Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 235
  • 831
  •   1
Отговори
# 270
Велосипедисте, мога да препоръчам моя ортодонт, не е в Пазарджик, на 20-ина км от града се намира. Много съм доволна от него като отношение, супер внимателен е.
В ученическите си години носих брекети и правя съпоставка от отношението на тогавашната ми ортоонтка и този доктор и то е коренно различно. Много сме доволни от него, цялото ми семейство го посещаваме, а децата ми го обожават!

Може ли да ми пратиш координати на лично ако не искаш тук? Единствената ми молба е да е истински ортодонт, а не зъболекар, защото така или иначе сиг ще давам едни и същи пари - предпочитам поне човекът да има специалност ... Иначе аз още не съм отишла и на една консултация Grinning, чакам да мине малко кофти обстановката. Засега ми препоръчаха едни познати Недялкова https://www.ortodont-pazardjik.com/ , но май сега не работят.

# 271
Здравейте!

Предстои ми слагане на брекети. За жалост не можах да намеря много информация по темата за машинките Acceledent, Propel Vpro5, Pulsate Pro. В американски сайтове намерих, че спомагат по- бързото наместване на зъбите и намаляват болката. Намерих само един сайт в България, където се предлагат и то при лечение с Invisalign, но знам, че в САЩ се използват и при лечение с брекети. Та, въпросът ми е има ли някой, който си е закупил такава машинка в България- евентуално не от личния му ОД, а от друго място, ако ОД не я предлага и в случай, че да- откъде? Интересувам се основно от отзиви за Варна, но, разбира се, отзиви от други градове също биха помогнали. Simple Smile

Благодаря!

# 272
Здравейте! 😊
Най-накрая се наканих да си сложа и аз брекети.. спрях се на следните ортодонти - д-р Румяна Маринова и Dental studio ND.. ще съм много благодарна, ако някой сподели впечатления, цени, качество и прочие за тях..

# 273
Здравейте,
Извинявам се не съм чела темата по-назад, но пиша с огромното желание да ви предупредя за нещо, което се оказва, че ортодонтите премълчават.
Да започна с това, че съм носила брекети преди около 15 години. Зъбите ми се наредиха перфектно, но от известно време започнаха различни проблеми както с тях, така и с венците. Зъболекарката ми, която е изключително образована и ходи често на обучения в чужбина, ми обясни нещо ужасяващо - оказва се, че носенето на брекети изобщо не е толкова безобидно. Умъртвен зъб следствие на лечението е по-малкото зло. Ако процедурата се прави прекалено агресивно има риск зъбите да излязат от костното си легло без да придърпат кост със себе си. Така те един вид остават като в безтегловност, без стабилна основа. И в един хубав ден след 10-12 години започват да...падат. Здрави, нормални зъби. И до момента за този процес няма лечение. Спомена за пациенти с този проблем, млади хора, които никак не са малко и стават все повече, тъй като тепърва се осъзнава дългосрочната вреда от този тип интервенция. И че до година две най-вероятно брекетите ще изчезнат и ще остане лечението със силиконовите шини. Но разбира се повечето ортодонти мълчат по този въпрос, въпреки че най-вероятно са наясно...
Аз лично съм шокирана и ужасена, надявам се да си спася зъбите и да не съм от този процент пострадали. Дори и да ви звучи налудничаво тази информация моля ви проучете, потърсете и чужди източници и тогава взимайте решение...

# 274
Лечението с брекети е много по-агресивно, докато с алайнерите силата, която се оказва е контролирана и се случва много по-плавно. На мен ми казаха, че имам много чувствителни и оголени шийки на зъбите (или венците не помня вече точно как беше) и затова лечението с брекети не би било подходящо при мен и накрая може да стане така, че да имам изправени зъби, които няма да са здрави, което обезсмисля всичко. Помислих, че ортодонта ми го казва, защото иска да ми вземе повече пари и да ми пробута лечението с алайнери, но прочетох доста из интернет за разликата между двете лечения, а след това се консултирах с още двама и се уверих, че е бил прав. Та може би това, което казваш е вярно донякъде, не знам дали е точно толкова страшно, но със сигурност силата, с която се изправят с брекети е доста голяма, а това няма как да е полезно. В момента съм от два месеца с Инвизалайн алайнери и наскоро се заинтересувах отколко години е патентован този метод, като предполагах, че е от 5-6г, а се оказа, че още 2000г е патентован в Щатите, което ме изуми, тъй като в България е по-известно през последните 2-3г,а все още много хора още не са и чували за такъв метод. Дори като казвам, че съм с алайнери много хора ми отговарят ''хм, дано да действат'' 😂 А откъм цена - по-скъпо е да, но може да се пробва с българските варианти алайнери, които излизат колкото брекети горе-долу.

# 275
Ортодонтите никога не говорят за лошата страна на едно изправяне с брекети... А след носене на брекети винаги има загуба на кост, при едни повече, при други по-малко. На панорамна снимка може да се види.

# 276
Ама с алайнерите не може да се правят големи размествания... Хубаво е, че при вас работят, но не са приложими при всички случаи. Едно е да се прибере едно зъбче, друго е да се извади зъб от небцето и да се вкара в редицата. Примерно.

# 277
Това не е напълно вярно, консултирайте се с ортодонт и ще ви обяснят подробно. Не знам защо се смята, че алайнерите са само за леки корекции, чета го много често, но не е така. Потърсете invisalign before and after и вижте сами резултати в гугъл или инстаграм - далеч са от разместено зъбче, както и моя случай е далеч от разместен зъб само. При мен се налага и ротация на зъбите.

Скрит текст:

Ама с алайнерите не може да се правят големи размествания... Хубаво е, че при вас работят, но не са приложими при всички случаи. Едно е да се прибере едно зъбче, друго е да се извади зъб от небцето и да се вкара в редицата. Примерно.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 23:32 от Анонимен

# 278
Е, за ротация си има и attachments, които се лепят върху зъбите за максимален ефект, не са само алайнерите.
Скрит текст:

# 279
Така е, както и ластици се слагат при определени случаи, но то пак е част от лечението с алайнери, не е брекети. Със сигурност за определени случаи не са подходящи алайнерите, но за повечето сигурно са подходяши и за мен не си струва лечението с брекети - много по-продължително, много по болезнено, трудно поддържане на хигиена и т. н.

# 280
Обсъждали сме го, затова реагирам така. При мен ОД потвърди, че не може да се ползват, не съм и настоявала, де. Мисълта ми е, че алайнерите са лимитирани във възможностите за корекция. Сама го казахте.

# 281
Също може да се започне с брекети и да се завърши с алайнери. Според случая и желанието на ОД и пациент.

# 282
Arsinoia, тази информация звучи много притеснително и все пак, брекети се слагат от десетилетия вече, дали вредата нямаше да е получила повече гласност. Както казвате, бърз и агресивен подход дава такъв резултат (зъбите да не придърпат кост), което не е добра практика и не би трябвало да е стандартно лечение. Надявам се! Hands Pray

# 283
Съжалявам ако съм ви притеснила, но и аз самата го научих вчера и съм меко казано разтревожена. Разрових се малко в английски статии, има информация по въпроса. Мисля, че става дума точно за това:
excessive orthodontic force, bad oral hygiene, and treatment with braces on teeth with poor periodontal health may cause tooth roots weak.

Excessive force may lead to root resorption or damage, as your teeth can’t withstand the stress. In this situation, the root structure is lost and it becomes short. So, there is tooth mobility or loosening.

Also, an excess force can damage your pulp (inner tissue of a tooth) and blood supply of your tooth. That means you have a dead pulp. This may ruin your tooth.

But, ideal orthodontic force shouldn’t cause these damage, if you maintain proper oral hygiene and follow the guidelines provided by your orthodontist.

Мисля, че срещнах и понятие като "изгорял корен" или нещо подобно, но не успях пак да открия източника. Също и се обясняваше, че това си съществува като реален риск /както и развитие на пародонтоза/ и би трябвало преди започване на лечението ортодонтът да те уведоми и да подпишеш информирано съгласие...
Ако манипулацията се е извършила правилно не би трябвало да има опасност. Но все пак кой може да гарантира това? Колко от всички ортодонти ходят постоянно на обучения и са в крак с последните новости?... Особено при такива като мен с брекети отпреди 10/15 години. Като се сетя как моите зъби започнаха видимо да се разместват буквално за дни и какви болки бяха. Доколкото разбрах от моята зъболекарка ако има такъв проблем се вижда само с 3D скенер, но не и на стандартна панорамна снимка. Но и да разбереш, че го имаш с какво ще ти помогне това?... Sad

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 07:17 от Arsinoia

# 284
Е, в крайна сметка темата нали е точно за това - да си помогнем при избора на ортодонти (специалисти), на които да доверим зъбите си.

Относно силиконовия вариант (Invisalign), мой близък приятел даде над 8000лв и в крайна сметка след толкова време и пари сложи брекети. Моля, не подценявайте факта, че кривите зъби не са само естетика. Аз съм с бруксизъм, което най-често се проявява при неправилна подредба на зъби. От 6 месеца съм с брекети и вече има ясно отшумяване на този проблем. Ако не е ясно за някой какво е това - неволно скърцане и натиск на двете челюсти измерено в тонове. Можете да си представите до какво води това след години.

Общи условия

Активация на акаунт