# 257
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
... а именно сокът от 1 лимон в сиропа. Прекалено кисела ми идва. Сиропът е от 1 л. вода и 1,5 кг. брашно. С колко мога да съкратя съдържанието на лимон?
Тук (в подчертаното) имаш грешка може би?!
По принцип в сиропа (от вода и захар) за баклава лимоновият сок е за свежест, не основна съставка. Искам да кажа.. сложи лимон, колкото ти харесва, не е някакъв фактор, и без него си става сиропа. Simple Smile


А това тесто като го извадя и оформя на другия ден, трябва ли да втаса пак оформено?
И още - имам и суха мая и прясна. Коя ще е по-удачно да ползвам за такива “ снощни”
теста?
Иначе рецептата ми е стандартна за питка. ИмаМ 30-40 Рецепти събрани, на края едно и също май. Няма кой знае каква разлика.
Вики, по принцип има две втасвания - един път на току що замесеното тесто и после пак след като е оформено. Първото втасване е дълго, второто е около 3 пъти по малко.
Както ти каза Марчето, ползвай мааалко по-малко мая от дадената в рецепттата ти (правилно си забелязала, рецептата за питка е една, вариациите идват, щото един намалил яйцата, друг млякото или ползвал друг вид мляко, или пък с мазнината си поиграл... пък някои смятат и като намлят цялостно продуктите, че пак е друга/нова рецепта ooooh!... та затова и десетки рецепти за питка).
Каква мая - суха или свежа ще се ползва няма никакво значение за крайния резултат. Просто се ползват различно - свежата се разтваря в течност, а сухата не, слага се директно към брашното.
Аз лично предпочитам да работя със свежа.
За да забавиш втасването от предната вечер до около 17ч. на следващия ден е добре първото втасване да е на хладно (не повече от - 7 градуса). И имай предвид, че ще отнеме някакво време и да се отпусне след хладилника, преди да можеш да работиш с него, за да го оформяш.
Аз лично ти препоръчвам с една малка доза да разиграеш нещата предварително. Simple Smile И нямаш ли възможност сутринта на 31ви да замесиш тестото, като си подготвиш и премериш продуктите от предната вечер. Замесването е бързо, втасването отнема време.

# 258
  • Мнения: 9 485
В нас е 30 градуса жега по принцип, значи трябва бързо да стане. Благодаря още веднъж!!!!
Според мен си направи  и изпечи питката Още в понеделник вечер и когато е напълно изстинала, завий в свежо фолио.
Оня ден я правих така от вечерта за изписването на бебка и си беше хубава и пухкава.
всяка добре направена питка е хубава и на следващия ден.
ти ще си на работа до пет часа, ще се прибереш И тепърва ще печеш питка?!

# 259
  • Пловдив
  • Мнения: 1 599
Въпрос. Тази година взех рецептата за баклава от леля ми. Харесва ми, но сега от съдържанието на рецептата видях кое точно в тази баклава не ми харесва, а именно сокът от 1 лимон в сиропа. Прекалено кисела ми идва. Сиропът е от 1 л. вода и 1,5 кг. брашно. С колко мога да съкратя съдържанието на лимон?

Сиропът за баклава е 1л вода и 1,5кг захар,не брашно,но това количество е за 1пакет( 800гр) кори за баклава от турските(baklavalık) и излиза голямо количество баклава.Лимоновият сок може да се намали според вкуса.

# 260
  • Пловдив
  • Мнения: 1 027
Привет кулинари! Идвам с едно въпросче, тук винаги помагате Simple Smile Често правя пастърми (от свинско, патешко или пилешко филе). Седят опеделеното време в морска сол, изкисване, подправки и после сушене. Понеже нямам възможност да съхнат на открито, ги слагам в хладилника. Последният път нямах сол и ги направих със саламура. Проблемът ми е следният. След известно време,когато вече са готови за консумация, в един момент почва да им избива мухъл... На какво се дължи това и може ли да се предотврати?

# 261
  • Мнения: 43 786
Да, Морена, от бързане сиропа съм го направила от брашно вместо захар. Значи, ще си действам смело с много по- малко лим. сок. А мога ли въобще да го премахна или е нужен, за да запази сиропа течен?

# 262
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
... А мога ли въобще да го премахна или е нужен, за да запази сиропа течен?
Както вече казах, не за да е течен, а за свежест се слага лим. сок и не е задължителен елемент.  Някои ползват само захар и вода и ако е с по-малко захар/повече вода - пак ще е по-течен сиропът. Simple Smile

# 263
  • Мнения: 2 533
Помощ! Как да оправя ронещо се маслено тесто? За първи път ми се случва. Уж подхванах да правя бисквитки за коледния базар в училището. Досега все са се получавали, а сега.... Cold Sweat

# 264
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Лимонът се слага, за да не се захароса сито път и за да не натъртва от сладост.

Палитра, слагай по малко с лъжичка ледена вода и меси, докато се оформи тесто.

# 265
  • Мнения: 12 347
Баба ми и майка ми правеха сиропа за баклава без никакъв лимон. Дори и да захароса след няколко дни не е болка за умиране, пак си се изяжда баклавата. Рецептата им за сироп за баклава, която свято спазваха е 3 чаши захар на 2 чаши вода, ври 10 минути.

# 266
  • Мнения: 43 786
Да, точно защото знам, че лимонът е против захаросване ме притеснява, ако си го спестя в сиропа за баклава.

# 267
  • Мнения: 22 867
Да, точно защото знам, че лимонът е против захаросване ме притеснява, ако си го спестя в сиропа за баклава.

Майка слага лимонтозу и понякога наистина се усеща лееека киселинка в сиропа, но на мен даже ми харесва. Simple Smile

# 268
  • Мнения: 12 347
Не ни е захаросвала баклавата, или след няколко дни чак. Може и малко лимонтозу да сложиш.

# 269
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Как се приготвят патешки бутчета на фурна?
Да станат крехки и с хубаво изпечена кожичка.

Общи условия

Активация на акаунт