Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 231
  • 831
  •   1
Отговори
# 285
И сега какво? Да се ужасим всички, които носим брекети и да хукнем да ги сваляме? В България се поставят от поне 25 години, как така досега не е станало ясно на достатъчен брой хора каква огромна вреда могат да причинят? Малко се преекспонират нещата... При прозрачните шини пък има редица други проблеми. Няма нужда да се всява паника в тема, която е точно за това нещо.

# 286
Точно затова трябва да се внимава при избора на ортодонт. Моите зъби бяха изправени точно с 3 дъги - 3 отгоре и 3 отдолу. Ако, примерно, се започне със смяна на дъга всеки месец/посещение, се  местят зъбите прекалено бързо т.е. оказва се още повече натиск върху тях, което води до редица усложнения след години.

# 287
И това пак не може да бъде особщение за всички пациенти. Аз ходя през 20 дни, защото ми сменят дъги и ластици, тъй като поетапно ми местят различни зъби. Освен това нека да не пропускаме факта, че всеки организъм е различно поддатлив на такава намеса. Не е винаги ортодонтът този, който определя колко бързо се местят зъбите.

# 288
Това не е обобщение. Просто казвам, че някои ортодонти в стремежа си да подредят зъбите на пациентите си бързо, им сменят дъгите на всяко посещение и да, резултатът е естетически красиви и бързо подредени зъби, но в бъдеще как ще са тези зъби? Изобщо не трябва да се бърза да се наместят и винаги има загуба на кост от местенето. Както казах, при едни пациенти е по-малко, при други повече, но винаги има. Хубаво е като се включват хора, които са носили брекети преди 10 и повече години, защото при тях реално може да се види какви са последиците и как стоят зъбите в дългосрочен план. Иначе всеки ортодонт или дори обикновен зъболекар, минал курс може да изправи зъбите за няколко месеца - това е най-лесната част. Но на мен ми е много по-важна дългосрочната инвестиция т.е. стабилност и здравето на зъбите.
За мен информацията от едно такова включване е ценна, а за носещите брекети в момента би трябвало да "светне лампичка" и да задават въпроси на ортодонтите си, как, защо и какво се прави; ако има прекалена болка, пак да се уведоми ОД, ако има промяна в цвета на зъб/и, прекалено стягане, болка и т.н. А не да се оставят в ръцете на ОД и да мислят, че те всичко знаят - все пак зъбите са си ваши и не би следвало сляпо да се доверявате на когото и да било. Повечето ортодонти имат за цел да изправят зъбите в някакъв срок, без да правят панорамни снимки на 6 месеца, където да се проследят корените на зъбите, загубата на костно вещество, състояние на венци и т.н. Всичко това е важно за бъдещото състояние на вашите зъби. 

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 16:50 от Auspicious

# 289
Напълно съм съгласна,аз и сама мога да си налепя брекети,точно затова съм страшно разочарована от моята ортодонтка,както и от повечете лекари в нашата мила родина. За съжаление доверие на лекар нямам,от дете обожавах да ходя на зъболекар,сега заради проблемите след моето лечение вече ме е страх да се доверя на когото и да е. За справка-моите ги сложих 2017 юни,ортодонтката декември ми казваше как скоро можело да ги свалим. И аз съм единствения пациент сигурно,който можеше да стои с брекетите без да мрънка. Нито един път не съм попитала кога ще ги сваляме,а тя все искаше да ги сваля,и бързаше. Просто вече се убедих,че всеки гледа на нас не като пациенти за съжаление,а като клиенти,тя чак ме караше да се чувствам неудобно като изисквам,все едно не съм си платила за услугата.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 19:21 от mariyaa_xx

# 290
Съжалявам, че някой е попаднал на некомпетентен ортодонт. Обаче не е редно и уместно подобно включване с такъв тон, който всява паника. Има начини да се поднесе информацията и този не е един от тях.

# 291
Аз в никакъв случай не целя да всея паника,но е факт,че трябва да внимаваме в избора си. Аз ходя при ортодонт със страшно много позитивни  мнения от темата,както и не само от форума. И въпреки това очевидно се случват грешки,в моя случай лично,аз твърдя,че към мен лечението беше безотговорно. Не видях по никакъв начин професионално отношение и просто съжалявам за избора си. Хубаво е да си имаме едно на ум,и да поставяме под въпрос всичко,което ни казват,защото за съжаление аз вече доверие на лекар не мога да имам,точно защото имах,и се подиграха с мен. И не само в конкретната ситуация,попадала съм на подобно отношение в много случаи.

# 292
Здравейте отново,
Да наистина моят пост беше много емоционален и се извинявам за което. По-добре обаче да е такъв, но да ви предупредя и вас, отколкото хората да тънат в неведение за реалните опасности и да не задават необходимите въпроси. Аз също наивно навремето имах пълно доверие на моята ортодонтка, а сега като се замисля колко меркантилно е било всичко.. Яд ме е, защото има немалко хора в медицината, които злоупотребяват с призванието "лекар" в името на парите. И естествено разчитайки на незнанието на пациента.
Благодаря на тези, които оцениха информацията ми. Аз сега тепърва ще търся ортодонт за компетентно мнение в какво състояние са зъбите ми и пак ще ви пиша. И изводът е, както каза и момичето по-горе - не се предоверявайте, питайте, търсете информация и имайте едно наум.

# 293
А пропуснах да кажа,че мен най-много ме е яд,защото съм страшно информирана,задавам много въпроси,и въпреки това не направи нещата както трябва. Което при неинформиран пациент донякъде го разбирам,но при мен наистина не мога да си го обясня.

# 294
Моят приятел е носил брекети преди повече от 10 години. Няма абсолютно никакъв проблем, оплакване или каквото и да било. Дъгите му са сменявани всеки месец и тогава все още не е имало гумени лигатури (онези ластичета, които пристягат дъгата към брекети), а са използвали тел. Е, всичко му е наред. Да, важно е при кого доверяваме здравето си като цяло, ясно е че има всякакви шарлатани, но не можеш просто да заявиш, че при ВСИЧКИ има загуба на лост и проблеми малки или големи. Приятелят ми е вманиачен към зъбите си и често прави всевъзможни прегледи. Ами няма загуби или там каквото са ви казали. Пак искам да вметна, че тази тема не е ЗА или ПРОТИВ брекетите, а КЪДЕ, КАКВИ и за КОЛКО. Всеки е отговорен сам за себе си и не е готино да слагаме ортодонтите под общ знаменател.

# 295
Аз пък не виждам каква е драмата, че едва ли не хората ще се откажат да носят брекети. Всяка една манипулация крие рискове - тези, които искат да носят брекети ще носят, но поне нека да са информирани за рисковете. Тук повечето пишещи са възрастни, които искат да си подобрят усмивките, а не тийнеджъри, чиито родители ги карат да носят насила (има и такива). Мисля, че възрастните се интересуват повече от лечението си.  Нито пък сме стигнали за или против брекети - темата е за всичко, което касае едно такова лечение с добрите и лошите му страни. Приятелят ти може да има много добри зъби (ген) и засега да няма никакви проблеми, което е ОК. На мен пък ми прави впечатление, че в чуждестранните форуми като Reddit  всеки втори пост е "счупи ми се ритейнъра и ми се разместиха зъбите, какво да правя" или "зъбите ми се местят и с ритейнър, какво да правя", или "венците ми се отдръпнаха много след брекетите" от хора на не повече от 20сетина години. Така че, не е като да нямат проблеми. Отделно има много информация онлайн по темата, аз за себе си постоянно се информирам и затова и споделям. За тези, които се интересуват. Тези, които не се интересуват какво може да се случи след недобре проведено лечение с брекети сега или след години, могат просто да подминат инфото.
Темата е за взаимопомощ все пак, а ортодонт няма да седне да ти обяснява рисковете. А и е много притеснително, когато хора са се доверили на някой ОД с много добри отзиви, както стана ясно по-горе, а всъщност сега имат проблеми и отношението е било далеч от професионално. НО, ако нямаше тема, нямаше и да разберем, докато не ни се случи. 

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 15:02 от Auspicious

# 296
  • софия
Аз благодаря за споделения личен опит. Както има положителни страни и те се описват детайлно, така има и негативи от носенето на брекети, за които е хубаво да бъде говорено повече.
Притесни ме това, което написа Arsinoia, но изобщо не ѝ се сърдя, не ме е изплашило и ме провокира да обсъдя с ортодонта на детето това, което тя е споделила. Предпочитам да видя написано нещо подобно, вместо безкайно описваните само положителни страни на носенето на брекети, които са видими с просто око.

# 297
Аз смятам ,че загубата на кост след 10-15 години се дължи на тютюнопушене ,пиене на алкохол и много други фактори,които нямат нищо общо с брекетите . Аз също познавам доста хора ,които са носили брекети и не съм чула да имат проблем . Може би единствения проблем,който може да се появи е отново разместване на зъбите Grinning . Трябва да се поддържа добра устна хигиена по времето на носене на брекети ,ако някой е немарлив ,то има вероятност да му се появяват много проблеми , така че изобщо не виждам смисъл от тази дискусия

# 298
  • софия
Предпочитам да чуя мнението на специалист какво би могло да породи подобен проблем, може ли да бъде избегнат и виждам смисъл във всяка дискусия, която носи информация.

# 299
Също така смятам положителните страни , на носенето на брекети , за много по-големи, от колкото отрицателните .  И както писах в предния коментар ,най-важна е устната хигиена повремето на носене на брекетите . Бях чула за момиче,което е носило 5 години брекети и след свалянето всичките й зъби се клатели и трябвало да се извадят . Потресаващо ,но факт и познайте младо момиче без нито един здрав зъб, заради некъдърен ортодонт . Толкова много години през ,които зъбите се местят,стягат и т.н. . Това е прекалено дълго време за лечение на криви зъби ...

Общи условия

Активация на акаунт