С какво ви дразнят свекървите? – 117

• 37 742
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
И защо нападнахте така жената?! Тя попарата си я сърба, какво ви пречи, че се е оплакала? От сто кладенци вода донесохте да оправдаете простотията на свекърите. Такъв им бил бита, ми хубаво, ама защо тя трябва да го харесва? Идва им за първи път момичето на гости, те ще я посрещнат като навлек някакъв, а тя ще им отчита, че не били злонамерени. Сериозно? И най-простият селянин все ще да чул как се посреща снаха, и най-бедният ще измисли какво да сложи на масата, демонстрации са си били откъдето и да погледнеш. Контузената свекърва е можела приятелка, роднина, съседка да помоли за помощ, вместо да впрегне гостенката да си готви. И в кой бит точно е нормално да готвиш едно и също няколко дни подред? Не били, едва ли не, чували за маслини, вярвате ли си? Явно се опитват да демонстрират някаква неприязън към снахата, но всъщност са демонстрирали собствената си простотия.

# 526
  • София

И не съм тръгнала на гости с празни ръце, бях направила малка питка, кекс, купена бисквитиера и цвете в саксия.
Или  трябваше да купя още по 10кг. чувалчета с боб, брашно,захар , ориз??Все едно не отивам да се запозная с родителите на гаджето ми, а в някоя полувоенна зона?
Видиш ли колко не си в час?
"Малка питка и кекс", а въръхът е цветето в саксия!
Значи,  на село питка и кекс си правят хората, а с цветя са пълни градините им.
Ако бяха като теб, да са ти направили фасон за това, което им носиш.
Защо не занесе нещо, което го няма на село? Не е като да не знаеш как се живее там.
Хем не си занесла нищо за ядене, хем фасони на ориза с мръвколяка правиш.

# 527
  • при късмета

И не съм тръгнала на гости с празни ръце, бях направила малка питка, кекс, купена бисквитиера и цвете в саксия.
Или  трябваше да купя още по 10кг. чувалчета с боб, брашно,захар , ориз??Все едно не отивам да се запозная с родителите на гаджето ми, а в някоя полувоенна зона?
Видиш ли колко не си в час?
"Малка питка и кекс", а въръхът е цветето в саксия!
Значи,  на село питка и кекс си правят хората, а с цветя са пълни градините им.
Ако бяха като теб, да са ти направили фасон за това, което им носиш.
Защо не занесе нещо, което го няма на село? Не е като да не знаеш как се живее там.
Хем не си занесла нищо за ядене, хем фасони на ориза с мръвколяка правиш.
Ти доколкото помня живееш на село. Затова ли каниш гости, нещо да ти донесат, дето го нямате? Като ги поканиш очакваш да си донесат храната, че и да си я сготвят ли? Това се разминава с канене на гости, доста

# 528
  • Blondeville
Ама тя казва, че така си живеят - тоест така си готвят за тях, такива са им условията. Не са си ги “влошили” в нейна чест за да я дразнят...И да, има хора, които толкова си могат, и без да ги заклеймяваме като лоши и тъпи селяндури. И да - има и хора, които готвят еднотипно, и да - такова си могат, такова си ядат самите те. И какво значи, че сме я нападнали? Нима е по-добре да се дразни за неща, които не може да промени? И не е ли било редно мъжът ѝ да предвиди всички тези неща, при все че познава и двете страни, вместо да се пльосне на дивана?

И защо нападнахте така жената?! Тя попарата си я сърба, какво ви пречи, че се е оплакала? От сто кладенци вода донесохте да оправдаете простотията на свекърите. Такъв им бил бита, ми хубаво, ама защо тя трябва да го харесва? Идва им за първи път момичето на гости, те ще я посрещнат като навлек някакъв, а тя ще им отчита, че не били злонамерени. Сериозно? И най-простият селянин все ще да чул как се посреща снаха, и най-бедният ще измисли какво да сложи на масата, демонстрации са си били откъдето и да погледнеш. Контузената свекърва е можела приятелка, роднина, съседка да помоли за помощ, вместо да впрегне гостенката да си готви. И в кой бит точно е нормално да готвиш едно и също няколко дни подред? Не били, едва ли не, чували за маслини, вярвате ли си? Явно се опитват да демонстрират някаква неприязън към снахата, но всъщност са демонстрирали собствената си простотия.

# 529
usmihni_mi_se, не пречи, че се е оплакала. Драмата е в нейната градинка. Просто не преценява ситуацията и тропа с краче, че всички трябва да се равняват спрямо нея и нейната майка. Свекървата не е длъжна да ангажира чужди хора. Гостенката сигурно е била представена като приятелка на сина, но не и като бъдеща жена - това са си неща между тях двамата и между сина и родителите. Освен това не е ли странно да се връщаш към тази история, която е преди 7 години, четейки стари постове и да ти бУчи в главата и да не и дава мИра? И не мисля, че се демонстрира неприязън към нея, просто в оня край така се живее. По селата още къщите са от кал и някои хора живеят като преди 50 години. На тях си им е добре. Авторката като има претенции и е видяла как е, защо е решила, че може да промени нещата, пък сега, като е видяла, че трудно става или не се променят и роптае?

# 530
  • София

Ти доколкото помня живееш на село. Затова ли каниш гости, нещо да ти донесат, дето го нямате? Като ги поканиш очакваш да си донесат храната, че и да си я сготвят ли? Това се разминава с канене на гости, доста
Правилно помниш-на село живея, на 25 километра от града.
Не каня някого, за да ми донесе нещо, но никой от гостите ми не ми е донесъл питка, кекс и цвете в саксия.
Защо ли?
Носили са ми сандъче с жълти хризантеми, за да и посадя в градината, например.
Носили са сладолед и сладоледена торта.
Носили са ми и рози, които да засадя.
Що се отнася до готвенето- и са готвили, и са мили чинии, и са поливали.
Когато синът ми и жената до него идват, винаги ми се обаждат от супера в града да питат дали искам нещо и винаги ме изненадват с нещо, което донасят и двамата приготвят-на барбекюто или другаде, а аз си имам неща, които знам че обичат и ги правя в допълнение.
За нас, това не се разминава с понятието "канене на гости".

# 531
  • Пловдив
Леле ами да бях подарила сигурно колие с кристали Сваровски,или бонбониера за 200лв.кутията.Демонстрацийка тип вижте ме к'ва съм гражданка.У ваше село таквиз неща не сте и сънували.Точно да си бучне цветенцето в градинката подарих за спомен,за да остане.А кексчета май повечето хора ядат,включително и гражданите.Е можех да се пробвам и с кето кекс с броколи и моцарела,ама както казах съм тъпичко и не са ми в листата такъв вид демонстрации.Никога ,ама никога не бих подарила жълти цветя,особено пък хризантеми.О,да и сладоледена торта декември месец,Мм да направо все едно казвам- искам да ви разболея (свекърва ми има хр.фарингит).И да представи си Абсурд,попитах дали да направя кекс -мъжът ми,който каза "ами добре".

Последна редакция: нд, 26 яну 2020, 23:46 от elinka_23

# 532
  • при късмета
Това, което даваш за пример, Абсурт, не е канене на гости, а обикновенно гостуване на родител. Разликата е огромна. За теб много неща може да не се разминават с понятието "канене на гости", но не е важно какво е за теб, нали? Когато каниш близки хора е нормално и в кухнята да помогнат и да поливат и каквото се сетиш друго от ежедневието. Когато обаче каниш някого, когото не познаваш за пръв път и ще е бъдещата жена на сина ти, вече споменатото изобщо, ама изобщо не е нормално. За теб може да е, но не е по принцип. Нормалното е да попиташ какво яде и какво не, за да не стават конфузни ситуации да си направил единствено пържоли )както в случая ориза с месо е било единственото приготвено) и да го сервираш на вегетарианец например. Да не говорим да караш госта да сготви. А да занесеш кекс и питка отивайки на гости е нещо напълно нормално, то и в града хората си правят и кексове и питки, не само на село. Ама ти сигурно не знаеш
Да, претенциите на авторката са малко в повече, но на теб гледам, че злобата ти е в пъти повече, а често съм си мислела, че вече няма на къде

# 533
Връща се към история със 7 годишна давност, защото още й тежи. И не е тръгнала да ги превъзпитава, просто си мрънка тук, за да й олекне, ама свекърви и проектосвекърви са превзели темата и още малко на кръст ще я разпънат.

# 534
  • Blondeville
Ама кой я е спрял да си мрънка? Нека си мрънка, ама срещу едно мрънкане  не може да има и друго мнение и гледна точка ли?

За мен при положение, че хората така си живеят, в тези условия и с тези манджи, то те не го правят за да я дразнят. Още повече при първа среща те няма как да знаят как си яде ориза...например. Мъжът ѝ е този, който познава и двете страни, и е редно да се погрижи за взаимния им комфорт, а не за своя собствен, пльоскайки се на дивана...

П.П Синът ми е на 3, щерката на 1 и още съм далеч от проекто-свекърва и проекто- тъща

# 535
Както винаги, започна се с ръфането на момичето.
Елинка, колкото повече се обясняваш, толкова повече, ще те ръфат. Не си длъжна да разказваш в детайли.
Разбирам, че си отишла с очаквания, които по една или друга причина не са се оправдали. От казаното дотук, си представям свекърите ти като по-студени или саможиви хора, единаци.
Мъжът ти изглежда циция и сметкаджия-не ти дава ти да пазаруваш за там.
Щом е два пъти годишно, ще го изтърпиш. Разбери се с мъжа си вие да занесете продукти или сготвено.

Навремето като ходехме при баба и дядо на село, майка ми (снахата) пазаруваше за нас, бяхме злояди и капризни деца. Баба и дядо колега агне, прасе за Коледа, пилета. За тях това беше израз да обич, да хапнат внуците месце, а аз ревах и повръщах при вида на кръв и меса. Старците не разбираха, не бяха свикнали с деца, но ни обичаха. Като по-голяма и съзнателна и аз започнах да ги обичам. Милата ми баба плетеше ми вълнени елеци и чорапи, за да не ми е студено в университета. Лъжех я, че ги нося. Още ги пазя, но наядени от молци. Помня как дядо с голяма гордост изнесе огромни тежки обувки, чисто нови, пазени години наред и ги връчи на брат ми за абитуриентската Simple Smile размина му се на брат ми, носеше 42, а дядо 44 :sunglasses

Майка ми пък не е особено добра готвачка, безвкусно и еднотипно-картофи яхния, картофи гювеч, супа топчета, кюфтета сос. Аз и мъжът ми готвим като ходим. Обаче пък жената на брат ми не намира кусур и се радва да хапне, чак ми е чудно.

При теб, Елинка, има и други камъчета, които те дразнят.

Боряна, много си честна и пряма, чета те с удоволствие, макар по някога да не разбирам смисъла, струва ми се, че пишеш запъхтяно, изникват ти спомени и бързаш да напишеш.  Има какво да се научи от теб, свестна жена си, от изчезващото поколение.

# 536
Те не са я приели като гостенка, там Е разликата. Приели са я като една от тях. Няма угодия. Жената на сина ли е или гостенка. Да взема да се определи. И да трябва да готви, щом свекА е болна, според техните представи.

# 537
  • при късмета
Те не са я приели като гостенка, там Е разликата. Приели са я като една от тях. Няма угодия. Жената на сина ли е или гостенка. Да взема да се определи. И да трябва да готви, щом свекА е болна, според техните представи.
Аха, то защото всички свекърви по подразбиране приемат снахата за една от тях. И то още на представянето. Да, да

# 538
  • София
Много грозно се изхвърли този път. У ваше село сладолед не сте ли виждали, че ти носят? Сега пък що кекс носила. Егати и претенциите, ей такива като теб винаги ще си изсмучат от пръстите от какво да са недоволни. Просто решавате кой ще е лошият и край. Първо що не донесла нещо, после що това донесла.

# 539
Определено не всички, но тази явно да и там и е грешката.
Авторката каза, че е била първата официална...  Може хората да се притеснявали, че няма да дочакат снаха и да й се зарадвали по своя си начин.

Общи условия

Активация на акаунт