За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 553
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 24 791
Маята я разтварям в пр.мл(когато топна пръст в него, да не ми е горещо), захар и с.л.брашно.Но..сега не шупна, чаках около 15 мин.
Брашното беше по-малко от кг.
Чаках да втаса веднъж-около 30 мин, срещу климатика, завито.
Просто, както разточих корите, с такава дебелина си останаха.И, мажа ги с олио, този път стана все едно тези листи съм ги давела в олиото.
Благодря на всички за полезната информация.
Щом не е шупнала маята в началото, няма и нататък да втаса... Или не е била читава нещо, или течността ти е била твърде топла. Това с горещата течност миналия ден си го направих от бързане. Вода беше и я сгрях в микровълновата, но правех още няколко неща и я бухнах без да проверя колко е топла. Като видях че от маята никакъв признак на живот няма, излях в мивката и на втория опит внимавах вече Grinning Добре че ми е навик от време оно, когато не бях и виждала суха мая, та си я активирам да си я видя аз, независимо дали прясна или суха мая... щях да опека подметка иначе.
Ще стане, не се отказвай.

# 586
  • Мнения: 10 724
Аз не знам защо съм решила, че питка втасва за час след оформянето. Но явно отнема повече. Мен все ме е страх да не превтаса.... А то май не трябва да се гледа час, ами като се надигне....  Тая предната я бях отписала. Добре че не я засилих в кофата. Над 2-3 часа не даде знак че ще става. Защо така ми се получи не знам. Добре, че крайния резултат си струваше.

# 587
  • Мнения: 23 879
Два часа, намесваш, в тавата и  още поне 30-40 мин.И няколко минути зависят от топлината на помещението.Не става бързо и да има качество.

# 588
  • Мнения: 24 791
Аз не знам защо съм решила, че питка втасва за час след оформянето. Но явно отнема повече. Мен все ме е страх да не превтаса.... А то май не трябва да се гледа час, ами като се надигне....  Тая предната я бях отписала. Добре че не я засилих в кофата. Над 2-3 часа не даде знак че ще става. Защо така ми се получи не знам. Добре, че крайния резултат си струваше.
Не засичам време, то зависи и от консистенцията, и от температурата, и от това какво има в тестото... Когато - тогава.
Ако правя едно и също нещо често, ще имам представа за колко време да очаквам да втаса, ама както рядко меся нещо, не мога да разчитам на точно време за втасването. За час може и да стане, ако е на много топло и/или ако тестото не е тежко, но резултатът не е същият като при по-бавно втасало печиво и това го правя само в краен случай. Говоря за първо втасване де, ако са преди и след оформянето. Второто, ако има такова - то обикновено е по-кратко от първото.

# 589
  • Sofia
  • Мнения: 22 644
Аз не знам защо съм решила, че питка втасва за час след оформянето. Но явно отнема повече. Мен все ме е страх да не превтаса....
Добре си ме разабрала... ама защо те е старх от превтасване... наблюдавай го/таймер ползвай (аз така правя, не го мисля само него я...), но гледаш тестото, не часовника. Но обичайно има две втасвания - 1во след като омесиш тестото - то е дългото и после - 2ро когато си оформила вече втасвалото тестото - то е доста по-кратко от първото. А относно общата продължителност  -
1. зависи от Т на помещението (а може и в хладилник да втасва),
2. от количеството мая (аз например ползвам по-малко мая, ако на кубчето (42г) пише, че е за 2кг брашно, а аз правя питка с 1кг , ще взема не половината, а 15г) и
3. зависи и от тестото - дали е просто хлебно тесто или по богато, или пък козуначено (с доста захар и мазнина).

# 590
  • Мнения: 2 816
При второто втасване на питката, преди да я сложа в загрятата фурна, леко натисвам тестото, ако не се образува дупчица там където съм натиснала, а веднага се вдигне нагоре тестото - значи питката е готова за печене, втасала е достатъчно..... питката от преходните страници просто не е втасала достатъчно след оформянето 👌
П.п не ще да е от маята, защото е понадигната, но не бухнала достатъчно

# 591
  • Мнения: 1 479
Здравейте! Честита Коледа, на всички здраве и късмет пожелавам!
Имам изостанал печен заек от Коледа. Малко е сухичък вече да го ядем така и мислех да го направя на нещо, ама какво? Дайте идеи.

Когато имам изостанало месо приготвям тази - КАРТОФЕНО-ГЪБЕНА ЗАПЕКАНКА.
Става с плънка по избор.

https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.105

# 592
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Здравейте! Честита Коледа, на всички здраве и късмет пожелавам!
Имам изостанал печен заек от Коледа. Малко е сухичък вече да го ядем така и мислех да го направя на нещо, ама какво? Дайте идеи.
Когато имам изостанало месо приготвям тази - КАРТОФЕНО-ГЪБЕНА ЗАПЕКАНКА.
Става с плънка по избор.

https://www.bg-mamma.com/?topic=297129.105

doroty3, да подскажа още една вкусотийка и с останало месо и без месо, както си е по рецептата на TheNMaster, ако не я знаеш вече, де.  Peace

# 593
  • София
  • Мнения: 12 245
Марчева, гледах, ама аз ли съм кьорава, но тензухът не видях. С фолио я завиват пуйката. Да не съм пропуснала, че набързо гледах?
http://www.recipe30.com/perfect-roast-turkey-using-cheesecloth.html/

Много се извинявам  Embarassed пуснала съм ти другата рецепта която гледах, а си избрах тази...пуснах  я, виж я има видео и по него ще се ориентираш. Много се извинявам.... Embarassed

# 594
  • София
  • Мнения: 4 600
Аз минавам да кажа, понеже питах преди време тук, че крем "страчатела" (който исках да направя по подобие на този в "100 грама сладки", но съответно намерих няколко разновидности в интернет и пробвах една) не се получи. Grinning Мисля да продължа с опитите друг път. Също така правих и кукис, но станаха много сладки, мисля да променя рецептата... с какво мога да заменя кафявата или бялата захар, без да губя консистенцията на сместа?

# 595
  • В градината...
  • Мнения: 16 079
Е, те и двете стават мисля. Ако се сложи маслото под кожата и се завие, ефектът ще е същият.

# 596
  • Мнения: 185
В момента имам само фурна (без котлони) и трябва да сготвя нещо за нова година. Взела съм пилешки филенца но не знам какво да завъртя с тях.. да е по-интересно и вкусно ... Помагаайтеее Simple Smile

# 597
  • Мнения: 22 867
В момента имам само фурна (без котлони) и трябва да сготвя нещо за нова година. Взела съм пилешки филенца но не знам какво да завъртя с тях.. да е по-интересно и вкусно ... Помагаайтеее Simple Smile

Ето едно вкусно предложение. Ако попрехвърчиш темата, има разни варианти, но важното е, че стават добре и пържени, и печени.

# 598
  • Sofia
  • Мнения: 22 644
В момента имам само фурна (без котлони) и трябва да сготвя нещо за нова година. Взела съм пилешки филенца но не знам какво да завъртя с тях.. да е по-интересно и вкусно ... Помагаайтеее Simple Smile
На мен с пил. филенца не ми хрумва много...освен панирани с корн флейкс... или ако ти се занимава с тия дресбосъци да ги напълниш с нещо... да ги мариноваш и накъдриш на шишче...

# 599
  • В градината...
  • Мнения: 16 079
Подправям ги, мажа с майонеза, овалвам в натрошен корнфлейкс и пека върху хартия за печене в предварително загрята фурна. Същият вкус като пържените, но по-лесно и не така мазно. Това за бонфиленца.
А филе - разрез, вътре триъгълник топено сирене, завива се с бекон и пак на загрята добре фурна. Отстрани могат да се наредят гъби.

Общи условия

Активация на акаунт