Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 607
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
Аз знам, че по Закон ако имаш неизползван платен отпуск, нямаш право да ползваш неплатен, поне така са ми казвали от фирмите, в които съм работила.

# 256
Pulitash, както вече е отбелязано, няма как работодател да провери в jobs дали негов служител търси нова работа. Случвало се е при мен интервюиращ да използва израза "Активно търсите работа", но това не е, защото е видял отнякъде, а е просто стандартна реплика, тип "общи приказки" по време на интервю, най-вероятно се стремят да разчупят разговора по този начин.

Втората случка навежда на мисълта, че отнякъде е изтекла информация и повечето варианти вече са споменати:

1. Работодателят има близък в jobs;
2. Кандидатствала си на място, където HR-а/мениджъра познава HR-а/мениджъра на настоящото ти работно място;
3. Някой се е обадил на настоящия ти работодател за препоръки;
4. Използвала си служебен компютър за пускане на СВ-та, разглеждане на обяви, лична поща. Мисля си, че проследяване също е възможно да се направи, ако фирмата има wi fi и ти ползваш него на личния си телефон, като си кандидатствала или преглеждала обяви в почивките. Нека някой по-запознат с технологиите да каже дали това е възможно;
5. Споделила си с колеги и някак си това е стигнало до мениджъра ти;
6. Кандидатствала си по обява, в която фирмата не е била спомената, и това като нищо може да е настоящото ти работно място. Това важи и ако си кандидтствала през агенция, в техните обяви фирмите не се уточняват, и тази агенция е търсила служители за настоящия ти работодател;
7.Чатила си в Скайп с приятел в работно време и си споделяла за търсене на работа - има фирми, които следят Скайп разговорите на служителите;
8. Ако ти се налага да излизаш често за интервюта и да отговаряш на много повече позвънявания на личния телефон от обикновено, може да е блъфирал, за да разбере дали това е така;

Според мен имаш право да попиташ шефа си как тази информация е стигнала до него.

# 257
Няма законова пречка
По-скоро си съгласувайте плановете за отпуските с ръководството, след като имате такива. Ако не са склонни да отсъствате около празниците, няма значение вида отпуска

# 258
Аз знам, че по Закон ако имаш неизползван платен отпуск, нямаш право да ползваш неплатен, поне така са ми казвали от фирмите, в които съм работила.

Не е така

# 259
Да, отдавна е променено за взимането на неплатен, въпреки, че имаш платен. От опит го знам, като работих в БАН и ни бяха намалили субсидията. Караха ни да си взимаме неплатен. Въпреки, че и за това ръководителите нямаха право.

# 260
Моля ви, не пишете неистини, когато не сте сигурни в нещо.

Имам предвид твърдение, написано тук, че ПОЛОВИНАТА отпуск можело да остане за следваща година. Няма такова нещо от години. Ще объркате хората с неверни правила.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 19:36 от Doro

# 261
Pulitash, както вече е отбелязано, няма как работодател да провери в jobs дали негов служител търси нова работа. Случвало се е при мен интервюиращ да използва израза "Активно търсите работа", но това не е, защото е видял отнякъде, а е просто стандартна реплика, тип "общи приказки" по време на интервю, най-вероятно се стремят да разчупят разговора по този начин.

Втората случка навежда на мисълта, че отнякъде е изтекла информация и повечето варианти вече са споменати:

1. Работодателят има близък в jobs - вероятно;
2. Кандидатствала си на място, където HR-а/мениджъра познава HR-а/мениджъра на настоящото ти работно място - твърде възможно, но пък GDPR, лични данни, ала-бала;
3. Някой се е обадил на настоящия ти работодател за препоръки - също е вероятно;
4. Използвала си служебен компютър за пускане на СВ-та, разглеждане на обяви, лична поща. Мисля си, че проследяване също е възможно да се направи, ако фирмата има wi fi и ти ползваш него на личния си телефон, като си кандидатствала или преглеждала обяви в почивките. Нека някой по-запознат с технологиите да каже дали това е възможно - не съм, а и ползвам мобилни данни на телефона си, защото Wi-Fi при нас няма;
5. Споделила си с колеги и някак си това е стигнало до мениджъра ти - категорично не съм 😀;
6. Кандидатствала си по обява, в която фирмата не е била спомената, и това като нищо може да е настоящото ти работно място. Това важи и ако си кандидтствала през агенция, в техните обяви фирмите не се уточняват, и тази агенция е търсила служители за настоящия ти работодател - мислих за тази опция, много е вероятна;
7.Чатила си в Скайп с приятел в работно време и си споделяла за търсене на работа - има фирми, които следят Скайп разговорите на служителите - нямаме скайп, нямаме ФБ, LinkedIn... Нямаме достъп до радио например... ;
8. Ако ти се налага да излизаш често за интервюта и да отговаряш на много повече позвънявания на личния телефон от обикновено, може да е блъфирал, за да разбере дали това е така - всъщност не ми се е налагало да излизам. В двата случая, в които трябваше да отида на интервю ми отказаха отпуска. Но те на всички отказват де.... Та пропадна ха интервютата, то затова и не ми е много ясно как бих се справила с тази сложна задача 🤣🤣🤣;

Според мен имаш право да попиташ шефа си как тази информация е стигнала до него - точно това смятам да питам. Щото ми писна да гадая как се е случило този номер с разбирането. Макар че едва ли ще ми кажат 🤣🤣🤣🤣.

# 262
....и ти още си в тази фирма, защото?!?
Знам, че повечето хора имат нужда от заплатата си и не могат дори и месец да стоят без работа. Обаче има болничен например, за да идеш на интервю. Едва ли ти се обаждат всеки ден за такова.
Щом си търсиш работа, едва ли е от много хубаво.....Успех ти пожелавам.

# 263
Добре де, нали работодателят цитирал конкретни позицИИ, за които си кандидаствала, както и АКТИВНО да си търсеща работа....

Така написа Pulitash няколко пъти.
Значи не 2, поне 3 позиции се разбира да е цитирал. Как изтича три пъти инфо от 3 места?

🤨

По темата за кандидатстването и шефовете, аз на моите по време на атестацията си споделих къде и какво ми се работи /по никакъв начин несвързано с настоящата ми професия и бизнеса на фирмата/ и също добавих, че ако видя такава възможност, се хвърлям - засега без успех. Те се шашнаха "Ама ти сериозна ли си", но нямаше негативизъм или тежест в разговора. След това на шега няколко пъти са ме питали "Какво става с новия бизнес план". Ама нищо не става, де.... 😥😉

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 19:58 от Doro

# 264
Принципно мисля, че е незаконно да следиш когото и да било, къде праща CV-та, с кого се среща, къде ходи на интервюта и т.н.
А вариантът сайт за кандидатстване да издава лична информация на познати  е доста рисков за собствениците му...

# 265
Уж
Аз не съм чула за осъдени за такава информация...

# 266
Принципно мисля, че е незаконно да следиш когото и да било, къде праща CV-та, с кого се среща, къде ходи на интервюта и т.н.
А вариантът сайт за кандидатстване да издава лична информация на познати  е доста рисков за собствениците му...

Да не забравяме, че сме в БГ и данните изтичат дори директно от полицаите.

Ноември 2019
Отивам за първи подпис в Бюрото по труда и малко преди да стигна там, забелязвам, че картончето за БТ е изпаднало от плика/джоба с документи, които носех. Излизайки оттам, ми звъни телефонът - непознат номер. Жена се обажда да ми каже, че е намерила на улицата трудовите ми книжки... Аз дори не се сетих за тях, мислех, че съм ги оставила вкъщи. Уговорихме се да ми ги предаде в квартала надвечер.
Още щом приключихме разговора, ми изникна въпросът откъде има телефона ми???? Вечерта не я попитах, можеше и да не се занимава с моите изгубени вещи.
ОБАЧЕ като намериш документи на улицата, ги предаваш в близкото РПУ. Явно има вътрешен човек, който по имена и ЕГН й е предоставил телефон, т.е. познат полицай.
Изключено е да е звъняла във фирмите, посочени в тр. книжка, и те да дадат инфо, защото вече имаше такъв случай един да се опитва да се добере до мен през последната ми фирма.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 20:43 от SamoDiva

# 267
Добре де, нали работодателят цитирал конкретни позицИИ, за които си кандидаствала, както и АКТИВНО да си търсеща работа....

Така написа Pulitash няколко пъти.
Значи не 2, поне 3 позиции се разбира да е цитирал. Как изтича три пъти инфо от 3 места?

🤨

Това исках и аз да разбера 😀😀😀 : "Разбрах, че АКТИВНО търсиш работа + конкретни позиции..." Та това е положението!
....и ти още си в тази фирма, защото?!?
Знам, че повечето хора имат нужда от заплатата си и не могат дори и месец да стоят без работа. Обаче има болничен например, за да идеш на интервю. Едва ли ти се обаждат всеки ден за такова.
Щом си търсиш работа, едва ли е от много хубаво.....Успех ти пожелавам.
За болнични вече съм наясно, но тогава не предвидих, че няма да ме пуснат 😀😀😀 не го очаквах. Иначе на въпроса защо съм там.... Отговорът е много личен, но се надявам да не е за дълго това търпение. Вече не съм първа младост, че да издържам на такова натоварване 😀🤣😀🤣😀 Искам просто да работя. Ако е възможно де 😋

# 268

4. Използвала си служебен компютър за пускане на СВ-та, разглеждане на обяви, лична поща. Мисля си, че проследяване също е възможно да се направи, ако фирмата има wi fi и ти ползваш него на личния си телефон, като си кандидатствала или преглеждала обяви в почивките. Нека някой по-запознат с технологиите да каже дали това е възможно - не съм, а и ползвам мобилни данни на телефона си, защото Wi-Fi при нас няма;

Зависи от фирмата, но в общия случай:
Ако някой кандидатства за някакви позиции от служебия си емайл, дори и да изтрие мейлите, всичко се пази (не в компютъра ви, на друго място). И ако имат желание да се ровят, могат да прочетат.
Отделно могат да се проверят адресите от интернет, които служителят посещава. И като се засече, че най-често това е jobs.bg, значи активно търси. Simple Smile Това важи и за служебния ви компютър, и за  личния мобилен телефон в служебната WiFi.

# 269
Но пък забрана да си търсиш работа няма Wink Все пак робството отдавна е забранено Wink

Общи условия

Активация на акаунт