С какво ви дразнят свекървите? – 117

• 37 755
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
Големи оптимисти сте, че ей така се променя кухненската организация и менютата на българи от старо време, явно с проблемен бит и като цяло дърпащи към мизерия. Общо взето при такова семейство повечето моми биха избягали с 200.

Номерът е деликатно да намериш начин да не ходиш в тоя сървайвър. Има си още такива хора, жената си е селски тип, не живее в 21 век. Някои хора сърцето ги боли да пазаруват продукти, карат си на евтино и сигурно.

Не, някои хора си знаят бюджета и не се изхвърлят, за да впечатляват когото и да било. Да си в 21 век е баш да забравиш селянията /нямам предвид родените на село/  да се изхвърляш  със стандарт, който нямаш, и да  те боли сърцето след сбогуването с гостите, защото  си демонстрирал "на гол корем - чифте пищови".  И доста надменно звучи подчертаното по-горе. Никой не се стреми към мизерия, но винаги по ред обстоятелства можем да се озовем в нея.

Последна редакция: нд, 26 яну 2020, 21:52 от Анонимен

# 511
  • София
Скрит текст:
Аа,както вече казах, ако не съм в състояние да посрещна гости ще купя готови ястия или заготовки от магазина това при положение, че домакинът в къщата същевременно е зает да си мм" чопли носа" .Е да мога да готвя,родителите ми навремето работеха на смени, имам и по-малък брат, така че докъм 14-та си година готвих няколко неща.
Но както казах визията ми да поканиш някого на гости ми е съвсем друга.И както има една приказка "Можеш да изкараш човек от селото, но селото от човека никога." Та сега общо взето си сърбам точно това, което съм си надробила.
Аз не останах с убеждението, че хората са те молили да ги изкараш от селото, та не виждам защо си решила да го правиш?
Да им покажеш каква гражданка ли си, като ги накараш да купят готови манджи от топлата витрина, като за целта пропътуват едни километри до градО?
И откъде накъде си позволяваш да се бъркаш в реда на чуждата къща и да определяш кой да си бърка в носа и кой да ти готви според капризите?
Каза ти се- довели са те в къщата на село, за да те запознаят с порядките и хората там.
Не са се прикривали, не са правили представление за заблуда. Всичко са ти показали като на длан и ти въпреки това, си се омъжила за сина им.
Гледай си твоята визия за поканване на гости и остави хората на мира.

# 512
  • София
За мъжа й беше тази реплика (селото), не за свекърите. И очевидно я е яд на него и му вижда кусурите, но както сама каза - засега ще си сърба попарата. Няма смисъл да продължавате да я ядете на тази тема, защото там спор няма.

Моите родители имат възможности, но още ползват бойлер на нощна тарифа. Когато немотията е била неразривна част от живота ти дълги години няма отърване от старите навици на дърти години. Хората са свикнали така да живеят и това няма да променят. Вие или ще си готвите (мн.ч.) или пращай мамин сам и толкоз.

# 513
  • Blondeville
Значи аз тук проблем виждам единствено с мъжа, който има претенции към храната, но    не и желание той да я приготви. То дивани има за търкане все пак...

А за претенциите за менюто - съжалявам, ама ако отида на гости за седмица, ям каквото е приготвено, нищо няма да ми стане на финото небце ако не е баш по мой вкус всичко. Ако каня гости, се съобразявам с вегетарианци/вегани, деца и тн. Ама как точно да си овкуся ориза не бих питала...Хората си имат изграден бит, готвят по определен начин, и надали от днес за утре могат да станат майстор готвачи, и да научат нови неща, за да впечатлят гостите.

Всякакви очаквания, извън нормално, възпитано, и гостоприемно посрещане, за мен не са оправдани. Все пак не отиваш на гости за да търсиш кусури, а за да опознаеш хората. А изненада - различни хора, различен бит. Някои готвят петстепенни менюта, други едва връзват един миш маш, ама не всичко в тоя живот се върти около търбуха. Не е ок да те хванат от вратата да си готвиш сама да те видят колко си сгодна, тука две мнения няма. Ама мъжът ти да беше казал нещо в случая.

Също не виждам как вината за липсата на вода е в тях? Да не би само за тях да е имало, пък за теб не? Надали...

# 514
Да не би да са турци или цигани тези свекъри? Българинът може да е беден, но не е толкова прост.

# 515
svee, всъщност няма нищо лошо да ползваш уредите на нощна тарифа, даже е препоръчително. Обратното не е признак на имане.
А към авторката - ако е нямало вода към момента, не е ли имало възможност да се изчака да се загрее?
И защо тази първа среща със свекърите чак сега изплува в съзнанието и не са изчистени нещата? Може би защото има подобни стълкновения със сина им и всичко е дошло свръхбагаж? Ако е така - там трябва да се работи, а не да се търси виновен за някакви подробности от първата среща при родителите на съпруга.

# 516
  • Пловдив
За водата,аз последна отидох в банята.Предполагам, че ако е имало някакъв проблем преди това, щях да разбера и да изчакам.Имаше и малка печка на дърва, но разбрах от форума, че не трябва да имам претенции да се запали,сакън да не наруша дневният разчет на финансите.И да ходенето ми два пъти годишно, ще трябва да е било в огромна финансова тежест, за да няма ядене( или поне един ориз с домати и маслини за мен) в малко по-нормално количество.Ами да ми бяха казали,щях да си нося, но в чужди къщи не готвя( особено ако готв. печка е в едно помещение, мивката в стаята, където се спи, а хладилникът на съвсем друго).Майка ми е вдовица,така че не ходи по пари в къщи, но все пак посреща гости по по-нормален начин.И още едно чудо на чудесата и дядовците ми , и баща ми( светла им памет ), както и брат ми можеха и могат да готвят.
Като казах, че родителите ми са от село( чак после след започване на средното си образование и след разпределението заживяват в град) имах предвид че никак не съм претенциозна, нито на храна, нито на условия.Но чак пък такова нещо, наистина не очаквах.

Последна редакция: нд, 26 яну 2020, 22:22 от elinka_23

# 517
  • София
Да не би да са турци или цигани тези свекъри? Българинът може да е беден, но не е толкова прост.

Тук си в огромно невежество изпаднала.
Турците и циганите ще напълнят масата с манджи, ако ще и назаем пари да вземат.
Но и ще накарат авторката да им целува рЪка.....че и на свекъра водата в лигенЯ.......Trollface

ПП. Ма тя и авторката била селянче, но от градски тип.........
Боже, Боже, пази Боже, сляпо да прогледа!

# 518
На майка ми като млада булка са й играли такива циркове, че ум да му зайде на човек. Като се почне от дежурното ходене да се "помага" на свекърите събота и неделя, готви се по-малко й не стига за всички, слагат я да седне на течение, зимно време се отива главния бушон, че да не пусне печка...примирява се човек и търпи, или му идва акъла и ги отрязва като гноясал апендикс.

# 519
А че на гости не се ходи с празни ръце, казвали ли са ти? И че когато отиваш при хора на възраст, в малък град или село, където няма по 10 магазина наоколо, и вероятно са с ограничени финансови възможности, не се носи само кутия бонбонки (евентуално), а малко храна в кошничка!?
Дори и Червената шапчица е занесла на баба си питка, гърненце с масло и вино Wink

# 520
  • Blondeville
В къща с външна тоалетна и една стая за всичко, какво очакваш всъщност? Те така си живеят, явно щом за тях е ок, не е нещо насочено срещу твоята персона, а просто така си им е добре, толкова могат, толкова могат да си позволят, такива са им порядките.

Проблемът в случая е с мъжа ти - като знае условията, и като знае, че майка му има в момента здравословен проблем, може предварително да се погрижи за храната, да помоли да се запали печка и тн. А не да се опне на дивана и да чака ти сама да си сготвиш.

Убедена съм, че хората не са с лошо подходили лично към теб, просто са си такива. Или ги приемаш два пъти в годината, или не, но не очаквай от тях да се променят. Общо взето да се ядосваш, защото нечий бит и нечие светоусещане не са като твоите, е безпредметно. А да очакваш всички да се променят по твой вкус, е леко нахално.

В правото си си да очакваш възпитание и добро отношение, но не и да се сърдиш, че нямаш спанак в ориза.

# 521
И още едно чудо на чудесата и дядовците ми , и баща ми( светла им памет ), както и брат ми можеха и могат да готвят.
Е, значи ти си си взела чудо за мъж! Чудно как си го избрала по този параграф, след като всички мъже, които си виждала са готвели?
....имах предвид че никак не съм претенциозна, нито на храна, нито на условия.
А всички твои постове крещят обратното - големи претенции - та меню, та разнообразие, та маслини в забравено селце в Делиормана и т.н. Те хората може и да са пробвали веднъж на 10 години маслини!

# 522
  • София
Скрит текст:
В къща с външна тоалетна и една стая за всичко, какво очакваш всъщност? Те така си живеят, явно щом за тях е ок, не е нещо насочено срещу твоята персона, а просто така си им е добре, толкова могат, толкова могат да си позволят, такива са им порядките.

Проблемът в случая е с мъжа ти - като знае условията, и като знае, че майка му има в момента здравословен проблем, може предварително да се погрижи за храната, да помоли да се запали печка и тн. А не да се опне на дивана и да чака ти сама да си сготвиш.

Убедена съм, че хората не са с лошо подходили лично към теб, просто са си такива. Или ги приемаш два пъти в годината, или не, но не очаквай от тях да се променят. Общо взето да се ядосваш, защото нечий бит и нечие светоусещане не са като твоите, е безпредметно.
А да очакваш всички да се променят по твой вкус, е леко нахално.

Скрит текст:
В правото си си да очакваш възпитание и добро отношение, но не и да се сърдиш, че нямаш спанак в ориза.
Точно.

Само че тези обяснения са напълно излишни. Авторката си знае "при мама е така, значи при свекърите не може да е иначе" и това е.

# 523
  • Пловдив
Има град на 3-4 км от селото, административен център е , в който е и работното място на свекървата.Та не е съвсем да не са виждали маслинки, царевичка и грах в консерва.Но всичко си е до манталитет, и да преобладаващото население са турци.Мъжът ми не е ( нито член от семейството му).
И не съм тръгнала на гости с празни ръце, бях направила малка питка, кекс, купена бисквитиера и цвете в саксия.
Или  трябваше да купя още по 10кг. чувалчета с боб, брашно,захар , ориз??Все едно не отивам да се запозная с родителите на гаджето ми, а в някоя полувоенна зона?

# 524
Елинка, въобще не сте длъжна да се обяснявате надълго и нашироко повече. Заглавието на темата е ясно регламентирано, колкото и някои хора да го пренебрегват.
След като усещате неуважително отношение върху себе си от хора, за които е ясно, че няма да се променят, имате два варианта: или ги изтърпявате два пъти в годината, или прекратявате  ходенето там. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт