Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

• 54 703
  • 456
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Персоналът със сигурност е повече. Синът ми тръгна почти на година и два месеца. Нямам оплакване. Сборни групи са по селата: от 2-7 годишни. В яслените са си в границите: от 10м.-3 години. Синът ми е един от най-малките в групата и виждам отношението на другите дечица като го оставям/взимам - радват му се, гушкат го и т.н. Не може още да говори, но има неща, които научи доста бързо от там, а вкъщи не ги възприемаше. Опитва се да копира от по-големите, което за мен е плюс. По-големите дечица се хранят/обличат сами, моя примерно сам си заспива. Кожата му е много чувствителна и лесно се подсича - не се е случвало, така, че за мен лично това говори, че сменят памперсите на често и го почистват добре.
Частната ясла не винаги е по-доброто решение, много родители прибягват до нея, защото не могат да се вредят за държавна.
Аз лично проведох обстоен разговор с директорката, за неща, които ме притесняваха и вълнуваха преди да го пусна. Ясно е, че всеки ще покаже добрата си страна пред родителите, но във времето, когато и да съм разговаряла с нея е отзивчива. Винаги при по-дълги отсъствия е звъняла да се поинтересува за ситуацита. Във вайбър учителките ни пращат информация, снимки и т.н. от събития, когато не ни допускаха покрай ковида. Имаме си група във фейса, която не е много активна, но то и какво толкова да си пишем.

# 196
Персоналът със сигурност е повече. Синът ми тръгна почти на година и два месеца. Нямам оплакване. Сборни групи са по селата: от 2-7 годишни. В яслените са си в границите: от 10м.-3 години. Синът ми е един от най-малките в групата и виждам отношението на другите дечица като го оставям/взимам - радват му се, гушкат го и т.н. Не може още да говори, но има неща, които научи доста бързо от там, а вкъщи не ги възприемаше. Опитва се да копира от по-големите, което за мен е плюс. По-големите дечица се хранят/обличат сами, моя примерно сам си заспива. Кожата му е много чувствителна и лесно се подсича - не се е случвало, така, че за мен лично това говори, че сменят памперсите на често и го почистват добре.
Частната ясла не винаги е по-доброто решение, много родители прибягват до нея, защото не могат да се вредят за държавна.
Аз лично проведох обстоен разговор с директорката, за неща, които ме притесняваха и вълнуваха преди да го пусна. Ясно е, че всеки ще покаже добрата си страна пред родителите, но във времето, когато и да съм разговаряла с нея е отзивчива. Винаги при по-дълги отсъствия е звъняла да се поинтересува за ситуацита. Във вайбър учителките ни пращат информация, снимки и т.н. от събития, когато не ни допускаха покрай ковида. Имаме си група във фейса, която не е много активна, но то и какво толкова да си пишем.

Много благодаря за информацията. А детенцето в коя ясла/градина е било?
Под общо групи визирах, че не са по възраст, т.е. да е една група за децата до 2 години, и друга за тези до 3 години. Просто в тази възраст понеже не са още много съзнателни все пак могат да наранят по- малко от тях дете, затова се притеснявам да е на едно с всички до 3 години.
Наясно съм, че частното не е винаги по-добро, но все пак там групите са по 7-8 деца и има повеч персонал, които да обърне внимание. Не знам, първо дете ми е и като си представя какви ужасни истории съм чувала за побой над малки дечицав държавните ясли и направо даже за бавачка си мисля....

# 197
  • Пловдив
В ясла Палечка е.

# 198

Много благодаря за информацията. А детенцето в коя ясла/градина е било?
Под общо групи визирах, че не са по възраст, т.е. да е една група за децата до 2 години, и друга за тези до 3 години. Просто в тази възраст понеже не са още много съзнателни все пак могат да наранят по- малко от тях дете, затова се притеснявам да е на едно с всички до 3 години.
Наясно съм, че частното не е винаги по-добро, но все пак там групите са по 7-8 деца и има повеч персонал, които да обърне внимание. Не знам, първо дете ми е и като си представя какви ужасни истории съм чувала за побой над малки дечицав държавните ясли и направо даже за бавачка си мисля....
Ако имате възможност, аз бих ви препоръчала да изберете частна ясла за толкова малко дете. А ако може и бавачка, още по-добре. На тази възраст социализация по 8 часа на ден не е на дневен ред, по-скоро детето трябва да се чувства сигурно и обгрижвано. Моето дете на ясла не е ходило, но от познатите ми не виждам да има един наистина доволен от държавна ясла... Успех каквото и да решите!

# 199
  • Пловдив
Не знам как давате мнение, без детето ви да е ходило на каквато и да била ясла. Ако персоналът и базите са толкова зле няма родителите да кандидатстват месеци по-рано с надежда да им се получи приема.
По-добре 8 часа с деца и учители, отколкото 8 часа с човек различен от семейството просто. И колкото и невероятно да звучи социализацията е много важна и за деца и за възрастни. В група се стреми да имитира себеподобните и да се "съревновава" с тях. А при родител или друг възрастен се възприема точно така - като възрастен.
За мен, ако ще го оставя жената за пълен ден на бавачка то по-добре да си изкара майчинството до 2 години. Бавачката за мен е, жена на повикване, когато съм на зор, има някакво събитие, където не върви да помъкна отрочето и подобни.

# 200
Здравейте, кандидатсваме за 1ва група детска градина. Въпросът ми е, ако детето се класира сега на майското класиране, но по второ желание, как се процедира да кандидатсваме пак юни. Обаждаме се в градината и казваме, че освобождаваме мястото или просто подаваме наново заявление. Места предполагам не се пазят.

# 201
Не знам как давате мнение, без детето ви да е ходило на каквато и да била ясла. Ако персоналът и базите са толкова зле няма родителите да кандидатстват месеци по-рано с надежда да им се получи приема.
По-добре 8 часа с деца и учители, отколкото 8 часа с човек различен от семейството просто. И колкото и невероятно да звучи социализацията е много важна и за деца и за възрастни. В група се стреми да имитира себеподобните и да се "съревновава" с тях. А при родител или друг възрастен се възприема точно така - като възрастен.
За мен, ако ще го оставя жената за пълен ден на бавачка то по-добре да си изкара майчинството до 2 години. Бавачката за мен е, жена на повикване, когато съм на зор, има някакво събитие, където не върви да помъкна отрочето и подобни.
Опит с ясли нямам, но имам с градина, където трябваше да се боря за плавна адаптация за детето си и където виждам колко ригидна и лишена от гъвкавост е системата. Също социализацията за децата е с повишена важност след 3 години. Преди това пак има нужда, но ходенето по площадки и срещите с деца за 1-2 часа са напълно достатъчни. В държавните ясли няма достатъчно персонал, който да откликне на нуждите на толкова деца. Още повече малки деца, които в масовия случай още не говорят достатъчно добре и трудно комуникират нуждите си. И още в яслите не работят педагози, а медицински сестри...
 Да, най-добре би било майката да може да си остане още вкъщи, но това си е нейно решение и ние нито знаем каква е ситуацията, нито е редно чак толкова да се месим в живота на хората. Това е моето мнение и моля, позволете да го изразявам, когато сметна, че мога да съм от полза. Не нужно човек да има конкретен опит. Най-малкото от ясла до ясла има разлика.

# 202
Ясно е, че е най-добре за детето да остане вкъщи. За нас като семейство, обаче е най-добре то да тръгне на ясла.
Не е нужно да давам причини, но все пак ще го направя.

1. Не всяка майка е ок психически да си стои вкъщи и да си гледа детето, просто за мен това няма да е най - доброто и ще бъде основно нещастна (просто съм такъв тип човек). Ако пък аз съм нещастна колко добре ще се чувства детето около мен...
2. Кариерата ми също е доста важна за мен, което пък отново предполага да не губя още една година от нея.
3. Финансово за нас, 2ра година майчинство с минимална работна заплата не е вариант.
4. Има добри частни ясли, ясно, че не са всички, но пак ще се намери вариант. Ако пък детето не е щастливо на ясла ще намерим детегледачка.

П.П. : В повечето напреднали страни в Европа майчинството е доста по-кратко от колкото в България. Смятам, че децата в другите страни също са отглеждани и възпитани добре, т.е. това, че са били на ясла от доста малки не им е попречило на развитието.

# 203
Според вас коя е най-добрата възраст за започване на ясла?

# 204
  • Пловдив
CinnamonBun, аз те разбирам напълно и подкрепям по т.1 - аз съм причината, моят син да тръгне доста по-рано от връстниците си и второ за мен средата от себеподобни е важна и за мен площадката не може да даде това, което яслата.

Vanessa**, няма най-добра възраст, трябва майката да е готова, защото обикновено децата се адаптират скорострелно, за разлика от родителите. Това ми е наблюдението от групи, където майки споделят как дебнат, крият се зад коли/дървета и т.н.

# 205
За мен добра възраст е след 2 години. Дъщеря ми тръгна на 2 и половина.
Колкото до чужбина, имам впечатления от Германия. Там тръгват на година и 1-2 месеца. Но яслата е адаптирана. Децата лазят, ако не ходят и изобщо са на свобода. А в България, ако не ходи, стои в кошара. Така, че за тук трябва детето поне да е проходило стабилно.
Другото е, че в Германия майката до навършване на 18 години на детето работи с намалено работно време (може и от вкъщи, около 6 часа на ден) и детето се взима към 14:00. А тук малко хора могат да взимат децата на обяд и те стоят по 10 часа в яслата.

# 206
  • Пловдив
Май адаптацията на мама е по- трудна, отколкото на детето 😃 в общия случай де.
По- горе четох коментарите и всеки гледа от своята камбанария и наистина всички имат право И са взели решение, което са счели най- добро в конкретния случай.

Аз също исках да я пусна на година и 1-2 месеца нашата, но бях писала и в другата тема- тя още спеше предиобед, не ходеше и така. Плачеше от други деца.
Сега на година и осем месеца е коренна разлика - ходи, тича, спи само следобед, търси игра и комуникация с други деца. Сега за мен вече е готова за ясла и ще се оглеждаме да започне скоро- смятам, че за нея ще е по- забавно с връстници , отколкото само с мен. Пък да видим Simple Smile

# 207
Здравейте, мами!
Имам въпрос относно класирането за детска градина. Детето ми е със 17 точки на първо желание, а има 3 свободни места. Има още едно дете с 20 точки на първо желание и е ясно, че то влиза. Други две деца с повече точки от моето са на трето и четвърто желание. Та въпросът ми е в случая точките ли се гледат или поредността на желанията?
Дано сте ме разбрали Grinning

# 208
Ако другите деца ги приемат по някое предно желание, вашето дете влиза. Но аз винаги смятах всички с повече точки, защото системата класира по точки, първо с най - високи към по-ниски.

# 209
Благодаря! Ами дано имаме късмет тогава Grinning

Общи условия

Активация на акаунт